Efter Version2 har omtalt TDC's pilotprojekt med videresalg af lokationsdata fra udenlandske turisters færden i Østjylland, har Erhvervsstyrelsen nu bedt TDC om at redegøre for salget af netværksdata.
TDC har i et pilotprojekt opsamlet lokationsdata fra udenlandske sim-kort og kortlagt turisternes bevægelsesmønstre i Østjylland. Eksempelvis kan TDC fortælle VisitAarhus, at mange amerikanske turister også besøger Djursland, Søhøjlandet og Rebild, når de er i Østjylland.
Generelt vil TDC bruge lokationsdata til analyser af, hvor turisterne kommer fra, når de besøger Aarhus, hvor længe de bliver, og hvilke byer de ellers besøger på ferien i Danmark.
Det vil Erhvervsstyrelsen nu have undersøgt.
»Erhvervsstyrelsen er gennem pressen blevet gjort opmærksom på, at TDC sælger netværksdata (lokationsdata) til en østjysk turistorganisation. (…) På den baggrund skal Erhvervsstyrelsen anmode TDC om en detaljeret redegørelse for selskabets praksis for behandling af selskabets data i den beskrevne situation.«
Sådan skriver Erhvervsstyrelsen i en mail til TDC, som Version2 har fået aktindsigt i.
Anonymiseret trafikdata
Konkret beder Erhvervsstyrelsen TDC om at oplyse, hvordan deres videresalg af netværksdata er i overenstemmelse med Udbudsbekendtgørelsen, hvilke data TDC konkret behandler, og hvordan TDC sikrer, at de lokationsdata, der spores, er anonyme.
På et møde 7. februar mellem TDC og Erhvervsstyrelsen om dataetik forklarer TDC, at de videresælger netværksdata, fordi der er tale om anonymiseret trafikdata, der opsamles passivt, og at man allerede ved opsamling anonymiserer data, så det ikke er muligt at udlede det reelle IMEI-nummer.
Sådan forklarer TDC om deres anonymisering og databehandlingsproces.
TDC har bedt om at få undtaget den tekniske forklaring af anonymiseringsteknikken af konkurrencehensyn.
Hos Erhvervsstyrelsen bekræfter man, at man fortsat undersøger sagen, og at der endnu ikke er truffet nogen afgørelse i sagen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.