EU-dom gør det sværere at indsamle persondata på flypassagerer
Det skal være sværere for myndighederne at indsamle flypassageres persondata, mener EU-Domstolen, som i sidste uge afsagde en dom, der indsnævrer medlemslandenes beføjelser under den såkaldte PNR-lov.
Det skriver Politico.
Loven giver blandt andet den danske PNR-enhed under Rigspolitiet ret til at indsamle personoplysninger på flypassagerer, herunder navn, adresse, kontaktoplysninger, betalingsoplysninger, rute, og andre som kan ses i bunden af siden her.
Men det går ud over principperne i EUs charter for fundamentale menneskerettigheder, mener en række privacy-organisationer, der har kæmpet for at få loven underkendt. Det gælder blandt andet NGO'en Access Now:
»Hvis man tænker på, hvordan PNR-direktivet påvirker fundamentale rettigheder – som Domstolen har bekræftet – så skulle de have været underkendt,« fortæller Estelle Massé, formand for organisationens privacy-afdeling, til Politico.
Efter EU-Domstolens afgørelse er det kun tilladt for myndighederne at indsamle PNR-oplysninger, hvis der er en »reel og presserende eller forudsigelig terrortrussel.«
Uvist, hvordan det vil påvirke Danmark
Det er fortsat usikkert, hvordan dommen vil komme til at påvirke PNR-enhedens arbejde i Danmark. Rigspolitiet henviser til Justitsministeriet, der endnu ikke har et overblik. I en mail skriver ministeriet til Version2:
»Justitsministeriet kan oplyse, at EU-Domstolen den 21. juni har afsagt dom vedr. en række præjudicielle spørgsmål om det europæiske PNR-direktiv, som den belgiske forfatningsdomstol havde forelagt EU-Domstolen. Justitsministeriet vil nu sammen med relevante myndigheder analysere dommen nærmere ift. de mulige konsekvenser, den har for den danske PNR-ordning.«
Man kan ikke oplyse noget om tidshorisonten på det arbejde.
