EU-datatilsyn går i kødet på Europol: Skal slette data om 250.000 borgere

11. januar 2022 kl. 09:442
EU-datatilsyn går i kødet på Europol: Skal slette data om 250.000 borgere
Illustration: OSeveno/Wikimedia Commons.
Millarder af personlige data om mindst 250.000 personer, der er indsamlet under politiefterforskning, skal slettes af Europol, mener det europæiske databeskyttelsestilsyn. EU-Kommissionen modsætter sig kravet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den europæiske politienhed Europol skal slette milliarder af data om mindst 250.000 personer, der er indsamlet i forbindelse med nationale efterforskninger og nu opbevares ulovligt i Europol. I hvert fald hvis det står til det europæiske databeskyttelsestilsyn European Data Protection Supervisor (EDPS), der vil have data slettet, som er mere end seks måneder gamle.

Det skriver Politiken på baggrund af en artikel fra The Guardian.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-kommissæren for indre anliggender, der har ansvar for Europol, svenske Ylva Johansson, mener dog, at EDPS's krav om sletning udgør »en seriøs udfordring« for Europol.

»Lovens håndhævere har brug for de værktøjer, ressourcer og tid til at analysere de data, som lovligt er overført til dem«, siger Ylva Johansson til The Guardian.

EU-Kommissionen fremlagde sidste år et forslag, der med tilbagevirkende kraft vil lovliggøre indsamlingen og opbevaringen af de store datamængder hos Europol.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
1. december 2022 kl. 14:16

Europol skal slette milliarder af data

Hvad betyder "milliarder af data"? Det er ikke en enhed, som jeg kender noget til.Edit: Havde ikke set det var en gammel artikel

1
13. januar 2022 kl. 13:29

»Lovens håndhævere har brug for de værktøjer, ressourcer og tid til at analysere de data, som lovligt er overført til dem«, siger Ylva Johansson til The Guardian.

Hvis de ikke har mandskab og værktøjet til, at gennemå alle de data, hvad skal de så bruges til? Hvilken type data er det, der stadig er aktuel, efter 6 mdr?