Erhvervsstyrelsen jagter stråmænd med machine learning men vil ikke afsløre ‘hemmeligheden’ bag
Det vælter ind med registreringer i cvr-registret og hvert år modtager Erhvervsstyrelsen 290.000 årsregnskaber. Det gør det svært at fange fup og fiduser og i særdelshed stråmænd i danske selskaber. Men med et it-system baseret på machine learning har Erhvervsstyrelsen siden november optrappet jagten på svindlere.
Det skriver Børsen.
I styrelsen forsøger man at spotte taskenspillere allerede inden de opretter et selskab. Det sker ved hjælp af it-systemet, der fodres med data fra skatteforvaltningen, offentlige registre og eksempelvis kontrolsager i netop Erhvervsstyrelsen. Data bliver herefter analyseret, og hvis særlige mønstre dukker op, tages det som en indikation af, at der måske ikke er tale om en ærlig ændring. Herefter vil personen eksempelvis blive nægtet at oprette en virksomhed. Det skete ifølge Børsen i omkring 35 procent af 3.835 sager, hvor Erhvervsstyrelsen brugte den datadrevne kontrol.
»Vi har bygget en regulær svigsmodel, som inden for få sekunder, efter at en virksomhed registrerer noget i cvr, med ret stor sandsynlighed kan finde ud af, om der er tale om en risiko for en svigsvirksomhed. Hvis der er det, tager vi dem ud til manuel kontrol og ser på det,« siger
Hun kalder den nye metode et forsøg på at stoppe svindlere allerede ved fordøren – altså inden de overhovedet kommer i gang med at udføre deres lumske foretagender. Hun vil dog ikke afsløre over for Børsen, hvilke mønstre der udløser et "rødt flag" og dermed en blokering for eksempelvis en virksomhesoprettelse, men kalder det i stedet ‘lidt af en forretningshemmelighed’.
Erhvervsmediet skriver, at det ikke vides, hvor stort problemet egentlig er, men henviser til en vurdering fra 2014, hvor det blev estimeret, at 38.000 danske selskaber havde stråmænd i ledelsen h- eraf blev 4.532 drevet af udlændinge – hvoraf mange var fra Østeuropa.
Version2's søstermedie DigiTech har tidligere talt med Katrine Winding, der anses for at være en af de fremmeste digitale ledere i det offentlige. Her fortalte hun blandt andet, hvordan it og digitale løsninger er en helt integreret del måden, Erhvervsstyrelsen driver myndighed på, og kaldte it for styrelsens rygrad og motor.
Læs hele interviewet her: Katrine og Lone er ansigter på en ny generation af digitalt orienterede offentlige ledere
