Erhvervsminister: Vil lukke mobilhuller med signalforstærkere

16. september 2014 kl. 10:2268
Signalforstærkere kan bidrage til at sikre en bedre mobildækning indendørs i områder, hvor mobildækningen ikke er i top, lyder det fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S). Telebranchen er ikke entydig begejstret.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Måske er det ikke nødvendigt at vente på, at teleselskaberne sætter flere master op for at komme den dårlige mobildækning i sommerhuset til livs.

I hvert fald lyder opfordring fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) nu, at teleoperatørerne bør tilbyde deres kunder at bruge signalforstærkere til at forbedre mobildækningen.

»Signalforstærkere kan bidrage til at sikre en bedre mobildækning indendørs i områder, hvor mobildækningen ikke er i top. Derfor mener jeg også, at signalforstærkerne kan være et udmærket supplement til det øvrige arbejde, der bliver gjort for at højne mobildækningen i alle dele af landet,« udtaler ministeren i en pressemeddelelse, som fortsætter:

»Jeg vil nu bede Erhvervsstyrelsen om snarest at finde en løsning sammen med mobilselskaberne og Forbrugerrådet, så det også bliver muligt for danske forbrugere at gøre brug af signalforstærkere. Men jeg vil samtidig gerne understrege, at det ikke ændrer på, at der fortsat skal arbejdes på at sikre god mobildækning i alle dele af landet.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

DR Nyheder skriver, at signalforstærkerne allerede er meget udbredte i Sverige. Det er en lille boks, man kan installere i huset eller på arbejdspladsen, som forstærker signalet til telefonen.

I teleoperatørernes brancheforening, Telekommunikationsindustrien, er der ifølge DR Nyheder dog frygt for, at signalforstærkerne kan give problemer. De billige modeller kan ifølge brancheforeningen skabe forstyrrelser for andre mobilkunder. Og skal forbrugerne have en lovlig og autoriseret model, kan den ifølge DR Nyheder koste op mod 10.000 kroner.

Branchen er ifølge direktør i Telekommunikationsindustrien Jakob Willer klar til at gå i dialog med ministeren.

»Vi har samme interesse som ministeren, nemlig at sikre god dækning til forbrugerne. Vi er lidt tøvende over for, om de her signalforstærkere er det rigtige redskab til at sikre god dækning i alle tilfælde,« siger han til DR nyheder.

68 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
66
19. september 2014 kl. 10:45

Gennem flere år i 90'erne modtog vi en række klager fra statsministeriet.

Nyrups telefonsamtaler blev konsekvent afbrudt, når han blev kør af enten St. kongensgade eller Bredgade (jeg husker ikke hvilken gade, det var).

Statsministeriet var dybt forundret over, at der kunne være manglende dækning midt i hovedstaden.

Men også midt i København kan der være et hul pga. af bygningerne, selv om der ikke er langt til en mast.

Problemer i København er formentlig reduceret væsentligt, da byen er plastret til med celler af trafikale årsager.

Men eksemplet viser hvor svært det er, at opnå fuld dækning. Og uden for bykernerne vil der jo ikke komme mange celler af trafikale årsager.

Jeg bemærker dog, at der i TV2s oversigt også er eksempler fra København, f. eks togstrækninger.

67
19. september 2014 kl. 13:35

Gennem flere år i 90'erne modtog vi en række klager fra statsministeriet.</p>
<p>Nyrups telefonsamtaler blev konsekvent afbrudt, når han blev kør af enten St. kongensgade eller Bredgade (jeg husker ikke hvilken gade, det var).</p>
<p>Statsministeriet var dybt forundret over, at der kunne være manglende dækning midt i hovedstaden.</p>
<p>Men også midt i København kan der være et hul pga. af bygningerne, selv om der ikke er langt til en mast.</p>
<p>Problemer i København er formentlig reduceret væsentligt, da byen er plastret til med celler af trafikale årsager.

Jo, problemet er nok minimeret. Da Nyrup var statsminister fejrede det daværende Sonofon 2G site nummer 1.000. I dag har selv samme teleselskab under andet navn over 4.000 sites.

Jeg kan da også selve et par anekdoter omkring Dronning Louises bro mellem klokken 16-17:30 på hverdage, men det er nok ikke særligt relevante længere.

Men eksemplet viser hvor svært det er, at opnå fuld dækning. Og uden for bykernerne vil der jo ikke komme mange celler af trafikale årsager.</p>
<p>Jeg bemærker dog, at der i TV2s oversigt også er eksempler fra København, f. eks togstrækninger.

Togstrækningerne er så bare ikke teleselskabernes problem - eller jo det er deres problem, men de sidder ikke inde med løsningen.

Næsten alle togstrækninger har rimelig dækning, men det hjælper intet når DSB kører rundt med deres dobbeltdækker togsæt eller IC3 tog, der fjerner 80-99% af radiosignalet.

Sjov nok er der slet ikke samme problemer i Arrivas togsæt, som blandt andet kører rundt herovre i det mørke Jylland.

51
18. september 2014 kl. 23:35

se

http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2014-09-18-kristen-fik-godt-mobilsignal-men-boede-paa-10000-kroner

Ministeren foreslår noget, som hans system bliver ved med at give bøder for uanset om det forstyrrer eller ej.

Gad vide om han har fået ideen på en cafe i Køge.

En minister kan selvfølgelig ikke bringe et sådant forslag på bane uden at en mulig løsningsmodel er udarbejdet.

Det næste bliver vel, at trafikkøer ved trafiklys kan lettes ved at give folk lov til at køre over for rødt - når bare man ikke støder ind i nogen.

54
19. september 2014 kl. 07:02

se</p>
<p><a href="http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2014-09-18-kristen-fik-godt-mobilsignal…;
<p>Ministeren foreslår noget, som hans system bliver ved med at give bøder for uanset om det forstyrrer eller ej.</p>
<p>Gad vide om han har fået ideen på en cafe i Køge.</p>
<p>En minister kan selvfølgelig ikke bringe et sådant forslag på bane uden at en mulig løsningsmodel er udarbejdet.</p>
<p>Det næste bliver vel, at trafikkøer ved trafiklys kan lettes ved at give folk lov til at køre over for rødt - når bare man ikke støder ind i nogen.

Ja, ministerens udtalelse er helt hen i skoven - han opfordre jo næsten til lovbrud.

Men sjovt at du netop nævner en sag med dårlig indendørsmobildækning på Thyholm. Thyholm har den udfordring at der er tale om en ø, og derfor er det svært at få tilladelse til at rejse ny infrastruktur nær kysten.

Thyholm er samtidig et af de områder, hvor TDC har lavet flere fremskudtecentraler, så man kan rent faktisk få en fin xDSL forbindelse på øen.

Den uheldige mand kunne altså let få løst sit problem, hvis han teleselskab stillede en femtocelle eller Wi-Fi calling tilrådighed for deres kunder - mod en rimelig betaling selvfølgelig.

I det hele taget, så har jeg svært ved at forstå, at de danske teleselskaber ikke stiller femtoceller til rådighed - mod betaling - til deres private kunder. Ingen siger at de skal gøre det gratis, og det vil være helt fair, hvis de tog 2000 kroner for en femtocelle - blot de i det hele taget stillede femtoceller til rådighed for deres kunder.

Se DET burde ministeren arbejde på i stedet for, men det er blot min mening. Jeg glæder mig til at se, om TDC holder ord og lancerer en femtocelle til private inden udgangen af 2014. Telia havde også lovet femtoceller til private for små to år siden, men det droppede selskabet igen uden en nærmere begrundelse.

56
19. september 2014 kl. 08:38

Men sjovt at du netop nævner en sag med dårlig indendørsmobildækning på Thyholm. Thyholm har den udfordring at der er tale om en ø, og derfor er det svært at få tilladelse til at rejse ny infrastruktur nær kysten.

Jeg har ikke nævnt Thyholm. Jeg aner ikke hvor det ligger.

Hvorfor skulle TDC ikke nedlægge urentable ledninger med dårlig udnyttelse - f.eks. i sommerhusområder, områder hvor få vælger kobber pga. fiber osv ?

I Sverige har de været i gang siden 2008, og op mod 200.000 tilslutninger er allerede nedlagt eller på vej til at blive det. Og det er ikke kun fordi ledningerne var ført i kabler på master og dermed var mere sårbare.

De kalder det teknikskifte:

http://www.telia.se/privat/teknikskifte/teknikskifte.page

Jeg ser i øvrigt, at en af mine gode naboer til mit sommerhus har anmeldt dårlig dækning på TV2s oversigtskort, da hun kun kan føre en samtale udendørs oppe på bakken bag huset. Og hun modtager ikke opkald indendørs. Mange sommerhuse i området har det samme problem, selv om der kun er 2 km til den høje mast ved Vejby Strand.

http://politik.tv2.dk/2014-09-16-tv2dks-brugere-vi-er-tvunget-til-at-beholde-fastnettelefonen

Jeg har også dårlig dækning, men det virker trods alt det meste af tiden, da jeg ligger lidt længere fra den skyggende bakke.

Hvis min nabo anskaffede en signalforstærker ville min modtagelse garanteret blive ringere, da det "direkte" signal og det forstærkede signal ofte ville være nogenlunde samme styrke - men næppe i fase.

57
19. september 2014 kl. 09:15

Jeg har ikke nævnt Thyholm. Jeg aner ikke hvor det ligger.</p>
<p>Hvorfor skulle TDC ikke nedlægge urentable ledninger med dårlig udnyttelse - f.eks. i sommerhusområder, områder hvor få vælger kobber pga. fiber osv ?</p>
<p>I Sverige har de været i gang siden 2008, og op mod 200.000 tilslutninger er allerede nedlagt eller på vej til at blive det. Og det er ikke kun fordi ledningerne var ført i kabler på master og dermed var mere sårbare.</p>
<p>De kalder det teknikskifte:</p>
<p><a href="http://www.telia.se/privat/teknikskifte/teknikskifte.page">http://www.t…;

Nej - undskyld. Det var heller ikke dig, der nævnte Thyholm, men den artikel/Tv-indslag du linkede til omhandler en lokal VVS virksomhed på Thyholm.

Og ja, TDC kommer med garanti til at nedlægge deres kobbernet i nogle områder, men indtil den dag oprinder, så skal vi altså ikke se spøgelser overalt, og man skal slet ikke begynde at gætte på konsekvenserne, før man ved, hvilke områder der bliver "ramt".

Jeg ser i øvrigt, at en af mine gode naboer til mit sommerhus har anmeldt dårlig dækning på TV2s oversigtskort, da hun kun kan føre en samtale udendørs oppe på bakken bag huset. Og hun modtager ikke opkald indendørs. Mange sommerhuse i området har det samme problem, selv om der kun er 2 km til den høje mast ved Vejby Strand.</p>
<p><a href="http://politik.tv2.dk/2014-09-16-tv2dks-brugere-vi-er-tvunget-til-at-be…;
<p>Jeg har også dårlig dækning, men det virker trods alt det meste af tiden, da jeg ligger lidt længere fra den skyggende bakke.</p>
<p>Hvis min nabo anskaffede en signalforstærker ville min modtagelse garanteret blive ringere, da det "direkte" signal og det forstærkede signal ofte ville være nogenlunde samme styrke - men næppe i fase.

Og igen så er det sørgeligt, at folk ikke er klogere.

Her er linket der virker til TV2s kort.

Der ER mobilhuller rund om i landet (ingen tvivl om det), men hvis jeg f.eks. kigger på indberetningerne i det gamle Ringkøbing amt, så kan jeg fjerne MINDST halvdelen af indberetningerne udelukkende ved at bede de uheldige mennesker skift deres iPhone 4S ud med en bedre model eller ved at skifte teleselskab. Ja, så simpelt er det faktisk - og det er næsten sørgeligt, at danskerne ikke er klogere.

Og så kan man begynde at frasorter dem, som f.eks. bor midt i Klosterhedeplantagen - det er urealistisk, at de nogensinde skulle kunne få mobildækning uden en femtocelle.

Og så kan vi frasortere den del, der bor i områder, hvor der allerede er planlagt nye mobilmaster/opgraderinger - såsom det meste af området mellem Holstebro, Ringkøbing og Videbæk. Vest for Ulfborg er der også 3 indretninger i Staby - en lille landsby, som Telenor har forpligtet sig til at dække jf. den nye aftale seks vestjyske kommuner har indgået med Telenor.

På den måde vil man med garanti kunne fjerne 60-70% af samtlige indberetninger omkring dårlig mobildækning, men den slags research får man aldrig TV2s dovne journalister til at foretage... Jeg ved det - jeg forsøgte at forklare dem det samme sidste gang, de lavede sådan en gang journalistisk makværk for et par år siden.

62
19. september 2014 kl. 10:02

Øh. Var formålet ikke at synliggøre manglende dækning ?</p>
<p>Du kan have ret i din antagelse, men man skal da ikke forfalske billedet.

Tja - det er vel som man ser på sagen. Det er da fint, at folk kan indtaste en adresse i Klosterheden plantagen, men når et UMTS900/GSM900 realistisk set ikke kan gennemtrænge 500 meter tæt skov, hvad gør man så?

Så kunne journalisten jo havde forklaret, at det er teknisk umuligt, at sikre dækning i et skovområde, når de nu sammen med brugerne har produceret et kort. Og så kunne journalisterne jo pasende checke brugernes indretning med teleselskabernes dækningskort, så man får de værste "fejl" luget ud.

F.eks. indretter en bruger at ham ned TDC og en Apple iPhone 4s ikke har mobildækning på hjemadressen i Skibbild. Checker man TDCs dækningskort, så er der ingen indendørsdækning på adressen (TDC har ingen mast endnu i byen). TT-netværket har tilgengæld en mobilmast 100 meter fra adressen... Alle i byen ved at TDC IKKE dækker byen ordenligt (endnu).

Brugeren kan bare skifte til Telia/Telenor, og problemet er løst her og nu.

59
19. september 2014 kl. 09:30

@Johnny

Jeg tror nu ikke du skal underkende folks oplevelser. Er det journalistisk makværk at gengive hvad folk oplever?

Læg mærke til, at de fleste både nævner forskellige telefoner og forskellige udbydere, når de beskriver deres problem.

Derimod er det makværk at foregive, at femtocelle løser problemet. Det er da heller ikke nogen journalister, der er hoppet på. Så det skal de have ros for.

Det der skal til er udbygning med små billige celler, der bruger andre frekvenser og en radioaccesmetode, der løser konflikter. Og den løsning hedder WIFI.

Det bør mobiloperatørerne støtte op om i den videre udvikling.

60
19. september 2014 kl. 09:46

Jeg tror nu ikke du skal underkende folks oplevelser. Er det journalistisk makværk at gengive hvad folk oplever?</p>
<p>Læg mærke til, at de fleste både nævner forskellige telefoner og forskellige udbydere, når de beskriver deres problem.</p>
<p>Derimod er det makværk at foregive, at femtocelle løser problemet. Det er da heller ikke nogen journalister, der er hoppet på. Så det skal de have ros for.</p>
<p>Det der skal til er udbygning med små billige celler, der bruger andre frekvenser og en radioaccesmetode, der løser konflikter. Og den løsning hedder WIFI.</p>
<p>Det bør mobiloperatørerne støtte op om i den videre udvikling.

Det er journalistisk makværk at videregive ukorrekte og unøjagtige oplysninger. PUNKTUM! Og så er det underordnet, at man videregiver danskernes egne oplevelser - så må man sætte dem i relief.

Jeg gentager lige: Jeg vil kunne afhjælpe mindst halvdelen af de indrapporterede tilfælde udelukkende (i det gamle Ringkøbing amt) ved at bede folk skifte telefon eller teleselskab. Folks uvidenhed er reelt et enormt stort problem - deres oplevelse skyldes altså i mange tilfælde uvidenhed.

Eksemplet med Munklinde er et fint eksempel på dårlig journalistik. I Tvmidtvest blev området betegnet som et problemområde - hvilket er korrekt - men beboerforeningen havde allerede ugen forinden fået bekræftet, at der var en mobilmast på vej fra Telenor (jf. udmeldingen på beboerforeningens hjemmeside).

Når en journalist laver en historie om, hvor synd det er for den lille mand på gulvet, så BØR OG SKAL vedkommende også få en kommentar fra den anden side af bordet. Og det er åbenbart meget svært for visse medier - jeg nævner i flænge DR, TV2 m.fl.

Hvis TVmidtvst havde rettet henvendelse til f.eks. Telenor, så havde de nok kunne fortælle, det som beboerforeningen allerede vidste - nemlig at en mobilmast er på vej indenfor nogle få måneder. Jeg gætter blot, men så længe journalisten ikke spørger, så får journalisten heller ikke noget svar.

Det er ganske almindelig journalistisk praksis, at spørge begge parter i en sag...

Det er ikke engang 3 uger siden, at DR Midtvest rapporterede, at der kun var 21% mobiltbredbåndsdækning i Herning kommune ifølge IT-chefen i kommunen. Det er faktuelt forkert, og også i det tilfælde glemte journalisten at kontakte "modparten" (teleindustrien, teleselskaberne eller en uafhængig part). Så de 21% fremgår stadigvæk af artiklen på DR.dk selvom det er en lodret løgn.

Læs selv: http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/MidtVest/2014/08/29/083638.htm

En femtocelle er ganske korrekt ingen mirakel kur, men om løsningen hedder femtocelle, LTE-replay, Wi-Fi calling eller "what ever" er underordnet. Bare der bliver gjort noget ved sagen.

63
19. september 2014 kl. 10:21

Det er journalistisk makværk at videregive ukorrekte og unøjagtige oplysninger. PUNKTUM! Og så er det underordnet, at man videregiver danskernes egne oplevelser - så må man sætte dem i relief.

Du overser helt den helt væsentlige pointe, der illustreres af indrapporteringerne.

Om ikke andet kan man nemlig se, at det ikke kun er folk i øde egne, der oplever problemer.

http://politik.tv2.dk/2014-09-16-tv2dks-brugere-vi-er-tvunget-til-at-beholde-fastnettelefonen

Det passer helt med den radiotekniske erkendelse, hvorefter huller kan opstå ganske tæt ved senderne på grund af mangel på et bestemmende direkte signal. Og det vil være ganske afhængigt af vejret.

Det problem kan kun løses med en eller anden form for offentlige mikroceller med andre frekvenser og anden akcesmetode. Og svaret er WIFI.

På samrådet sagde Sass Larsen, at problemet ville være væk om nogle år, når mobilnettene er yderligere udbygget.

Men det vil det ikke, selv om man selvfølgelig vil kunne finde solstrålehistorier.

Problemet er ikke længere manglende fladeudbygning. For de fleste med dårlig dækning har ikke langt til en mast.

Problemet er huller pga det danske landskab og det forhold, at vi gennemgående bor i lavningerne. Det har folk forstået, og de tror ikke længere på, at det bliver væsentlig bedre. Det har de hørt på i 20 år.

Og de har helt ret.

65
19. september 2014 kl. 10:41

Problemet er ikke længere manglende fladeudbygning. For de fleste med dårlig dækning har ikke langt til en mast.</p>
<p>Problemet er huller pga det danske landskab og det forhold, at vi gennemgående bor i lavningerne. Det har folk forstået, og de tror ikke længere på, at det bliver væsentlig bedre. Det har de hørt på i 20 år.</p>
<p>Og de har helt ret.

Jo jo - selvfølgelig er der også problemer i storbyen, men så er problemerne altså heller ikke større. I de fleste tilfælde vil et skift af teleselskab kunne afhjælpe problemet.

Men ja - løsningen er en eller anden form for minimast i bygningerne.

48
17. september 2014 kl. 14:32

Det har åbenbart været muligt i over 5 år, men ikke særlig udbredt.

kilde:

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article430954.ece

Det är operatörerna som har tillstånd att använda frekvenserna så vi lägger oss inte i det, men formellt krävs ett tillstånd från oss, säger Jonas Wessel, chef för avdelningen för spektrumtillstånd hos PTS.

  • Vi har aldrig nekat någon tillstånd att ha en 3g-repeater och vi har fått flera ansökningar om tillstånd, säger Erik Hörnfeldt, infochef hos Tre.

Telia och Telenor uttrycker sig mer svävande.

Tillståndet kostar 165 kronor per år i avgift till PTS.

Den som använder en repeater utan tillstånd begår ett lagbrott. Det kan

i allvarliga fall ge böter eller fängelse i upp till tre månader.

Den mest sannolika åtgärden för en så liten sändarcell som Zboost är tillsägelse att stänga av den.

49
17. september 2014 kl. 14:39

Det är operatörerna som har tillstånd att använda frekvenserna så vi lägger oss inte i det, men formellt krävs ett tillstånd från oss, säger Jonas Wessel, chef för avdelningen för spektrumtillstånd hos PTS

det er det tydeligvis ændret på: OBS: Från och med den 1 januari 2014 gäller nya föreskrifter om uthyrning av radiotillstånd som påverkar även repeatrar. Efter det datumet räcker det med att privatpersoner och företag som vill använda repeater kontaktar den berörda operatören för att få den önskade installationen godkänd och ingå ett skriftligt avtal. Om du har ett skriftligt avtal behöver du inget tillstånd från PTS.http://www.pts.se/sv/bransch/radio/radiotillstand/ovriga-tillstand/repeatrar/

47
17. september 2014 kl. 13:29

Der er jo net-1.dk, der levere trådløst 3G internet på VHF - vist nok 450MHz. VHF giver jo bedre dækning, hvor man har udbredningsproblemer. I flg. der hjemmeside, så har man 30 dages fortrydelsesret. Det kan jo være en mulighed, som jeg kan forestille mig, at mange ikke har prøvet. Det er jo ikke et navn man normalt hører noget om.

34
17. september 2014 kl. 00:34

Har undersøgt sagen lidt nærmere og det viser sig, at Sverige har dedikerede frekvenser til mobilforstærkere.

På 1800 MHz båndet, er der reserveret 2x5 MHz til mobilforstærkere og andre teknologier. Dermed undgår de problemer med signalforstyrrelser.

Det ville derfor være interresant at få svar på, om Henrik Sass Larsen også vil inddrage frekvenser i Danmark, når han nu mener at vi skal gøre som i Sverige. De nuværende danske frekvenstilladelser i 1800 MHz båndet udløber i juni 2017*, og det vil derfor også være relevant at få svar på, om ministeren forventer at vi kan få signalforstærkere inden da?

*) med undtagelse af Hi3G, hvis tilladelse udløber i 2032.

35
17. september 2014 kl. 01:01

Edit: Det viser sig at den reserverede plads til 1800 MHz båndet ikke anvendes til repeatere, men til eks. femtocell.

Faldt i den nærmere research over dette datablad fra PTS, hvor det tydeligt fremgår at det er ulovligt uden forudgående aftale med teleselskabet. Udgivet den 2014-09-12.http://www.pts.se/upload/Ovrigt/Radio/Radiotillstand/Repeater_infoblad-140908.pdf

Desuden har reglerne indtil for nyligt været skrappere i Sverige, end de er i Danmark. Før har man tilsyneladende skulle indgå aftale med både PTS og teleselskabet, hvor det i dag er nok at indgå en aftale med teleselskabet. Så vidt jeg ved, vil det være nok at indgå en aftale med teleselskabet i Danmark.http://www.pts.se/sv/Nyheter/Radio/2013/PTS-underlattar-for-enklare-former-av-uthyrning-av-radiotillstand/

I Sverige er der mange der bor alene på landet, med langt til nærmeste nabo. Så spørgsmålet er hvor svenske teleselskaber giver tilladelse til opsætning af repeatere - om det også gælder i byområder.

29
16. september 2014 kl. 23:00

Hvad koster en mobiltelefonmast ? I steden for at alle sommerhusejere hver køber deres egen forstærker/femtocell/wifi løsning, så kunne grundejerforeningerne måske købe deres egen mobiltelefonmast, der efterflg. kunne overdrages til et telefonselskab ?

39
17. september 2014 kl. 08:36

Hvad koster en mobiltelefonmast ?
I steden for at alle sommerhusejere hver køber deres egen forstærker/femtocell/wifi løsning, så kunne grundejerforeningerne måske købe deres egen mobiltelefonmast, der efterflg. kunne overdrages til et telefonselskab ?

Det koster mellem 250-300.000 kroner at opsætte en ~30 meter mobilmast inkl. fundering. Dertil skal så lægges tilslutning til el, eventuel fremføring af fiber, leje af jord og selve teleselskabernes udstyr.

Men før man starter på et sådan projekt, så skal man sikre sig to ting: At teleselskaberne i det hele taget er interesserede, da masten skal passe ind i deres planer og at det i det hele taget er muligt at få tilladelse til opsætning af masten, og her er det virkelig store problem, som kan tage årevis at få løst afhængig af kommunen.

40
17. september 2014 kl. 09:06

Men før man starter på et sådan projekt, så skal man sikre sig to ting:

Først bør man vel undersøge, om der ikke allerede er en eller snarligt vil komme en god dækning fra ens selskabet eller fra et andet selskab.

Et eksempel her er TDC udrulning af sit nye 4G net efterfulgt af omstilling af end del af GSM900 frekvenserne til 3G/UTMS900.

Det er jo meningsløst, barnligt og helt tåbeligt blot at råbe "Jeg vil bare ha det NU, Jeg vil ha, ha, ha ...". En helt utålelig utålmodighed fra voksne mennesker (politikere?). Og det for en stor del blot fordi fx TDCs udrulning lige nu kun 'kun' er kommet til Ringkøbing med 4G ( 3G lidt senere) og Skagen først kommer til februar 2015.

Jeg er sikker på, at de to andre netværk også har yderligere udbygningsplaner, som bare er lidt mindre synlige end TDCs nuværende store udrulning er.

Lars :)

44
17. september 2014 kl. 10:06

Det er jo meningsløst, barnligt og helt tåbeligt blot at råbe "Jeg vil bare ha det NU, Jeg vil ha, ha, ha ...". En helt utålelig utålmodighed fra voksne mennesker (politikere?).
Og det for en stor del blot fordi fx TDCs udrulning lige nu kun 'kun' er kommet til Ringkøbing med 4G ( 3G lidt senere) og Skagen først kommer til februar 2015.</p>
<p>Jeg er sikker på, at de to andre netværk også har yderligere udbygningsplaner, som bare er lidt mindre synlige end TDCs nuværende store udrulning er.</p>
<p>Lars :

Ja, det er helt korrekt, men det er også det store problem. Men det er 80/20 reglen. I mange af de områder, hvor folk klager over dårlig dækning, der er der allerede planlagt bedre mobildækning. 80% af alle problemområder er allerede fjenret eller er ved at blive fjernet.

Tilbage er så de sidste 20%, hvor det bliver enormt svært at skaffe dækning - tak til Erik Trolle for et fremragende eksempel med manglende indendørs mobildækning i et fredet og kuperet skovområde.

Et andet perleeksempel er fra i gårsdagens nyhed i TV-midtvest.http://www.tvmidtvest.dk/nettv/?id=37583

Munklinde er et af de få områder i Danmark hvor der er svingende mobildækning uanset teleselskab, så historien i Tv-midtvest er god nok, men både TDC og TT-netværket har planlagt en mobilmast i området, så det er udelukkende et spørgsmål om tid før der kommer bedre dækning i området, hvor der i dag kun er udendørsdækning.

Og sådan er det allerede mange af de steder, hvor der er dårlig mobildækning. Der er planlagt radiodækning, men ting tager tid, og danskere med iPhones må væbne sig med tålmodighed.

58
19. september 2014 kl. 09:22

Munklinde er et af de få områder i Danmark hvor der er svingende mobildækning uanset teleselskab, så historien i Tv-midtvest er god nok, men både TDC og TT-netværket har planlagt en mobilmast i området, så det er udelukkende et spørgsmål om tid før der kommer bedre dækning i området, hvor der i dag kun er udendørsdækning.

Inden man beder nogle dyrt betalende kunder om at væbne sig med tålmodighed, så bør man lige huske på at mange af dem har ventet på at få opfyldt tomme løfter i 10år+ af diverse mobiloperatører. F.eks. har jeg på TDC's net lige udenfor Aulum kun haft udendørs dækning, og absolut nada data i de sidste 20 år, på trods af adskillige løfter om forbedring. At TT-nettet nu er så godt at realiteterne er ved at gå op for selveste TDC, gør bare at alle de mangeårige uløste problemer melder sig i stride strømme. Naivt at tro at folk endnu en gang kan spises af med "det bliver bedre i morgen" og "der er planlagt forbedringer/ny mast/whatever løgne de lige har oppe i tiden" og "vi venter på 4G". Havde TT ikke slået net sammen var der ikke sket en hujende fis, for når kunderne ikke havde noget alternativ til monopolet, så skete der beviseligt intet. Gennemsnitligt i jylland har jeg oplevet en markant forbedring ved at skifte til TT-nettet, og jeg er nok ikke den eneste, så det er rart at TDC for en gangs skyld er nødt til at få fingeren ud, hvis de vil bevare deres monopol, selvom det helt sikkert vil kunne ses på deres overskudsgrad.

64
19. september 2014 kl. 10:21

</p>
<p>Inden man beder nogle dyrt betalende kunder om at væbne sig med tålmodighed, så bør man lige huske på at mange af dem har ventet på at få opfyldt tomme løfter i 10år+ af diverse mobiloperatører.
F.eks. har jeg på TDC's net lige udenfor Aulum kun haft udendørs dækning, og absolut nada data i de sidste 20 år, på trods af adskillige løfter om forbedring. At TT-nettet nu er så godt at realiteterne er ved at gå op for selveste TDC, gør bare at alle de mangeårige uløste problemer melder sig i stride strømme.
Naivt at tro at folk endnu en gang kan spises af med "det bliver bedre i morgen" og "der er planlagt forbedringer/ny mast/whatever løgne de lige har oppe i tiden" og "vi venter på 4G". Havde TT ikke slået net sammen var der ikke sket en hujende fis, for når kunderne ikke havde noget alternativ til monopolet, så skete der beviseligt intet.
Gennemsnitligt i jylland har jeg oplevet en markant forbedring ved at skifte til TT-nettet, og jeg er nok ikke den eneste, så det er rart at TDC for en gangs skyld er nødt til at få fingeren ud, hvis de vil bevare deres monopol, selvom det helt sikkert vil kunne ses på deres overskudsgrad.

Jeg er ikke uenig, men du skal ikke afskrive TDC endnu.

TDC opgraderer deres netværk i øjeblikket, og når de er færdige engang i starten af næste år, så får TT-netvæket kamp til stregen.

Og så er TT-netværket heller ikke færdigt endnu. De mangler stadigvæk at sammenlægge 2G dækningen mange steder, og 3G/4G dækningen er heller ikke i nærheden af at være på plads endnu på alle mobilmaster endnu.

