Erhvervsminister: Nyt mobilnetværk er redningen for danskere med håbløst internet

197 kommentarer.  Hop til debatten
Det går fint med bredbåndsdækningen i Danmark, og ved udgangen af 2014 vil udkantsområder være dækket af nyt 4G-netværk med 10 megabit. Sådan lyder meldingen fra erhvervs- og vækstministeren.
6. februar 2014 kl. 11:47
errorÆldre end 30 dage

Står det til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen kommer der ikke flere statslige fonde for at sikre danskere overalt i landet brugbare internetforbindelser.

Det fremgik af en debat i Folketingssalen, hvor Venstres Flemming Damgaard Larsen stillede spørgsmål til den socialdemokratiske minister om, hvordan regeringen forholdt sig til anbefalingerne fra det såkaldte IKT-Vækstteam om mere aktivt at udbedre internetmangler.

Vækstteamet - en tænketank for, hvordan Danmark kan få mere vækst gennem digital udvikling - foreslog blandt andet en bredbåndsfond eller en lånegaranti fra staten til investeringer i bedre bredbånd.

Henrik Sass Larsen pegede på, at kommunerne kunne låne fra en pulje på 50 millioner kroner, men var modstander af en bredbåndsfond, fordi det kunne få teleselskaberne til at stoppe deres egne investeringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Så derfor vil jeg advare mod at gå ad den vej med at skabe fonde til det ene, det andet og det tredje, men følge udviklingen, og indtil videre ser det altså ud, som om det går i den rigtige retning, altså at vi får den her ønskede udbygning i forhold til bredbåndet og mobilnettet. Så jeg er sådan lidt fortrøstningsfuld med hensyn til, at det går i den rigtige retning,« svarede Henrik Sass Larsen.

En af de store forbedringer, der vil ske for udkantsområder uden brugbart internet via fastnet er mobilt internet fra det nye 4G/LTE-netværk i 800 mhz-båndet, som teleselskaberne er i gang med at udrulle. Det var nemlig et krav fra statens side, da licenserne blev solgt på auktion, at 207 særligt internetudfordrede postnumre skulle dækkes af netværket. Den effekt vil borgerne der snart kunne mærke, lød det fra ministeren.

»Det vil give en mobil bredbåndsdækning med en oplevet hastighed på 10 megabit i de 207 postnumre, der har størst behov for at forbedre adgangen til bredbånd på tværs af landet. TDC har tilkendegivet, at dækningen i de 207 postnumre vil være på plads med udgangen af 2014,« sagde Henrik Sass Larsen.

Flemming Damgaard Larsen pegede i debatten på, at kravet om digital selvbetjening og digital post ikke hang sammen med den internetvirkelighed, mange danskere i landets yderkanter oplever.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I dag er situationen den, at mobil- og bredbåndsdækningen i yderområderne og på småøerne er utrolig ringe og meget usikker, og det besværliggør jo ikke kun bosætningen, men også virksomhedsdriften i yderområderne og på småøerne og øerne i det hele taget,« sagde venstremanden.

Og det er ikke bare enkelte steder, pointerede han.

»Nu er jeg medlem af Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer, og vi får den ene melding efter den anden om, at det ikke bare er nogle få steder, der er et problem. Det er virkelig udbredt i yderområderne og på øerne, også de helt små øer. Det er virkelig et problem.«

Ministeren pegede omvendt på den nye bredbåndskortlægning, som Erhvervsstyrelsen udgav for nylig, hvor konklusionen var, at højst 10.000 husstande og virksomheder i landet ikke kunne få downloadhastigheder på mindst 2 megabit/s.

»Jeg mener selvfølgelig, at teknologien skal være til rådighed, når man stiller de krav til borgere og virksomheder. Men vi prøver også at lave en løbende opgørelse ovre hos mig over, hvordan det ser ud med bredbåndsdækningen, og hvordan det ser ud med mobildækningen rundt omkring i landet, og det ser altså markant bedre ud, når vi måler op, end det, vi nogle gange hører om,« sagde Henrik Sass Larsen.

Læs hele debatten (pdf, side 17)

197 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
234
20. februar 2014 kl. 09:48

John Strand jeg ved godt at du kan have svært ved at sætte dig i, og forstå andels tanken, men den er ikke død. At kapital og størrelse, eller kapitalisen eller socialisme ikke er tanken, men sammenhold og solidaritet kan være svært at forstå.

Men den findes og trives i bedste velgående, her i landet hvor den blev født, og der kommer også nye til. Den eksistere også stadig i bank verden.

http://www.faelleskassen.dk/

Læs deres ide grund lag, bliv lidt klogere.

235
20. februar 2014 kl. 09:52
233
11. februar 2014 kl. 10:47

Kære debattører

Vi ønsker her på redaktionen en god debat med saglige argumenter og holdninger i fokus. Det er vores ønske og forhåbninger, at I vil være med til at bidrage med dette på bedst mulig vis.

Med venlig hilsen Martin Bjerge Community

194
10. februar 2014 kl. 15:32

at teleanalytikeren:

ikke aner hvad forskellen er på iOS og ISO/OSI.

ikke fatter at skærmopløsning intet har at gøre med hvad der foregår på lag 1-2.

ikke forstår hvor WiFi befinder sig i forhold til mobile enheder.

har et meget afslappet forhold til sandheden når han galper op om han har talt med hin og denne kong gulerod.

193
10. februar 2014 kl. 15:27

Drenge, mobiltbredbånd er det nye sort, dem der satser på FTTH er nok vor tids karetmagere...

225
10. februar 2014 kl. 17:58

Drenge, mobiltbredbånd er det nye sort, dem der satser på FTTH er nok vor tids karetmagere...

Nej John, mobilt bredbånd er til mobile enheder. Og selv ved mobile enheder forudses, at meget trafik skal rutes over på faste forbindelser så ofte og så hurtigt som muligt.

Mobilt bredbånd er imidlertid et meget godt og prisbilligt altenativ, der hurtigt kan etableres, hvor der ellers skal gravemaskiner til for at få en OK fast forbindelse.

FTTH - eller i det mindste tomrør - er da indlysende til helt nye opgravninger ved fx ny udstykninger*, men det sker jo allerede hos TDC. Fælles og koordinerede graveregler og evt. krav om, at man skal nedlægge (demonstreret) brugbare tomrør ved alle større udgravninger, er jo noget også produktivitetskommisionen peger på.

Lars :)

  • Det bliver nok lidt småt med nye udstykninger i en god tid fremover - tror jeg.
186
10. februar 2014 kl. 15:00

Kære Christian

Du har gang på gang dokumentere at du ikke er i stand til at føre en saglig debat. Dine injurier er af en sådan karakter at man kun kan ryste på hovedet og din indsigt er meget selektiv.

Måske skulle du læse denne artikel: http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2014/02/07211411.htm jeg kan se, at nogle af Danmarks største og set med internationale øjne mest succesfulde virksomheder bruger videokonferencer, når de taler med kunder i lande, der ifølge OECD og UN har noget af verdens dårligste internet.

Jeg synes, at du skal læse artiklen på DR og tænke over, at alle internationale undersøgelser viser, at Danmark har noget af verdens bedste internet. Er det ikke på tide, at vi får en seriøs bredbåndsdebat i Danmark frem for en, der er baseret på myter, der gør, at folk med indsigt kun kan ryste på hovedet, når man kan se, at videokonferencer mellem virksomheder virker i lande, der har internet, der er blandt det dårligste i verden?

Fakta er, at danske virksomheder i stor stil bruger vidokonference med virksomheder i andre lande, der har markant dårligere internet, end vi har i Danmark. Rent faktisk så er det sådan, at de lande, der er nævnt i artiklen, alle er lande, der regnes som lande med verdens dårligste internet.

Kom tilbage i debatten når du har fået svar fra Mark Zuckerberg :-)

Hilsen

John Strand

196
10. februar 2014 kl. 15:42

Måske skulle du læse denne artikel: <a href="http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2014/02/07211411.htm">http://www…; jeg kan se, at nogle af Danmarks største og set med internationale øjne mest succesfulde virksomheder bruger videokonferencer, når de taler med kunder i lande, der ifølge OECD og UN har noget af verdens dårligste internet.

Du ved tydeligvis >intet som helst< om hvilke udfordringer det kan være at skaffe adgang til hurtigt og stabilt Internet ude på de lokationer, en virksomhed kan have rundt i verden. Sjovt nok er det nemmest de steder, hvor man har besluttet at landet skal være helt oppe på beatet mht. fiber (F.eks. Kina).

Derudover er der rigtigt mange forhindringer, f.eks. latency og begrænsninger på hvor mange Mbit/s en enkelt session kan trække igennem en udbyders netværk, som passeres på vejen mellem de enkelte lande.

Hvorfor tror du i øvrigt at et marked som WAN optimering er i kæmpe vækst ?

Måske du skulle prøve at sætte dig ind i de problematikker, du snakker om. Det er faktisk ikke så svært, hvis man ellers kan finde ud af det...

Så ja, rigtigt mange virksomheder bruger videokonference, men prøv at spørge dem om hvilke omkostninger de har haft med etableringen, og om de er helt tilfreds med resultatet. Du vil få endog rigtig mange forskellige svar, netop fordi det er bare sådan lige.

188
10. februar 2014 kl. 15:20

Du har gang på gang dokumentere at du ikke er i stand til at føre en saglig debat. Dine injurier er af en sådan karakter at man kun kan ryste på hovedet og din indsigt er meget selektiv.

Hvilke injurier ævler du om?

Du er nu 9 (ni) gange blevet bedt om at fortælle hvad iOS har med sagen at gøre, men du er åbenbart ikke i stand til at svare.

Måske skulle du læse denne artikel: <a href="http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2014/02/07211411.htm">http://www…; jeg kan se, at nogle af Danmarks største og set med internationale øjne mest succesfulde virksomheder bruger videokonferencer, når de taler med kunder i lande, der ifølge OECD og UN har noget af verdens dårligste internet.

Hvad i alverden har det med denne diskussion at gøre?

Dybest set bekræfter artiklen jo lige præcis det jeg og flere andre siger, nemlig at nogen stedet kan man godt få det hele, og det åbenbart ikke er noget problem for store danske firmaer at kommunikere med Asien.

Men det har bare ikke en tøddel med denne her debat at gøre.

Kom tilbage i debatten når du har fået svar fra Mark Zuckerberg :-)

Jeg har sagt det før John, beklageligt at det overstiger din åndelige habitus, men dette er ikke nogen tissemandskonkurrence i børnehaven.

Og lad mig så prøve for tiende gang:

Hvad har iOS med sagen at gøre?

Hvad præcis beskriver en "mobile first" strategi - skærmstørrelse, eller hvad der sker på lag 1-2?

Hvor er WiFi i det spil?

Er det rigtig at du har Facebook som kunde?

144
9. februar 2014 kl. 21:33

Noget kunne tyde på at andelstanken er overlevelsesdygtig, når i omegnen af 300.000 andelshavere nu har adgang til 4-5 milliarder kr. til investeringer i andet end deres nuværende kerneforretning, og TDC modsat ikke har det.

Ifølge P1 business udsendelsen nævnt af Johnny Olesen (http://www.dr.dk/p1/p1-business/p1-business-83), koster det 50.000,- til 90.000,- kr. at få gravet 300 m fiber ned af TDC....det er fuldstændigt rigtigt hvad TDCs repræsentant efterfølgende udtaler: "Vi hos TDC driver butikken på markedsvilkår, så derfor er det svært at gennemføre indførelsen af fibernet for danskerne".

Han kunne ikke have mere ret i sin udtalelse: markedsvilkårene indkalkulerer netop at TDC er ejet af en kapitalfond som kun investerer hvis det er i deres interesse - med andre ord, først når forretningens basale indtjeningsgrundlag er truet af andre spillere.

Det problem har SydEnergi endnu ikke fået, da de i stedet alene har kunderne at tage hensyn til, hvilke sjovt nok også er andelshaverne, der dermed også spiller rollen som aktionærer. Det giver eet led mindre at tage hensyn til, når forretningen skal drives, og dermed også færre omkostninger i det store billede.

Niels Duedahl udtaler modsat, at det koster omkring 17.000,- kr. pr forbruger når SydEnergis net er udrullet - helt ud til hver enkelt forbruger - hvilket er meget tæt på 5 milliarder kr. delt med 300.000 "kunder/andelshavere/aktionærer".

Jeg kan ikke se andet end at TDC må tage sig sammen fremover, ellers taber de snart markedsandele i det sønderjyske - det er nu engang bedst med ægte konkurrence :)

147
9. februar 2014 kl. 23:08

Niels Duedahl udtaler modsat, at det koster omkring 17.000,- kr. pr forbruger når SydEnergis net er udrullet - helt ud til hver enkelt forbruger - hvilket er meget tæt på 5 milliarder kr. delt med 300.000 "kunder/andelshavere/aktionærer".

Duedahl siger så meget og ofte har han et meget afslappet forhold til sandheden. Det tal han oplyste på P1 er under forudsætning at alle kunder siger ja til fiber - i dag er hans omkostning pr kunde 86.000 kroner, underligt at han ikke vil tale om det tal.

162
10. februar 2014 kl. 08:44

Duedahl siger så meget og ofte har han et meget afslappet forhold til sandheden. Det tal han oplyste på P1 er under forudsætning at alle kunder siger ja til fiber - i dag er hans omkostning pr kunde 86.000 kroner, underligt at han ikke vil tale om det tal.

Du bør måske lige se på debat reglerne. Der er ikke mindre end 3 punkter du overtræder med et indlæg...

  • Indlæg skal holdes i en sober tone og på et fagligt niveau - og derigennem bidrage til en saglig og konstruktiv debat.

  • Vi tolererer ikke personangreb.

  • Kontroversielle påstande kræver faglig dokumentation, kildehenvisning, samt skal holdes på et sagligt niveau.

168
10. februar 2014 kl. 08:57

Kontroversielle påstande kræver faglig dokumentation, kildehenvisning, samt skal holdes på et sagligt niveau.

Kære Marc

Der er bestemt belæg for det jeg skriver -hvis du ser SE s regnskaber så kan du dels se hvor mange kunder de har og hvor meget de har investeret.

Duedahl fortæller hvad han tror at deres omkostninger pr kunde (14.000)bliver en gang i fremtiden og han glemmer at fortælle om forudsætningen for det tal (100% tilslutning) - jeg fortæller at i henhold til SE s regnskaber er omkostningerne i dag 86.000 pr. kunde

Det er ikke upassende at bruge viden fra SE regnskaber

Hilsen

John Strand

172
10. februar 2014 kl. 09:31

Korrekt, men er det passende at kalde ham for en løgner?

Kære Marc

Lad være med at påstå at jeg kalder Duedahl en løgner, det har jeg aldrig gjort.

Jeg syntes at dine mange indlæg viser at du gang på gang ikke læser alternativt ikke forstår det som jeg skriver - om det er evnen eller vilje det kniber med kan jeg ikke gennemskue.

Et er sikkert og det er at en stor del af dine indlæg er baseret på fordomme hvor simpel og hurtig research viser at verden ser anderledes ud end du tror.

Hilsen

John Strand

178
10. februar 2014 kl. 11:26

Jeg læser og forstår dine indlæg uden problemer. Ganske om jeg læser og forstår en pixebog. De er på omtrendt samme niveau. Dog vil der i en pixebog typisk være mere reel indhold ind i dine indlæg.

Det er imponerende at du sammenligner de artikler og rapporter jeg linker til med Pixibøger.

Det er tydeligt at du ikke gider sætte dig ind i tingene og at die indlæg er baseret på fordomme. langt de fleste spørgsmål du stiller kan man få svar på hvis man læser Erhvervsstyrelsens rapporter - er det et urimeligt krav at bede dig om at sætte dig ind i tingene inden du deltager i debatten.

Formoder at årsagen er at du læser de ret omfattende rapporter som Styrelen laver på samme måde og i samme tempo som man læser en Pixibog.

Lad os løfte niveauet og sørge for at debatten er baseret på fakta og det betyder i praksis at du ikke bør spørge til viden som er nem at finde på Styrelsens hjemmeside og det betyder at du ikke skal påstå a jeg har kaldt Duedahl en løgner når jeg siger at det han siger er taget ud af en kontekst og at han glemmer at fortælle om fundamentet for de tal han drømmer om...

180
10. februar 2014 kl. 12:11

Lad os løfte niveauet og sørge for at debatten er baseret på fakta og det betyder i praksis at du ikke bør spørge til viden som er nem at finde på Styrelsens hjemmeside og det betyder at du ikke skal påstå a jeg har kaldt Duedahl en løgner når jeg siger at det han siger er taget ud af en kontekst og at han glemmer at fortælle om fundamentet for de tal han drømmer om...

Jeg er bestemt med på at tage en debat baseret på fakta. Det betyder dog ikke at du ikke skal dokumentere dine påstande.

Men for at føre en debat på fakta skal du til en start ikke kalde dine fortolkninger fakta.

Du skal læse og forstå de indlæg vi andre skriver. Jeg har ikke omtalt styrelsens rapporter som pixebøger. Det var dine indlæg der har samme niveau som en pixebog.

Hvis du vitterligt er ude på en debat med et fornuftigt niveau kan du svare på de få simple spørgsmål jeg har stillet nogle gange efterhånden:

Hvorfor blandet iOS ind i debatten omkring facebook?

Hvor mange benytter sig af LTE?

Hvad vil det sige at have 'et afslappet forhold til sandheden'?

Eller i det mindste fortælle hvorfor det er under din værdighed at svare på de ganske simple spørgsmål.

179
10. februar 2014 kl. 11:35

og det betyder at du ikke skal påstå a jeg har kaldt Duedahl en løgner når jeg siger at det han siger er taget ud af en kontekst og at han glemmer at fortælle om fundamentet for de tal han drømmer om...

Vi du dermed påstå at du ikke har sagt følgende:

Duedahl siger så meget og ofte har han et meget afslappet forhold til sandheden.

Ja eller nej?

Og så savner vi stadig svar på disse spørgsmål:

Hvad har iOS med sagen at gøre?

Hvad præcis beskriver en "mobile first" strategi - skærmstørrelse, eller hvad der sker på lag 1-2?

Hvor er WiFi i det spil?

Er det rigtig at du har Facebook som kunde?

181
10. februar 2014 kl. 13:31

Vi du dermed påstå at du ikke har sagt følgende:

Jeg har ikke skrevet og det gentager jeg gerne at Duedahl er en løgner. Det jeg siger er at han tager ting ud af en kontekst og præsentere den i en anden kontekst og at han glemmer at fortælle hvad forudsætningerne er for det han siger.

Et eksempel er når han fortæller at deres omkostninger pr. kunde i fremtiden vil komme ned på 14.000 kroner, der glemmer han at fortælle at forudsætningen for at han rammer det tal er at han får fuld penetration på et marked hvor der næppe kommer fuld penetration og han glemmer at fortælle at det kræver at han har en markedsandel på 100%

Et andet eksempel er den måde som han tolker Akamai tallene på - man kan godt læse dem som han gør og udlægge dem som han gør men han glemmer at fortælle hvad de tal rent faktisk viser og hvad de ikke viser.

Jeg siger at han manipulere med virkeligheden, jeg har ADLRIG sagt at han lyver det er noget du og Marc påstår.

Hvis der er nogle der lyver er det dem der påstår at jeg har sagt at Duedahl lyver, det er imponerende at jeg skal gentage mig selv men sådan er det vel når folk påstår at jeg har sagt at manden lyver og de ikke kan fortælle hvor jeg har sagt et...

182
10. februar 2014 kl. 13:44

Jeg har ikke skrevet og det gentager jeg gerne at Duedahl er en løgner.

Så du påstår at du ikke har skrevet:

Duedahl siger så meget og ofte har han et meget afslappet forhold til sandheden.

Og igen, igen:

Hvad har iOS med sagen at gøre?

Hvad præcis beskriver en "mobile first" strategi - skærmstørrelse, eller hvad der sker på lag 1-2?

Hvor er WiFi i det spil?

Er det rigtig at du har Facebook som kunde?

174
10. februar 2014 kl. 09:42

I hvilket indlæg er det præcist, at Hr. Strand bruger ordet "løgner"? Jeg har kigget hele tråden igennem, og jeg kan ikke finde indlægget - nogen der kan hjælpe mig?

Kære Johnny

Jeg har naturligvis ikke kaldt Duedahl en løgner - jeg har bare sagt at han tager ting ud af en kontekst og placere det i en anden kontekst og så glemmer han at fortælle folk om hvad der ligger til grund for det han påstår.

Udfordringen er nok at de folk der breafer Duedahl ikke har sat sig ind i tingene og at manden gør sig klog på et uoplyst grundlag - manden er jo ikke dum men mangler sikkert bare adgang til basal information som hans folk har glemt at give ham.

Hilsen

John Strand

177
10. februar 2014 kl. 10:08

Jeg har naturligvis ikke kaldt Duedahl en løgner - jeg har bare sagt at han tager ting ud af en kontekst og placere det i en anden kontekst og så glemmer han at fortælle folk om hvad der ligger til grund for det han påstår.

Og det er eller det område du er ekspert inden for. Har du tænkt dig at svare på de spørgsmål du har undgået at svare på?

Hvorfor blandet iOS ind i debatten omkring facebook?

Hvor mange benytter sig af LTE?

Hvad vil det sige at have 'et afslappet forhold til sandheden'?

169
10. februar 2014 kl. 09:10

Det er ikke upassende at bruge viden fra SE regnskaber

Jo John det er upassende at lave en beregning der sand i nuet og måske forkert minuttet efter. Så er vi ude i en politisk handling ved at dele alle omkostninger på kunderne der køber. Det er det samme som at sige når en ny bliver tilsluttet så har omkostningen til ham været nul og alt han betaler er indtægt. Det er meget mere reelt den måde Duedahl fortæller talene. Tænk hvis vi skulle til at beregne alle de potentielle fiberkunder som TDC graver forbi.

Man kan ikke bruge dine tal til noget som helst, det er rent politik!

173
10. februar 2014 kl. 09:38

Jo John det er upassende at lave en beregning der sand i nuet og måske forkert minuttet efter.

Kære Erik

Nu er det temmelig mange år siden at SE startede på at investere i fiber så de beregninger er næppe forældede om fire minutter.

Det er sådan at SE har en tilslutningsgrad på ca. 30% og tager udgangspunkt i de tal (86.000) og Duedahl taler om prisen ved en tilslutningsgrad på 100% i et land hvor over 20% af husstandene ikke har internet.

Kan du ikke fortælle mig om hvor langt vi skal ud i fremtiden før at der er en tilslutnings grad på 100% i SE s område og hvor SE har en markedsandel på 100%.

Forudsætningerne for den pris Duedahl taler om er at alle i SEs område har internet og at SE har fået et regionalt monopol.

Hvis Duedahl kan opnå de resultater på nogle minutter så er jeg imponeret, og så spørger jeg hvad han så har lavet det sidste mange år, måneder, uger, dage, timer og minutter.

Hilsen

John Strand

146
9. februar 2014 kl. 23:03

Noget kunne tyde på at andelstanken er overlevelsesdygtig, når i omegnen af 300.000 andelshavere nu har adgang til 4-5 milliarder kr. til investeringer i andet end deres nuværende kerneforretning, og TDC modsat ikke har det.

At kalde SE for et andelsselskab ud fra andelstanken er nok en overdrivelse.

Normalt er det sådan at eks bønder gik sammen i andelselskaber for at opnå volumen og øg deres indtjening. I praksis så kommer overskkudet tilbage til andels ejerne.

I sagen SE er det sådan at man ikke kan identificere ejerne af de mange milliarder kroner som har skabt værdierne i selskabet - i praksis så er Se den lykkelige ejer af en masse herreløse penge,

I SE har man valgt at investere i fiber og med de store nedskrivninger de har lavet så har SE allerede erkendt at det ikke er en sund forretning der kan forrente den investerede kapital

Det man har valgt at gøre er at tage andelsejernes værdier og investere dem i et gode som ikke tilfalder alle andels ejerne men kun de andelsejere som bor der hvor SE lægger fiber og som også vælger at købe den.

Hvis andelstanken drejer sig om et fællesskab hvor alle andels ejer bliver tilgodeset ´ligeværdigt så er lever SE ikke op til andelstanken.

I casen SE er det sådan at det kun er ca 1/3 af andelsejerne som får andel i den 5 milliard store investering de andre herunder erhvervslivet som har betalt den største del af regningerne gennem årene har den samme andel af SE som det lille sommerhus der bruger for få tusinde kroner el om året.

154
10. februar 2014 kl. 00:44

At kalde SE for et andelsselskab ud fra andelstanken er nok en overdrivelse.</p>
<p>Normalt er det sådan at eks bønder gik sammen i andelselskaber for at opnå volumen og øg deres indtjening. I praksis så kommer overskkudet tilbage til andels ejerne.</p>
<p>I sagen SE er det sådan at man ikke kan identificere ejerne af de mange milliarder kroner som har skabt værdierne i selskabet - i praksis så er Se den lykkelige ejer af en masse herreløse penge,</p>
<p>I SE har man valgt at investere i fiber og med de store nedskrivninger de har lavet så har SE allerede erkendt at det ikke er en sund forretning der kan forrente den investerede kapital</p>
<p>Det man har valgt at gøre er at tage andelsejernes værdier og investere dem i et gode som ikke tilfalder alle andels ejerne men kun de andelsejere som bor der hvor SE lægger fiber og som også vælger at købe den.</p>
<p>Hvis andelstanken drejer sig om et fællesskab hvor alle andels ejer bliver tilgodeset ´ligeværdigt så er lever SE ikke op til andelstanken.</p>
<p>I casen SE er det sådan at det kun er ca 1/3 af andelsejerne som får andel i den 5 milliard store investering de andre herunder erhvervslivet som har betalt den største del af regningerne gennem årene har den samme andel af SE som det lille sommerhus der bruger for få tusinde kroner el om året.

Og hvis du satte dig ind i sagerne så vil du vide at det samme erhvervsliv, som har betalt den største del af pengetanken, netop mener at investering i fiber til HELE lokal området er den bedste måde at bruge pengene på.

Andelstanken er det som har drevet landbrug, og de små lokal samfund frem da ingen andre ville støtte dem ind dem selv, lige så med DLG, COOP, og Andelskaserne. Det at man solidarisk hjælper og støtter hinanden, Samt at en andel, en stemme også hylder demokratiet ikke kapitalen. Så der for har sommerhus ejeren og den store virksomhed samme ret til at få andel i de goder der er skabt ved sammenhold. Men de ord forstår du nok ikke, du har jo ikke sætte dig ind i andelstanken gangen, kun set det som en måde at øge profiten.

At investeringer mest foregår i SE lokal område, sikker jo at penge med størst sandsynlighed havner ved dem som har betalt dem, beboer i det område som har modtaget EL fra SE.

Eller man kan som DONG sælge sit fiber, og investere i udenlandske Vindmøller, kul og gas.

Vil tro at halvdelen af sjælands Befolkning ville være grønne af misundelse over den dækning, de priser og den stabile forbindelse de fleste i SE område kan få med fiber. Samt gerne vil have byttet DONG ud med SE, som har en af højeste bidrag satser på levering, og hvor grønne investeringer ude for lokal området er ved at tvinge det i knæ.

159
10. februar 2014 kl. 01:07

Men de ord forstår du nok ikke, du har jo ikke sætte dig ind i andelstanken gangen, kun set det som en måde at øge profiten

Måske skulle du se hvad Arla iger om det: http://www.arla.dk/Arla-Forum/Typisk-stillede-sporgsmal/Hvad-er-fordele-og-ulemper-ved-at-holde-fast-i-andelstanken/ og ikke mindst denne http://www.arla.com/da/Om-Arla/Strategi-2017/Strategi/

Undskyld jeg kan ikke se forskel på TDC s krav til indtjening og Arlas - de skriver bla.:

Vi har flere programmer i gang. Vi arbejder systematisk med at optimere vores kapacitet i produktionen. Vi reducerer den tid, der går fra et produkt er færdiglavet, til vi har modtaget pengene fra kunden. Vi søger hele tiden at opnå bedre kontrakter med vores eksterne leverandører. Vi har fokus på at udnytte kapaciteten i produktionen bedre, nedbringe forbrug af energi og vand og undgå spild. Og vi gennemgår vores emballager, så vi kan sikre samme kvalitet og funktionalitet til en lavere pris.

Alt i alt har vi et mål om at spare 2,5 milliarder danske kroner inden udgangen af 2015

I mine øjne så kunne det have stået i TDC´s regnskab.

156
10. februar 2014 kl. 00:56

Og hvis du satte dig ind i sagerne så vil du vide at det samme erhvervsliv, som har betalt den største del af pengetanken, netop mener at investering i
fiber til HELE lokal området er den bedste måde at bruge pengene på.

Ja det har de gjort efter at de i gennem mange år og forgæves forsøgte at få stoppet fiberudrulningen og få sat deres elpriser ned - de have kun en stemme pr. elmåler og det uden hensyntagen til hvor maget de havde lagt hos Syd Energi.

Når det så er sagt så tegner du et meget romantisk biled af andelsbevægelsen - COOP kæmper mod Dansk Supermarked hvor ser du Andels ånden i den krig, Arla kæmper som verdens 3 største mejeri mod nogle store drenge, ser ikke meget Andels ånd i den kamp.

I SE har man valgt en model hvor ikke alle ejerne kan få glæde af ydelsen og hvor en stor del af ejerne har sagt nej tak.

TDC udbetaler trods alt udbytte til alle deres ejere, SE har valgt en model som svarede til at TDC sagde at det er kun de aktionærer der bor i England som får udbytte.

Det er ikke særlig solidarisk i min verden :-)

145
9. februar 2014 kl. 22:03

Ifølge P1 business udsendelsen nævnt af Johnny Olesen (<a href="http://www.dr.dk/p1/p1-business/p1-business-83">http://www.dr.dk/p1/p1-…;), koster det 50.000,- til 90.000,- kr. at få gravet 300 m fiber ned af TDC....det er fuldstændigt rigtigt hvad TDCs repræsentant efterfølgende udtaler: "Vi hos TDC driver butikken på markedsvilkår, så derfor er det svært at gennemføre indførelsen af fibernet for danskerne".

Og så skal vi lige huske, at de gravepriser der er nævnt i udsendelsen, er for to vidt forskellige strategier. TDC graver fiberen ned til de kunder der ønsker det, hvilket giver en høj gravepris. Sydenergi graver forbi alle husstande i et område, og kobler de husstande/virksomheder på, som ønsker fiberbredbånd. Vi skal også huske på, at TDCs pris ikke starter ved 50.000 kroner, men også sagtens kan være gratis eller tæt på gratis.

Det er to vidt forskellige strategier, og derfor også vi forskellige priser. Det skal vi lige have i mente, når Niels Duedahl kommer med en pris på 17.000 kroner pr. forbruger.

Det interessante er dog, at hvad den reelle pris er per KUNDE, da ikke alle forbrugere takker ja til fiber fra Sydenergi.

Når kun halvdelen af kunderne hopper med på fibervognen, så ændre graveprisen sig altså markant. Hvis Sydenergi kan få en forretning ud af det, så er det selvfølgelig fint, men husk lige detaljerne, når gravepriserne sammenlignes.

Han kunne ikke have mere ret i sin udtalelse: markedsvilkårene indkalkulerer netop at TDC er ejet af en kapitalfond som kun investerer hvis det er i deres interesse - med andre ord, først når forretningens basale indtjeningsgrundlag er truet af andre spillere.

TDC er ikke ejet af kapitalfonde længere.

Jeg kan ikke se andet end at TDC må tage sig sammen fremover, ellers taber de snart markedsandele i det sønderjyske - det er nu engang bedst med ægte konkurrence :)

Det er sikkert korrekt. Konkurrence er sundt, og så må vi se, om TDC klarer udfordringen fra Sydenergi. Jeg er dog mere interesseret i, om Sydenergi forsat kan have penge nok i pengetanken til at udvide og udvikle forretningen.

149
9. februar 2014 kl. 23:43

TDC er ikke ejet af kapitalfonde længere.

Det er korrekt:

11% af TDC's 812.000.000 aktier var på danske hænder. 46% i USA, 32% i Storbritannien 11% i øvrige lande.

2 aktionærer har oplyst at de ejer mere end 5%:

  • Bank of New York Mellon Corporation
  • Massachussets Financial Services Company

For 2013 forventer TDC at udbetale i alt knapt 3 Milliarder DKK i udbytte (3,7 DKK pr. aktie), hvis jeg ellers har læst TDC's årsrapport for 2013 korrekt.

Tallene kan findes på side 45.

Så præmissen er stadig den samme: der er en meget stor samlet interesse gruppe hos TDC som kun vil se det til deres fordel at investere når TDCs basis forretning er truet - eller at komme ud af investeringen når den ikke længere er rentabel.

Som jeg ser det vil TDC's udenlandske Investorer faktisk i lang tid have det som deres primære formål direkte at forhindre udbredelsen af fibernet i DK, da det ikke taler i deres favør - uanset hvordan man vender og drejer gravearbejdet hos mindre betydningsfulde firmaer.

Så jo: vi må nok hellere må finde skovlen frem selv, hvis vi ønsker fibernet udbredt til hele landet.

152
10. februar 2014 kl. 00:30

Som jeg ser det vil TDC's udenlandske Investorer faktisk i lang tid have det som deres primære formål direkte at forhindre udbredelsen af fibernet i DK

Du skulle måske undersøge hvem der har mest fiber i Danmark (TDC) og hvem der lægger mest fiber ud i Danmark (TDC) de har bare en anden strategi - i stedet for bruge mange penge på at lægge fiber ud til få mennesker der ikke vil købe fiber (3 ud af 4 af elselskabernes kunder siger nej) så lægger de fiber indefra og ud således at man bruger kobber på et mindre og mindre stykke.

Det er en strategi der gør at man kommer ud til flere hurtigere - kan kun anbefale dig at sætte dig ind i tingene omvendt så bidrager jeg da gerne med fakta til debat hvor myterne stor trives.

151
10. februar 2014 kl. 00:26

Så præmissen er stadig den samme: der er en meget stor samlet interesse gruppe hos TDC

Hvor stor er den interesse gruppe, mener du at det er alle de amerikanere der ejer aktier i TDC der står sammen.

Nu har Johnny slået fast at mange af dine holdninger til TDC er baseret på fordomme - og han har oplyst dig om at fondene har solgt ud i TDC og at de ikke er der mere.

TDC er en virksomhed som alle andre på Fondsbørsen, en virksomhed med en bestyrelse som repræsentere nogle ejere der gerne vil have en forretning af deres penge - er der noget galt i det, personligt mener jeg ikke at det er odiøst.

De fleste andelsselskaber ser på deres forretning på samme måde som TDC´s ejere gør - det gælder Nykredit, COOP, BRF Kredit, Arla og de mange slagterier der findes i dette land.

Har lidt svært ved at forstå hvor du vil hen - SE har ikke pengene til fiber på grund af en smuk andelstanke, de har dem fordi de ikke kan sende dem tilbage til deres ejere og at det tjente dem ved et tilfælde.

Du må lige forklare hvad forskellen på TDC og SE er og hvordan SE modellen kan gennemføres i resten af landet - skal elselskaberne til at spille lotto.

155
10. februar 2014 kl. 00:45

Trist at du ikke vil uddybe dine holdninger. Når det så er sagt så er det godt at vi fik fjernet nogle af fordommene om telemarkedet i Danmark.

134
9. februar 2014 kl. 17:21

Gentagelse. Der er ikke nogle som siger at 4G ikke får en plads i fremtidens internet. Og selvom "markedet" ikke driver fiber frem, så kan der stadig godt være en nødvendighed for fiber.

Og hvad facebook er om 3-5 år, kan vi ikke svare på idag.

137
9. februar 2014 kl. 17:42

Gentagelse. Der er ikke nogle som siger at 4G ikke får en plads i fremtidens internet. Og selvom "markedet" ikke driver fiber frem, så kan der stadig godt være en nødvendighed for fiber.

I 2018 vil der være omkring 1,3 milliarder kunder der bruger LTE og det vil inden for en kort årrække blive den dominerende bredbåndsteknologi.

Det vil skabe et paradigme skift i relation til hvilke tjenester der bliver udviklet, markedsført og solgt.

Allerede nu ser man konjekturerne af dette ved at langt de fleste af de dominerende internet spillere har en mobile first strategi.

I den verden vil der naturligvis være et marked for fiberaktører men som jeg talte om på FTTH counsilset konference i Brussel for tre måneder siden så har de fleste fiberaktører en usund forretningsmodel og et ineffektivt set up.

Hvis der er nogle der mener at konkurrencen er hård i dag så skal se bare se ind i fremtiden, der bliver den hårdere....

150
10. februar 2014 kl. 00:18

Men det har han nok ikke tid til, for nu er han i vanlig stil kørt ud af en ny tangent, hvor han åbenbart mener at det er helt legitimt at kalde Niels Duedahl for en løgner - håber Duedahl læser med, og agerer derefter.

Kære Chritian

Jeg har ikke kaldt Duedahl en løgner - jeg har sagt, skrevet og tidligere i denne debat dokumenteret at en del af de påstande er kommet med ikke er korrekte.

jeg har også skrevet at når han taler om en omkostning på 14.000 pr husstand så fortæller han ikke under hvilke forudsætninger det er og hvad sandsynligheden for at det bliver sådan - i dag er hans omkostning 86.000 kroner pr kunde.

Jeg lavede et fakta tjek på det Duedahl har sagt og jeg har dokumenteret at det er noget vrøvl han siger.

En seriøs debat basere sig på fakta og ikke den form for krydderier som Duedahl elsker at bruge.

Hilsen

John Strand

PS; Har du fundet ud af hvad Marc Zugerbergh mener :-)

163
10. februar 2014 kl. 08:47

Jeg har ikke kaldt Duedahl en løgner - jeg har sagt, skrevet og tidligere i denne debat dokumenteret at en del af de påstande er kommet med ikke er korrekte.

Hvad betyder det så at have et afslappet forhold til sandheden? Vi ved godt, at du ikke just er noget semantisk geni, men det ændrer ikke på, at du har kaldt ham for en løgner.

Dine såkaldte dokumentationer har indtil videre vist sig at være din fortolkning af noget du har hørt fra en unavngiven "ven". Med din historik er det ikke dokumentation.

160
10. februar 2014 kl. 08:22

PS; Har du fundet ud af hvad Marc Zugerbergh mener :-)

Og du fatter stadig intet!

Men nu vi er ved det, hvad har iOS med sagen at gøre?

Og hvad præcis beskriver en "mobile first" strategi - skærmstørrelse, eller hvad der sker på lag 1-2?

Og hvor er WiFi i det spil?

Og er det rigtig at du har Facebook som kunde?

PS: at sige at folk har et afslappet forhold til sandheden er det samme som at insinuere at de lyver - men ok, at du med en jernbanesvelle i øjet skal påpege en mikroskopisk splint i andres øjne er vel forventeligt.

166
10. februar 2014 kl. 08:52

Og du fatter stadig intet!

Du skrev at han var ligeglad med hvilken bredbåndsteknologi og dermed hvilken båndbredde folk havde og brugte - det påstår jeg er en forkert betragtning og det illustrerede jeg ved at fortælle om en del af de virksomhedsopkøb som Facebook har lavet....

167
10. februar 2014 kl. 08:56

Du skrev at han var ligeglad med hvilken bredbåndsteknologi og dermed hvilken båndbredde folk havde og brugte - det påstår jeg er en forkert betragtning og det illustrerede jeg ved at fortælle om en del af de virksomhedsopkøb som Facebook har lavet....

Det fortæller lige nøjagtigt det som Christian skriver, at FB vil repræsenteres på alle medier.

Du tager nemlig ustandselig ting ud af kontekst for at fremme dit billed af verden. Det er også det man kalder for politik.

140
9. februar 2014 kl. 20:45

I 2018 vil der være omkring 1,3 milliarder kunder der bruger LTE og det vil inden for en kort årrække blive den dominerende bredbåndsteknologi.

Dette ser jeg ingen grund til at sker på verdensplan. Selv er jeg gået på alene LTE osse hjemme. Men det er kun fordi det er bedre alternativ til TDC i DK. Det var ikke sket hvis vi havde et frit bredbånds marked uden TDCs monopol. Jeg ville hellere have ADSL eller fiber bare ikke fra TDC. De kan ikke engang finde ud af at udskifte et vandfyldt kabel.

139
9. februar 2014 kl. 18:52

I 2018 vil der være omkring 1,3 milliarder kunder der bruger LTE og det vil inden for en kort årrække blive den dominerende bredbåndsteknologi.

Ja, men det betyder bare ikke det er den bedste og måske mest nødvendige teknologi til nettet.

Det vil skabe et paradigme skift i relation til hvilke tjenester der bliver udviklet, markedsført og solgt.

Mobile trådløse enheder ville helt klart være mest i fokus. At noget er mest i fokus, betyder ikke at det er noget vi har mest behov for.

123
9. februar 2014 kl. 15:30

Jeg tog fejl. (Det hænder dog så sjældent). Det jeg kommenterede på troede jeg du havde skrevet men det var John Strand. Så endnu en gang UNSKYLD for min fejltagelse !

105
9. februar 2014 kl. 11:12

Jeg er meget spændt på at få at vide, hvad det er for nogen tjenester, man skal lave specielt til mobilnettet?

Kære Erik

Du vil læse det jeg skriver galt og selvfølgelig gør du det - din reference ramme er dig selv og det du gør og det du tror.

Jeg skrev at de virksomheder der laver tjenester på nettet har en mobile first strategi det vi sige at de primært udvikler til mobile enheder - det er mobile enheder , brugen af mobile enheder etc. der trækker udviklingen på internettet - selfælgelig kan disse tjenester også eksekveres over en fiberforbindelse.

Men lad mig skære det ud i pap - På den ene side har du i dag over 6 milliarder mennesker i verden med en mobiltelefon, det antal vokser, du ser flere og flere devices der er conectet og det bliver de via mobile netværk.

På den anden side har du nogle få millioner mennesker med højhastighedsinternet som er rasende dyrt at anlægge - nu er det store spørgsmål hvad dem der laver tjenester satser på.

Lad mig komme med nogle tal - industriens forecast siger at der i 2018 altså om 4 år vil være 700 millioner LTE bruger i Asia / Pacific, 270 millioner i Nord Amerika, 220 millioner i Europa, 90 millioner i Latin America, 10 millioner i Mellem Østen - det vil sige at om 4 årer der 1,35 milliard LTE brugere.

Hvis jeg skal sige det meget enkelt så kommer der et paradigmeskift på internettet hvor mobile enheder, folks brug af mobile enheder vil trække markedet - dem der udvikler, markedsføre og sælger tjenester fokusere på den mobile slutbruger og de teknologier han har og bruger - måske skulle du se på Google, Facebook etc. regnskabs præsentationer - se hvad de virksomheder siger om fremtiden.

Måske skulle du se på PC salget i forhold til smartphone og tablet salget - du kan evt læse hvad Marc Zuckerberg sagde da de lagde deres regnskab frem http://seekingalpha.com/article/1978461-facebooks-ceo-discusses-q4-2013-results-earnings-call-transcript :

Mark Zuckerberg - Chairman of the Board, Chief Executive Officer Thanks, Deborah, and thanks, everyone, for joining today. This was a great quarter and a great way to end the year. We saw strong growth in engagement around the world, and we’re very pleased with the growth of our ad business, especially on mobile.

Overall, 2013 was an important year for us. If 2012 was the year we turned our core product into a mobile product, then 2013 was the year when we turned our business into a mobile business. I expect 2014 will be the year when we begin to deliver new and engaging types of mobile experiences.

Men det kan jo være at Marc Zuckerberg og John Strand tager fejl og Erik Trolle har ret når vi ser på fremtiden.

Hilsen

John Strand

91
8. februar 2014 kl. 12:00

Kære Søren

Måske skulle du læse disse artikler: http://ing.dk/artikel/nu-kommer-der-hurtigere-internet-og-bedre-mobildaekning-i-tog-129030 sen var fra 2013 og så er der denne som er et år gammel: http://ing.dk/artikel/sadan-vil-dsb-fikse-internetbovl-i-toget-135541

Og så kan du undersøge hvem der er den langsomme i det projekt, dem der lever af at sælge teletrafik til deres kunder eller dem der lever af at levere uregelmæssig togdrift.

Hilsen

John Strand

85
7. februar 2014 kl. 19:54

Eller jo måske den da jeg kan i en by som Aarhus føre en mobilsamtale i hele huset. (der tilmed ikke ligger nede i "hullet") eller føre en mobilsamtale i et tog på de danske jernbaner.

87
7. februar 2014 kl. 21:01

eller føre en mobilsamtale i et tog på de danske jernbaner.

Det med dækning i toget skal du ikke klag til mobilselskaberne over - de har gennem flere år forsøgt at lave en aftale med DSB men DSB kan ikke tage sig sammen.

Når DSB køber toge (bla. IC4 togene)som er bygget på en måde som gør at et mobilsignal har svært ved at komme ind i toget så må de deltage aktivt i processen - det gør de ikke, beklager klag til DSB :-)

88
8. februar 2014 kl. 11:06

Når DSB køber toge (bla. IC4 togene)som er bygget på en måde som gør at et mobilsignal har svært ved at komme ind i toge

Så når mobil signaler ikke virker, så er det togene, bilerne, husene, telefoner, masterne, antenner, "hvordan du holder din telefon", kommuner, vandløb, bakker og dale skyld, ikke teknologien som ikke er god nok. En manglende udbygning og investering i yderområder som ikke har befolknings tæthed nok til at det kan betale sig, og hvor der er folk nok, de bruger og belaster det for meget.

Ikke den teknologi jeg er betalt for at lobbyere for, husk det.

Undskyld JS, den var for nem :-)

90
8. februar 2014 kl. 11:42

Ikke den teknologi jeg er betalt for at lobbyere for, husk det.</p>
<p>Undskyld JS, den var for nem :-)

Kære Søren

Jeg fortæller dig bare om hvordan tingene er - måske skulle du undersøge om min påstand er korrekt og så kontakte DSB og spørge om hvem der er flaskehalsen når det kommer til at sikre bedre dækning i togene.

Jeg er ikke lobbyist, jeg forholder mig til virkeligheden - dit syn på telebranchen er lige så grotesk som hvis man gav internetudbyderne skylden for alle de IT skandaler der er i vort samfund, problemerne med rejsekortet og ansvaret for at du ikke har sat dig ordentligt ind i hvordan verden rent faktisk ser ud.

Beklager men dit indlæg er grotesk og jeg tror at vi må konkludere at det er internetudbydernes skyld at du ikke er oplyst og at du ikke vil blive oplyst.

Din manglende indsigt skyldes nok at du ikke har adgang ti høj båndbrede.

Hilsen

John Strand

95
8. februar 2014 kl. 16:38

Kære Søren</p>
<p>Jeg fortæller dig bare om hvordan tingene er - måske skulle du undersøge om min påstand er korrekt og så kontakte DSB og spørge om hvem der er flaskehalsen når det kommer til at sikre bedre dækning i togene.</p>
<p>Jeg er ikke lobbyist, jeg forholder mig til virkeligheden - dit syn på telebranchen er lige så grotesk som hvis man gav internetudbyderne skylden for alle de IT skandaler der er i vort samfund, problemerne med rejsekortet og ansvaret for at du ikke har sat dig ordentligt ind i hvordan verden rent faktisk ser ud.</p>
<p>Beklager men dit indlæg er grotesk og jeg tror at vi må konkludere at det er internetudbydernes skyld at du ikke er oplyst og at du ikke vil blive oplyst.</p>
<p>Din manglende indsigt skyldes nok at du ikke har adgang ti høj båndbrede.</p>
<p>Hilsen</p>
<p>John Strand

Fik lige lidt tid til at også fundere over hvad du engenligt skriver, og min konklusion må være. Enten er du helt blæst, eller også må du fejle noget andet, det må jeg desvære uddrage af din debat form her på siden. Har du søgt professionelt hjælp, eller er det måden man argtiere og argumentere på som Lobbyist ?

Jeg ved det ikke, men har også andre steder skreven at jeg ikke gad deltage eller læse en tråd som du kom ind i, på grund af dit total manglet på selv de meste basale evner som debattør, og at din tilstedeværelse ødelagde debatten. Og nu sider jeg her igen :-(

Det er også det jeg vil skrive til v2, i klagen over dit indlæg, som du stadig ikke har forholdt dig til.

Jeg vil stoppe min deltagelse i denne tråd her, det føre ingen steder at forsætte diskussionen med din deltagelse, dette vil jeg også skrive til V2, og hvis de ikke vil tage hånd om det, da du efter hånden må have fået ret så mange advarsler, med tanke på alle de indlæg af dine som er fjernet, så vil jeg også forlade forum og lade Version2 passe sig selv.

Artiklernes kvalitet er desvære heller ikke øget, og sammen med EB overskrifter og omskrivning af udlandske artikler, vil det heller ikke være længere være det største tab.

God weekend til alle.

100
8. februar 2014 kl. 19:50

Det er også det jeg vil skrive til v2, i klagen over dit indlæg, som du stadig ikke har forholdt dig til.

Jeg har svaret på dine spørgsmål - jeg syntes at du skal klage til Version2, dit sprogbrug i denne debat siger vel lidt om din evne til at deltage i en seriøs debat.

Måske skulle du læse de artikler jeg linkede til, der kan du se hvordan DSB gennem flere år har lovet at nu gør det noget, formoder at du i løbet af nogle dage vil se nye og helt identiske artikler hvor DSB endnu en gang lover at nu sker der noget...

DSB er lige så pålidelige som deres togtider...

97
8. februar 2014 kl. 18:45

Fik lige lidt tid til at også fundere over hvad du engenligt skriver, og min konklusion må være. Enten er du helt blæst, eller også må du fejle noget andet, det må jeg desvære uddrage af din debat form her på siden.
Har du søgt professionelt hjælp, eller er det måden man argtiere og argumentere på som Lobbyist ?</p>
<p>Jeg ved det ikke, men har også andre steder skreven at jeg ikke gad deltage eller læse en tråd som du kom ind i, på grund af dit total manglet på selv de meste basale evner som debattør, og at din tilstedeværelse ødelagde debatten. Og nu sider jeg her igen :-(

Det bedste er at John Strand fatter det simpelthen ikke. Alle får en sviner med på vejen af manden, bare fordi man ikke er enig med ham. Hvor seriøst er det lige ?

Manden fatter ikke en hat. Han tror han er guds gave til folket. Men fakta er at man er ved at brække sig over hans uintelligente opførsel og argumentation som et 3 årigt barn.

Desværre så tror jeg mere og mere på at manden er syg, og så er det jo synd for ham. Så må det jo nærmest være et råb om hjælp at han sviner folk sådan til....

92
8. februar 2014 kl. 12:47

måske skulle du undersøge om min påstand er korrekt og så kontakte DSB og spørge om hvem der er flaskehalsen når det kommer til at sikre bedre dækning i togene.

Jeg har fin dækning i togene - når de holder ved perron. Så snart de kommer udenfor byerne er signalet væk. Det er ikke DSBs skyld. Det skyldes udelukkende dårlig mobildækning på de øde strækninger hvor jernbanesporene ligger. I Rold Skov er det helt håbløst og det er stadig ikke DSBs skyld.

96
8. februar 2014 kl. 17:32

Jeg har fin dækning i togene - når de holder ved perron. Så snart de kommer udenfor byerne er signalet væk. Det er ikke DSBs skyld. Det skyldes udelukkende dårlig mobildækning på de øde strækninger hvor jernbanesporene ligger. I Rold Skov er det helt håbløst og det er stadig ikke DSBs skyld.

Du har helt ret Jesper. Rold Skov og Grejsdalen ved Vejle er to skovområder, hvor der er alt for dårlig mobildækning.

Der er bare ikke mere mobilselskaberne kan gøre ved sagen, hvis de ikke kan få lov til at sætte flere mobilmaster op. De kan tildels afhjælpe problemet ved at bruge lave frekvenser (UMTS900 og LTE800), men hvis mobilselskaberne ikke kan få lov til at sætte flere mobilmaster op i de berørte områder, så får du ikke bedre dækning på din telefon.

Det meste af togstrækningen i Grejsdalen har faktisk fin dækning, men i visse togsæt stoppes >95% af signalerne af togets vinduer.

For at modvirke dette, kan man opsætte aktive eller passive repeatere i togsættene, som man f.eks. gør i andre lande. Det er dog DSBs togsæt, og indtil videre så lyder det ikke til at DSB ønsker at gøre noget seriøst ved problemet.

Så Jesper hvis du åbner et vindue eller en dør i toget, så får på bedre dækning på din telefon.

Så vidt som jeg er orienteret, så er der 2G dækning i Rold Skov, hvis du benytter Telenor. Der er endnu ikke 3G dækning på strækningen, men det er blot et spørgsmål om tid. TDC har allerede planlagt en 3G mast i området, og det er meget muligt, at TT-netværket vælger at opgradere masten til 3G på et tidspunkt.

99
8. februar 2014 kl. 19:17

Der er bare ikke mere mobilselskaberne kan gøre ved sagen, hvis de ikke kan få lov til at sætte flere mobilmaster op. De kan tildels afhjælpe problemet ved at bruge lave frekvenser (UMTS900 og LTE800), men hvis mobilselskaberne ikke kan få lov til at sætte flere mobilmaster op i de berørte områder, så får du ikke bedre dækning på din telefon.

Nu er banestrækningerne noget særligt, fordi der opsættes GSM-R master langs disse. Der er allerede adskillige sådanne gennem Rold Skov. Der er også fiber langs banen.
Da forbedret internet netop er en del af aftalen om Togfonden, burde det vel være indlysende at kunne anvende GSM-R masterne til normal mobiltrafik.

TT's planlagte LTE master er i øvrigt underligt fraværende fra mastedatabasen ?

Det meste af togstrækningen i Grejsdalen har faktisk fin dækning, men i visse togsæt stoppes >95% af signalerne af togets vinduer.</p>
<p>For at modvirke dette, kan man opsætte aktive eller passive repeatere i togsættene, som man f.eks. gør i andre lande. Det er dog DSBs togsæt, og indtil videre så lyder det ikke til at DSB ønsker at gøre noget seriøst ved problemet.

Desuden er en sådan forligstekst om Togfonden jo nærmest en direkte ordre til DSB om at skabe bedre forhold for både internet og mobiltelefoner inde i alle tog.

Så vidt som jeg er orienteret, så er der 2G dækning i Rold Skov, hvis du benytter Telenor.

Nu er skove netop undtaget fra 4G/LTE800 dækningskrav og Rold er i øvrigt ikke i et af de 207 postnumre.
Men netop langs banerne kan der skabes god dækning også gennem skove.

Lars :)

98
8. februar 2014 kl. 18:55

Der er bare ikke mere mobilselskaberne kan gøre ved sagen, hvis de ikke kan få lov til at sætte flere mobilmaster op. De kan tildels afhjælpe problemet ved at bruge lave frekvenser (UMTS900 og LTE800), men hvis mobilselskaberne ikke kan få lov til at sætte flere mobilmaster op i de berørte områder, så får du ikke bedre dækning på din telefon.

Johnny, det er så her jeg undrer mig over at I mener at mobiltbredbånd er løsning på dit og dat. For det første kan vi jo ikke plastre landskabet til med mobilmaster. For det andet, så vil der jo altid være en begrænsning det ene eller det andet sted. Det jeg synes er tankevækkende er at I febrilsk holder fast i at det er sådan en fantastik løsning med ekstern antenne, router og så mobiltbredbåndsabonnement.

Men jeg har nok været ude og bakse lidt for meget med sådanne løsninger til at jeg synes det er fedt. Tydeligvis mener du jo også at det er >så nemt< for Hr. og Fru Jensen at håndtere. Jeg kan ikke sige andet end at Hr. og Fru Jensen nok har fokus et andet sted og har rigeligt med at overskue "avancerede" tekniske løsninger på markedet, når det de bare gerne vil have er en stabil og forholdsvis hurtig forbindelse.

101
8. februar 2014 kl. 22:28

Johnny, det er så her jeg undrer mig over at I mener at mobiltbredbånd er løsning på dit og dat.
For det første kan vi jo ikke plastre landskabet til med mobilmaster. For det andet, så vil der jo altid være en begrænsning det ene eller det andet sted.
Det jeg synes er tankevækkende er at I febrilsk holder fast i at det er sådan en fantastik løsning med ekstern antenne, router og så mobiltbredbåndsabonnement.

Landskabet ER allerede plasteret til med mobilmaster.

Jeg ved ikke hvad det tankevækkende er Jens. 4G LTE Mobilt bredbånd som i disse dage er ved at blive rullet ud over hele landet vil være en fin teknisk løsning på det problem, som mange danske husstande oplever - nemlig manglen på stabilt og hurtig internetadgang.

Vi er alle sammen enige om, at alle danskere bør have adgang til hurtigt og stabilt internet, og med netop 4G LTE er det muligt at give netop dette til langt de fleste danskere.

Og ja så kan vi lige så godt være ærlige og indrømme, og 4G LTE ikke vil kunne hjælpe alle danske husstande. Der vil være nogle få mennesker, der ikke kan hjælpes med 4G... og hvad så?

Det drejer sig måske om nogle ganske få tusinde husstande, så ikke kan få enten hurtig xDSL eller 4G LTE inden år 2020. Ja, det er sgu for ringe, at der ryge nogle få husstande i svinget, men det er den pris, som vi som samfund må bære ved at have valgt en markedsmæssig tilgang til telebranchen.

Vi har som samfund taget nogle beslutninger, og det har nogle positive og negative konsekvenser. Det er ligesom med nedlægningen af utallige hospitaler, der også kommer til at koste nogle liv. Som plaster på såret, så har man valgt den næst bedste løsning på problemet med nye supersygehus, nemlig at dække hele landet med tre lægehelikoptere. I den perfekte verden, så have vi ingen lægehelikoptere, men derimod et hospital indenfor maks. 30 minutters kørsel.

Men vi har som samfund valgt anderledes. Og sådan er det også med internetadgang. Vi har som samfund valgt, at telebranchen er liberaliseret og markedsdrevet, og det har nogle konsekvenser, som er til gene for nogle få procent af befolkningen.

Men jeg har nok været ude og bakse lidt for meget med sådanne løsninger til at jeg synes det er fedt. Tydeligvis mener du jo også at det er >så nemt< for Hr. og Fru Jensen at håndtere.
Jeg kan ikke sige andet end at Hr. og Fru Jensen nok har fokus et andet sted og har rigeligt med at overskue "avancerede" tekniske løsninger på markedet, når det de bare gerne vil have er en stabil og forholdsvis hurtig forbindelse.

Jeg synes det er ret så nemt at sætte en antenne op, pege den imod nærmeste mobilmast, sætte to ledninger til routeren og tilkoble min PC via Wi-Fi. Ja, det er måske ikke let for alle mennesker, men det er ikke raketvidenskab.

Men som man kan læse i Per Thorsens indlæg, så kører det fint mange steder blot man har en 4G router. Langt de fleste danske husstande får slet ikke brug for en ekstern antenne.

102
8. februar 2014 kl. 23:23

Vi er alle sammen enige om, at alle danskere bør have adgang til hurtigt og stabilt internet, og med netop 4G LTE er det muligt at give netop dette til langt de fleste danskere.

Rent faktisk så vil 4G/LTE blive den dominerende type bredbåndsforbindelse på globalt plan inden for meget få år.

Danskerne bruger mere tid på Facebook, YouTube, Google end de bruger på de 20 mest besøgte danske sites. Alle de dominerende virksomheder på internettet har en mobile first strategi.

Den intelligente læser vil spørge sig selv om den udvikling der sker på det mobile område, den vækst der er i tablet og smartphone markedet får dem der udvikler tjenester til at fokusere på tjenester der køre på højhastigheds fiberforbindelser eller på mobile forbindelser.

Den mobile udvikling som bliver styret af smartphones, tablets og ønsket om at være always on skaber et paradigmeskift på internettet.

Hvad bliver vigtigst i fremtiden always on eller høj båndbrede :-)

191
10. februar 2014 kl. 15:23

Den intelligente læser vil spørge sig selv om den udvikling der sker på det mobile område, den vækst der er i tablet og smartphone markedet får dem der udvikler tjenester til at fokusere på tjenester der køre på højhastigheds fiberforbindelser eller på mobile forbindelser.</p>
<p>Den mobile udvikling som bliver styret af smartphones, tablets og ønsket om at være always on skaber et paradigmeskift på internettet.</p>
<p>Hvad bliver vigtigst i fremtiden always on eller høj båndbrede :-)

Den intelligente teleanalytiker vil kigge på om det er nødvendigt at fokusere på tjenester der kører på fiberforbindelser, eftersom de mobile tjenester der kører på mobilnettet også afvikles uden nogen som helst problemer på fibernettet... Hvorfor udvikle til snævert marked (fibermarkedet), når man kan udvikle til det brede marked (Alle Internetforbindelser). I den sammenhæng kan man heller ikke undgå at se på WIFI offload af mobileenheder, samtidigt med at mange mobileenheder (f.eks. Tablets) kun har WIFI og derfor gør brug af mange andre forbindelser end kun mobile.

Men det forstår en "intelligent" teleanalytiker som dig selvfølgelig alt om, hvilket ses super tydeligt af ovenstående udmelding...

Det må være lidt af en falliterklæring at man som påstået teleanalytiker kun kan se så firkantet og snæversynet på tingene....

110
9. februar 2014 kl. 12:46

Puha, så er man mere rolig.

Nej Christian det er tal fra Informa og der er masser af den slags forudsigelser der ude - man kunne måske se på hvor langt man er rundt om i verden og så se på hvad der skal til for at nå de tal om fire år - USA er meget tæt på at være der.

Vil du med dit indlæg påstå at Facebook har en gal strategi og at Marc Zuckerberg er i gang med at gøre noget der er galt...

111
9. februar 2014 kl. 13:11

Vil du med dit indlæg påstå at Facebook har en gal strategi og at Marc Zuckerberg er i gang med at gøre noget der er galt...

Du fatter jo ikke en bjælde.

Zuckerberg er udmærket klar over, at hovedparten af hans brugere benytter mobile devices, det være sig telefoner eller tablets, hvorfor han tilpasser brugeroplevelsen til dette medie.

Hvad han derimod er bedøvende ligeglad med er hvordan data transporteres, om det er LTE, fiber, coax, DSL, eller brevduer rager ham en høstblomst.

Det du ikke har forstået er, at det ISP'erne skal levere er intet andet end et rør, rent blikkenslagerarbejde, og så er der andre der leverer indhold (og indhold er meget mere end Facebook, Youtube, Netflix mv.).

Og det er den vej verden går, beklager at det ikke kan rummes inden for din fatteevne.

114
9. februar 2014 kl. 14:15

Hvad han derimod er bedøvende ligeglad med er hvordan data transporteres, om det er LTE, fiber, coax, DSL, eller brevduer rager ham en høstblomst.

Kære Christian

Hvis nu du har ret og Marc Zuckerberg er så ligeglad med hvilken bredbåndsforbindelse som kunderne har kan du så fortælle mig hvor de har købt. http://www.onavo.com (der arbejder med datakompression) hvorfor de har købt http://www.littleeye.co/ etc. etc.

Mellem os to og læserne så tror jeg ikke at Marc Zuckerberg er bedøvende ligeglad med er hvordan data transporteres, om det er LTE, fiber, coax, DSL, eller brevduer.

Måske skulle du prøve at sætte dig ind i hvad der sker på det område - er sikker på at du kan lære en masse.

Hilsen

John Strand

117
9. februar 2014 kl. 14:32

Hvis nu du har ret og Marc Zuckerberg er så ligeglad med hvilken bredbåndsforbindelse som kunderne har kan du så fortælle mig hvor de har købt. <a href="http://www.onavo.com">http://www.onavo.com</a&gt; (der arbejder med datakompression) hvorfor de har købt <a href="http://www.littleeye.co/">http://www.littleeye.co/</a&gt; etc. etc.</p>
<p>Mellem os to og læserne så tror jeg ikke at Marc Zuckerberg er bedøvende ligeglad med er hvordan data transporteres, om det er LTE, fiber, coax, DSL, eller brevduer.

Hvormed du endnu engang flot demonstrer at du INTET VED om hvordan internettet fungerer, så hvad du tror er bedøvende irrelevant.

Når Zuckerberg & Co er nødt til at fedte med komprimering, og udvikling til laveste fællesnævner, så er det da ikke fordi han mener det er vejen frem, men en erkendelse af, at fordi mobildata i virkeligheden er så ringe som det er, så er han nødt til at lave alverdens krumspring for at brugerne alligevel kan få en acceptabel oplevelse - det er en helt anden agenda end den du og dine mentorer står for.

Og virkelig, du aner intet om HTML udvikling, så lad være med at blamere dig mere.

121
9. februar 2014 kl. 15:16

Og virkelig, du aner intet om HTML udvikling, så lad være med at blamere dig mere.

Søde Christian, HTML har INTET whatsoever at gøre med om du kører 3G/LTE/xDSL (LAG 1). Application,Browseren(HTML) og de to link du referer til er altsammen noget som foregår på LAG 4. ( i DoD-modellen) Så det har intet med om du kører 3G/LTE/xDSL.

Når FB køber to firmaer der laver ting der forgår på LAG 4 er det ikke relevant at drage noget der foregår på LAG 1 ind i det, Mark kan jo som sagt ikke se det fra FB siden.

Når FB køber et firma der laver komprimmerring (LAG 4) så er det vel fordi der er brug for det hvis man kører over en langsom forbindelse som ADSL her i 4050.

122
9. februar 2014 kl. 15:23

Søde Christian, HTML har INTET whatsoever at gøre med om du kører 3G/LTE/xDSL (LAG 1).

Nu håber jeg sandelig dit "søde" var rettet mod John Strand!

Jeg er udmærket klar over hvordan OSIs 7 lags model virker.

Bortset fra det, så for at være helt korrekte, så skal du nu huske at data link laget også er (hardware)teknologi specifik.

Og så vil komprimeringen i øvrigt være noget der foregår på lag 5 eller højere, afhængig af hvordan udviklingen er skruet sammen (som regel flyder lag 5-7 sammen).

126
9. februar 2014 kl. 15:39

Og så vil komprimeringen i øvrigt være noget der foregår på lag 5 eller højere, afhængig af hvordan udviklingen er skruet sammen (som regel flyder lag 5-7 sammen).

Ja komprimeringen er noget der foregår på lag 6 i OSI, lag 4 i Dod.

Bortset fra det, så for at være helt korrekte, så skal du nu huske at data link laget også er (hardware)teknologi specifik.

Ja det er korrekt (i OSI modellen), det jeg skrev var på DoD modellen hvor lag 1-2 OSI, er slået sammen til lag 1 i DoD.

127
9. februar 2014 kl. 15:46

Drenge der er meget andet end iOS - inden i går i selvsving på den konto...

Men jeg ved det ikke men er det sådan (ifølge Christian Nobel) at Marc Zuckerberg ikke interesserer sig for dette så længe vi taler om iOS som udgør en mindre del af dem der går på Facebook med deres mobile enheder.

Skriv til ham på Facebook - er sikker på at i nok får et svar..

133
9. februar 2014 kl. 16:31

Ja Marc - denne debat bliver sgu morsommere og morsommere. Man undre sig jo ikke mere over de svar man får fra John Strand. Jeg tror også at Marc Zuckerberg er noget bedre teknisk velfunderet end John Strand :-)

Jeg kunne godt tænke mig at finde ud af hvad Christian Nobel mener Marc Zuckerbers syn på hvilken bredbåndsteknologi folk bruger.

Er de som Christian skrev ført noget der rager ham en høstblomst eller er det en område som han har meget fokus på.

Vi må nok vente til at Christian får svar fra Marc Zuckerberg

135
9. februar 2014 kl. 17:29

Jeg kunne godt tænke mig at finde ud af hvad Christian Nobel mener Marc Zuckerbers syn på hvilken bredbåndsteknologi folk bruger.

Jeg ved ikke hvad MZ's syn på bredbåndsteknologi er (nu bliver du sikkert helt forvirret og fløjter ud af en eller anden tangent) på et personligt plan er, og det er sådan set totalt irrelevant.

Det jeg ved er, at det eneste Facebook interesserer sig for er at få så mange "kunder" som muligt, derfor er Facebook nødt til at lave software der kan bruges uagtet hvor slatten forbindelsen er.

Altså uagtet hvor meget du og dine højrefløjsvenner fra USA prøver at stalle udviklingen.

Og at nogen laver en FB applikation der kan afvikles på en gammel s/h mobiltelefon, hvem siger det egentlig noget om, FB eller telefanterne?

Er de som Christian skrev ført noget der rager ham en høstblomst eller er det en område som han har meget fokus på.

Og John Strand fatter stadig intet!

Vi må nok vente til at Christian får svar fra Marc Zuckerberg

Du kan da selv skrive til ham, verdensfirmaet har ham jo på kundelisten.

Og kunne du ikke være så venlig at fortælle det måbende publikum hvad iOS har med sagen at gøre?

131
9. februar 2014 kl. 16:15

Nej Marc, vi prøver stadig at finde ud af hvad Marc Zuckerberg mener imens så kan i læse om hvordan Facebook kan afvikles på en god gammeldags sort/hvid GSM telefon <a href="http://www.strandreports.com/sw5982.asp">http://www.strandreports.com/s…;

Hvorfor overhovedet nævne iOS? iOS er i den her sammenhæng hamrende ligegyldigt.

Man må formode at facebook efter at have opsøgt verdensfirmaet med 2 ansatte i Danmark har valgt, at tilrettelægge deres strategi efter hvad de har fået af rådgivning i den retning. Det er vel det svar man får, hvis man sprøger dem..? Hvis Strand consulting altså kan skrive dem på kundelisten, hvilket er nok lidt mere tvivlsomt.

118
9. februar 2014 kl. 14:48

Når Zuckerberg & Co er nødt til at fedte med komprimering, og udvikling til laveste fællesnævner, så er det da ikke fordi han mener det er vejen frem, men en erkendelse af, at fordi mobildata i virkeligheden er så ringe som det er, så er han nødt til at lave alverdens krumspring for at brugerne alligevel kan få en acceptabel oplevelse - det er en helt anden agenda end den du og dine mentorer står for.

Kære Christian

Nu må du lige blive enig med dig selv om hvad Marc Zuckerberg mener - for få indlæg siden var han hammerende ligeglad og nu mener du at han mener noget andet.

Nu er det sådan at jeg i modsætning til dig har talt med en del af de folk der har ansvaret for dette område hos Facebook.

Det er sådan at jeg kender en del til en række virksomheder der arbejder med den slags teknologier.

Rent faktisk så har vi skrevet en ret omfattende rapport om Facebook hvor vi bla. ser på disse ting og en del af disse teknologier man bruger internationalt.

Måske skulle du tage Duedahl i håbden og flyve over til Marc Zuckerberg og fortælle ham at hans folk ikke har forstået noget som helst og hvis de il se ind i fremtiden skal de komme til Sønder Jylland hvor 2 ud af 3 der bliver tilbudt fiber har sagt nej tak.

Den mobile udvikling skaber et paradigmeskift og det kommer til at påvirke markedet for tjenester markant.

Hilsen

John Strand

120
9. februar 2014 kl. 15:09

Rent faktisk så har vi skrevet en ret omfattende rapport om Facebook

Som selvfølgelig er hemmelig.

Og igen, hvem er "vi"?

Måske skulle du tage Duedahl i håbden og flyve over til Marc Zuckerberg og fortælle ham at hans folk ikke har forstået noget som helst og hvis de il se ind i fremtiden skal de komme til Sønder Jylland hvor 2 ud af 3 der bliver tilbudt fiber har sagt nej tak.

Du har stadig intet forstået, så dit korstog mod SE har intet med sagen at gøre.

Men hvad er egentlig grunden til dit had mod SE - du kan da være bedøvende ligeglad med hvor mange penge SE har proppet i fiber, og det er, som Mogens Ritsholm flere gange har påpeget, peanuts i forhold til hvad mobilbranchen har mistet på opbygning af parallelle netværk.

124
9. februar 2014 kl. 15:35

Kære Christian

Jeg skal lige vide hvad du mener, er Marc Zuckerberg hammerende ligeglad eller er brugen af båndbrede et fokus område hos Facebook.

Når det er sagt så er det en vare vi sælger men vi har publiceret en del research noter om Facebook rapporten - bla en der fortæller hvordan folk kan få adgang til Facebook på en gammel sort/hvid GSM telefon. Firmaet der laver den løsning kan du finde her http://www.u2opiamobile.com

Jeg har intet i mod SE, det var ikke mig der bragte dem på banen det var vist en glad mand der mente at vi skulle se ukritisk journalistik fra TV Syd,

Mogens mener så meget, mig bekendt så genere de netværk temmelig meget Cash flow og jeg kan også se at de har pæne overskud på driften selv om de gerne vil tjene mere.

Jeg er imponeret over dit kendskab til Facebook og deres strategi håber at du i løbet af dagen kan lave en formulering så jeg kan forstå hvad du mener at Marc Zuckerberg rent faktisk mener - måske skulle du læse op på hvad han har sagt til investorerne.

Hvorfor laver du ikke en bog: Marc Zuckerberg i følge Christian Nobel

Hilsen

John Strand

119
9. februar 2014 kl. 15:04

Nu må du lige blive enig med dig selv om hvad Marc Zuckerberg mener - for få indlæg siden var han hammerende ligeglad og nu mener du at han mener noget andet.

Endnu engang fatter du intet.

Som udgangspunkt er Zuckerberg bedøvende ligeglad med om vi taler fiber, DSL, coax, mobil/WiFi, brevduer eller pigtråd.

MEN han er ikke ligeglad med at dårlige forbindelser ødelægger hans brugeres oplevelse, hvorfor han er nødt til at kompenserer for det.

Alt hvad Facebook laver forholder sig til lag 4 og opefter.

Nu er det sådan at jeg i modsætning til dig har talt med en del af de folk der har ansvaret for dette område hos Facebook.

Javel ja, så du har altså Facebook som kunde - det var godt nok interessant.

Mon ikke du burde skrive det på den lange referenceliste i underskudsbiksen.

Det næste bliver vel at du var med til at skabe internettet sammen med Al Gore.

113
9. februar 2014 kl. 13:34

Hvad han derimod er bedøvende ligeglad med er hvordan data transporteres, om det er LTE, fiber, coax, DSL, eller brevduer rager ham en høstblomst

Der vrøvler du igen - når man skal tilpasse brugeroplevelsen til en mobil device så bliver man også nød til at se på hvilken type bredbånd og ikke mindst båndbrede slutbrugeren har.

Det er ikke smart at tilpassen en brugeroplevelse til en mobiltelefon hvis den applikation kan afvikles hvis kunden er på en 100/100 fiberforbindelse.

Måske skulle du bruge lidt tid på at sætte dig ind i hvordan man optimere mobile løsninger - det er et ret spændende område og rent teknologisk sker der en del spændende ting der gør at man kan levere bedre og bedre løsninger over mindre båndbrede.

112
9. februar 2014 kl. 13:28

Du fatter jo ikke en bjælde.

Jeg fatter rigtig meget - Det som Marc Zuckerberg og mange andre har set er at den dominerende bredbåndsforbindelse i denne verden bliver mobil.

Det tog der startede med internettet og PC´ere der blev koblet på det (og tjenester blev udviklet til den platform ) er et tog som nu skifter hastighed og retning.

Dem der udvikler og driver tjenestemarkedet og dem der investere i den form for teknologi går nu den mobile vej og de mobile løsninger bliver koblet på nettet via mobile netværk.

Om 15 dage så starter Mobile World Congres i Barcelona og tro mig i kommer til at læse en masse om den mobile udvikling de kommende uger.

Man kan spørge sig selv om hvad man bliver mest klog af at se TV Syd eller gøre som små 80.000 mennesker og tage til Barcelona og høre om den mobile udvikling - der er nok flere mobilfolk i Barcelona i uge 9 end folk der har et Duedahl på TV Syd.

Der er intet galt i at være provinsiel omvendt så er det sjovt at se hvad der sker ude i den store verden

104
9. februar 2014 kl. 09:48

Den intelligente læser vil spørge sig selv om den udvikling der sker på det mobile område, den vækst der er i tablet og smartphone markedet får dem der udvikler tjenester til at fokusere på tjenester der køre på højhastigheds fiberforbindelser eller på mobile forbindelser.

Kan du ikke fortælle os uvidende, hvad det er for nogen tjenester, der skal kunne køre på mobile forbindelser og ikke på fiber. Så vidt jeg ved er målet at alt skal køre på IP. Og hedder netværket Kable, xdsl, fiber eller LTE så burde tjenester gerne kunne køre der. Det må da være et eller andet proprietær telebranche produkt?

Noget jeg studsede over i Danmark det Telia's enorm store dataplaner på LTE, og i deres moderland hedder det tilsvarende privat 10GB og erhverv 5GB,10GB,20GB og 40GB. Og hvad der undrede mig endnu mere, var at man solgte et erhvervs abonnement med 5 mail adresser, det tyder ikke på det er til at man regner med at det er til store firmaer. Jeg hører jo hele tiden at mobil fundamentalisterne fortælle at det kan træde i stedet for alting. Jeg talt med min nevø i USA i fredag, han fortalte mig at han nu har en en dataplan på 10GB og med tilkøb pr.1GB på $10. Heller ikke noget man kører medium og store virksomheder på. LTE startede også som flatrate i USA, men det fik hurtig en ende.

Bortset fra det, er jeg lige så begejstret for mobil enheder, som dig og er ivrig bruger. Da jeg er meget hjemme og selvom min mobile forbindelse er meget hurtigere end min ADSL, bruger jeg opkobling over WiFi med mine mobile tjenester 90% af tiden. Mange af de tjenester jeg køre op mod, er jo på mit LAN, som fx. Citadel Groupware Server og Bittorent Sync og Tomboy note server, jeg kan styre lys, internet radio, SmartTV, multimedie server m.m. fra mine mobile enheder, hvad skulle de dog ud over internettet for. De tjenester som jeg har lokalt, kan jeg også få fat i fra det mobile netværk, når jeg er på farten.

Jeg er meget spændt på at få at vide, hvad det er for nogen tjenester, man skal lave specielt til mobilnettet?

93
8. februar 2014 kl. 14:42

Jeg har fin dækning i togene - når de holder ved perron. Så snart de kommer udenfor byerne er signalet væk. Det er ikke DSBs skyld. Det skyldes udelukkende dårlig mobildækning på de øde strækninger hvor jernbanesporene ligger. I Rold Skov er det helt håbløst og det er stadig ikke DSBs skyld.

Kære Jesper

Jeg kan kun anbefale dig at læse de artikler jeg linkede til. Efterfælgende så kan du sætte dig ind i hvad togkonstruktioner som den IC4 togene har betyder for at et mobilsignal kommer ind i toget.

Når det så er sagt så kan du kontakte Naturstyrelsen og spørge dem om man må sætte mobilmaster op i naturområder og hvordan de ser på den slags områder. Du kan evt læse denne http://www.b.dk/danmark/omstridt-mobilmast-i-bisserup-skal-vaek og denne: http://rebild.dk/politik/dagsordener-og-referater/112/referat-6 hvor du i punkt 185 kan læse at Rebild Kommune nu i 2014 begynder at se på hvad de kan gøre for at gøre det nemmere at bygge god mobildækning i kommunen - jeg kan fortælle dig at det er en af de kommuner som det ikke har været nemt at danse med.

Og jo DSB har nu i flere år været stopklodsen for en aftale med mobiloperatørerne om repeter i togene.

Hilsen

John strand

86
7. februar 2014 kl. 20:22

Eller jo måske den da jeg kan i en by som Aarhus føre en mobilsamtale i hele huset. (der tilmed ikke ligger nede i "hullet") eller føre en mobilsamtale i et tog på de danske jernbaner.

Og den dag skal nok komme, når (hvis) politikerne i Aarhus bliver enige om, at mobilselskaberne skal have lov til at sætte nye mobilmaster op uden at skulle vente årevis på byggetilladelser.

Du kan sende en varm tanke til de folkevalgte politikere i Aarhus hver gang du dropper en samtale i dit hus.

Det kan du læse mere om i denne artikel, og når du så har læst den, så ved du hvorfor din dækning i Aarhus er så dårlig. Som du også vil bemærke så er artiklen halv gammel, men problemerne i Aarhus forsatte længe efter artiklens publisering, og det har betydet et stort efterslæb i Aarhus. Og mobilselskaberne har slet ikke indhentet det efterslæb endnu.

http://www.computerworld.dk/art/135995/sure-aarhusianere-skaber-daarlig-teledaekning

Eneste glædelige nyhed er, at TT-netværket i næste uge lægger Telia og Telenors mobilmaster sammen i Aarhus hvilket vil betyde bedre dækning for mange indbyggere, og at teleselskabet 3 i øjeblikket udruller UMTS900 (bedre indendørsdækning) på stort set alle mobilmaster i Aarhus.

82
7. februar 2014 kl. 18:56

Især de små øer- Nåh ja- Fyn er en ø. (Ved ministeren så det?!)

Vi oplever stadigvæk at TT- kører som vinden blæser, og vi betaler det samme. Selvom de nu i over et halvt år har kørt ustabilt. Men vi skal vel bare vente 18 mdr -8 år.

Faktisk vil jeg sige dem af nu. De lover- og de går ned i ydelse og stabilitet. Hvad ministeren tror, kan jeg af gode grunde- ikke vide. Jeg ved, dog, at han ikke bor her- men om nogen måneder får vi en campingvogn. Så vil jeg invitere Sass Larsen, Johnny Olesen og John Strand herned. Så de kan se og føle den virkelige virkelighed.

(Jeg skal lige have lidt tid, så naboerne ikke bliver nervøse over de der, der står og fægter med antenner og mobiler- ;-D )

Mvh Tine- og det var dét- EOD. According til Sass Larsen.

83
7. februar 2014 kl. 19:18
84
7. februar 2014 kl. 19:30

Du skal være så meget velkommen. Kage- kan jeg jo selv bage. (På Fyn skal folk spise brunsviger (af folkelige grunde), men jeg foretrækker kokoskager). Bagefter kan du bese fastnettet og serveren

Der skal bare lige ryddes op, da manden mener alt det der skal op på en hylde i soveværelset- altså router mm- hvor forbindelsen er bedst.

(Vi skal lige rydde op, da rummet er lager for gl. amigadims- og det løse)

Mvh Tine- jamen jeg har orden i sagerne!

75
7. februar 2014 kl. 15:28

Her i hustanden har vi også fravalgt TDC ADSL, fordi vi ligger over 3 km fra centralen og kun kunne få max 5-6 Mbit download og 1 Mbit upload.

I stedet valgte vi Telias mobile bredbåndspakke på 500GB pr. md. og har stabil 3G forbindelse, der giver downloadhastighed på 10-14 Mbit og 2,5 Mbit i upload målt indendørs uden ekstra antenne, hvilket er rigeligt til streaming af HD-film og WOW spil over server. Vi har dog trukket netkabler til stationære computere fra Huawei B593 modemmet. Alt i alt uhyre tilfredse.

Iøvrigt er TDC's mobile datapakker rent til grin, nok fordi de vil favorisere deres kobberløsninger.

79
7. februar 2014 kl. 17:01

Iøvrigt er TDC's mobile datapakker rent til grin, nok fordi de vil favorisere deres kobberløsninger.

Nej, TDC har ikke lige nu en rimeligt prissat mobil datapakke, der er et realistisk alternativ til andre udbydere som Telia og 3 eller til en fast opkobling.

Men det er nu noget spekulativt, at TDC prissætning skulle have noget med salg af deres kobber at gøre. Sagen er, at TT's hurtige sammenlægning af nettene har givet dem mulighed for en stor kapacitet mange steder. TT og 3 har desuden 3G/UMTS900 frekvenser, hvilket TDC ikke har - det giver en god areal-dækning.

TDC har derimod netop skiftet operatør på sit mobilnet - det har vel givet en mindre sløvhed i 4G udrulningen. TDC er desuden afhængig af 4G/LTE800 dækning for at kunne tilbyde de store datamængder udenfor byerne pga mangel på 3G/UMTS900 frekvenser.

De rigtige årsager til den øjeblikkelige prissætning kender nok få, men der kan gives masser af grunde dertil - helt uden at indrage kobberet.

Andre selskaber kan i øvrigt købe rå kobber eller 'viruelt rå' kobber til engrospriser. Endeligt skal du bemærke, at det kun er kobberforbindelser, der er kortere end 800-1000 m fra et fremskudt skab eller centralen, der er nogen større fremtid i. Det er i overvejende grad her, der kan skabes hurtige forbindelser med ny elektronik. Desværre komme dette hurtige kobber først på markedet fra januar 2015. Indtil da kan TDC mange steder levere 2 trådpar, så hastigheden kan (næsten) fordobles. Men hvem der gide sælge det til private - aner jeg ikke. Anvendes 2 trådpar mindsker det jo antallet af mulige kunder og det kan være dyrt. Lidt ny elektronik er et langt mindre økonomisk problem.

Men vort system er jo, at hvert selskab selv kan fastsætte sine priser og tilbud, og kunderne så kan vælge, hvad de finder bedst og billigst. Hvis alle kunder vælge Telias elle 3's 500/1000GB tilbud, så kommer TDC nok hurtigt på andre tanker.
Hvis mange kunder derimod er ligeglade med prisen, så ville TDC da opføre sig tåbeligt, hvis man ikke bare indkasserede de nuværende høje priser.

Lars :)

81
7. februar 2014 kl. 17:27

TDC har derimod netop skiftet operatør på sit mobilnet - det har vel givet en mindre sløvhed i 4G udrulningen. TDC er desuden afhængig af 4G/LTE800 dækning for at kunne tilbyde de store datamængder udenfor byerne pga mangel på 3G/UMTS900 frekvenser.

TDC har ikke kapacitet i deres net lige nu til at håndtere højtforbrugende mobilbredbåndskunder.

De har i den periode hvor de har valgt netleverandør holdt igen med investeringerne, nu har de valgt og alle deres basestationer bliver skiftet ud i løbet af de næste 12 måneder.

Når deres nye net er oppe og køre så skal de nok komme tilbage i kampen - konkurrence er sundt og de er godt.

40
7. februar 2014 kl. 06:04

TDC og det politiske establishment har spillet fallit. Heldigvis har Niels Duedahl og SydEnergi vist vejen frem.

Se evt. http://www.tvsyd.dk/soeg?q=niels+duedahl, afsnit 1 til 3. I et af afsnittene er der et ikonisk billede, hvor Niels Duedahl står ved siden af en kobberledningstilslutning og en fiberkabelstilslutning, den sidste fra SydEnergi, op af den samme husmur. Gigabit til den ene side og megabit til den anden.....hvad vil du have ? og hvad tror du sikrer din fremtid ?

Jeg tror vi skal ud og finde skovlen frem, og arbejde lidt for føden :o)

106
9. februar 2014 kl. 12:00

Værsgo Her er (link til)filmen med Duedahl (nr:2)

Start evt filmen ved 4:20 kobberkablet/fiber. Men han kommer osse med sin egen udlægning af Danmark som IT-land set i forhold til Sydkorea og Kina. Jeg er helt enig DK er allerede langt bagefter med kobber fra 1800.

http://www.tvsyd.dk/arkiv/2014/1/7?video_id=61882&autoplay=1

138
9. februar 2014 kl. 18:27

Værsgo Her er (link til)filmen med Duedahl (nr:2)</p>
<p>Start evt filmen ved 4:20 kobberkablet/fiber. Men han kommer osse med sin egen udlægning af Danmark som IT-land set i forhold til Sydkorea og Kina. Jeg er helt enig DK er allerede langt bagefter med kobber fra 1800.</p>
<p><a href="http://www.tvsyd.dk/arkiv/2014/1/7?video_id=61882&autoplay=1">http://ww…;

Nu har jeg lige set TVsyds portræt af Sydenergi. Og det er da en udemærket portrætserie, men også total blakket for kritiske spørgsmål.

Når Sydenergi er bragt på banen, så er det også på sin plads, at smide dette link, hvor Sydenergi (og TDC) bliver stillet nogle relevante spørgsmål, og hvor de får lov til at beskrive deres forskellige strategier:http://www.dr.dk/p1/p1-business/p1-business-83

109
9. februar 2014 kl. 12:42

Værsgo Her er (link til)filmen med Duedahl (nr:2)</p>
<p>Start evt filmen ved 4:20 kobberkablet/fiber. Men han kommer osse med sin egen udlægning af Danmark som IT-land set i forhold til Sydkorea og Kina. Jeg er helt enig DK er allerede langt bagefter med kobber fra 1800.</p>
<p><a href="http://www.tvsyd.dk/arkiv/2014/1/7?video_id=61882&autoplay=1">http://ww…;

Jeg er sikker på at Marc Zuckerberg ændre Facebooks strategi og lytter til Niels Duedahl.

Når det er sagt så vrøvler Duedahl, rent faktisk så lavede den koreanske regering en stor rapport forrige år hvor de så på effekten af fiberudrulningen - konklusionen var at det ikke havde skabt jobs, nye virksomheder og innovation.

De virksomheder og sektorer som skabte vækst i Korea før fiberen er de samme som gør det i dag.

Duedahl er en flink mand men han leder konstant efter argumenter for at retfærdiggøre sin 5 milliarder store telesatsning hvoraf de 3,4 milliarder er brugt på at rulle fiber ud i den region i Danmark hvor økonomien udvikler sig næst dårligst.

Nu er det ikke fiber der skaber innovation og store IT virksomheder, se på Israel de har en fiber penetration på 1% og nogle af de mest innovative IT virksomheder i verden.

Er det ikke sjovt at Duedahl har brugt 1,9 milliarder kroner på en kabel TV virksomhed der bruger en teknologi der blev grundlagt i 40´erene.

Problemet med det indlæg er at det er totalt ukritisk i relation til det Duedahl siger og at han kommer med en række påstande der er dissideret forkert, bla. omkring Danmarks placering i relation til hvor godt vort internet er.

Jeg syntes at det er en fint og total ukritisk portræt af imperiebyggeren der har råderetten over en meget stor herreløs pengetank :-)

116
9. februar 2014 kl. 14:28

Jeg er sikker på at Marc Zuckerberg ændre Facebooks strategi og lytter til Niels Duedahl.

Jeg er sikker på at John Strand ikke ved noget om Internettets opbygning. TCP/IP er opbygget som en 4 lags model. Dette er en abstraktion som betyder at når facebook modtager en ip-pakke så er den totalt strippet for al lag 1 (link-lag)information. Tilsvarende når facebook sender en ip-pakker. Det interessante er at alt der vedrører om forbindelsen til 3G/LTE/xDSL foregår på LAG 1 (link laget). Dette bliver fjernet fra alle PPP pakker når de har passeret linken mellem forbruger og ISP.

Så altså kan man sige at Mark Zuckerberg er ligeglad med hvordan du kommer på nettet, han kan ikke se forskel. (Du kan f.eks. sagtens gå på FB fra en mobil via wifi/ADSL) Mark Zuckerberg er selvfølgelig interesseret i hvilket device du har. Du kan jo (normalt) ikke kører en mobil app på en PCer. men dette har INTET med om forbindelsen er 3G/LTE/xDSL at gøre. Jeg kan jo også sætte min PC-laptop (Chromebook) til min LTE-router eller et Mobil Wifi Hotspot og Mark Mark Zuckerberg kan stadig ikke se hvilken forbindelse jeg kører over.

Alt i alt syntes jeg du skal overlade teknikken til fagfolk, så kan du John Strand tage dig af de mere sælsomme/skumle forretningmodeller.

48
7. februar 2014 kl. 09:22

Jeg tror vi skal ud og finde skovlen frem, og arbejde lidt for føden :o)

Uden på nogen måde at gå John Strands ærinde, så er jeg bange for at det ikke er hos Niels Duedahl at man skal finde de varmeste følelser for andelstanken, desværre:

http://www.version2.dk/artikel/ny-kortlaegning-70-procent-af-danskerne-kan-faa-internet-med-100-megabits-55904#comment-262897

Jeg håber der er tale om en misforståelse, for lige præcis andelstanken trænger i den grad til at blive vækket til live (igen) her i landet.

41
7. februar 2014 kl. 06:43

TDC og det politiske establishment har spillet fallit. Heldigvis har Niels Duedahl og SydEnergi vist vejen frem.

Du må fortælle hvad SE har vist. Jeg kan se at de har investeret 3, 4 milliarder kroner o fiber, penge som de fik da de solgte deres aktier i en række produktionsanlæg.

Jeg kan se at de ikke er i tand ti at forrente deres investeringer men har måtte foretage en række store nedskrivninger fordi de ikke har kunne tiltrække nok kunder til at forrente de investeringer der har foretaget sig

Jeg kan se at den investering de har lavet med det antal husstande de dækker (256.000 stk) svare til en national investering på 34 milliarder kroner.

Jeg kan se at økonomisk så er det den region i Danmark hvor økonomien udvikler sig næst dårligst.

Jeg kan se at en meget stor del af dem de tilbyder fiber siger nej tak og vælger andre løsninger.

Jeg kan se at hvis SE ikke havde tjent kassen på at sælge deres gamle arvesølv så kunne de ikke have gjort som de gør.

Jeg kan se at ud fra en forretningsmæssig betragtning så vil man aldrig kunne have gjort som de gjorde hvis man ikke var i den heldige situation at man havde råderetten over nogle herreløse penge.

Jeg kan se at Duedahl i en række debatindlæg i Børsen er kommet med urigtige inforationer om markedet

Jeg kan se at Duedahl i Børsen senest for nogle dage siden argumentere for økonomisk støtte til overkapitaliserede elselskaber og profitable teleselskaber der etablere fiber.

Du må lige uddybe hvad den sønderjyske imperiebygger med den svage bestyrelse har vist som det danske samfund kan lære af.

64
7. februar 2014 kl. 13:15

Du må fortælle hvad SE har vist. Jeg kan se at de har investeret 3, 4 milliarder kroner o fiber, penge som de fik da de solgte deres aktier i en række produktionsanlæg.</p>
<p>Jeg kan se at de ikke er i tand ti at forrente deres investeringer men har måtte foretage en række store nedskrivninger fordi de ikke har kunne tiltrække nok kunder til at forrente de investeringer der har foretaget sig</p>
<p>Jeg kan se at den investering de har lavet med det antal husstande de dækker (256.000 stk) svare til en national investering på 34 milliarder kroner.</p>
<p>Jeg kan se at økonomisk så er det den region i Danmark hvor økonomien udvikler sig næst dårligst.</p>
<p>Jeg kan se at en meget stor del af dem de tilbyder fiber siger nej tak og vælger andre løsninger.</p>
<p>Jeg kan se at hvis SE ikke havde tjent kassen på at sælge deres gamle arvesølv så kunne de ikke have gjort som de gør.</p>
<p>Jeg kan se at ud fra en forretningsmæssig betragtning så vil man aldrig kunne have gjort som de gjorde hvis man ikke var i den heldige situation at man havde råderetten over nogle herreløse penge.</p>
<p>Jeg kan se at Duedahl i en række debatindlæg i Børsen er kommet med urigtige inforationer om markedet</p>
<p>Jeg kan se at Duedahl i Børsen senest for nogle dage siden argumentere for økonomisk støtte til overkapitaliserede elselskaber og profitable teleselskaber der etablere fiber.</p>
<p>Du må lige uddybe hvad den sønderjyske imperiebygger med den svage bestyrelse har vist som det danske samfund kan lære af.

Og som debat regler er på v2, må man kommer med understøttelser af sine påstande hvis de er ekstreme, du påstår at folk lyver og bedrager, jeg vil gerne se dit skriftlige bevis for dine påstande, og ikke henvisning til dit og dat, hvis de ikke kommer vil jeg bede V2 om at ekskludere dig for debatten, for ikke gentagende gange at overholde debat reglerne her på V2, og samtidig komme med personlige angreb..(ikke i den tråd).

hilsen Søren

67
7. februar 2014 kl. 13:46

Og som debat regler er på v2, må man kommer med understøttelser af sine påstande hvis de er ekstreme, du påstår at folk lyver og bedrager, jeg vil gerne se dit skriftlige bevis for dine påstande, og ikke henvisning til dit og dat, hvis de ikke kommer vil jeg bede V2 om at ekskludere dig for debatten, for ikke gentagende gange at overholde debat reglerne her på V2, og samtidig komme med personlige angreb..(ikke i den tråd).

Kære Søren

Jeg er meget glad for at du vil have dokumentation for mine påstande og jeg kan naturligvis dokumenterer at det som SE har skrevet i debatindlæg i Børsen ikke er sandt - det har jeg allerede gjort over for SE.

Her er blot nogle af tingene de har påstået og så fakta:

I Børsen påstod de i sidste uge at Akamai rapporten dokumenterede at det danske internet falder bagud. Det er ikke gået op for SE at Akamai rapporten ikke måler hvad folk kan få men hvad de køber og får leveret.

For at gøre det nemt at fortælle folk som dig og dem fra SE har vi lavet en note der viser Akamai raporten viser - den kan du se her: http://www.strandreports.com/sw5739.asp

I et andet indlæg i slutningen af december brugte man casen om Folkevogn i Chattanooga som case som man brugte for at vise hvor vigtig bredbånd er for samfundet

Chattanooga's Gigabit FTTH Network

Meget spændende CBS news indslag (5 min) om en amerikansk bys forvandling fra et omdømme som den sorteste by i USA til en ’vinderby’ (I bør venligst abstraherer fra, at fiberen trækkes via trykimprægnerede træpæle, ikke optimalt i forhold til orkaner og forsyningssikkerhed). Der stilles skarpt på new start up virksomheder fra ind- og udland, 6.000 nye arbejdspladser….VW etablerer Nordamerikas Hovedkontor… http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=50141906n og http://chattanoogagig.com/

Når det er sagt så lagde VW ikke deres ”butik” der hvor I beskriver på grund af fiber – det skyldes de tilskud de fik for at etablere arbejdspladser i det område. Hvis du vil have detaljerne i den historie så læs her: http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Chattanooga_Assembly_Plant - det var en kombination af lave lønninger og massive økonomiske tilskud til VW der fik dem til at etablere en fabrik der – for som der står: Volkswagen invested approximately one billion U.S. dollars to construct the facility, with local, state and federal governments subsidizing the project with an estimated $577 million in incentives.[15] Alabama had offered Volkswagen incentives of $385 million, the most the state had ever offered for an auto project. Mississippi offered incentives totaling $294 million to Toyota in 2007 for an assembly plant at Blue Springs. Kia received about $324 million in incentives from Georgia.[23] Volkswagen had researched 398 possible sites before narrowing the choice to the states of Michigan, Alabama and Tennessee.[10]

På dansk så var det lave lønninger og et tilskud på over 3 milliarder kroner der fik VW til at etablere sig der hvor den fabrik ligger – fiberens betydning var lige præcist nul kroner værd i den sag. Når man byger biler af stål, plastik og glas så har timelønnen for dem der bygger bilerne stor betydning – med en timeløn på 27 $ så var den by meget attraktiv for VW samtidig med at de fik 3 milliarder i tilskud hvilket er et meget højt beløb.

Med lave lønninger og subsidier på 3 milliarder kroner så har jeg meget svært ved at se at en bredbåndsforbindelse er den udslagsgivende faktor i casen Chattanoonga.

Når jeg skriver som jeg gør så har jeg naturligvis dokumentation for mine påstande - nu hvor jeg har givet dokumentation for mit var det så ikke en ide at du svarede på de spørgsmål jeg stillede til dig i det indlæg.

Hilsen

John Strand

71
7. februar 2014 kl. 14:30

Når jeg skriver som jeg gør så har jeg naturligvis dokumentation for mine påstande - nu hvor jeg har givet dokumentation for mit var det så ikke en ide at du svarede på de spørgsmål jeg stillede til dig i det indlæg.

Med lave lønninger og subsidier på 3 milliarder kroner så <strong>har jeg meget svært ved at se</strong> at en bredbåndsforbindelse er den udslagsgivende faktor i casen Chattanoonga.

Som du selv er inde på så kan man ikke ud fra det du har kopieret her så kan man ikke rigtig drage den konklusion du gør. Altså er vi ude i at John Strand fakta er det vi andre kalder for tolkninger...

73
7. februar 2014 kl. 14:42

Som du selv er inde på så kan man ikke ud fra det du har kopieret her så kan man ikke rigtig drage den konklusion du gør. Altså er vi ude i at John Strand fakta er det vi andre kalder for tolkninger...

Kære Marc

Tak for din kommentar - hvis man er firkantet så kan man godt skrive som du gør det der er det store spørgsmål er om beboerne i Chattanoonga har bedre internet end beboerne i andre byer eller om det kun er i en mindre del af Chattanoonga der er højhastighedsinternet?

Jeg formoder at det er noget du gerne vil vide og det er selvfølgelig noget jeg har fået folk til at se på og det fordi jeg mener at de er vigtigt at se på om det som SE skrev i Børsen var sandt. Her er svaret fra en der har set på byen og hvad folk rent faktisk køber og får:

it’s not the case that broadband users in Chattanooga Tennessee enjoy the fastest speeds in the United States. I researched Chattanooga using the Ookla city database before my appearance on the PBS News Hour in the spring and found that the actual, measured speeds experienced in Chattanooga were below the national average. The disconnect stems from the fact that the high-speed network deployed by the public utility only has a few dozen customers for its gigabit network offering. While extremely high speed networking is available, the vast majority of Chattanooga’s people don’t see any reason to subscribe to it so they use the same options that most people in most of America use: DSL and cable, at speeds that top out at 100 Mbps.

Det er naturligvis sådan at jeg har sat mig ind i tingene - Jeg er glad for at jeg kan dele min viden med dig og få aflivet nogle af de myter som SE har fremført i et debatindlæg i Børsen.

Hilsen

John Strand

74
7. februar 2014 kl. 14:48

Tak for din kommentar - hvis man er firkantet så kan man godt skrive som du gør det der er det store spørgsmål er om beboerne i Chattanoonga har bedre internet end beboerne i andre byer eller om det kun er i en mindre del af Chattanoonga der er højhastighedsinternet?

Det er så vidt jeg ved ikke firkantet at stille spørgsmålstegn ved dine "fakta"...

Jeg er ikke helt sikker på hvad vi skal bruge dit citat til. Det er ret ubrugeligt i alt den stund det er uden henvisning til person og hvad har vi.

77
7. februar 2014 kl. 16:13

@ John

Du har stadig ikke fået de basale debat evner kan jeg se. Hvis du vil bringe et citat så bør man sætte navn på. Men det er for sig vidt ligegyldigt i alt den stund du ikke vil tage stilling til den kritik jeg har stillet af dit "argument".

69
7. februar 2014 kl. 14:12

[quote id=264325] Når jeg skriver som jeg gør så har jeg naturligvis dokumentation for mine påstande - nu hvor jeg har givet dokumentation for mit var det så ikke en ide at du svarede på de spørgsmål jeg stillede til dig i det indlæg.

John du har som sædvanligt ikke svaret på noget som helst, og svare i øst og vest, og giver modspørgsmål, i stedet for at svare på det som du er bedt om. Jeg afventer stadig svar på alle de påstande som du kom med i indlægget, og vil hvis jeg ikke får svar bede V2 redaktion om at overveje din ødelæggende deltagelse i diskussioner på v2.

Hilsen Søren

42
7. februar 2014 kl. 06:59

Burde lige tilføje at der ikke er noget galt i at gøre det SE har gjort, men det er de færreste der har adgang til en pengekasse som SE har og hvor man bare og totalt ukritisk kan dykke ned og hente en masse penge op.

Langt de fleste aktører i Danmark må drive deres butik på rene kommercielle vilkår - SE casen er ikke historien om andelstanken hvor man går sammen og laver en kommerciel investering.

Historien om SE er historien om andelsselskabet der over en meget lang periode har opbygget en formue (som af praktiske grunde ikke kan sendes tilbage til ejerne) men som bare stod der og som man så valgte at investere i en butik.

38
7. februar 2014 kl. 00:41

"En stor del af husholdningernes bredbåndsforbrug er forbundet med underholdningsrelaterede tjenester som video og spil.

Det umiddelbare link fra disse tjenester til produktivitet kan synes svagt ." /Produktivitetskommissionen rapport 5 side 97

Lars

80
7. februar 2014 kl. 17:04

/Produktivitetskommissionen rapport 5 side 9

Synes du ikke selv at det er en overordentligt svag underbygning af deres påstand om at der ikke er nogen sammenhæng mellem bedre internetforindelser og produktivitet ?

Hvad hr. og fru Jensen bruger deres internetforbindelse til, er nok ikke afgørende for hvor en virksomhed vil slå sig ned.

Min egen internetforbindelse bliver bestemt mest brugt til "useriøs" film-dovnload etc. Men når jeg arbejder hjemme ca. hver 14. dag, bliver min produktivitet absolut hæmmet af at forbindelsen kun lige kan snige sig op på 1 Mb upload. Og det ikke realistisk for mig at øge antallet af hjemmearbejdsdage af samme grund.

Jeg tror mere at den "diplomatiske" formulering dækker over at det er en ren påstand. Røgsløret bliver udvidet ved at de henviser til forskellige rapporter, som ikke påviser nogen sammenhæng mellem båndbredde og produktivitet - hvilket så heller ikke var emnet for de nævnte rapporter og undersøgelser. Så kan enhver jo fundere over hvorfor de henviser til rapporterne.

27
6. februar 2014 kl. 19:50

Mobilt internet er ubrugeligt til meget andet end surf som følge af et meget højt latency.

30
6. februar 2014 kl. 20:08

Mobilt internet er ubrugeligt til meget andet end surf som følge af et meget højt latency.

Ministeren tale om anvendelser, der er nødvendige for borgernes digitalisering mod stat og kommune ol. E-mail, ansøgning om folkepension, indskrivning i skole, søgning til en historisk skolestil...

Men det morsomme - det er og skal naturligvis være folks egen sag.

Men 4G/LTE er faktisk ret meget bedre mht. en kort latency. 3G opretholdes jo kun en tid endnu fordi der er millioner af 3G smartphones derude og fordi 4G endnu ikke (i Danmark) understøtter tale og fx SMS.

Det er dog her meget vigtigt, at den efterfølgende signalvej (fra 4G masten til server ol) også er kort og har en kort latency.

Lars :)

29
6. februar 2014 kl. 20:04

Mobilt internet er ubrugeligt til meget andet end surf som følge af et meget højt latency

Sludder og vrøvl. Jeg er sjovt nok et argument, der dukker frem hver gang talen falder på mobilt bredbånd. Man kan sagtens bruge 4G LTE til både first person shooters eller andre applikationer, som kræver lav latency - også selvom forbindelsen bruges til andre ting såsom streaming på samme tid.

Målt over Wi-Fi mens kæresten bruger forbindelsen til at streame TV:http://www.speedtest.net/my-result/3287617466

30 ms. er vel acceptabelt sammenlignet med xDSL og internet over kabel-TV?

Bemærk forøvrigt at jeg benytter teleselskabet 3. Min forbindelse består af en Dovado Tiny router og et ganske almindeligt Huawei USB modem.

18
6. februar 2014 kl. 18:10

LTE800 er uinteressant hvis der ikke følger en fornuftig data-pakke med.

Underligt nok er det kun Telia og 3 der har nogle seriøse tilbud, men de har selvfølgelig INGEN dækning i området, Telia har tilmed trukket deres planlagte position på den lokale mast tilbage. Så nu er der kun TDC LTE800 i sigte.

22
6. februar 2014 kl. 19:17

Underligt nok er det kun Telia og 3 der har nogle seriøse tilbud, men de har selvfølgelig INGEN dækning i området, Telia har tilmed trukket deres planlagte position på den lokale mast tilbage. Så nu er der kun TDC LTE800 i sigte.

Du skal ikke helt opgive håbet. Det ser ikke ud til, at TT-netværket har lagt alle fremtidige LTE positioner ind på mastedatabasen.dk, hvilket garanteret skyldes, at de endnu ikke ved, hvor de nøjagtigt skal opgradere til LTE endnu.

Vi skal huske på, at der bag kulisserne foregår en sammenlægning af Telia og Telenors netværk, hvilke vil betyde, at nogle mobilmaster bliver overflødige, og derfor bliver solgt eller nedtaget.

21
6. februar 2014 kl. 19:11

LTE800 er uinteressant hvis der ikke følger en fornuftig data-pakke med.

Nu svarede ministeren på om det var muligt - ikke om det var 'sjovt'.

Men en 4G pakke med 500 GB fra Telia er da langt mere end en privat skal bruge til at opfylde "...kravet om digital selvbetjening og digital post" som Flemming Damgaard Larsen var bekymret for i debatten med HSL. Det er også langt mere kapacitet end en virksomhed, der skal drive alm produktion og handel, normalt har brug for.

Underligt nok er det kun Telia og 3 der har nogle seriøse tilbud, men de har selvfølgelig INGEN dækning i området, Telia har tilmed trukket deres planlagte position på den lokale mast tilbage. Så nu er der kun TDC LTE800 i sigte.

De er jo knap klar med 4G produkter. TDC har kun 3G i 2100MHz området og skal nok ikke have det lagt ned, før de har udbredt 4G lidt mere.

Du kan ikke regne med, at der ikke kan og vil komme flere 4G/LTE positioner end dem du aktuelt kan se på mastedatabase. I en anden tråd undrede vi os fx over, at TT ikke havde nogen 4G master aktive eller planlagte noteret i mastedatabasen i et område nord for Frederikshavn. TT's dækningkort viste, at de havde et nogenlunde 4G signal i store dele af området. Det virker på mig, som den hurtige sammenlægning af T&T's net og måske TDC skift af masteoperatør har efterladt end del manglende 'bogføring' op mod myndighederne? (fy-da-føj)

Den side med prisen, har man jo vedtaget skal styres af at have flere konkurrerende udbydere (med div. styrelser på sidelinjen). Man ønsker, at forbrugeren skal vælge den udbyder, der har bedste pris og dækning.
Det kan forbrugeren nok ikke altid vurdere, men netop ved 4G/LTE som erstatning for en fast opkobling et bestemt sted, er det da indlysende klogt at tjekke både data-pakker, priser og dækning hos leverandørene.

Lars :)

94
8. februar 2014 kl. 16:37

Nu svarede ministeren på om det var muligt - ikke om det var 'sjovt'.</p>
<p>Men en 4G pakke med 500 GB fra Telia er da langt mere end en privat skal bruge til at opfylde "...kravet om digital selvbetjening og digital post" som Flemming Damgaard Larsen var bekymret for i debatten med HSL.
Det er også langt mere kapacitet end en virksomhed, der skal drive alm produktion og handel, normalt har brug for.

Undskyld mig, men hvad Hel.... skal vi bruge båndbredde til, hvis der ikke følger en tilpas mængde data med? Hvis bredbånds eneste formål er at kunne håndtere digital-selbtjening, så har båndbredde slet ingen betydning.

Jeg har et gennemsnitsforbrug på 150 gb/månede ifølge min router, og det er for en person! Hvis du ganger gennemsnitsforbruget med antallet af mennesker i hustanden, så kan du se hvor useriøst Telias produkt er, for så er jeg 100 gb i underskud hvert månede.

Men det er lige meget, så længe de ikke har position på den lokale mast, så kan de ikke levere LTE i området, og det skyldes alene de geografiske forhold.

Alt i alt, så er LTE/3G stadig et useriøst produkt, der højest kan bruges som sekundær forbindelse til lal og surf, men flot at hive 11 mbit/s på en Iphone nede i kælderen, ærgeligt det ikke kan bruges til noget fornuftigt.

46
7. februar 2014 kl. 09:05

Det er også langt mere kapacitet end en virksomhed, der skal drive alm produktion og handel, normalt har brug for.

Lars, det er altså den mest tåbelige argumentation jeg har hørt længe. Hvordan ved du hvilke datamængder en virksomhed har brug for ? Det er ligeså forskelligt, hvad de har brug for at datamængder som at vinden blæser....

Jeg har set en lille virksomhed på 2 personer bruge mere data end en virksomhed med 20 personer. Det er >meget< individuelt....

50
7. februar 2014 kl. 09:44

Men den diskussion har vi haft utallige gange Jens. Men jeg har aldrig fået svar på, hvor meget data en mindre virksomhed med 10-20 ansatte) bruger i snit? Taler vi om 20, 200 eller 2000 GB data på en måned?

Det er ligeså forskelligt, hvad de har brug for af datamængder som vinden den blæser....

Hej Johnny Hvad er det du ikke forstår ved det jeg skriver ?

Jeg prøver igen:Hvad de har brug for af datamængder er som vinden blæser....

Når man laver IT for virksomheder, så bliver man nogle gange overrasket. F.eks. en lille kloakmester der bruger vildt meget data. Hvorfor, jo han kigger på kort dagen lang, når han ikke kan grave. Så planlægger han hvor han skal grave og hvordan.

Så er der handelsvirksomheden, hvorfor bruger de meget data ? De surfer da kun rundt på nettet. Nej, de har 3 afdelinger ude i verden der er koblet op vha. VPN. De ansatte i de 3 afdelinger bruger IT systemet på hovedkontoret dagen lang, og de bruger videokonference når de skal snakke med hinanden. Og så er der lige produktbillederne....

Ja så er der landmanden. Han foderanlæg til grisene bliver overvåget af leverandøren, så det sender konstant data til leverandøren. Og landmanden kigger på kort og planlægger hvordan han skal pløje, harve, så, gøde med hans system der helt nøjagtigt kan sørge for at han ikke køre for langt, for længe og får doseret med de rigtige mængder.

Ja, så er der selvfølgelig den klassiske, den grafiske virksomhed....

Hvordan vil du have at jeg skal kunne forudsige deres dataforbrug ? Jeg er ikke analytiker. Jeg kan bare konstatere ude i den virkelige verden at det er >meget< individuelt, hvad der bruges af datamængder. Og man bliver overrasket, når man begynder at kigge nærmere på det.

51
7. februar 2014 kl. 09:58

Hvordan vil du have at jeg skal kunne forudsige deres dataforbrug ?
Jeg er ikke analytiker. Jeg kan bare konstatere ude i den virkelige verden at det er >meget< individuelt, hvad der bruges af datamængder. Og man bliver overrasket, når man begynder at kigge nærmere på det.

Jeg fiskede sådan set bare efter, om du har nogle konkrete tal, som man kan forholde sig til?

Selvom om noget er individuelt, så kan man vel godt sige noget om, at nogle virksomheder bruger cirka så meget data pr. måned. Når vi igen og igen skal høre på argument om at der ikke er kapacitet nok, så er et vel rimeligt, at få at vide, hvor meget data en virksomhed har brug for?

Det er jo selv ikke urealistisk at en mindre handelsvirksomhed med 3-5 ansatte kun bruger 20-30 GB data i løbet af en måned, mens en anden tilsvarende virksomhed bruger 200 GB.

Når vi skal diskutere prissætning og abonnementer, så hører vi igen og igen at de nuværende abonnementer med 500 eller 1000 GB inkluderet data slet ikke er nok. Og så kunne det være interessant at vide, hvor meget så er nok for mindre virksomheder?

Jeg kan konstatere, at den gennemsnitlige fiberbruger hos SydEnergi bruger langt mindre data end hvad f.eks. Telia og 3 tilbyder i deres store datapakker.

49
7. februar 2014 kl. 09:24

Lars, det er altså den mest tåbelige argumentation jeg har hørt længe. Hvordan ved du hvilke datamængder en virksomhed har brug for ?
Det er ligeså forskelligt, hvad de har brug for at datamængder som at vinden blæser....</p>
<p>Jeg har set en lille virksomhed på 2 personer bruge mere data end en virksomhed med 20 personer. Det er >meget< individuelt....

De mobilnetværk, som teleselskaberne i øjeblikket ruller ud, har mere end rigelig med kapacitet til at dække både store og slå behov hos både virksomheder og private.

Det er ikke LTE netværkene, som sætter begrænsningen, men derimod prissætningen og de abonnementer, som teleselskaberne tilbyder. Personligt så vil jeg ikke sætte min lid til TDC, da de risikerer at stjæle kunder fra sig selv, men hold øje med de tre andre store mobilselskaber.

I det store udland snakker de allerede om flere gigabit kapacitet per sektor, og det kommer vi også til at se i Danmark om nogle få år. Derfor er det også latterligt at tale om virksomhederne kommer til at mangle kapacitet. LTE netværkene vil kunne levere den kapacitet, som der er behov for, sålænge de ikke er den primære internetforbindelse for mere end 10-20% af husstandene/virksomheder.

Men den diskussion har vi haft utallige gange Jens. Men jeg har aldrig fået svar på, hvor meget data en mindre virksomhed med 10-20 ansatte) bruger i snit? Taler vi om 20, 200 eller 2000 GB data på en måned? Og skal vi så ikke lige undgå grafiske virksomheder, som trods alt kun udgår en meget begrænset promille af danske virksomheder.

52
7. februar 2014 kl. 10:08

Men den diskussion har vi haft utallige gange Jens. Men jeg har aldrig fået svar på, hvor meget data en mindre virksomhed med 10-20 ansatte) bruger i snit? Taler vi om 20, 200 eller 2000 GB data på en måned? Og skal vi så ikke lige undgå grafiske virksomheder, som trods alt kun udgår en meget begrænset promille af danske virksomheder.

Fatter du overhovedet hvordan verden ser ud, og at vi faktisk er på vej væk fra hestekærrer?

Eksempelvis der der kommet en del tandlægeklinikker i USA, hvor man i stedet for at lave en afstøbning til en krone propper en mini 3D scanner ind i munden, for efterfølgende at sende 3D billedet, inklusive alle nødvendige metainformationer til et centralt laboratorium. På laboratoriet udprintes en 3D model, hvori kronen støbes, og tandlægen modtager så den nye krone dagen efter.

Foreløbig er den kun en af den slags scannere i Danmark.

Tadaahhh -- filen fylder 4GB!

Og det er den vej vores verden vil gå:

Autoværkstedet vil have on-line, højkvalitets forbindelse til servicecentret Lægen vil have behov for noget tilsvarende med specialister Dyrlægen vil bruge et højopløsningskamera han propper op i røven på koen. Reklamefolk vil ikke være tvunget til at skulle pendle fordi forbindelser er for dårlige. Virksomheder kan lave reservedele på stedet efter en 3D scanning og en skabelon fra leverandøren. Selv mindre virksomheder vil bruge "big data" internt mellem deres systemer, men samtidig give mulighed for at det kan bruges i marken (hvor mobildata er velegnet).

Osv, osv - men I er simpelthen så fastgroede i beton at I ikke fatter hvilken vej verden bevæger sig, og hvorfor lige præcis højkvalitets forbindelser er mega vigtige for et lille land uden ret megen svær industri.

57
7. februar 2014 kl. 10:56

Tadaahhh -- filen fylder 4GB!

En Telia 500 GB/mdr 4G aftale kan overføre informationer 125 gange pr. måned for 399 kr. Det er 3 kroner og 20 øre pr tandkrone. Overføringen vil blot tage 15-20 minutter selv via en 100/30 kobberforbindelse.

125 tandkroner er langt, langt over hvad selv en større tandlægeklinik behandler med pr. måned. En tandkrone koster lavt sat 3000 kr, så vi taler om en omsætning på små 400.000 kr/md. alene i tandkroner.

Her er der da absolut intet argument for, at tandlægenklinikken ikke selv kan afholde udgiften til en vilkårlig fast forbindelse eller nøjes med de 399 kr til Telia.

Men det er sådanne - helt ude i skoven teknologiforstyrrede ih hvor er det spændende - eksempler, der er de eneste vi hører om.

