EU blokerer for dansk SoMe-lov, der skulle beskytte børn og unge
Det var meningen, at danske børn og unge kunne se frem til at browse sociale medier på en mere sikker måde allerede til sommer.
Den 1. juli 2022 skulle første del af regeringens lovforslag for regulering af store sociale medie-platforme nemlig træde i kraft, men den plan har EU-Kommissionen nu sat en stopper for.
Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
Ifølge ministeriet har regeringen i længere tid arbejdet på lovgivning, der skal sikre de yngste borgere mod farligt indhold. Derfor har man fremlagt et forslag til en SoMe-lov, der blev førstebehandlet den 29. marts i år.
Men nu har EU-Kommissionen meddelt, at man vil blokere for den danske lov, fordi den minder for meget om EU-loven ‘Digital Services Act’ (DSA). Begge lovgivninger stiller krav til, at tech-giganterne fjerner ulovligt indhold, er mere gennemsigtige, og så skal brugere kunne klage, hvis man er uenig i, at eksempelvis Facebook har fjernet ens opslag.
SoMe-loven stod til at skulle træde i kraft før DSA, og det kunne EU-Kommissionen, ifølge Erhvervsministeriet, ikke acceptere. Det undrer erhvervsminister, Simon Kollerup:
»De sociale medier skal være et trygt sted for især vores børn og unge, og det haster med faste regler på området. Det er på tide, at tech-giganterne tager et større ansvar for ulovligt indhold, der florerer på deres platforme. Og det kan kun gå for langsomt. Derfor undrer det mig også meget, at EU modsætter sig lovgivning på området i en periode, indtil EU’s regler træder i kraft. Det vil sådan set bare svare til, at vi i Danmark gør ligesom, man har gjort i Tyskland. Jeg har på den baggrund meddelt Folketinget, at regeringen desværre må trække vores forslag til denne bedre beskyttelse tilbage,« udtaler han i pressemeddelelsen.
Det er stadig uklart, hvornår DSA træder i kraft, men ifølge pressemeddelelsen vil det tidligst ske i løbet af næste år.
