Estiske Skype suger europæisk it-arbejdskraft til sig

De baltiske lande er ikke længere billige outsourcing-lande. Tværtimod tiltrækker Skype i Estland arbejdskraft fra hele Europa. Version2 har mødt lederen for Skypes store udviklingsafdeling i Estland.

TALLINN: Hvis du troede, at den tidligere Sovjet-republik Estland er et oplagt sted at finde billig arbejdskraft, kan du tro om igen. Faktisk er trafikken begyndt at gå den anden vej, så it-folk fra hele Europa kommer til Estland for at arbejde, forklarer lederen af Skype i Tallinn, Sten Tamkivi, til Version2.dk.

27 forskellige nationaliteter arbejder i afdelingen, som er Skypes største med 300 ansatte ud af Skypes i alt cirka 500 medarbejdere. Både tyskere, englændere og mange andre fra de 'dyre' europæiske lande. Lige nu er der ingen danskere i afdelingen, men det vil Skype-chefen meget gerne lave om på.

En af forklaringerne på de mange udlændinge er, at den samlede mængde af it-folk i landet ikke er stor.

»Der er cirka 2.500 udviklere i alt i Estland. Så mens Skype er vokset, er det blevet sværere og sværere at finde de rigtige folk,« siger Sten Tamkivi.

Samtidigt har Skype brug for specialiseret ekspertise inden for lyd- og videobehandling til videreudvikling af softwaren.

»Vi prøver at finde de bedste i verden på de områder, så vi har for eksempel ansatte med to ph.d-grader inden for lydbehandling af tale,« siger Sten Tamkivi.

Tæt kontakt med Janus

Helt fra Skype kom til verden i 2003 har udviklingsafdelingen haft til huse i Estlands hovedstad Tallinn. Det var ikke for at få fat i billig arbejdskraft, men fordi Skype blev grundlagt af et team, der udover Janus Friis og Niclas Zenström også talte fire estiske it-ingeniører.

Sten Tamkivi har også haft tæt kontakt med grundlæggerne og har selv arbejdet sammen med Janus Friis siden 1999.

Men hvad gør Skype så for at tiltrække dygtige folk til Estland, udover at give en konkurrencedygtig løn og reklamere for landets faste indkomstskat på 23 procent?

»Det kan lyde corny, men vi får tit tilbagemeldingen fra vores medarbejdere, at de virkelig føler, at de er med til at ændre verden. Hvis du går med en Skype-t-shirt i Tokyo eller San Paulo eller hvor som helst, så oplever du, at folk stopper dig på gaden og takker dig for Skype,« siger Sten Tamkivi og får sneget ind, at der nu globalt er 370 millioner brugere af Skype.

»Når effekten af dit arbejde er så global, bliver det mindre afgørende for folk, hvor de skal arbejde. Hvis de skal til Tallinn for at arbejde for Skype, så gør de det, selvom de ikke på forhånd ved noget om Estland,« siger Sten Tamkivi, der også nævner kombinationen af et ungt miljø i et ungt firma, der ligger i et ungt land som et andet plus for mange.

De baltiske lande er tømt

Eksemplet med Skype, der ikke kan finde nok arbejdskraft i Estland, er ikke enestående. Fordi de baltiske lande lå tæt på Skandinavien, både kulturelt og geografisk, kom der meget hurtigt fokus på at finde it-arbejdskraft her. Men nu er der ikke mange hjælpende hænder at finde længere.

»Vi har så at sige tømt de baltiske lande. I årene 2000 til 2004 fik danske virksomheder så mange forbindelser i de baltiske lande, at alle it-ressourcer blev brugt,« forklarer Jan Zneider, kommiteret i branceforeningen ITEK under Dansk Industri.

De skandinaviske lande delte nærmest Baltikum imellem sig, især fordi der kun er en færgetur på et par timer mellem Finlands hovedstad Helsinki og Tallinn i Estland.

»Finnerne begyndte meget tidligt et samarbejde med Estland, så de beslaglagde relativt hurtigt mange af de it-ressourcer, der var. Svenskerne har været temmelig aggressive i Letland, mens Danmark har udmærket sig i Litauen,« siger Jan Zneider.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere