Estlands it-direktør til Danmark: Tag del i open source datasamarbejde

Udveksling af dokumenter mellem nationale myndigheder via en open source-platform kan ifølge idemagerne gavne borgerne. Estland vil gerne have Danmark med på offentlig dataudvekslingsplatform.

Danmark bør deltage i et fælles nordisk og baltisk open source-samarbejde om dataudveksling.

Sådan lyder opfordringen fra Estlands it-direktør, Taavi Kotka, der for nylig indgik et lignende samarbejde med Finland, i en artikel på samfundsdesign.dk.

Konkret er der tale om udviklingen af X-road, der har været med til at skabe internationale overskrifter for sin stille revolution af de offentlige databaser i landet.

Den decentrale platform gør det muligt for samtlige offentlige myndigheder i Estland og for private virksomheder at forbinde direkte til hinandens databaser og udveksle data.

Men X-road er også udgangspunktet for samarbejdet mellem Estland og Finland, som har grundlagt en fælles institution til udvikling af platformen.

Når den seneste version af platformen er udviklet, vil det blandt andet være lettere for de finske myndigheder at udveksle dokumenter med deres estiske kolleger.

Samtidig vil borgerne fra de to lande via platformen kunne få direkte adgang til eksempelvis skattedokumenter, recepter, uddannelsesansøgninger og lignende i det andet land.

Uden dog at der fortælles nærmere om de privacy-problemer, som udveksling af følsomme persondata over landegrænser vil kunne give.

»Det bliver en open source-platform, og vi opfordrer andre skandinaviske lande til at deltage i samarbejdet,« siger Taavi Kotka til Samfundsdesign.dk.

Version2 har netop fortalt om at offentligt digitaliseringsfællesskab, OS2, hvor 56 kommuner arbejder sammen om udbredelse af open source-baserede løsninger, som forhindrer vendor lock-in og baserer sig på fælles it-arkitektur.

Læs også: Offentlige open source-frontkæmpere: Vi vil sprænge it-leverandørernes snærende lænker

Taavi Kotka mener også at samarbejde er vejen frem:

»På den måde får vi flere hjerner med i projektet, som kan dele viden om blandt andet it-sikkerhed. Og hvis alle udvikler den samme kerneteknologi, bliver det også billigere for parterne.«

Nogle af fordelene, som bliver fremhævet vedrørende Estlands og Finlands samarbejde, handler blandt andet om lettere sags- og dokumentbehandling for borgere, virksomheder og myndigheder i de to lande.

Sverige er således i gang med at teste platformen for potentielt at kunne udveksle data fra offentlige it-tjenester med Estland og Finland. Det gælder blandt andet data fra Folkeregisteret og skattemyndighederne, men også vedrørende forretningstransaktioner, bistandshjælp og uddannelse.

Systemet fungerer ved at definere nogle universelle standarder for softwaregrænsefladerne eller API’erne mellem databaserne. Det betyder, at brugerne ikke behøver at bruge lige så lang tid på at indtaste oplysninger, når de eksempelvis laver deres forskudsopgørelse til skattemyndighederne. Som erstatning for et indtastningsfelt kan myndigheden via X-road og borgerens id-nummer automatisk hente oplysninger om eksempelvis overskud på salg af aktier direkte fra banken.

Borgeren skal selv godkende adgangen, hvilket 98 pct. af esterne ifølge Taavi Kotka allerede har gjort.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
René Paw Christensen

Det lyder som en god ide, vi bør faktisk arbeide tettere sammen i Norden, også med IKT.

Fri programvare skaper arbeidsplasser lokalt i Norden, og det er bedre at bruke X kroner på endringer og forbedringer av LibreOffice end X kroner på Microsoft Office.

  • 2
  • 0
Henning Wettendorff

Hvad med fremtidens platform i folkeskolen - afløseren for SkoleIntra er i udbud nu - hvad er mon konsekvenserne af, at der tilsyneladende ikke er noget open source krav i det fælleskommunale udbud af løsningen? Tilsyneladende heller ikke noget, der er aktuelt som option i udbudsmaterialet: https://www.electronic-supply.dk/procurement/view/24676/udbud_af_aula

  • 1
  • 0
Michael Erichsen

Desværre har den estiske begejstring over alt, der er digitalt, ikke rigtig givet plads til overvejelser om privatlivsbeskyttelse eller til en alvorlig evaluering af de initiativer, de har taget. Deres elektroniske valg er efter min opfattelse bekymrende, og eksperter, jeg har talt med, udtrykker dyb skepsis om, hvorvidt de faktisk har høstet de resultater af digitaliseringen, som de har håbet på. Lad os se en troværdig model for indbygget privatlivsbeskyttelse og en proces for privatlivsrevision, før vi hopper ud i det.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere