Et ja til Google-felt på smartphonen: »Det er fuldstændig uigennemskueligt«

24. februar 2017 kl. 12:366
Et ja til Google-felt på smartphonen: »Det er fuldstændig uigennemskueligt«
Illustration: arkiv.
Efter fem forsøg havde IT-Politisk Forening stadig svært ved at finde ud af, hvad konsekvensen er af at sige ja til forskellige indstillinger på en Android-telefon.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er ekstremt vanskeligt at gennemskue konsekvensen af at sige ja til alle de felter, Google selv sætter hak i, når en bruger tager en ny Android-telefon i brug. Det konkluderer IT-Politisk Forenings næstformand, Niels Elgaard Larsen, efter selv at have gjort forsøget.

Foreningens udmelding kommer, efter at Ingeniøren i dag kan fortælle, at Googles indsamling af data er så ekstremt nøjagtig og går så langt tilbage, at søgegiganten i praksis kortlægger al fysisk færden i vores liv – med mindre vi slår det fra.

Ingeniøren lånte Niels Elgaard Larsen en næsten fabriksny Nexus 5X, som Google sælger under eget navn. Telefonen var opdateret til seneste Android- version, og Niels Elgaard Larsen loggede på med en helt ny brugerprofil, efter at telefonens fabriksindstillinger var gendannet.

»Nu har jeg prøvet fem gange, og det er fuldstændig uigennemskueligt, hvilke af funktionerne Google egentlig bruger til hvad,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg får nærmest indtryk af, at hvis man ikke trykker på den blå boks hele vejen, så kan man ikke være sikker på, at telefonen virker.«

Slået til eller ej?

Ingeniøren lånte Niels Elgaard Larsen Nexus-telefonen efter selv at have gjort samme øvelse og forsøgt at få en kommentar fra Google – som dog kun vil svare gennem sit danske PR-bureau.

I svarene understreger søgegiganten, at den netop har revideret beskrivelserne af sikkerhed og privacy samt de værktøjer, brugerne kan benytte til selv at ændre indstillingerne. Det sker, skriver Google, for at efterleve den feedback, som datatilsyn over hele Europa har givet selskabet. Selskabet understreger, at brugerne selv kan ændre indstillingerne.

Når det gælder sporingsfunktionen, skriver Google:

Artiklen fortsætter efter annoncen

‘Placeringshistorik er som standard ikke slået til. Det skal brugerne gøre, hvis de vil benytte de tjenester, som knytter sig til placeringshistorik.’

Det passer imidlertid ikke med Ingeniørens test, hvor der som standard er sat hak i ‘ja’ ved alle de tjenester, der gemmer data om brugerens færden. Niels Elgaard Larsens konklusion er da også klar:

»Det er forkert, hvad Google skriver til dig.«

Google skriver det ikke ligeud men argumenterer indirekte for, at det er brugeren selv, der giver tilsagn, når man klikker ‘Næste’ på skærmbillederne under opsætningen af en ny telefon. Skærmbilleder, der altså er forudfyldt med indstillinger, der slår logningen til, men hvor man kan slå den fra.

Niels Elgaard Larsen mener, at virkeligheden er endnu værre, end Ingeniøren har beskrevet den, fordi Android-telefoner kan fortsætte med at benytte wifi og mobilmaster til at bestemme position ud fra, selv hvis brugeren slår GPS fra.

IT-Politisk Forening kalder i øvrigt Googles dataindsamling ude af proportioner. Formand Jesper Lund benytter ikke selv Googles egen udgave af Android, der ellers ligger på så godt som alle nye Android-telefoner.

»Jeg tør ikke rende rundt med en Android-telefon med Googles tjenester. Selv om man formelt skal give samtykke, hvis data bliver sendt til Google, så er det fuldstændig umuligt at finde ud af, hvad de samtykker går ud på,« siger han.

Jesper Lund kalder det ‘uacceptabelt’, at placeringshistorik og andre logningstjenester som standard er slået til.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
27. februar 2017 kl. 11:25

Er det gammel information du baserer den udtalelse på?

Standardindstillinger i seneste Ubuntu med Unity er UDEN Amazon/websøgning, DRM, proprietære drivere mm. og deres mere 'skrabede' versioner har intet/næsten intet software installeret overhovedet.

https://www.ubuntu.com/legal/terms-and-policies/privacy-policy

5
27. februar 2017 kl. 08:49

Det er nok en custom open-source ROM, der er bygget ovenpå AOSP uden Google Services installeret. Fx LineageOS, som et populært eksempel, men der findes et hav af sådanne ROMs. Faktisk bliver alle 3. part ROMs leveret uden Google Services, da det ikke passer under licensen.

4
26. februar 2017 kl. 21:50

Hej Michael Nu ved jeg ikke lige hvor slem deres Ubuntu Phone er, men faktisk indeholder Ubuntu OS MEGET proprietær software, dvs. at kilden ikke er åben, samt at de sælger mange af deres brugers oplysninger videre til 3. parter.

3
26. februar 2017 kl. 14:25

Ubuntu fås også i telefonversion! Da det lykkedes mig at 'brick'e min Jolla (og de ikke syntes interesserede i at hjælpe mig med at få den op at spille igen), faldt jeg over Ubuntu Phone ... der dog ikke har så smukt et brugerinterface som Sailfish.

2
26. februar 2017 kl. 00:25

.... men hvad bruger jeg så? Er jeg slet ikke med på Smartphone bølgen? Kan man leve ud en telefon der kan gå på nettet, hente mail, twitte osv?

Nej sikkert ikke - derfor har jeg valgt Jolla med Sailfish OS. Jolla med Sailfish OS. .

Og jo den kan også kører Android Apps, men det har jeg jo selvfølgelig valgt fra, ellers giver det jo ingen mening!

1
25. februar 2017 kl. 23:29

"Formand Jesper Lund benytter ikke selv Googles egen udgave af Android"

Hvad bruger han så? Det ville jo hylende morsomt hvis han sagde iPhone.

Desuden er alle versioner af Android der bruges på telefoner som sælges i Danmark "googles egen version af Android" bare med ekstra ting bygget ind i. Ellers er der ikke adgang til google play. Samtlige funktioner han frygter er derfor også på en Sony eller Samsung. Ja og selvfølgelig i overflod på en iPhone.

Skræmmende, ja, men er det det han siger eller hvad bruger han selv som er bedre? En Nokia 3210?