Et utidigt ryk i USB-kablet kan rydde din harddisk

55 kommentarer.  Hop til debatten
Hvis du river din USB-harddisk eller din USB-stick ud af computeren uden at klikke på den rigtige knap i styresystemet først, risikerer du at ende med en tom disk. Det samme kan ske med billederne på dit kamerakort.
15. marts 2010 kl. 11:04
errorÆldre end 30 dage

De fleste kender det. Når USB-pinden eller harddisken skal pilles fra computeren foregår det nærmest per automatik ved at rykke stikket ud af USB-porten.

Men i situationen tænker de færreste formentlig over, at netop den handling under uheldige omstændigheder kan være ensbetydende med, at eksamensopgaven, feriebillederne eller musiksamlingen forsvinder på et splitsekund.

Hver gang lagerenheder som USB-sticks, harddiske og hukommelseskort til kameraer etc. bliver fjernet uden at følge den rette fremgangsmåde fra en computer eller et tændt kamera, så er der en reel risiko for, at filsystemet på enheden bliver ødelagt med det resultat, at alle data på den eksterne lagerenhed umiddelbart er væk, forklarer Henrik Andersen, direktør i Ibas Danmark, der er eksperter i at genskabe data for virksomheder og private.

»Det er en begrænset mængde, man oplever det problemer med. Til gengæld er problemet fatalt, når man oplever det, fordi data jo er væk,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Særligt når det er eksamenstid, får IBAS mange henvendelser fra desperate elever og studerende, der har mistet deres opgaver fra diverse USB-enheder. Her vurderer Henrik Andersen, at 20 procent af de private, der henvender sig til IBAS, har mistet data under forkert fjernelse af USB-enheder.

Det kan dog lade sig gøre at genskabe dataene igen. Der er nemlig tale om såkaldt logisk fejl, der betyder, at dataene stadig ligger på USB-sticken eller harddisken og kan gendannes med specialsoftware, men umiddelbart ser det ud til, at alt er væk, forklarer Business Solution Manager Tore Brynaa fra BMC Software.

»I det øjeblik, du afmonterer enheden, så går styresystemet ind og lukker disken og opdaterer filtabellerne og så videre. Så hvis du bare flår den ud, mens den fx var igang med en rutinemæssig opdatering, så mister den alle referencer til, hvad der bliver lagret på den. Det vil sige, dine data er der endnu, men du skal bruge et eller andet form for gendannelses-software for at få dine data tilbage,« siger han.

Tore Brynaa understreger, at situationen, hvor filerne forsvinder, kan opstå når som helst og ikke kun i forbindelse med, der bliver skrevet eller læst fra enheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Operativsystemet læser altid på diskene og opdaterer hele tiden løbende, hvad der sker på diskene. Og hvis man afmonterer enheden midt i sådan en rutinemæssig opdatering, så er der noget galt bagefter,« siger han.

Når det går galt

Skulle uheldet være ude og alle data umiddelbart væk, så er det altafgørende ikke at begynde at skrive nogen form for data på enheden, hvis der skal være håb om at få de gamle data tilbage. For bliver der først skrevet nye data oven på den tilsyneladende tomme disk - eventuelt for at teste, om den stadig virker - så kan selv ikke særlig software til at genfinde de tabte data nødvendigvis længere redde situationen, forklarer Henrik Andersen fra Ibas Danmark.

Han nævner et konkret eksempel, hvor en forsker ved Risø skulle forsvare sin ph.d.-opgave, som lå på en USB-stick, men pludseligt var alle data væk.

»Der var ikke noget at gøre. I sin febrilskhed havde han også overskrevet data,« siger Henrik Andersen.

Og i følge Ibas-direktøren bliver problemet med forsvundne data fra USB-enheder stadig mere udbredt i takt med, at de let-transportable enheder bliver stadig mere udbredte. Blandt andet er USB-pinde en yndet form for backup-løsning.

»Det er både godt og ondt, at man har alle de her eksterne enheder. De små eksterne enheder betyder, man får taget backup, men der er også flere, der sætter deres fulde lid til disse enheder,« siger Henrik Andersen.

Den rigtige måde

Naturligvis kan det lade sig gøre at fjerne både USB-harddiske og -sticks fra computeren uden, det sker med eksamensopgaver og andet som indsats. Som flere af Version2's læsere sikkert er bekendte med, så er der i eksempelvis Microsofts styresystem Windows XP, nede i retning af skærmens højre hjørne, et lille ikon med en grøn, skråtpegende pil på, når der er indsat en flytbar enhed i computeren.

Et venstreklik på ikonet gør det muligt at vælge, hvilken enhed der skal fjernes, hvorefter enheden kan - når XP siger god for det - fjernes sikkert. Der er tilsvarende funktionalitet til sikker fjernelse af enheder i flere andre styresystemer, og det er en rigtig god idé at bruge den fremgangsmåde, hvis man vil være på den sikre side.

»Der er faktisk indbygget en funktion i operativsystemet. Og det er faktisk den rigtige måde at gøre det på,« siger Henrik Andersen.

Han tilføjer, at Ibas ikke ligger inde med nogen indikationer på, at eksempelvis Windows skulle være mere sårbart overfor USB-relateret datatab sammenlignet med eksempelvis Apples Mac OS. Ligesom der ifølge Henrik Andersen heller ikke er noget, der tyder på, at FAT32-filsystemet skulle være mere sårbart end eksempelvis NTFS.

Også kameraer

USB-faldgruben begrænser sig ikke kun til computere, men kan også sagtens rydde feriebillederne direkte i kameraet.

»Vi ser det også, når folk tager deres lagringskort ud af fotoapparaterne. Der skal man huske, at kameraet skal være slukket. Det er jo samme problematik. Det er jo et filsystem, der ligger inde på kortet. Det er fuldstændigt sammenligneligt med en USB-disk,« siger han

Selvom det altså kan ske, at USB-enheder og kamerakort taber kontakten til deres data, så er det forholdsvist sjældent det sker, i forhold til, hvor mange USB-enheder og kamerakort, der bliver revet ud af diverse enheder, hver eneste dag, siger Henrik Andersen. Men det kan altså ske.

»Der findes to typer it-personer eller it-afdelinger. Dem der har prøvet at have datatab, og så dem, der kommer til at prøve at have datatab,« lyder det fra Ibas-direktøren.

55 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
15. marts 2010 kl. 11:21

Ja det er skam ikke nogen nyhed, har været aktuelt lige siden usb har kommunikeret med en harddisk af den ene eller den anden form :)

3
15. marts 2010 kl. 11:24

Jeg prøver at lære mine brugere at en service som www.dropbox.com er en rigtig fed ting istedet for USB nøgler :).

14
15. marts 2010 kl. 12:55

<a href="http://www.dropbox.com">www.dropbox.com</a&gt; er en rigtig fed ting

Jeps, sikke mange kreditkortnumre folkene bag dropbox.com får adgang til.

16
15. marts 2010 kl. 13:05

Mit gamle XP Pro var som default "optimeret for hurtig fjernelse" frem for "optimeret for hurtig ydelse". I dialogboksen står, at USB-enheder så kan fjernes uden videre. Så kan det vist ikke være lettere, og ligesom hos Jesper Heden ovenfor har det heller ikke givet problemer hos mig.

Artiklen giver ikke svar på et vigtigt spørgsmål:

Hvilken software skal bruges til gendannelse af data, hvis problemet opstår?

24
15. marts 2010 kl. 14:22

Hvilken software skal bruges til gendannelse af data, hvis problemet opstår?

Mon ikke de mener man skal sende den ind til Ibas, det er vist sådan deres forretning virker. :-)

Men ellers er getdataback vist en gammel kending for de fleste it-folk.

17
15. marts 2010 kl. 13:08

...når man bruger oldgammel teknologi. Journaled filsystemer er over 20 år gamle nu, det var vist på tide at det også kom ind i konsumverdenen.

6
15. marts 2010 kl. 11:35

Ja men MS har desværre lavet det til en rigtig svær arbejdsgang at "ejecte" usb-enheden. Det kan gøres med et højreklik i stifinder - men tit får man beskeden "er i brug" og så vil den ikke. - alternativet er at bruge ikonet i systray. (her har de så i win7 gjort det en lille smule lettere, men ikke meget) men man må sige apple har gjort det rigtige der kan ikke være nogen tvivl om arbejdsgangen - man smider enheden i skraldespanden så den ændrer sig til eject - det er stort og tydeligt og folk kan se hvad den gør. Og ikke mindst er det ensartet uanset hvad du tilføjer så det er samme arbejdsgang hvad enten det er et cf kort en usb-stick eller en harddisk eller et netværksdrev. bruger man ikonet i systray skriver den desværre kun hvilket drevbogstav det er - ikke navnet på den. har man flere ting koblet på. (det hænder) så skal ma selv ind og finde ud af hvilket drev bogstav den har. Det gælder for xp og vista. win7 har de fundet ud af det.

