Estland åbner kildekoden til e-valgssoftware

15. juli 2013 kl. 09:461
E-valgskomitéen i Estland har gjort kildekoden, der bruges i forbindelse med elektroniske valghandlinger, offentligt tilgængelig.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

E-valg i Estland bliver nu endnu mere gennemsigtigt. Komitéen for e-valg har nemlig offentliggjort kildekoden til den serversoftware, der bliver brugt. Det skriver Estonian Public Broadcasting.

Håbet er, ifølge en talsmand for e-valgs-komitéen, at private it-eksperter, der har lyst, kan bidrage med udvikling af e-valgssystemet.

Især udvikling af sikkerheden omkring e-valget blev gjort aktuelt, da en estisk universitetsstuderende fandt et teoretisk smuthul, der tillod en virus at blokere for stemmerne til visse kandidater uden at den borger, der afgav stemmen, opdagede noget usædvanligt.

Kildekoden kunne rekvireres før, men for at hente den skulle man underskrive en fortrolighedskontrakt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Estland får nogle gange kælenavnet E-stland, da landet er langt fremme i skoene med digitalisering af en lang række områder som skat, undervisning og telemedicin. Og siden 2005 altså også med e-valg, der ved sidste valg udgjorde 24,3 procent af de afgivne stemmer.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger