EU-dom tvinger TDC til at grave kabler ned for konkurrenter

7 kommentarer.  Hop til debatten
EU-dom tvinger TDC til at grave kabler ned for konkurrenter
Illustration: Jørgen True/Jørgen True/jtrue@mail.dk/+45403.
Vil en konkurrent have en kunde på TDC’s fiber, skal TDC også sørge for gravearbejdet til en op til 30 meter lang stikledning ind til kunden. Det slår EU-Domstolen nu fast.
19. juni 2014 kl. 14:32
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

TDC har nu endegyldigt tabt den juridiske kamp, som teleselskabet har kæmpet siden 2010 for at undgå at skulle bekoste gravearbejdet, hvis konkurrenter vil have adgang til TDC’s fibernetværk.

Sagen, som først har været igennem Teleklagenævnet og Østre Landsret, blev torsdag afsluttet af EU-Domstolen, som gav de danske telemyndigheder helt ret: TDC er ifølge loven forpligtet til at grave en stikledning ind til en kunde, hvis en konkurrent gerne vil have kunden koblet på TDC’s fibernetværk. Det skriver Ritzau.

Som Danmarks helt dominerende spiller på telemarkedet er TDC nemlig underlagt en særlig regulering, der skal sikre, at også TDC’s konkurrenter kan bruge TDC’s omfattende net af kabler i den danske muld.

Da TDC købte Dongs fibernetværk for 245 millioner kroner i 2009, blev også disse fiberkabler i hovedstadsområdet omfattet af reglerne. Men kun de færreste huse, som kablerne passerede, var koblet til, så en potentiel kunde skulle betale for at få gravet en stikledning ned, før det var muligt at få internetforbindelse via fiberen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den barriere ophævede den daværende IT- og Telestyrelse med en afgørelse i 2010, som tvang TDC til at stå for gravearbejdet, da stikledningen blev anset som en integreret del af netværket og omfattet af kravet om adgang. Det er denne afgørelse, som TDC altså har forsøgt at få annulleret, men som EU-Domstolen nu har stadfæstet.

TDC har ’…en forpligtelse til efter anmodning fra konkurrerende udbydere at etablere stikledninger af en længde på op til 30 meter mellem fordelingspunktet i et accessnet og nettermineringspunktet hos slutbrugeren’, fremgår det af EU-dommen.

Dommen stiller omvendt også krav til de danske myndigheder om, at disse omkostninger til at grave stikledninger ned, skal regnes med i den samlede regulering af, hvad TDC må tages sig betalt, når konkurrenter ønsker adgang til fiberen.

Sagen bliver nu sendt tilbage til Østre Landsret, som mere præcist skal definere, hvornår TDC kan blive pålagt at køre gravemaskinerne i stilling.

TDC ejer i forvejen de gamle kobberkabler, som siden telefonens fremkomst i Danmark er blevet ført ud til hver husstand, og derfor har TDC ikke haft travlt med at tilbyde privatkunder en direkte fiberforbindelse, men vil hellere sælge bredbånd via kobberen eller gennem Yousees kabel-tv-netværk, som kan levere op til 100 megabit/s.

Til gengæld bruger TDC den indkøbte fiber fra Dongs store fibersatsning til at gøre længden af kobberforbindelsen mindre, så hastigheden kan skrues op, ved at føre fiber ud til teknikskabe tæt på en husstand.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
23. juni 2014 kl. 16:04

