Det er ekstremt vanskeligt at gennemskue konsekvensen af at sige ja til alle de felter, Google selv sætter hak i, når en bruger tager en ny Android-telefon i brug. Det konkluderer IT-Politisk Forenings næstformand, Niels Elgaard Larsen, efter selv at have gjort forsøget.
Foreningens udmelding kommer, efter at Ingeniøren i dag kan fortælle, at Googles indsamling af data er så ekstremt nøjagtig og går så langt tilbage, at søgegiganten i praksis kortlægger al fysisk færden i vores liv – med mindre vi slår det fra.
Ingeniøren lånte Niels Elgaard Larsen en næsten fabriksny Nexus 5X, som Google sælger under eget navn. Telefonen var opdateret til seneste Android- version, og Niels Elgaard Larsen loggede på med en helt ny brugerprofil, efter at telefonens fabriksindstillinger var gendannet.
»Nu har jeg prøvet fem gange, og det er fuldstændig uigennemskueligt, hvilke af funktionerne Google egentlig bruger til hvad,« siger han.
»Jeg får nærmest indtryk af, at hvis man ikke trykker på den blå boks hele vejen, så kan man ikke være sikker på, at telefonen virker.«
Slået til eller ej?
Ingeniøren lånte Niels Elgaard Larsen Nexus-telefonen efter selv at have gjort samme øvelse og forsøgt at få en kommentar fra Google – som dog kun vil svare gennem sit danske PR-bureau.
I svarene understreger søgegiganten, at den netop har revideret beskrivelserne af sikkerhed og privacy samt de værktøjer, brugerne kan benytte til selv at ændre indstillingerne. Det sker, skriver Google, for at efterleve den feedback, som datatilsyn over hele Europa har givet selskabet. Selskabet understreger, at brugerne selv kan ændre indstillingerne.
Når det gælder sporingsfunktionen, skriver Google:
‘Placeringshistorik er som standard ikke slået til. Det skal brugerne gøre, hvis de vil benytte de tjenester, som knytter sig til placeringshistorik.’
Det passer imidlertid ikke med Ingeniørens test, hvor der som standard er sat hak i ‘ja’ ved alle de tjenester, der gemmer data om brugerens færden. Niels Elgaard Larsens konklusion er da også klar:
»Det er forkert, hvad Google skriver til dig.«
Google skriver det ikke ligeud men argumenterer indirekte for, at det er brugeren selv, der giver tilsagn, når man klikker ‘Næste’ på skærmbillederne under opsætningen af en ny telefon. Skærmbilleder, der altså er forudfyldt med indstillinger, der slår logningen til, men hvor man kan slå den fra.
Niels Elgaard Larsen mener, at virkeligheden er endnu værre, end Ingeniøren har beskrevet den, fordi Android-telefoner kan fortsætte med at benytte wifi og mobilmaster til at bestemme position ud fra, selv hvis brugeren slår GPS fra.
IT-Politisk Forening kalder i øvrigt Googles dataindsamling ude af proportioner. Formand Jesper Lund benytter ikke selv Googles egen udgave af Android, der ellers ligger på så godt som alle nye Android-telefoner.
»Jeg tør ikke rende rundt med en Android-telefon med Googles tjenester. Selv om man formelt skal give samtykke, hvis data bliver sendt til Google, så er det fuldstændig umuligt at finde ud af, hvad de samtykker går ud på,« siger han.
Jesper Lund kalder det ‘uacceptabelt’, at placeringshistorik og andre logningstjenester som standard er slået til.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.