Estisk startup opnår 1 Gbps trådløst internet over lys

Lifi er på vej ud af laboratorierne. Forsøg i Estland har påvist, at lysbåret internet virker.

Estiske udviklere har påvist, at trådløst internet over lys kan overføre data med op til 1 Gbps, hvilket er 100 gange hurtigere end de velkendte wifi-teknologier.

Forsøgene er gennemført i dagligdags miljøer af en estisk startup-virksomhed, Velmenni, - og dermed er lifi endelig på vej ud af forskningslaboratorierne.

Udviklerne i Velmenni fortalte om deres forsøg, som er gennemført på kontorer og i industrielle miljøer i Tallinn, på Slush100 - et startup event i Helsinki.

»Vi har designet et belysningsarmatur til et industrielt miljø, som også omfatter datakommunikationen gennem lys. Vi er også i gang med et pilotprojekt for en privat kunde, hvor vi er ved at etablere et lifi-netværk. der giver internetadgang til kontorarbejdspladserne,« siger adm. direktør Deepak Solanki, Velmenni, til IBTtimes UK.

Han forventer, at man vil se udrulning af lifi netværk inden for de næste tre til fire år, bl.a. i private hjem, hvor forbrugerne altså vil kunne få netadgang via LED-pærer. Udviklerne erkender dog også, at wifi er så udbredt og velimplementeret, at lifi bliver et supplement, ikke en erstatning for wifi.

»Det er meget vanskeligt at skabe en helt ny infrastruktur til lifi, så på en eller anden måde har vi brug for at integrere vores system med det nuværende system,« siger Deepak Solanki.

Opfinderen af lifi, professor Harald Haas på universitetet i Edinburgh, har tidligere hævdet, at alle LED pærer i fremtiden vil kunne bruges som en ultrahurtig alternativ til wifi. I et TED talk har han udtalt, at vores nuværende wifi infrastruktur var egnet til integration af lifi.

»Det kræver kun, at man indpasser en lille mikrochip i belysningsenheder, hvorved man kan kombinere to grundlæggende behov: belysning og trådløs dataoverførsel,« sagde han.

»I fremtiden vil vi ikke kun har 14 milliarder pærer, vi vil også kunne have placeret 14 milliarder lifis placeret over hele verden hvilket vil give en renere, grønnere og endnu lysere fremtid.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Utoft

"Estiske udviklere har påvist, at trådløst internet over lys kan overføre data med op til 1 Gbps, hvilket er 100 gange hurtigere end de velkendte wifi-teknologier."

Skal der ikke stå 224 Gbit/s eller hvad?

 • 2
 • 0
#5 Richard Foersom

I artiklen "... at alle LED pærer i fremtiden vil kunne bruges som en ultrahurtig alternativ til wifi"

En LED lampe og PC med detektor til modtagelse kan da kun give en vejs kommunikation. For praktisk data kommunikation skal vi have to vejs kommunikation. Så PC skal også have LED lys til transmission og lampen i loftet skal også have modtager.

Desuden skal hver lampe i loftet også have netværks forbindelse med ethernet-kabler. Forhåbentlig bliver det så med POE-kabler.

 • 1
 • 0
#6 Benny Lyne Amorsen

Returvejen er traditionelle radiobølger. Det er ok, for de fleste enheder modtager langt mere end de sender. Derudover kan sending fra enhederne synkroniseres tæt på perfekt vha. timing fra LED-pærerne, så wifi-båndbredden vil blive udnyttet langt bedre end den gør i dag.

Problemet er mere at de fleste enheder opholder sig mere i lommerne eller under skrivebordet end frit fremme under lamperne... Men på den anden side er det også når enhederne er fremme at de har behov for mest båndbredde.

 • 1
 • 0
#7 Christian Nobel

Returvejen er traditionelle radiobølger.

Hvor fremgår det?

Det er ok, for de fleste enheder modtager langt mere end de sender.

Da ikke nødvendigvis, i et traditionelt LAN er det tæt på fifty-fifty.

Derudover kan sending fra enhederne synkroniseres tæt på perfekt vha. timing fra LED-pærerne, så wifi-båndbredden vil blive udnyttet langt bedre end den gør i dag.

Det fordrer så bare liiige nogle nye WiFi standarder, plus det ikke tager højde for de WiFi enheder der ikke "kan se lyset".

Problemet er mere at de fleste enheder opholder sig mere i lommerne eller under skrivebordet end frit fremme under lamperne...

Det her er nok mere beregnet på opkobling til computere i et kontor miljø, end på tilfældige mobiltelefoner.

 • 2
 • 0
#8 Benny Lyne Amorsen

Det fremgår ikke af artiklen at returvejen er Wifi, men det er ikke desto mindre tilfældet. Lifi fungerer ikke rigtigt som returvej, for det er rimeligt irriterende hvis ens enheder skal lyse op.

Da ikke nødvendigvis, i et traditionelt LAN er det tæt på fifty-fifty.

Det har jeg meget svært ved at forestille mig. Hvilken trafik skulle det være som gjorde det fifty-fifty? Jeg får mange flere emails end jeg sender, jeg åbner mange flere filer end jeg gemmer, jeg henter på alle måder meget mere end jeg sender. Også når jeg arbejder.

Det fordrer så bare liiige nogle nye WiFi standarder, plus det ikke tager højde for de WiFi enheder der ikke "kan se lyset".

Der skal kun ændres noget for de enheder som alligevel skal ændres fordi de får Lifi-modtager. De gamle enheder kører bare videre som før. De gamle enheder vil lave kollisioner nøjagtigt som i dag, og det er jo ærgerligt. Problemet løses ved at flytte returvejen op på f.eks. 60GHz. Enhederne er alligevel i samme lokale som access-punkterne, så det gør ikke så meget at signalet ikke kan gå gennem vægge.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere