Erhvervsstyrelsen giver grønt lys til TDC's konstante logning af lokationsdata
Det er o.k., at TDC logger kunders færden, når mobiltelefonen sender og modtager data fra en sendemast. Det er konklusionen i en afgørelse, som Erhvervsstyrelsen nu er nået frem til efter mere end et års sagsbehandlingstid.
Afgørelsen er at finde via styrelsens hjemmeside. (PDF)
På baggrund af en klage fra datalog og internetaktivist Christian Panton i februar 2016 rejste Erhvervsstyrelsen en tilsynssag over for TDC om selskabets behandling og opbevaring (logning) af lokaliseringsdata for MMS og anden mobildatatrafik.
TDC og andre teleselskaber er jævnfør logningsbekendtgørelsen forpligtede til at registrere og opbevare lokationsdata i et år i forbindelse med tale-, MMS- og SMS-trafik.
Som Ingeniøren og Christian Panton dog tidligere har dokumenteret, så får TDC-kunder deres færden registreret nærmest konstant, når deres telefon sender og modtager data fra en sendemast.
Ifølge udbudsbekendtgørelsen skal teleselskaberne imidlertid slette eller anonymisere trafik- og lokaliseringsdata, medmindre selskaberne har pligt til at gemme dem efter logningsreglerne. Og da mobildatatrafik i sig selv ikke er omfattet af logningsreglerne, så har udgangspunktet for klagen til Erhvervsstyrelsen været, at TDC ikke må registrere og opbevare disse data i personhenførbar form.
Ikke teknisk muligt
TDC og andre teleselskaber behøver imidlertid ikke slette eller anonymisere lokationsdata registeret fra mobildatatrafik, fastslår Erhvervsstyrelsen.
Styrelsen lægger blandt andet til grund for afgørelsen, at teleselskaberne har oplyst, at det ikke er teknisk muligt at adskille de lovpligtige lokationsdata fra MMS-trafik og så lokationsdata fra mobildatatrafik generelt.
»De tre øvrige danske mobiloperatører har oplyst, at den tekniske indretning af deres systemer på samme måde som hos TDC indebærer, at der ikke kan ske en adskillelse af lokaliseringsdata for MMS og lokaliseringsdata for anden mobildatatrafik. Der er således ikke tale om et særligt forhold hos TDC,« står der i afgørelsen fra Erhvervsstyrelsen.
I den forbindelse henviser Erhvervsstyrelsen til, at teleoperatørernes brancheorganisation, Teleindustrien (TI), oplyser, det vil kræve it-udvikling, hvis teleselskaberne skal adskille MMS-data fra anden mobildata.
»Det er TI’s løst skønnede estimat, at en sådan ændring samlet vil koste et tocifret millionbeløb for branchen, og det vil formentlig tage ca. 1 år at implementere en sådan løsning,« står der i afgørelsen.
På den baggrund oplyser Erhvervsstyrelsen, at det således må lægges til grund for afgørelsen, at TDC’s systemer ikke uden ændringer, der er forbundet med betydelige omkostninger, gør det muligt at adskille lokaliseringsdata for MMS-trafik fra lokaliseringsdata for anden mobildatatrafik.
Nyt lovforslag under opsejling
Derudover bemærker Erhvervsstyrelsen, at Justitsministeriet har oplyst, at ministeriet i øjeblikket arbejder på et lovforslag om revision af logningsreglerne. Lovforslaget forventes fremsat i folketingsåret 2017-18, og i den forbindelse er det ministeriets forventning, at 'der udtrykkeligt vil blive taget stilling til kravene til teleudbydernes logning af lokationsoplysninger ved anden datatrafik end MMS-trafik'.
»Det er på den baggrund ud fra en samlet vurdering Erhvervsstyrelsens opfattelse, at det ikke vil være proportionalt at kræve, at TDC skal ændre sine systemer for at kunne adskille lokaliseringsdata ved MMS-trafik fra lokaliseringsdata ved anden mobildatatrafik,« står der i afgørelsen.
Endelig henviser Erhvervsstyrelsen til, at 'Justitsministeriet har udtalt, at logningsbekendtgørelsens § 4, nr. 6, om at logge lokationsoplysninger ved MMS-trafik også gælder, hvis de konkrete systemer, udbyderne anvender, er indrettet således, at der i tilknytning til logning af MMS-trafik også logges visse yderligere lokationsdata ved mobildatatrafik'.
Panton: Absurd
Christian Panton fortæller til Version2, at han umiddelbart ser to hovedpointer i som begrundelse for afgørelsen: Det er for dyrt at lave om i systemerne, og der er ny lovgivning på vej.
»Man skeler rigtigt meget til, at der bliver lavet om i lovgivningen senere. Jeg kan ikke forstå, hvordan man overhovedet kan lægge det til grund for en afgørelse, som har basis i gældende lovgivning. Jeg synes, det er en mærkelig ting. De har taget alle de ting, som Teleindustrien har nævnt, og det har de sådan set bare taget for gode varer,« siger Panton.
Han sammenligner i den forbindelse afgørelsen med, at en person konsekvent kører for stærkt på en motorvej, uden at politiet griber ind, da der er nye hastighedsregler på vej, og desuden ville det være for dyrt at sætte hastigheden ned.
»Det er jo en fuldstændig absurd argumentation,« siger Christian Panton.
Teleindustrien har forståelse for afgørelse
Hos Teleindustrien peger direktør Jakob Willer på, at telebranchen i forbindelse med de nuværende logningsreglers tilblivelse pegede på, at det kunne blive svært at skille lokationsdata ud.
»Det har man peget på fra branchens side allerede dengang. Jeg har stor forståelse for den afgørelse, der er faldet.«
Desuden hæfter Jakob Willer sig ved Erhvervsstyrelsens proportionalitetsbetragtning i forhold til Justitsministeriets bebudede lovforslag om revision af logningsreglerne.
»Det ville jo være omsonst, hvis man skulle bruge en masse midler nu på at indrette noget, som vi ved, alligevel skal laves om inden for en relativ kort tidshorisont,« siger Jakob Willer.
Mens der er forståelse i Teleindustrien, har Christian Panton i øvrigt kommenteret afgørelsen med følgende tweet:
Hvis nogen journalister vil have min kommentar til afgørelsen, så kan I bare embedde denne: pic.twitter.com/G57uaVTZ08
— Christian Panton (@christianpanton) May 30, 2017

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.