EU-bøde til Google på 32 milliarder kroner fra Vestager

18. juli 2018 kl. 13:1819
EU-bøde til Google på 32 milliarder kroner fra Vestager
Illustration: EU.
Det er EU's største bøde nogensinde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Bøde på 4,34 milliarder til @Google for tre typer af ulovlige begrænsninger for anvendelsen af ​​Android. På denne måde har den cementeret dominansen af ​​sin søgemaskine. Nægtet rivaler en chance for at finde på og konkurrere på meritterne. Det er ulovligt i henhold til EU's antitrustregler. @Google skal stoppe det nu.«

Sådan skriver konkurrence-kommisær Margrethe Vestager på Twitter.

De 4,34 milliarder euro svarer til 32 milliarder kroner.

Ifølge mediet Bloomberg svarer beløbet til Googles moderselskab Alphabets omsætning på 16 dage. Det er EU's største bøde nogensinde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgørelsen er den anden af i alt tre EU-sager mod Google for monopoldannelse. Den tredje, der vedrører en anklage fra 2016 om, at Google blokerer rivaler i virksomhedens AdSense-søgemarkedsføring, vil formentlig trække ud til slutningen af året eller senere, har Reuters tidligere skrevet på baggrund af andre kilder. Google har siden stoppet denne praksis.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
19. juli 2018 kl. 17:11

Netop fordi der har været arbejdet med anklagerne allerede siden 2015 virker det påfaldende, at man ikke også kunne have udsat udstedelsen af den sidste ekstremt høje bøde til Google. Man udsteder bøden en uge før et topmøde i Washington, hvor kommissionsformanden og Trump skal diskutere samhandel.

Citat fra artiklen: Die neue Strafe ist ein weiterer Rekord - und er dürfte den Handelsstreit zwischen der EU und den USA nun erneut verschärfen.

Dabei hätte die Kommission Gelegenheit gehabt, noch einige Tage zu warten. Das Verfahren gegen Google lief bereits seit April 2015, und die Verkündung des Ergebnisses soll schon einmal verschoben worden sein. In Brüssel heißt es, die Kommission habe den jüngsten Nato-Gipfel abgewartet, um die ohnehin angespannte Stimmung zwischen Europa und den USA nicht zusätzlich zu belasten.

Ob es Trumps extrem aggressives Vorgehen gegen die europäischen Alliierten auf dem Gipfel war, oder ob es daran lag, dass er die EU kurz darauf als "Feind" bezeichnete, ist offen. Sicher scheint indes, dass die EU-Kommission nun bereit ist, ihrerseits in die Offensive zu gehen, und nicht mehr nur auf Trumps Zumutungen reagieren will. (citat slut)

Hvis man herefter er i tvivl om hvordan motivationen læses ind bag beslutningen om at udstede bøden netop nu fra Der Spiegels side, også selv om der refereres loyalt til Brüssels egne eksplicitte begrundelser for tidspunkt og bødestørrelse, så ved jeg ikke hvad.

Personligt mener jeg for øvrigt, at der kan være mange gode grunde til at holde monopolkapitalismen nede, og Google er stor, ingen tvivl. Android styresystem sidder jo i alt, hvad der ikke står Bill Gate eller Appel på (linux findes også, bevars).

Selvfølgelig er der her et problem. Men timing osv. falder i et mønster, som tegner kommissionen som krystere.

Det må virkeligt pisse amerikanerne ekstra af, at man på den her lusede måde reagerer på de på ingen måde skjulte begrundelser for at indføre toldmure over for EU og andre angreb fra Trumps side.

Jeg tror, at man gør sig selv en bjørnetjeneste på den her måde, når man opfører sig som krystere, der spæder til ilden, og lader som om man bare vil lighed for loven! Det bliver jo ikke opfattet sådan i det hvide hus. Dvs. man tolker det, i min optik med ret, som uvederhæftighed, luset og krysteragtig adfærd på kommissionens side. Det er lige som om, at den tror at den kan lege gemmeleg med Det hvide hus, lige som man gør over for den europæiske befolkning via de latterligt uselvstændige medier, der tilsyneladende uden selvstændig tankegang serverer kommissionens officielle vås i uendelige baner.

Under alle omstændigheder er det upædagogisk, det som kommissionen gør. I politisk forstand er det simpelt hen dumt. Trump lever af og på konflikt. Havde man udsat det en uge mere, så kunne man have spillet fromme med lidt mere vægt i stemmen på det kommende topmøde i Washington. Nu står der krig mellem en officielt angribende Trump og en flok krystere, der officielt slet ikke gør noget for at spæde til ilden. EU taber stort på det her.