4
15. marts 2010 kl. 11:32

Det har altid undret mig at OS'et ikke blot giver en advarsel om at der er usynkroniserede data hvis disken fjernes under brug. Så kunne brugeren sætte disken i igen, så data kan synkroniseres og filsystemet blive korrekt afmonteret.

5
15. marts 2010 kl. 11:35

Hvorfor er det ikke journal på en USB? Dette burde kunne minimere datatabet.

39
15. marts 2010 kl. 18:45

Hvorfor er det ikke journal på en USB?

USB er et hardwareinterface. Journalisering ligger i filsystemet. FAT er ikke journaliserende. Det er NTFS derimod. Problemet er at de fleste USB-tilsluttede drev (uanset og det er flash-sticks eller harddiske) er formatteret med en afart af FAT.

Personligt anvender jeg NTFS til Windows-maskiner og XFS til Linux-maskiner, uanset om det er interne eller eksterne enheder.

51
16. marts 2010 kl. 09:33

Personligt anvender jeg (...) XFS til Linux-maskiner

OK. Hvilke fordele oplever du med XFS?

54
16. marts 2010 kl. 13:41

OK. Hvilke fordele oplever du med XFS?

Det er svinehamrende hurtigt. Det har ingen partitionsbegrænsninger eller filstørrelsebegrænsninger indenfor grænserne at mit hardwarebudget de næste mange år. Det er velafprøvet (16 år gammelt). Det er lavet til store setups og mange CPU'er/kerner. Det der var vilde fremtidsdrømme i 1994 er virkelighed i mange PC'er i dag. Og XFS skalerer med. Det kan desuden defragmenteres mens det er i drift.

NTFS er ikke verdens hurtigste filsystem. På Windows XP og på den forreste partition på en disk burde det performe fornuftigt. Jeg flyttede data fra en NTFS-partition forrest på en disk til en NTFS-partition forrest på en anden disk under XP. Det kørte fornuftigt. Jeg klagede bestemt ikke (jeg husker ikke de præcise datarates). Efterfølgende flyttede jeg data fra en XFS-partition på samme disk som jeg flytte NTFS-data fra og til en XFS-partition sidst på den anden disk (den disk som NTFS-data blev flyttet til). Dette skete i Linux. Samme diske, samme maskine. I Linux havde jeg dog ca. 20% mere throughput med blandede filer. Selv under forhold til stærk ugunst for XFS og Linux.

Ext3 har jeg ikke den samme fart-oplevelse med. Ext4 anser jeg for at være for nyt til at jeg vil kaste mig ud i brugen af det.

57
16. marts 2010 kl. 13:53

Ext3 har jeg ikke den samme fart-oplevelse med. Ext4 anser jeg for at være for nyt til at jeg vil kaste mig ud i brugen af det.

Der er jeg delvis enig med dig. Ext3 er meget sløvt og performer hastighedsmæssigt ca. som NTFS i Windows, men det er vist også kun Ext2 med en journal. Ext4 har derimod fået en lang række optimeringer, men er i princippet en Ext2 med turbo...

  • Selvom det tangerer blasfemi, kan det til dels betragtes som FAT vs. FAT32 (vFAT), altså Ext2/3 vs. Ext4.
  • Og jeg vil give dig helt ret i at XFS er langt hurtigere end NTFS. Jeg havde dog forventet en forskel på en del mere end de 20%... Nok nærmere omkring 75-150% højere throughput, men tror til dels også det afhænger af resten af systemet, f.eks. diskenes indbyggede cache samt mængden af RAM til rådighed. Mit indtryk (for 5-6 år siden) var omkring 250-300% forbedring ift. Fat32, og vist omkring 150-200% ift. NTFS under WindowsXP.
59
16. marts 2010 kl. 14:01

vist omkring 150-200% ift. NTFS under WindowsXP

Jeg flyttede Firefox' og Thunderbirds profiles fra NTFS til XFS (partitionen blev omformatteret). Det gav en ikke-ubetydelig performancegevinst. Nu er NTFS-3G bestemt heller ikke hurtig, men alligevel.

60
19. marts 2010 kl. 15:32

ZFS virker glemt XFS, ext? og NTFS.

Windows er og bliver fuc... up med hensyn til filsystem, eller svar det jo ikke nødvendigt på enhver Windows maskine at installere http://bit.ly/19Ug bare for at kunne slette en fil uden at skulle genstarte maskinen. Men ok genstart er jo nu engang bare livet med det forkrøblede os.

USB. Der er jo forskel på om der skrives til eller læses fra den ekstern enhed. Mange oplever ikke problemerne, da der oftest læses fra enhederne. F.eks. er det sjældent der skrives fra en PC til stick til kamera mm.

