EU blokerer for dansk SoMe-lov, der skulle beskytte børn og unge

27. maj kl. 13:066
EU blokerer for dansk SoMe-lov, der skulle beskytte børn og unge
Illustration: dolgachov / bigstock.
Ifølge Erhvervsministeriet ville EU-Kommissionen ikke acceptere, at den danske lov træder i kraft før EU-loven ‘Digital Services Act’, der har samme krav til store sociale medie-platforme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det var meningen, at danske børn og unge kunne se frem til at browse sociale medier på en mere sikker måde allerede til sommer.

Den 1. juli 2022 skulle første del af regeringens lovforslag for regulering af store sociale medie-platforme nemlig træde i kraft, men den plan har EU-Kommissionen nu sat en stopper for.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge ministeriet har regeringen i længere tid arbejdet på lovgivning, der skal sikre de yngste borgere mod farligt indhold. Derfor har man fremlagt et forslag til en SoMe-lov, der blev førstebehandlet den 29. marts i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nu har EU-Kommissionen meddelt, at man vil blokere for den danske lov, fordi den minder for meget om EU-loven ‘Digital Services Act’ (DSA). Begge lovgivninger stiller krav til, at tech-giganterne fjerner ulovligt indhold, er mere gennemsigtige, og så skal brugere kunne klage, hvis man er uenig i, at eksempelvis Facebook har fjernet ens opslag.

SoMe-loven stod til at skulle træde i kraft før DSA, og det kunne EU-Kommissionen, ifølge Erhvervsministeriet, ikke acceptere. Det undrer erhvervsminister, Simon Kollerup:

»De sociale medier skal være et trygt sted for især vores børn og unge, og det haster med faste regler på området. Det er på tide, at tech-giganterne tager et større ansvar for ulovligt indhold, der florerer på deres platforme. Og det kan kun gå for langsomt. Derfor undrer det mig også meget, at EU modsætter sig lovgivning på området i en periode, indtil EU’s regler træder i kraft. Det vil sådan set bare svare til, at vi i Danmark gør ligesom, man har gjort i Tyskland. Jeg har på den baggrund meddelt Folketinget, at regeringen desværre må trække vores forslag til denne bedre beskyttelse tilbage,« udtaler han i pressemeddelelsen.

Det er stadig uklart, hvornår DSA træder i kraft, men ifølge pressemeddelelsen vil det tidligst ske i løbet af næste år.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
30. maj kl. 11:44

Tænk jeg får altid besked om at Danmark er et selvstændigt land, og har 100% ret til egne love, og EU ikke kan diktere national lovgivning så længe denne er bedre/mere restriktiv end EU's

5
29. maj kl. 23:52

Artiklen kunne godt uddybe (evt. bede Simon Kollerup forklare), hvorfor EU har tilladt en sådan lovgivning i Tyskland men ikke i Danmark. Jo-før-jo-bedre for et sådant lovforslag virker afgjort rigtigt, omvendt er jeg ret sikker på, at en EU lovgivning har væsentlig større gennemslagskraft hos de store tech-firmaer fremfor dansk lovgivning, så indsatsen er nok bedst rettet med at få EU ændringen gennemført hurtigst muligt.

4
29. maj kl. 19:41

Aha! og jeg som troede, jf. det som vi bliver lovet vidt og bredt af politikerne, at vi havde nogen grad af medbestemmelse i EU...

...muligvis lidt naivt.

3
29. maj kl. 19:21

Når vi "sidder med ved bordet", er det de store, der fører ordet.

2
29. maj kl. 15:10

Kan EU kommisionen virkelig blokkere for dansk lovgivning? Jeg troede kun at vi var forpligtet til at ratificere EU lovgivning.

1
28. maj kl. 12:16

Så giv dog for p..... den danske lov en "solnedgangs-klausul", så konflikten med EU-direktivet undgås. Og håb, at landet findes endnu. når den udløber.