EU-domstol skal vurdere: Må man linke til uautoriseret materiale?

En copyright-sag mellem en hollandsk blogger og et hollandsk forlag er endt hos EU. Domstolen skal vurdere, om man bryder loven ved blot at linke til materiale, der er i strid med ophavsretten.

EU-domstolen skal tage stilling til, om man bryder loven ved at linke til uautoriserede versioner af ophavsretsbeskyttet materiale.

Det skriver Techdirt.

Kort fortalt handler sagen om, at en hollandsk blogger har linket til nogle billeder fra magasinet Playboy, inden de blev publiceret officielt. Forlaget Sanoma, der udgiver Playboy i blandt andet Holland, lagde sag an mod bloggeren, og en dommer vurderede da også, at selve linket ikke var i strid med ophavsretten, men at det stadigvæk var ulovligt at facilitere adgang til billederne.

Læs også: Pyha – det er tilladt at linke til websider

Bloggeren blev siden frikendt i en appel, da dommeren her vurderede, at hensyn til ytringsfriheden vejede tungere end de lovkrænkelser, der lå i bloggerens link.

Den afgørelse har Sanoma så igen appelleret, og nu er sagen altså nået hele vejen til EU.

EU skal altså tage principielt stilling til, om det er ulovligt at linke til uautoriserede versioner af materiale, der er beskyttet af ophavsretten – og om det betyder noget, om personen, der linker, er klar over, at materialet er uautoriseret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Christian Nobel

Hvis noget lægges ud til offentlig skue (hvilket internettet er), så er det dem der lægger det frem der har ansvaret.

Uanset hvordan man vender og drejer den, så er det en fuldstændig misforståelse at skyde budbringeren, men hvad kan man forvente af folk der heller ikke forstår DNS mv.

  • 9
  • 0
Knud Larsen

Når det ligger på nettet er det offentligt. Selvfølgelig alt andet er tåbeligt. Men lad so nu se hidtil har der været problemer med fornuften hos juristerne. Forleden kunne vi læse, at Nokia skal betale afgift til på memory kort. Så burde man vel også lade alle mænd under ca 55 år betale for at de muligvis kunne blive voldtægtsmænd.At lægge afgifter forbrydelse er da helt utroligt tåbeligt. I øvrigt er det mærkeligt, at det er Nokia der er hængt ud. Alle memory kort kan vel 'misbruges'? Artiklen starter med overskriften 'hulkort' - hvilken planet lever de mennesker på?

  • 2
  • 0
kenneth krabat

Hvornår ligger det på nettet? På cloud services? På FTP-adresser? Alt, der kan tilgås via en browser? Eller kun alt, der kan tilgås via port 80/8080? Kan man sende filer med "sendbigfiles"?

Det er det ene.

Det andet er, at det er slutningen på Internettet, som vi der har været på 20+ år har oplevet det - hvis dommen falder ud til at firmaets fordel. Så vil bevisbyrden falde på den anklagede. Ikke så grelt som Knud Larsen fremlægger det, men ja - "Du skal bevise, at du ikke voldtog hende". = Du skal bevise, at du ikke har handlet i ond tro. Og dét er NOGET SNAVS af højeste karat.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere