ESA stiller fra i dag satellitdata til rådighed for app-udviklere: Vi overgår amerikanerne i dataadgang

Copernicus
ESA vil styrke forretningsudvikling med de mange data, der dagligt produceres fra rumorganisationens satellitter. I dag lancerer ESA sammen med tyske SAP en cloudbaseret datahub.

SAP TechED, Barcelona. Den europæiske rumorganisation, ESA, er i dag gået i luften med et helt nyt tilbud til applikationsudviklere i form af en nemmere cloudbaseret adgang til de mange data, som minut for minut skabes i Sentinel-satellitterne og andre målesystemer under ESA's Copernicus-program (se boks).

Nicolaus Hanowski, leder af Mission Operating Department i ESA

»En del af Copernicus-programmet handler om at stille data til rådighed og skabe en åben data hub. Målet for os er, at data i større omfang ikke alene anvendes af forskere og på universiteter, men også i af applikationsudviklere, så der kan skabes ny forretning – og en bro mellem den gamle akademiske verden og den nye,« siger Nicolaus Hanowski, leder af Mission Operating Department i ESA, i et interview med Version2 i dag.

Data kan anvendes på et utal af måder. Eksempelvis kan forsikringsselskaber udfærdige mere præcise risikovurderinger – og dermed tilhørende præmieniveau – i forhold til risikoen for stormskader eller skovbrand på ens grund, når man har adgang til data om hyppighed og udbredelse af brand og storm fra satellitter.

Også frugtbarheden og dermed værdien af agerjord kan bedømmes mere præcist med satellitdata, der viser udbredelsen af vegetation om foråret på forskellige områder. Men data tænkes også anvendt til f.eks. smart cities, byplanlægning, smart farming og opkoblede køretøjer.

Stor dataproduktion

ESA's nye satellit-generation producerer dagligt store mængder data dagligt, nemlig 6-8 terabytes om dagen.

»Tidligere har vi måske ikke været så opmærksom på anvendeligheden af de producerede data, men nu forsøger vi for alvor at gøre noget ved det,« lyder det fra Nicolas Hanowski.

»Det her bliver diskuteret overalt i verden, og faktisk overgår ESA nu NASA i forhold til at producere anvendelige data – det er vist første gang, vi har udkonkurreret Nasa på rum-området,« siger afdelingslederen med et smil.

»Programmet skal vise, at også forretningsverdenen kan få udbytte af de store investeringer i rumfartsprogrammet,« siger Nicolas Hanowski, men erkender dog i samme åndedrag, at ikke alle data er frit tilgængelige.

Især high resolution billeddata er indtil videre underlagt licensbetingelser, som gør, at de ikke kan stilles gratis til rådighed.

50.000 applikationsudviklere har ifølge ESA tilknyttet sig programmet med dataanvendelse, men med et tocifret millionantal af appudviklere i verden er der plads til at rekruttere mange flere. ESA har til stadighed en indsats i gang for at rekruttere flere udviklere til tjenesten.

Realtid

I år har man eksempelvis afholdt fire såkaldte App Camps, hvor udviklerne kan få mere viden om dataadgangen. Desuden har ESA etableret Business Incubation Centres, som har til formål især at understøtte små og mellemstore virksomheder med udvikling af kommercielle services med satellitdata.

Rent teknisk er der også en vis træghed - adgangen til en del data er i dag underlagt en forsinkelse på nogle timer, så helt realtime er de ikke, men der arbejdes på at sikre et fuldstændig realtime billede af virkeligheden, så man f.eks. kan overvåge hvor hurtigt en skovbrand breder sig.

Der er ingen følsomme persondata blandt ESA's data, men det er klart, at et miks med andre data, f.eks. HR-data, kan føre til en løsning, hvor man skal leve op til de skrappere regler for persondata.

Launch af den nye services skete i forbindelse med den tyske it-virksomhed SAP's årlige europæiske TechED-konference, som netop nu afholdes i Barcelona.

Løsningen fungerer på SAP HANA cloud-platformen. SAP slår fast, at med den velkendte strikse tyske fortolkning af persondatalovgivningen – måske Europas strammeste – vil SAP og ESA blive holdt grundigt i ørerne i forhold til, at der bliver arbejdet seriøst med at beskytte evt. kommende persondata i systemet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017

Affecto has the solution and the tools you need

According to GDPR, you are required to be in control of all of your personally identifiable and sensitive data. There are only a few software tools on the market to support this requirement today.
13. sep 2017

Xena - an innovative force in testing next-generation communications technology

22. aug 2017