Tålmodighed er en dyd :-)

50
17. september 2014 kl. 14:58

Munklinde er et af de få områder i Danmark hvor der er svingende mobildækning uanset teleselskab, så historien i Tv-midtvest er god nok, men både TDC og TT-netværket har planlagt en mobilmast i området, så det er udelukkende et spørgsmål om tid før der kommer bedre dækning i området, hvor der i dag kun er udendørsdækning.

Jeg kan lige tilføje, at Munklinde får dækning fra TT-netværket (Telia/Telenor) i løbet af efteråret, og så er det område ikke længere med på listen over områder med dårlig indendørsdækning. Kilde www.munklinde.net

Hvis man ser indslaget på TV-midtvest, så er det forøvrigt sjovt, at lægge mærke til, hvilken telefonmodel den uheldige borger benytter. Jeg kan vidst godt afsløre, at det ikke er en Sony model, der har dårlig mobildækning, men derimod en model, som ligger nederst på Erhvervsstyrelsen liste over smartphones mht. antennekvalitet.

Se selv indslaget her:http://www.tvmidtvest.dk/nettv/?id=37583 og se listen over telefons antenneegenskaber her:http://erhvervsstyrelsen.dk/file/435579/Mobile_Phone_Antenna_Performance_2013.pdf

46
17. september 2014 kl. 12:21

For lige at afklare en misforstået, fredningen går bl.a. ud på at der kun må være lav bebyggelse og gro lave vækster. Det er byområde ikke skov.

Ok tak for den uddybende forklaring. Må man spørge om hvilken del af Farum, der er tale om - sådan af ren nysgerrighed? Nu har du tidligere også omtalt området, som værende et mobilhul, og det fanger jo min interesse, da det ikke er så tit, at man finder større huller i mobildækningen hos alle teleselskaber i byområder.

26
16. september 2014 kl. 19:25

Når såvel minister og Folketing tidligere har solgt og samtidig nedlagt al egentlig regulering/kontrol på tele-tv området, så bør vi selvfølgelig "forstærke" os yderligere (formentlig til billig pris)!

24
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tir, 09/16/2014 - 16:54

Hvor jeg bor, mister vi både mobil- & tv-signal. Sass Larsen, er ikke den første Minister som er kommet med forslag til alt muligt. Han bliver næppe den sidste.

Problemet, hvis det er et problem, bliver aldrig løst, med mindre Staten går ind, med en slags ekspropriation af noget af nettet, hvilket efter min bedste overbevisning er meget forkert.

Det hele handler mest om tvangsdigitalisering, ikke så meget andet. Her skulle man måske kigge lidt på, at omkring halvdelen af befolkningen ikke har opfyldt Regeringens ønske om e-boks, på trods af at man tvinger en sådan løsning igennem ved lov, hvor altså befolkningen skal tvinges til at associerer sig med Nets og PostNord.

23
16. september 2014 kl. 15:40

Selv om der er problemer med forstyrrelser fra ulovlige signalforstærkere så kan det sagtens være at problemerne bliver mindre hvis forbrugerne får adgang til lovlige typegodkendte repeatere. Det skulle være mulig at finde ud af denslags i Sverige, USA og UK hvor signalforstærkere er lovlig. For der vil være steder hvor signalforstærkere er en bedre løsning end WiFi-Calling. Men der hvor der er internetadgang vil WiFi Calling være den mest fleksible, fremtidsrettede og effektive løsning. Det mangler bare at mobiloperatørerne får implementeret de tilpasninger som skal til for at muliggøre WiFi Calling. Det er i store træk de samme tilpasninger som skal til for at muliggøre Voice over LTE, så det skal nok komme. Om ikke så mange år. Samtlige danske mobiloperatører har på forespørgsel indenfor den seneste måned meldt tilbage at de ikke vil kunne tilbyde WiFi Calling til privatmarkedet. Så det ligger ikke lige for. WiFi Calling vil imidlertid ikke kun kunne tilbydes af mobiloperatører. MVNOer vil også kunne tilbyde WiFi Calling. Og det skaber nogle nye interessante muligheder. En af MVNOernes begrænsninger indtil nu er at de ikke har haft nogen mulighed for at kontrollere dækningen. Med WiFi Calling vil en MVNO i samarbejde med kunden kunne tilbyde de ønskede dækning. Så måske skal MVNOerne være de første som tilbyder WiFi Calling.

28
16. september 2014 kl. 20:27

Samtlige danske mobiloperatører har på forespørgsel indenfor den seneste måned meldt tilbage at de ikke vil kunne tilbyde WiFi Calling til privatmarkedet. Så det ligger ikke lige for.

Interessant - er det noget du har en offentlig kilde på, så man kan læse hvad teleselskaberne har svaret?

Teleselskaberne har jo tidligere svaret Erhvervsstyrelsen omkring deres planer med Femtoceller, hvilket man kan læse om her:http://erhvervsstyrelsen.dk/femtoceller

Og så er det forøvrigt ikke første gang regeringen har bedt teleselskaberne løse problemerne med indendørsdækning. Allerede i marts 2013 var delen med f.eks. femtoceller med i udspillet "Bedre bredbånd og mobildækning i hele Danmark" på side 32, hvor regeringen sådan set bad teleselskaberne om at stiller løsninger til rådighed for borgerne.

Helt ordret var formuleringen: "Regeringen anbefaler mobilselskaberne at give deres kunder mulighed for at opnå bedre indendørs dækning gennem markedsføring af femtoceller til private husstande og minibasestationer til erhvervslivet."

Kilde: http://www.evm.dk/publikationer/2013/13-03-13-bedre-bredbaand-og-mobildaekning-i-hele-danmark

25
16. september 2014 kl. 17:05

Med WiFi Calling vil en MVNO i samarbejde med kunden kunne tilbyde de ønskede dækning. Så måske skal MVNOerne være de første som tilbyder WiFi Calling.

For mig er WiFi Calling og VoLTE direkte det modsatte af hvad jeg laver, jeg kører SIP ud til en klient på min SmartPhone, den virker på 3G/LTE og WiFi og når jeg har en VOIP Central kørende så trunk'er jeg hos en ITSP og jeg kan lave lokalsamtaler, opstilling m.v. og udenbys samtaler og ringe billigt til udlandet og fra udlandet, det sidste hvis det er over WiFi eller landets kontantkort med data. Men det er som regel over WiFi, på de Hoteller jeg har været på. Min ITSP er DID udbyder, så jeg kan få numre til over 40 Lande inkl danske. Jeg har billig telefon til mange lande både til deres fastnet og mobilnet. Jeg kunne lave en SIP trunk hos flere forskellige ITSP'er og så lave en Dail Plan så den altid vælger den billigste Provider. Er der nogen der kan forklare mig hvor jeg skulle ind forbi en mobil operatør, hvor meget valg har man der?

Nå hver sin telefoni for sine penge!

Jeg syntes bare det er godt at ministeren nu har erkendt at mobildata og mobiltele ikke har den standart som den burde have. Min måde at bruge telefoni virker jo heller ikke hvis der ingen netværk er :-)

22
16. september 2014 kl. 14:54

Med disse ord i overskriften, er der nok mange der begynder at købe billige kinesiske boostere hjem. De er meget billige, og man kan få modeller der virkelig sparker røv. De kan købes samme steder som man køber jammere, som også er ulovlige! Det burde skæres ud i pap, at det ikke er en lovlig løsning at rode med selv, og som der også står, skal der nok komme problemer, hvis disse signalforstærkere kommer op i alle sommerhusene mm.

17
16. september 2014 kl. 13:45

Kræver du har noget internet og det har man jo heller ikke i yderområder

30
16. september 2014 kl. 23:35

Wi Fi dækning
Kræver du har noget internet og det har man jo heller ikke i yderområder

Her er du ganske galt på den. Måske har man det ikke lige nu, men det kommer mange steder.

Der er rigtigt mange områder, der ligger meget yderligt, som har eller snart får fremskudte indkoblingspunkter (DSLAM). Her vil en meget stor del kunne få hurtige xDSL opkoblinger. Som oftest vil alle der bor indenfor en ledningslænge på 500-1000 m kunne få vectoring og op mod dobbelt hastighed, når dette rulles ud begyndende fra 1 kvt. 2015.

Stort set hele Nordkysten af Sælland - Hornbæk, Gilleleje, Rågeleje, Tisvilde, Liseleje og netop varslet to områder nord for Nykøbing. Eller ved Skødshoved på Mols (Knebel, kne2), hvor andre områder i og omkring Knebel og i Betrup Vig allerede tidligere blevet varslet, og måske allerede er udbygget nu. Eller ...

Lars :)

32
17. september 2014 kl. 00:02

Der er rigtigt mange områder, der ligger meget yderligt, som har eller snart får fremskudte indkoblingspunkter (DSLAM). Her vil en meget stor del kunne få hurtige xDSL opkoblinger. Som oftest vil alle der bor indenfor en ledningslænge på 500-1000 m kunne få vectoring og op mod dobbelt hastighed, når dette rulles ud begyndende fra 1 kvt. 2015.

Fantastisk at høre hvor godt alting er og bliver, men min kammerat i Farum har rigtigt dårligt 3G/LTE net og det mest lausig ADSL forbindelse jeg har set. Jeg tror han og alle andre er super glad for at hører hvor godt det hele går. Jeg har prøvet at få andre end TDC til at levere til ham ingen vil rører ved hans forbindelse og begrundelsen de kommer med er at de ikke har et produkt til en så dårlig linje. Han bor i kuperet terræn og har dårligt mobil net inde som ude. Han er ikke den eneste i Nordsjælland jeg kender med samme forhold. Man bliver så... træt af at læse jer teleselskabs medløbere som fortæller hvor godt alting er!

36
17. september 2014 kl. 01:11

Fantastisk at høre hvor godt alting er og bliver, men min kammerat i Farum har rigtigt dårligt 3G/LTE net og det mest lausig ADSL forbindelse jeg har set.

Hvis man vil bo i en dal eller midt i en skov, så må man naturligvis leve med en ringe forbindelse. Hvis man bygger et hus midt på en mark, må man også selv sørge for at anlægge en vej uu til den offentlige vej, hvis man vil køre til og fra.

Det kan ikke være en samfundsproblem, at enkeltpersoner vil bo romantisk midt i et brombærkrat.
Vi skal også selv betale for vandledninger, elledninger, kloark - man kalder det vist at byggemodne.

Men han kan vel fælde et par træer, købe en router og montere en 3G/4G antenne højt og frit og så tage det derfra.

Lars :)

42
17. september 2014 kl. 09:10

Hvis man vil bo i en dal eller midt i en skov, så må man naturligvis leve med en ringe forbindelse. Hvis man bygger et hus midt på en mark, må man også selv sørge for at anlægge en vej uu til den offentlige vej, hvis man vil køre til og fra.</p>
<p>Det kan ikke være en samfundsproblem, at enkeltpersoner vil bo romantisk midt i et brombærkrat.
Vi skal også selv betale for vandledninger, elledninger, kloark - man kalder det vist at byggemodne.

Det er i byområde 10min gang til Farum hovedgade og 20min gang til S-toget. Nu drejer det sig ikke om enkeltpersoner, men et område af en by, hans naboer klager også.

Men han kan vel fælde et par træer, købe en router og montere en 3G/4G antenne højt og frit og så tage det derfra.

Det er desværre et fredet område hvor der ikke må være noget der er højt, men det skete jo allerede i slut 60'erne og min kammerat har boet der siden 1978. Så han skulle finde et andet sted at bo dengang, fordi han måtte kunne forudse, at der ville være dårlige digitale forhold i 2014.

Det er bare trættene at høre alt det man bare kunne gøre, for at være med i disse tvangsdigitaliserings tider.

Udkants Danmark er ikke bare de steder du beskriver.

41
17. september 2014 kl. 09:09

Kommunerne er løsningen på problemerne med indendørsdækningen. Hvis alle landets kommuner gjorde som de seks midt og vestjyske kommuner, så ville indendørsdækningen blive bedre, og kommunerne ville spare en masse penge.

Version2 har skrevet om det her:http://www.version2.dk/artikel/seks-kommuner-har-fundet-en-samlet-mobilleverandoer-68650

Det fremgår ikke i artiklen (men derimod i pressemeddelelsen på kommunens hjemmeside), men i f.eks. Holstebro kommune har de stillet krav om at få to specifikke landsbyer dækket med indendørsdækning, hvilket de nu får.

Den ene landsby med 225 indbyggere (Ryde)ligger i et skovområde, og normalt er der kun sporadisk indendørsdækning i byen, og ellers står den på udendørsdækning. Nu får indbyggerne altså indendørsdækning fra Telenor, mens kommunen får halveret deres regning til telefoni.

Det er sgu da en win-win situation for alle!

37
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den ons, 09/17/2014 - 06:45

@ Leif F Jensen Fuldstændigt korrekt. Det er ikke en særlig pligt, for nohet mobilselskab, at leverer dækning overalt.

Jeg finder debatten helt ude af proportioner. Man kan altid stille krav om en landlinie, i det omfang man ønsker det. Den skal TDC levere og jeg har aldrig oplevet at det ikke skete, selv på de mest utrolige udsted leverer man et stik. Bevæger man sig ud et sted hvor der ikke er mobildækning, så har man altid muligheden for satellitdækning, hvis man skulle føle sig utryg. Det er jo ikke sådan, at man "tvinger" nogen ud på "farlige" steder, hvor der ikke er mobildækning.

43
17. september 2014 kl. 09:30

Man kan altid stille krav om en landlinie, i det omfang man ønsker det. Den skal TDC levere og jeg har aldrig oplevet at det ikke skete, selv på de mest utrolige udsted leverer man et stik.

Læs mit tidligere indlæg.

TDC er ikke forpligtet til at levere e landlinie.

Men indtil for ca. 10 år siden gjorde de det til normal oprettelsespris.

Det gør de ikke mere. Du skal selv betale, hvis der ikke er en kobbertråd ind i dit hus, og det kan let koste 10,000 bare at få den fra vejen og ind.

Værre er det, hvis ledningen skal føres længere, og det bliver selvfølgelig umuligt, når TDC begynder at nedlægge kobbernettet, der hvor det ikke er rentabelt.

For det er der heller ikke noget, der forhindrer. Se bare hvad der er sket i Sverige

14
16. september 2014 kl. 13:20

Efter sidste uges udmeldinger især i USA, er der ingen tvivl om, at Wi-Fi er den eneste økonomiske måde hvorpå 'huller' kan dækkes indendørs.

T-Mobile USA lancerede i sidste uge et 'CellSpot' produkt, som er en Wi-Fi router til hjemmet (med noget ekstra patenteret software) som gør det muligt for enhver kunde at 'bygge sin egen dækning' i hjemmet til $25 i depositum for routeren (reelt en gratis router).

Alle T-Mobile's nye smartphones (inklusive Apple med iOS8) understøtter Wi-Fi calling og de har også lanceret handovers imellem Wi-Fi og LTE.

Med andre ord: Vejen frem for bedre mobildækning indendørs er Wi-Fi udstyr til næsten ingen penge og ikke 'signalforstærkere' til 1.400 kr.

Angående indendørs dækning på offentlige steder, kan man bygge professionelle Wi-Fi net (fx som dem der bruges af større virksomheder) for en tredjedel eller en fjerdedel af prisen på mobil indendørsdækning.

I de tilfælde kan både datatrafik og alm. opkald smidigt (seamless) overføres uden afbrydelse imellem Wi-Fi og LTE.

Der er ingen tvivl om, at vi vil se den slags løsninger også i Skandinavien blandt de operatører, som er mest fremme i skoene. Det glæder vi os til :-)

20
16. september 2014 kl. 14:17
20
16. september 2014 kl. 14:04

Ved dog ikke, hvor nødvendigt QoS vil være, hvis man har en forbindelse med ordentlig smæk på. Bruger tit skype/viber samtidig med der kører Netflix eller køres opdateringer og der er ingen problemer hos mig.

Jeg tror faktisk at QoS vil gøre en forskel. Min bror har ingen mobildækning, hverken fra TDC, TT eller 3, og hans ADSL kan trække 3-4 Mbit, på en god dag. Derfor er der brug for en regel, der binder de selskaber der leverer internet, til at indstille routeren til at prioritere WiFi Calling. Derefter er det selvfølgelig op til de enkelte selskaber, om de vil understøtte det - min bror skal nok vælge den der gør det.

T-Mobile USA lancerede i sidste uge et 'CellSpot' produkt, som er en Wi-Fi router til hjemmet (med noget ekstra patenteret software) som gør det muligt for enhver kunde at 'bygge sin egen dækning' i hjemmet til $25 i depositum for routeren (reelt en gratis router).

Den router er indstillet til at prioritere WiFi Calling trafikken. Det er ikke helt uden grund at T-Mobile US tilbyder dette produkt. (Denne del er ikke målrettet mod Claus Hetting, som jeg er enig med - men blot for at fremhæve min pointe i overstående). Hvis QoS ikke gjorde en forskel, ville T-Mobile ikke tilbyde en top-end ASUS router til $0 (man får de 25 dollars tilbage, når man levere routeren tilbage).

21
16. september 2014 kl. 14:54

Det gør sikkert en forskel for nogen, ja.

Men det er jo ikke værre end at man kan forsøge sig med den router man allerede har, og hvis ikke det kører, så kan man håbe på, at ens mobilselskab tilbyder en router.

Man kan måske forestille sig på sigt, at YouSee-kunder, der har en YouSee-mobil/TDC forbindelse kan få sådan QoS på deres Yousee-router.

Trenden med MNO'er som køber kabel-tv-selskaber er ikke tilfældig. Der er mange perspektiver i sådan et setup.

15
16. september 2014 kl. 13:32

Som skrevet ovenfor, er jeg også tilhænger af wifi-calling.

Enenste minus som jeg ser det, er, at den kræver en 'avanceret' smartphone. Altså en nyere android eller en med iOS 8.

Dermed er den gængse gsm-only telefon hægtet af. Men det giver jo en god grund til at hoppe på en smartphone :)

12
16. september 2014 kl. 13:09

Beklager at jeg hiver en gammel traver frem. Men som pendler hos DSB må man jo gribe de få strå der er at gribe efter ...

Vil Erhvervs- og Vækstministeren også love bedre dækning indendøre i DSBs tog? Dette kan, mig bekendt, også løses med signalforstærkere eller repeatere. Denne (manglende) dækning har været oppe mange gange før - men intet sker!

Trafikministeren oplevede det på egen krop da han på dagen for hans tiltrædelse rejste med toget fra Næstved mod København. Her ville indtil flere TV-stationer rapportere live fra toget. Men ak, ingen (indendørs) dækning så TV signalet kunne sendes via mobilt bredbånd!

Her tænker jeg så at det måtte være nemt for den ene minister at henvende sig til den anden og få lidt førstehåndserfaringer til brug for det videre arbejde.

Håber at dette når rette vedkommende ... :)

10
16. september 2014 kl. 12:56

Endelig erkender regeringen, at der er et problem. Det vil også binde kommende regeringer.

Og så er de konkrete muligheder for løsning i første omgang mindre væsentlige.

Der er reelt med erkendelsen tale om et politisk digebrud, der kan påvirke hele den fremtidige politik på mobilområdet inkl. kommende auktioner etc..

Gad vide, om Henrik Sass Larsen helt har forstået rækkevidden af hans udmelding.

9
16. september 2014 kl. 12:44

Vi lever i en verden, hvor specielt indendørsdækning er et problem. Dermed ikke sagt at der ikke er strande eller skove uden dækning. Men nu handler denne artikel om indendørsdækning, via mobilforstærkere.

Selv ser jeg ikke mobilforstærkere som en løsning. Derimod så jeg hellere, at operatører blev pålagt at indstille deres routere til at prioritere trafikken til WiFi Calling. Med femtocell giver det sig selv, da mobiloperatør og mobilselskab er det samme. Men med eks. WiFi Calling er det nødvendigt at vi sikre, at den trafik bliver prioriteret af routeren.

Dermed ikke sagt at trafikken skal prioriteres i hele systemet, men blot ved at prioritere den i hjemmets eget netværk, vil det gøre en stor forskel. Selv sagt kan folk selv prioritere denne trafik, da det blot handler om porte. Men det er for avanceret for den almindelige bruger.

Og nej, dette handler ikke om net-netutralitet, da det handler om prioritering på kundens eget hjemmenetværk.

WiFi Calling er løsningen. Og det vil både være billigere og nemmere, end signalforstærkere, som jeg ikke er fan af - da man nemt vil kunne ødelægge signalet for sine naboer.

11
16. september 2014 kl. 13:01

Helt enig. Jeg er spændt på, hvorvidt wifi-calling vil blive understøttet af de danske mobilselskaber. Kan kun se, at det vil være en fordel. Bedre indendørsdækning, offload af deres mobilnetværk samtidig med, at de kan afkræve alm. priser. Win-win for alle.

T-Mobile tilbyder netop ifm wifi-calling deres egen router (som dog ikke er en forudsætning), som har QoS.

http://www.engadget.com/2014/09/11/t-mobile-personal-cellspot/oghttp://www.t-mobile.com/offer/wifi-calling-wifi-extenders.html

Ved dog ikke, hvor nødvendigt QoS vil være, hvis man har en forbindelse med ordentlig smæk på. Bruger tit skype/viber samtidig med der kører Netflix eller køres opdateringer og der er ingen problemer hos mig.

7
16. september 2014 kl. 12:11

Jeg ved ikke rigtig hvad i talere om, hvis man skal bruge Femtocell i sommerhuset fordre det at man har en fastnet forbindelse i forvejen. Forstærkere får signalet fra en mast og forstærker mastens signal inde i huset altså 2 forskellige principper.

Men sådan som jeg forstår problemet er der netop ikke fastnet i sommerhus områderne så femtocell er udelukket, men det er antenneforstærkning ikke. Jeg kunne godt forestille mig at en masse forstærkere vil betyde at det bliver svært at planlægge mobilt netværk.

19
16. september 2014 kl. 14:04

Johnny,
Du er enorm trættene, at have i en debat, du kommer ind og smider mudder til højre og venstre. Såvidt jeg har læst har ingen skrevet at der ikke er mulighed for fastnet i sommerhus områder.</p>
<p>Det er her jeg træder ud af den debat, det er når du træder ind, med alt dit besservizzen.</p>
<p>Slut herfra.

Jamen, jeg undskylder meget, hvis jeg har læst din sætning forkert - er vi enige om at du skrev sådan her:

Men sådan som jeg forstår problemet er der netop ikke fastnet i sommerhus områderne så femtocell er udelukket, men det er antenneforstærkning ikke.

Hvis jeg har misforstået din sætning, så beklager jeg meget - det er ikke fordi jeg skal smide med mudder, men man kan altså sagtens få fastnet i sommerhusområderne, og i de fleste sommerhusområder udruller TDC også fremskudtecentraler - og dertil skal så lægges mobilselskabernes datadækning.

Så femtoceller er på ingen måde udelukket og det er Wi-Fi calling heller ikke, og det er altså ikke for at smide med mudder at jeg skriver det - jeg skriver blot, at din opfattelse ikke er korrekt. Så undskyld, hvis sandheden er ilde hørt.

16
16. september 2014 kl. 13:32

Jeg ved ikke rigtig hvad i talere om, hvis man skal bruge Femtocell i sommerhuset fordre det at man har en fastnet forbindelse i forvejen. Forstærkere får signalet fra en mast og forstærker mastens signal inde i huset altså 2 forskellige principper.</p>
<p>Men sådan som jeg forstår problemet er der netop ikke fastnet i sommerhus områderne så femtocell er udelukket, men det er antenneforstærkning ikke. Jeg kunne godt forestille mig at en masse forstærkere vil betyde at det bliver svært at planlægge mobilt netværk.

Signalforstærkere til 2G/3G er ikke løsningen - det giver blot mere knas på forbindelsen. Der er vidst en pressemedarbejder, der har glemt at snakke med Erhvervsstyrelsens folk, før den pressemeddelelse blev udsendt.

Løsningen hedder enten (4G) LTE-relays (som teleselskabet styrer), der i princippet er en repeater/forstærker, eller at alle mobilselskaberne kommer med Wi-Fi calling.

Femtoceller skal blot have en internetforbindelse - om internetforbindelsen kører over fastnettet, fiber eller mobiltbredbånd er sådan set underordnet. Det samme kan man sige om Wi-Fi calling.

Og hvad er det for noget sludder med at der ikke er fastnet i sommerhus områderne? TDC udruller netop fremskudte centraler i sommerhusområderne over hele landet for at sikre xDSL adgang til sommerhusejerne. Det kan man stadigvæk læse på TDC Wholesales hjemmeside.

18
16. september 2014 kl. 13:51

Og hvad er det for noget sludder med at der ikke er fastnet i sommerhus områderne? TDC udruller netop fremskudte centraler i sommerhusområderne over hele landet for at sikre xDSL adgang til sommerhusejerne. Det kan man stadigvæk læse på TDC Wholesales hjemmeside.

Johnny, Du er enorm trættene, at have i en debat, du kommer ind og smider mudder til højre og venstre. Såvidt jeg har læst har ingen skrevet at der ikke er mulighed for fastnet i sommerhus områder.

Det er her jeg træder ud af den debat, det er når du træder ind, med alt dit besservizzen.

Slut herfra.

8
16. september 2014 kl. 12:42

Jeg er ikke helt sikker på reglerne, men har TDC ikke pligt til, at ligge mindst en normal telefonledning i jorden, hvis en bolig har dette behov ?

31
16. september 2014 kl. 23:50

Re: Femtocell har brug for fastnet!</p>
<p>Jeg er ikke helt sikker på reglerne, men har TDC ikke pligt til, at ligge mindst en normal telefonledning i jorden, hvis en bolig har dette behov ?</p>
<p>Jo men de er ikke forpligtiget til at levere ADSL. Jeg kender personligt 2 familier der ikke kan få ADSL. Den ene familie har så heldigvis fået fiber nu.

Kun hvis den ligger der, ellers skal de *lægge en ny eller på anden måde etablere en fastnettelefon fx gennem en radiolink.
Denne pligt er for ret nyligt forlænget efter hukommelsen i 2-3 år, og så skal man overveje hvordan og om der skal være krav i fremtiden.

Lars :)

33
17. september 2014 kl. 00:25

Kun hvis den ligger der, ellers skal de *<em>lægge</em> en ny eller på anden måde etablere en fastnettelefon fx gennem en radiolink.

Nej. Pligten er at levere telefoni og minimum 144kbit duplex svarende til bruttohastigheden for ISDN2.

Men det kan leveres både via fastnet og mobil, og der er ikke længere et prisloft.

Forsyningspligten er pålagt TDC, og den blev forlænget 2 år til udgangen af 2016. Med gældende lov kan den ikke forlænges yderligere.

Der skal gennemføres nye vurderinger af forsyningspligtens omfang, hvorefter en udpegning skal gennemføres gennem udbud. Til syvende og sidst kan en dominerende udbyder pålægges pligten.

Så man skal faktisk snart i gang.

Det er et kæmpe problem, som de prøver at holde væk fra pressen. For den danske politik har jo hvilet på den antagelse, at markedet ville give alle, hvad de behøver.

Så man kan ikke f.eks bare pålægge TDC en pligt til bredbånd til alle med højere hastigheder, selv om man prøver at få TDC til frivilligt at love det.

Men det gør de nok ikke uden en meget høj og umulig politisk pris.

Udløbet af forsyningspligten bliver sandhedens øjeblik, og formentlig bliver løsningen, at den helt ophæves.

Man må i øvrigt forvente, at TDC snart begynder at nedlægge kobbernettet i områder, hvor det er svagt udnyttet og dyrt at vedligeholde. Den proces er i gang i andre lande.

Eksisterende kunder vil så blive henvist til mobilnet.

52
19. september 2014 kl. 00:11

Man må i øvrigt forvente, at TDC snart begynder at nedlægge kobbernettet i områder, hvor det er svagt udnyttet og dyrt at vedligeholde. Den proces er i gang i andre lande.</p>
<p>Eksisterende kunder vil så blive henvist til mobilnet.

Det er min opfattelse at det er en proces der er i gang i TDC. Det betyder at der mange steder slet ikke kommer fremskudt central og deslige. Det er med andre ord alt for dyrt for dem at etablere ifht. muligt kundeantal...

53
19. september 2014 kl. 06:53

Det er min opfattelse at det er en proces der er i gang i TDC. Det betyder at der mange steder slet ikke kommer fremskudt central og deslige. Det er med andre ord alt for dyrt for dem at etablere ifht. muligt kundeantal...

Skal vi nu ikke lige lade være med at male fanden på væggen endnu.

Mogens har nok ret i, at TDC på et tidspunkt begynder at lukke de dele af kobbernet, der er ikke rentable, men før TDC melder noget ud, så skal man altså ikke piske en stemning op.

TDC udruller også fremskudte centraler i landområder og sommerhusområder, hvilket en hurtig søgning på TDC Wholesales hjemmeside kan bekræfte. Her i det vestjyske har TDC f.eks. udrullet fremskudtecentraler området syd for Hvidebæk - et område som måske ikke er mennesketomt, men det falder i hvert fald under kategorien meget tyndt befolket.

Og selv hvis TDC skulle påbegynde en skrotning af kobbernettet engang i fremtiden, så vil man de fleste steder have adgang til alternativ infrastruktur - enten coax, fiber, mobil eller lokale Wi-Fi løsninger som er lavet flere steder rundt om i landet.

5
16. september 2014 kl. 11:58

Hvorfor er der ingen mobil-producenter som udnytter jackstikket i mobilen så man kan proppe en ekstern antenne i når man nu ved at man skal på stranden i eftermiddag. I gamle dage rendte vi alle rundt med stittende antenner på mobilen :)

2
16. september 2014 kl. 11:22

Femto-celler får mindre betydning, hvis mobilselskaberne tilbyder wifi-calling. Dette giver mulighed for at foretage et opkald over wifi-forbindelsen frem for den cellulære forbindelse.

Ingen grund til at købe og sætte en ny dims op, når du bare kan bruge det udstyr du har.

En række af de nyere android-telefoner samt iOS 8 (lanceres i morgen) understøtter dette.

3
16. september 2014 kl. 11:32

Jamen, hverken femtocell eller wifi giver mig GSM/3G på stranden, der ligger relativt tæt på sommerhuset

6
16. september 2014 kl. 12:04

Jeg tænkte mere på, at hele tanken omkring løsningen med forstærkere, som erhvervs- og vækstministeren foreslår, ikke løser problemerne ved sommerhusene.

Så mit indlæg, at det var femto og wifi, der ikke var en god ide, var lidt misvisende.

1
16. september 2014 kl. 10:51

Fiber og femtocell er løsningen

vivilhavefiber.dk