EU-dom gør det sværere at indsamle persondata på flypassagerer

1 kommentar.  Hop til debatten
Fly
Illustration: Joejoejoejoejoejoejoe/Wikimedia Commons.
En ny afgørelse fra EU-Domstole indsnævrer medlemslandenes mulighed for at indsamle persondata på flypassagerer, men de danske myndigheder kender endnu ikke konsekvenserne af dommen.
27. juni kl. 13:00
errorÆldre end 30 dage

Det skal være sværere for myndighederne at indsamle flypassageres persondata, mener EU-Domstolen, som i sidste uge afsagde en dom, der indsnævrer medlemslandenes beføjelser under den såkaldte PNR-lov.

Det skriver Politico.

Loven giver blandt andet den danske PNR-enhed under Rigspolitiet ret til at indsamle personoplysninger på flypassagerer, herunder navn, adresse, kontaktoplysninger, betalingsoplysninger, rute, og andre som kan ses i bunden af siden her.

Men det går ud over principperne i EUs charter for fundamentale menneskerettigheder, mener en række privacy-organisationer, der har kæmpet for at få loven underkendt. Det gælder blandt andet NGO'en Access Now:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis man tænker på, hvordan PNR-direktivet påvirker fundamentale rettigheder – som Domstolen har bekræftet – så skulle de have været underkendt,« fortæller Estelle Massé, formand for organisationens privacy-afdeling, til Politico.

Efter EU-Domstolens afgørelse er det kun tilladt for myndighederne at indsamle PNR-oplysninger, hvis der er en »reel og presserende eller forudsigelig terrortrussel.«

Uvist, hvordan det vil påvirke Danmark

Det er fortsat usikkert, hvordan dommen vil komme til at påvirke PNR-enhedens arbejde i Danmark. Rigspolitiet henviser til Justitsministeriet, der endnu ikke har et overblik. I en mail skriver ministeriet til Version2:

»Justitsministeriet kan oplyse, at EU-Domstolen den 21. juni har afsagt dom vedr. en række præjudicielle spørgsmål om det europæiske PNR-direktiv, som den belgiske forfatningsdomstol havde forelagt EU-Domstolen. Justitsministeriet vil nu sammen med relevante myndigheder analysere dommen nærmere ift. de mulige konsekvenser, den har for den danske PNR-ordning.«

Man kan ikke oplyse noget om tidshorisonten på det arbejde.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
29. juni kl. 16:58

Ingen grund til panik.

En EU-dom er noget man bare kan ignorere i en årrække, hvorefter man kan vedtage en lov, der også ignorerer dommen, bare på en lidt anden måde, en lov som der kan fumles med i yderligere en årrække.

Lex Logning.