Superfint at EU nu har afsagt dom i kundernes favør. Problemet er bare igen at man sætter ræven til at vogte gæs. Hvem laver lister over om kunderne har over eller under 30 m til deres husstand? TDC wholesale. Hvem afgør om Fiberen uden foran ens hus er aktive eller bare er et tomt rør? TDC Wholesale. Hvem spørger Gigabit/Waoo om der er adgang til fiber hos kunden ? TDC Wholesale. Hvem kan man klage til hvis man ikke tror på hvad TDC wholesale fortæller én? ingen, Hvem henviser Telestyrelsen til når man klager? TDC wholesale. Hvad sker der hvis man spørger telestyrelsen om de oplysninger nu er korrekte? Telestyrelsen skriver at man må kunne tro på hvad TDC fortæller dem. Dvs. der er ingen Udførende enhed til dommen eller forbrugerråd som kan afgøre om man som kunde har adgang til fiber, Ingen som kigger TDC efter i kortene. Jeg bor i Brikerød og alle mine naboer har Fiber fra DOnG tiden, vores huse er nybygget fra 2011 og vi har indlagt fiber kabel i huset, men ikke tilsluttet vejen ude ved kablet. TDC har udgive whitelists i 3 år og i de 3 år kan jeg se at der ikke er blevet tilføje nogle nye adresser i hele Birkerød. Alle Adresser i deres whitelists er tilbage fra dengang de overtog kunderne fra Dong. ergo der er intet sket i 3 år. Og de kunder som brude være under 30m til kablet er ikke opført i deres lister. det ændrer dommen intet ved.

1
20. juni 2014 kl. 12:07

Betyder det, at jeg endelig kan gøre mig tanker om, hvorvidt jeg skal skifte til Waoo?

Pt. leverer de ikke på min adresse, da der ikke er lagt fiber ind...

4
22. juni 2014 kl. 18:38

Dommen ændrer ikke noget da den bare stadfæster praksis. Førhen skulle man betale 5000 kroner for at få lagt fiber ind. Nu kan man betale langt mindre, f.eks. sælger vi (gigabit.dk) oprettelse for 999 kroner inklusiv gravning.

Jeg synes det er rimeligt nok. Selvom kunden har valgt en anden operatør, så er det stadig TDCs fiber. Det er en investering, som de kommer til at tjene godt på i løbet af årene.

Førhen betalte konkurrenterne for at TDC fik udbygget deres net. Men hvem vil investere 5000 kroner og så risikere at kunden skifter til en konkurrent efter 6 måneder? Man var derfor nødt til at opkræve de 5000 kroner direkte i oprettelse, men så sælger man bare ikke ret mange forbindelser.

Forbrugerne kan derfor være rigtig glade for denne dom. Var dommen gået den anden vej var markedet gået helt i stå igen.

6
26. juni 2014 kl. 10:00

Dommen ændrer ikke noget da den bare stadfæster praksis. Førhen skulle man betale 5000 kroner for at få lagt fiber ind. Nu kan man betale langt mindre, f.eks. sælger vi (gigabit.dk) oprettelse for 999 kroner inklusiv gravning.

Det gælder dog kun, hvis man køber en 1000/1000 Mbit/s. Ved oprettelse af 100/100 Mbit/s koster oprettelse 1.999 kr.http://gigabit.dk/#!/home

INTROTILBUD</p>
<p>Ved bestilling af 1000/1000 er oprettelsen nedsat til 999,- kroner.
Kunder der har allerede har fiber installeret, får gratis oprettelse ved bestilling af 1000/1000.</p>
<p>PRISER</p>
<p>Oprettelse: 1.999,-
Gigabit Internet: 349,- / måned
100/100 Mbit/s Internet: 239,- / måned
Ekstra IPv4 adresse: 10,- / måned</p>
<p>Bindingsperiode 6 måneder, min. pris 4.093,- / 3.433,-

Underligt nok kan man slet ikke se hvad 1000/1000 Mbit/s koster i abonnement. Kun prisen for 100/100 Mbit/s er angivet.

3
22. juni 2014 kl. 18:07

Det kommer an på om du bor indenfor 30 meter af en access-net fiber. Hvis ja, så er svaret med den nye dom i hånden "ja". Hvis jeg var dig ville jeg prøve at kontakte enten Waoo eller SE/Stofa. Jeg har begge produkter (har to adresser; en i sønderjylland og en i østjylland) og jeg kan ærligt talt ikke mærke den store forskel.

2
22. juni 2014 kl. 15:37

er dælme svært for os andre at gætte.. jeg prøver nej.