58
16. marts 2010 kl. 13:58

- Og jeg vil give dig helt ret i at XFS er langt hurtigere end NTFS. Jeg havde dog forventet en forskel på en del mere end de 20%...

2 SATA-diske (i enterprise-udgaver) og en Athlon 64 X2 5050e med 4GiB RAM. Med en RAID-controller og en Phenom II kunne ydelsen sikkert presses markant højere op på overførslerne.

Du glemmer sikkert også at tage partitionernes placering i betragtning. En disk er hurtigst forrest. NTFS havde derfor "hjemmebanefordel" af placeringen.

8
15. marts 2010 kl. 11:38

Jeg er meget omhyggelig med at afmontere USB-dimser. Derfor undrer det mig at SD-kort Vista ikke er med på listen of drev, der kan afmonteres. Min pc har en indbygget kortlæser. Er der nogen her som kan opklare denne tilsyneladende inkonsistens?

11
15. marts 2010 kl. 12:34

Det er kun slemt med USB sticks hvis man vælge at benytte optimeringen, dvs at OS'et sender data til sticken når det er optimalt i stedet for her og nu. På den måde virker din USB stick hurtigere da i følge Windows så er dine filer allerede på sticken, selvom i realiteten så er den stadig i gang med at sende data. Så er det noget skidt at flå sticken ud. Jeg mener ikke man har den mulighed med SD kort og så er problemet jo langt mindre.

Jeg kører altid uden optimering på min USB stick - og flår den altid ud af maskinen hvis den kører Windows(i mac og Ubuntu er det nemt af afmonterer korrekt) og det går altid godt hvis jeg lige holder øje med at dioden som signalere data transfer ikke blinker.

Det er et kæmpe problem hvis man køre virtuelle pc'er fra f.eks. Vmware direkte på en ekstern harddisk og fladet over usb kablet - så er mange timers arbejde tabt. Men ved normale ting, som billeder/dokumenter der pludseligt er forsvundet, som der beskrives her så er operationen for at får dem igen jo ret hurtig og succesfuld, smid evt. en mail til data@izzo.dk for hjælp.

7
15. marts 2010 kl. 11:37

Vi brugte en extern 500GB Seagate disk til at copiere data for en kunde der havde smadret hans OS, og min collega hev USB stikket ud uden at "unmounte" foerst.... Derefter kom HDD'en op som en uformatteret enhed. :-( Jeg kan anbefale:http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDiskMen husk at kopiere enheden med dd foerst!

9
15. marts 2010 kl. 12:10

At din disk rapporteres af styresystemet som uformatteret er da meget langt fra det samme som at data er mistet? Det sker da tit at windows af uransagelige årsager vælger ikke at kunne læse et removable filsystem, og svarer brugeren så bare korrekt på "ønsker du at formattere denne enhed?" så er data i fin stand alligevel. (måske bare ikke lige set med windows-briller)

12
15. marts 2010 kl. 12:39

Tjaeh, nu var det saa under Linux at der ikke blev fundet nogle partitioner. Men Windows kunne heller ikke finde noget paa disken.

10
15. marts 2010 kl. 12:33

Jeg har brugt USB-enheder siden de første af slagsen kom på markedet hevet dem ud UDEN AT UNMOUNTE (eller hvad det hedder på dansk) tusinder af gange uden nogen sinde at miste data eller få andre problemer. Win XPs måde at unmounte er simpelthen til grin rent brugsmæssigt og alt for besværligt til mig - jeg gør det dog altid på min Mac nu, da det er ganske anderledes intuitivt og den altid nævner det for mig, hvis jeg kommer til at tage noget ud uden at unmounte. På PCer venter jeg selvfølgelig altid, til der ikke er nogen dataaktivitet - hvis man rykker en harddisk ud mit i en overførsel, kan man da sige sig selv, at data mistes.

Ikke dermed sagt, at man ikke kan komme til at miste data - det er bare aldrig nogensinde sket for mig... :)

1
15. marts 2010 kl. 11:20

Og hvis man afmonterer enheden midt i sådan en rutinemæssig opdatering, så er der noget galt bagefter

Nej, hvis man afmonterer, så går det lige præcis godt - men måske Tore Brynaa ikke ved forskel på afmontering, og så det fysisk at flå USB enheden ud.

Og så er det vist mere et problem for brugere af alt-er-blevet-nemmere operativsystemer, som mangler den basale opdragelse i at man ALDRIG fjerner en USB enhed uden at afmontere den!

/Christian