16
19. juli 2018 kl. 07:38

det er mange penge - også for Google - men betyder det at de retter ind eller anker? jeg tror det sidste.

skulle der gøres noget ved det hun anklager Google for så skulle der kræves at alle standard apps (her er indstillinger og lignende system apps undtaget) skal kunne fjernes og udskiftes med andre.

så vil der være gjort noget ved Google's dominans. og tænk det vil også ramme både MicroSoft og Apple.

15
19. juli 2018 kl. 03:58

Citat fra Spiegel overskrift: Brüssels 4,3-Milliarden-Euro-Botschaft an Trump (under overskrift med fed tekst) Die EU-Kommission hat eine weitere Rekordstrafe gegen Google verhängt: 4,3 Milliarden Euro soll der Internetkonzern zahlen. Damit geht Brüssel voll auf Konfrontationskurs zu US-Präsident Trump.

Budskabet er til Trump! (iflg. overskriften) Dermed på fuld konfrontationskurs med USAs præsident Trump!

Der står desuden i noget af det første, at man kunne have ventet en uge med at bringe beslutningen om at give Google sin rekordbøde, dvs. til efter kommissionsformandens møde i den amerikanske hovedstad om handelsaftaler over Atlanten m.m. Dvs. avisen ser timingen som præcist valgt og dermed intenderet konfrontation med USAs præsident Trump.

Videre i artiklen refereres der til Vestagers argumenter. Men det er ikke avisens.

Patetisk, Ole Laursen, at du påstår, at du har læst teksten. Du fatter den jo ikke, hvis du har!

14
19. juli 2018 kl. 00:15

Spiegel.de er fuldstændigt på det rene med motivationen for at straffe Google netop nu.

Nu begik jeg den fejl at læse din kilde, og nej, Spiegel understøtter ikke dine påstande. Der står i artiklen at man af diplomatiske årsager måske kunne have fundet på at udskyde annonceringen lidt.

Dine indlæg er ofte et sted mellem 70-100% off-topic. Hvis du gerne vil deltage i debatten på version2.dk og ing.dk, så skal du altså overholde debatreglerne, bl.a. den med "Kontroversielle påstande kræver faglig dokumentation og kildehenvisning og skal holdes på et sagligt niveau."

Jeg kan i øvrigt anbefale at læse en af Christian Kocks bøger om politisk debat, særlig afsnittene om motivspekulation og stråmænd.

8
18. juli 2018 kl. 15:44

Der er ikke noget ironisk over situationen.

Sagen drejer i bund og grund ikke om hvilken app der er installeret, hvilken søge app du anvender, OpenSource eller ej, men du skal se på hvorfor Google gør som de gør og hvilken indflydelse det har på markedet.

Google tjener deres penge på reklamer og salg af dine data. Ved at hindre andre søgemaskiner sikrer de sig at andre ikke kan tjene penge på samme måde og at al indtægt går til Google. Det er på den måde Google der bestemmer hvilke reklamer du skal se når der laves en søgning. Det er hele deres forretningsmodel.

Ved at hindre andre søgemaskiner griber du direkte ind i det frie marked og hindrer at andre kan tjene penge på tilsvarende måde. I og med at Android har den position som den har, så kan producenterne af telefoner ikke bare sige "vi gør noge andet", de er indirekte tvunget til at gøre som Google siger, installere Chrome og Googles søgemaskine. Hvis Android havde haft 15%, så er det ligegyldigt, 85% af markedet er stadig åbent, men det er ikke tilfældet, Android er det alt dominerende system.

Vi kan så altid diskutere hvilken søgemaskine der er bedst, her mener jeg at Google er i en anden liga, men det har ikke noget med sagen at gøre.

Hvorfor tror du Google har lavet Android? For at gøre noget godt for brugerne? Nej, de gør det for at fastholde brugerne til deres indtjening, hvilket er søgning. Og det har ikke noget med OpenSource at gøre.

Tag og se https://www.computerworld.dk/art/244095/eu-bekraefter-rekord-boede-til-google-en-kaempe-lussing-paa-32-milliarder-kroner her står der mere om hvad sagen drejer sig om.

Her står bl.a. "Hvis producenterne nægtede, kunne de ikke få adgang til Googles app-store, Google Play." hvilket er magtmisbrug så grund af deres position.

6
18. juli 2018 kl. 15:29

med bøderegnen, så længe de banditter i skjul begrænser andres adfærd og maser egne interesser frem på første række.

Gobble, Fjæsbog, Flipper m.fl. har haft alt for lang snor, og de drømmer ikke om at stoppe, før det ikke kan betale sig.

EU blev faktisk også opbygget med dette formål for øje, men kommissionen er aldrig rigtigt trådt i karakter, den fifler og fifler med handelsinteresserne, i stedet for at fortælle dem, hvor skabet skal stå.

EU-Lobbyismen er konstant til stede og særdeles stærk[1] - over 11.000 er pt. registreret, og så er der tusinder i mørketallet derudover .

Og godt at Margrethe Vestager blev parkeret dernede af S i sin tid, og jeg håber at hun fortsætter endnu i en næste perioder.

Proportionerne mht. beløbsstørrelser, "et ordentligt slag i frikadellen" samt Margrethe Vestager natur hænger faktisk godt sammen i dette job ;)

[1] EU lobbyisme anno 2018 ..http://www.europarl.europa.eu/news/da/headlines/eu-affairs/20180108STO91215/nyt-abenhedsregister-skal-give-mere-klarhed-over-eu-lobbyisme

3
18. juli 2018 kl. 15:14

Der er noget ironisk over at Android der er det første mainstream OS der er Open source, bliver brugt som argument for at Google skal bøde. På samme tid har Apple en større markeds andel i EU, men fordi deres økosystem er så lukket at de selv er de eneste som har lov at bruge iOS, så slipper de for straf.

Desuden er der stort set ingen android producenter i EU.

5
18. juli 2018 kl. 15:14

Og ikke mindst, hvad pengene bliver brugt til.

4
18. juli 2018 kl. 15:14

Imens Trump taler åbent om EU som fjende, vælger man i stedet fra EUs side at dække angrebene på amerikanske virksomheder ind under hensyn til konkurrencen på et ikke eksisterende frit marked.

Det er ikke nogen tilfældighed, at der kommer endnu en gigantbøde netop nu, hvor forholdet over Atlanten knirker. Når præstedatteren føler det nødvendigt at påstå, at bøden ikke er politisk motiveret, så siger det i sig selv mere end selve udsagnet fra hendes side: http://borsen.dk/nyheder/politik/artikel/1/365895/vestager_google-afgoerelse_er_ikke_politisk_motiveret.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_02

Ved sin indtræden i kommissionen var hun kort inde på Luxembourg-finten, som formanden for kommissionen har været med til at udforme over sine 25 år i toppen af det lille fyrstendømmes politiske system: https://ing.dk/debat/forbilledet-luxembourg-jean-claude-juncker-172200

Her blev hun tvunget til se på "trafikken ved bagdøren", hvor det i virkeligheden handlede om selve finten, trafikken ved fordøren, det at stort set al kapitalvinding går gennem fyrstendømmet videre ud i den mere eller mindre sorte verdenshandel.

Hele det overnationale europæiske system sigter på at holde de kunstigt skabte kapitalværdier oppe på bekostning af realøkonomi og statsbudgetter. Det sker via finanssektorens kunstige penge, det der hedder markedsendogent skabte penge, og de værdistigninger på kapitalværdi, som sker via markedets pengeskabelse. Når markedets kunstige værdier truer med at falde i værdi, så kommer ECB løbende og samler op af de rådne aktiver. Det kalder man quantitative easing, men er ikke ret meget andet end erstatning af markedets penge med ECBs egne Euro.

Øvelsen er et forsøg på at komme dollaren det efter. Men indtil videre ser det ud til at dollaren bare kan fortsætte med at være verdens primære reservevaluta, med alle de fordele det giver værtsnationen. USAs gæld, årsagen til handelskrigen, er sådan set ikke noget problem for USA, så længe man ovre på den anden side af Atlanten kan betale sin gæld, fordringer på dollars, med nye friskt producerede fordringer på dollars. Det koster ikke en skid at lave penge. Og centralbankerne kan lave dem i en uendelighed.

Selvfølgelig er bøden økonomisk/politisk motiveret. Handelskrigen, kampen om magten til at skabe markedsværdierne og betingelserne for disse kører for fuld fart. Påstanden om at man vil det paradisiske fri marked, hvor alle er lige for loven, er bare et retorisk knep.

2
18. juli 2018 kl. 14:04

Margrethe Vestager har i sin tid i EU skrevet ret mange store bøder ud og får stor opmærksomhed for det., men hvor mange penge ender i EUs kasse?

Jeg har endnu til gode at se hvor meget der reelt bliver indkasseret.

1
18. juli 2018 kl. 13:37

Når det nu er de europæiske forbrugere der har lidt tab, så glæder jeg mig til at få min promille del af bøden udbetalt så jeg kan mærke en erstatning for de tab jeg har lidt.

Nå mere seriøst, jeg er lidt delt her, på den ene side skal der være en antitrust og der er givet blevet skubbet nogen producenter ud, omvendt har Google være med til at drive udviklingen så vi som forbrugere har fået muligheder. Den der afgørelse skal altså nærlæses.