Staten skal ikke støtte 'det sjove'. Hvis det er sjovt for dig, er der snarere basis for at man kan beskatte ekstra.

En tandlæges konkurrencekraft afhænger da ikke om han/hun kan overføre data et par minutter før eller siden. Tandlæger bedømmes da på deres behandling, medens man sidder i stolen - og så (for lidt) på deres priser.

Lars :)

PS! 4GB - Det skannerfirma skulle da vist lære lidt om datakompression.

65
7. februar 2014 kl. 13:21

Hvad nu hvis det er i komprimeret format at filen fylder 4 Gb. Har du tænkt på den mulighed, inden du kloger dig ?

Eller måske Lars allerede ved, at der findes 3D skannere på markedet for tandlæger, hvor 3D modellerne kun fulder 20-25 MB pr. stk.

Men sejt hvis man kan lave en 3D model af en tand, der fylder hele 4 GB i komprimeret form.

@Christian Nobel: Jeg vil faktisk gerne vide hvem, der har sådan en scanner i Danmark? Det lyder spændende!

58
7. februar 2014 kl. 11:21

PS! 4GB - Det skannerfirma skulle da vist lære lidt om datakompression.

Jamen hvis nu du er så pisse klog, så kan jeg sikkert godt skaffe adressen på dem, så kan du jo belære dem om hvor inkompetente de er!

Men selvfølgelig, ifølge Lars F. Jensen, så skal vi bare fastholde status quo, og der skal i hvert fald ikke ske nogen udvikling, for tænk hvis det ville gå ud over Lars' folkepension.

Hvis Lars, Johnny, og John havde været konger i starten af det tyvende århundrede, så ville vi slet ikke have denne diskussion, for så ville der slet ikke eksistere telefoner, motorveje, broer, jernbaner eller noget som helst andet der fordrer en vis for for holistisk fremsyn.

60
7. februar 2014 kl. 11:41

Men selvfølgelig, ifølge Lars F. Jensen, så skal vi bare fastholde status quo, og der skal i hvert fald ikke ske nogen udvikling, for tænk hvis det ville gå ud over Lars' folkepension.

Christian, det er helt urimeligt, at du igen og igen påstår, at vi andre taler om at holde status quo. Der er ingen der taler om at holde status quo, men derimod om at lave markedet selv finde balancen.

Der er ingen - jeg skriver det lige igen - IGEN, der taler om at sætte udviklingen i stå, men vi skal derimod at kigge realistisk på de muligheder, som vi allerede i dag ved kommer lige om hjørnet.

Vi ved, at LTE kapaciteten stiger enormt de næste mange år, hvis teleselskaberne ser en forretningsmæssig ide i at investere i udviklingen. Hvis regeringen derimod betyder at blande sig for meget, så fordufter disse investeringer som dug fra solen.

At Sydenergi og andre fiberselskaber vil bruge deres penge på fiber - fint og fred være med det - det er godt for vores samfund. Men fiber er ikke, bliver ikke og skal ikke være en menneskeret. LTE og andre teknologier er ikke dødsdømte, og de bliver ikke afskaffet i morgen.

53
7. februar 2014 kl. 10:25

Fatter du overhovedet hvordan verden ser ud, og at vi faktisk er på vej væk fra hestekærrer?

Ja, det forstår jeg godt, og udviklingen i dataforbrug stiger og stiger - og det har det gjort i årtier.

Mit spørgsmål er helt konkret, hvor meget data en mindre virksomhed skal have flyttet? Det er da fint, at en tandlæge kan tage et 3D billede, der fylder 4 GB, men hvis tandlægen kun tager 10 billeder om måneden, så er dataforbruget ganske begrænset. Og hvornår kommer disse famøse 3D scannere så ud i hænderne på de almindelige tandlæger?

Når vi taler om "bigdata" hvor "big" er det så lige? Og hvor meget af denne "bigdata" vil ikke kunne transmiteres over de fiberkabler, som virksomhederne allerede nu kan købe?

54
7. februar 2014 kl. 10:40

Det er da fint, at en tandlæge kan tage et 3D billede, der fylder 4 GB, men hvis tandlægen kun tager 10 billeder om måneden, så er dataforbruget ganske begrænset. Og hvornår kommer disse famøse 3D scannere så ud i hænderne på de almindelige tandlæger?

Ok, du har hermed kraftigt pointeret at du intet fatter!

Foreløbig er der kun et apparat i landet - men det er den vej udviklingen går!

Og du har da vel ikke i ædru tilstand tænkt dig at man skal overføre et 4GB billede over en mobiltelefonforbindelse?

For det var en krone patienten skulle have, ikke en opmåling til et gebis en gang i fremtiden.

Og hvor meget af denne "bigdata" vil ikke kunne transmiteres over de fiberkabler, som virksomhederne allerede nu kan købe?

Som nogen virksomheder kan købe, men absolut ikke alle - og TDCs løgne om 70% tror jeg ikke en bønne på.

55
7. februar 2014 kl. 10:50

Og du har da vel ikke i ædru tilstand tænkt dig at man skal overføre et 4GB billede over en mobiltelefonforbindelse?

Jeg er skam oftest i ædru tilstand, og jo jeg har faktisk tænkt mig at man kan overføre et 4 GB billede via mobilt bredbånd. Jeg overføre med jævne mellemrum større filer via mobilt bredbånd, så hvorfor skulle en tandlæge ikke kunne gøre det samme?

Jeg bruger dagens standard LTE netværk, hvor uploadhastighederne sjældent kommer over 20 Mbit/s, men den hastighed er meget lav i forhold til den udvikling indenfor mobilt bredbånd, som vi allerede nu ved kommer til at ske i løbet af de næste 5-6 år.

Vi taler om uploadhastigheder på flere hundrede Mbit/s og endnu højere downloadhastigheder - PER SEKTOR på en mobilmast.

66
7. februar 2014 kl. 13:37

men den hastighed er meget lav i forhold til den udvikling indenfor mobilt bredbånd, som vi allerede nu ved kommer til at ske i løbet af de næste 5-6 år

5-6 År er næste et årtusind i den verden jeg lever i, til den tid har jeg nok 1 Gb i stedet for 150 Mb både op og ned, og et 4K tv. 6 år er tiden siden Appel første Iphone, hvad er der ikke sket siden. De fleste PC producenter er ved at sælge eller lukker og slukker, bare som en del af dette. Forstår ikke, at i ikke fatter at den trådløse teknologi, konstant har, ikke haltet, men være bag efter. Da det er en delt og begrænset resurse. Der er god til mobile enheder, og som nødløsning hvis der ikke er andre muligheder. De steder hvor der er dækning.

@Johnny Olesen "Jeg kan konstatere, at den gennemsnitlige fiberbruger hos SydEnergi bruger langt mindre data end hvad f.eks. Telia og 3 tilbyder i deres store datapakker." Hvor har du de tal fra, og er det også incl. TV og telefoni data ?

Johnny Olesen du er velkommen til at besøge mig og spille first person shooters, du må gerne tage nogen udvendige antenner med.

@Lars F. Jensen

"Her er der da absolut intet argument for, at tandlægenklinikken ikke selv kan afholde udgiften til en vilkårlig fast forbindelse eller nøjes med de 399 kr til Telia."

Det vil de sikkert også hvis det var en mulighed.

"PS! 4GB - Det skannerfirma skulle da vist lære lidt om datakompression." Du kender ikke ret meget til det du skriver om, f.eks, fylder et røngenbillede rigtigt meget, og det er vigtigt at man man kan se selv små detaljer, som ville forsvinde i komprimering.

Undskyld fru, Svensen, vi overså din kraftknude, men vi sendte billeder via TDC mobil, så vi kunne ikke se den :-(

68
7. februar 2014 kl. 13:55

Forstår ikke, at i ikke fatter at den trådløse teknologi, konstant har, ikke haltet, men være bag efter. Da det er en delt og begrænset resurse. Der er god til mobile enheder, og som nødløsning hvis der ikke er andre muligheder. De steder hvor der er dækning.

Ja, det er en delt og begrænset ressource. Om det er et problem beror dog på hvilket kapacitet man har brug for og om netværket er dimensioneret til det. Internet via kabel-TV har akkurat samme problemstilling, som trods alt er primær internetforbindelse for rigtig mange danskere.

Der er ingen der betvivler ulemperne med mobilt bredbånd, men der er mange der ikke har forstået, at udviklingen i disse år går meget stærkt, og at teknologien giver helt nye muligheder.

Men hvis man absolut skal være sortsseer, så er mobilt bredbånd da fyldt med ulemper. Men kunne også være realistisk og se på de muligheder, som mobilt bredbånd giver til den del af befolkningen, som i dag har problemer med af få stabilt og hurtigt bredbånd.

@Johnny Olesen
"Jeg kan konstatere, at den gennemsnitlige fiberbruger hos SydEnergi bruger langt mindre data end hvad f.eks. Telia og 3 tilbyder i deres store datapakker."
Hvor har du de tal fra, og er det også incl. TV og telefoni data ?

Det tal jeg henviser til er fra Sydenergis årsrapport 2012. Hvis du skal have tallet for 2013, så er det ikke forket at lægge 40% til Side 31 http://www.e-pages.dk/sydenergi/197/

Du kender ikke ret meget til det du skriver om, f.eks, fylder et røngenbillede rigtigt meget, og det er vigtigt at man man kan se selv små detaljer, som ville forsvinde i komprimering.
Undskyld fru, Svensen, vi overså din kraftknude, men vi sendte billeder via TDC mobil, så vi kunne ikke se den :-(

Søren Mejlhede, siden du nu ved så meget mere end os andre, kan du så ikke fortælle os, hvor meget et almindeligt røntgen billede af en brækket arm fylder i et lossless komprimeret format?

Sidst vi var på skadestuen med knægten - det var sidste fredag uge - var det omkring 60 MB ifølge sygeplejersken. Og vi skam det flotte udprintede billede med hjem til minde om det dumme lande ved siden af madrassen.

70
7. februar 2014 kl. 14:24

Det tal jeg henviser til er fra Sydenergis årsrapport 2012. Hvis du skal have tallet for 2013, så er det ikke forket at lægge 40% til
Side 31 <a href="http://www.e-pages.dk/sydenergi/197/">http://www.e-pages.dk/sydenergi/1…;

Har lige læst den del som du henviser til, og her står der at en kunder bruger 94 Gb/måned mod et gennemsnitlig Adsl forbrug på 21.3 Gb/måned.

Det vil koste med et hurtigt kik, omkring 200 kr. for 10 Gb altså lige omkring 1500,- kr. om måneden. Eller 18.000,- kr om året.

Med fiber vil det samme, med et fornuftigt upload/download koste 3588,-

http://www.se.dk/privat/bredbaand/internet/40-40-mbits

Eller for nogen en extra udgift på 7 par ordentlige sko, eller næsten 3 måneders SU inden skat.

72
7. februar 2014 kl. 14:35

Har lige læst den del som du henviser til, og her står der at en kunder bruger 94 Gb/måned mod et gennemsnitlig Adsl forbrug på 21.3 Gb/måned.</p>
<p>Det vil koste med et hurtigt kik, omkring 200 kr. for 10 Gb altså lige omkring 1500,- kr. om måneden. Eller 18.000,- kr om året.</p>
<p>Med fiber vil det samme, med et fornuftigt upload/download koste
3588,-</p>
<p><a href="http://www.se.dk/privat/bredbaand/internet/40-40-mbits">http://www.se.d…;
<p>Eller for nogen en extra udgift på 7 par ordentlige sko, eller næsten 3 måneders SU inden skat.

Det var ellers noget af nogle priser du har fundet. Hvor har du fundet dem? Hos TDC?

Tja, Søren - det er netop derfor, at man som forbruger ikke skal lave et hurtigt kik. Man skal sætte sig ned og undersøge markedet, FØR man drager forhastede konklusioner. Hvis man ikke selv kan finde ud af det, så findes der et hav af prissammenlignings-hjemmesider, som kan hjælpe med at finde det rigtige produkt. Med jævne mellemrum sammenligner flere medier og forbrugerorganisationer også markedet, og hvis man læser den slags informationer så bliver man også klogere.

Man kan også flytte sin bagdel ned i teleselskabernes butikker, og gøre noget så oldnordisk som at snakke med en ekspedient og stille intelligente spørgsmål om f.eks. pris, dækning og produktvilkår.

Hvis man gør det, så kan man blandet andet få følgende at vide: Hos Telia kan du købe et abonnement med 500 GB data til 399 kroner inkl. moms. Hos 3 kan man for samme pris for et abonnement med 1000 GB data.

Men fandt du ud af hvor meget et almindeligt røntgen billede af en brækket arm fylder i et lossless komprimeret format?

33
6. februar 2014 kl. 23:22

Det er også langt mere kapacitet end en virksomhed, der skal drive alm produktion og handel, normalt har brug for.

+ " Man kan sagtens bruge 4G LTE til både first person shooters eller andre applikationer, som kræver lav latency - også selvom forbindelsen bruges til andre ting såsom streaming på samme tid."

Hvilken verden lever du i, ikke den sammen som min, du kan bare sende svar på telefax, post eller koble op med TTY på min modem.

En almindelig virksomhed, som lever af det de laver, og ikke som John Stand der ikke har brug for båndbrede, da hans rapporter aldrig når ud af huset.

Har brug for

SIP telefon,

E-Mail og ikke kun tekst, der sendes store mængder data med vedhæftet filer, på tekniske tegninger, og alt muligt andet.

Backup.

Regnskabsprogrammer, via Terminalserver, alt udprintning skal også over nettet.

Adgang til tegninger, data.

Opdateringer af PC, Office pakker, virus og alt muligt andet.

Samtidigt med at alle special programmer, til Læger, Dyrlæger, Værksteder og alle andre ting, efter hånden også afvikles i skyen.

Der ud over musikstreaming, så man kan høre musik på arbejdet,

og ja listen er lang, Porto maskinen til Post danmark. og sikkert mange andre ting, som kræver en STABIL, HURTIGT, og BILLIG forbindelse hele dagen lang, for at kunne drive forretning.

Til privat kan det slet ikke bruges, det er ikke nok til selv en TV kanal i ordentligt HD kvalitet.

Og Johnny Olesen er du GOD til, og kender meget til first person shooters ?

Rigtige spiller kan mærke forskel på 2-3 ms Latency, og selv en trådløs mus og USB port synes nogen er for langsomt. For mange år siden skiftet jeg AP ud for nogen hvor ADSL modem var indbygget, det gav 4-5 ms mindre Latency, og person som fik den enhed forbedret sin score væsentligt. Amatører og ikke seriøse spiller kan sikkert godt spille på et mobilnet, og finde det i orden.

Så kom min galde ud for i aften, score sikkert mange dis-like, fra vise personer :-)

45
7. februar 2014 kl. 09:01

Engang du gerne vil have efterprøvet dine fordomme, så prøv at købe en 3G router fra 3 eller Telia.

Har jeg prøvet i forbindelse med et mindre projekt for en kunde. Bestemt ikke noget jeg ville bruge som primær forbindelse. Heller ikke selvom jeg måtte nøjes med en adsl.

Mindre virksomheder og private kan sagtens bruge 4G LTE som erstatning for en xDSL forbindelse.

Man burde måske stile efter et højere ambitionsniveau?

6
6. februar 2014 kl. 13:39

Selv skifter jeg selv til kun at have 3LTE. Jeg stryger Fullrate ADSL, der er alligevel altid vand i kablerne ifølge TDCs egne folk.

10
6. februar 2014 kl. 14:24

her</p>
<p><a href="http://erhvervsstyrelsen.dk/file/264259/bilag-til-tdcs-tilladelse.pdf">…;
<p>Men du må måske være mere tålmodig end Sass-Larsen. For det skal først være opfyldt 1. januar 2016. Det havde han nok ikke lige fået checket med sin udmelding om udgangen af 2014. Så TDCs løfte er ikke forpligtende.

Nej, TDCs udmelding er selvfølgelig ikke forpligtende, men er det nogen grund til at tro, at TDCs udmelding er forkert?

Det kan jeg i hvert fald ikke se. TDC har planlagt en storstilet opgradering af stort set alle deres UMTS2100 mobilmaster med LTE800, og hvis de gennemfører denne opgradering i år, så kommer de meget tæt på målet. Selvfølgelig kan kommunernes langsommelige sagsbehandling sætte en kæp i hjulet for TDC, men så dumme er kommunerne vel ikke... i en perfekt verden.

De nysgerrige kan selv finde TDCs planlagte LTE800 mobilmaster på mastedatabasen.dk

14
6. februar 2014 kl. 16:31

Nej, TDCs udmelding er selvfølgelig ikke forpligtende, men er det nogen grund til at tro, at TDCs udmelding er forkert?

TDC skal stadig først rapportere i marts 2016.

Kunne det ikke tænkes, at planerne bliver forsinket - f.eks. med henvisning til langsommelighed i tilladelser mv.

Læg i øvrigt mærke til, at ministeren faktisk med sin formulering lover, at alle i de listede postnumre kan få 10 Mbit/s på den ene eller den anden måde inden udgangen i år.

Hvad med andre postnumre?

19
6. februar 2014 kl. 18:42

Hvad med andre postnumre?

Man har netop udvalgt de postnumre med svag dækning og opdelt dem i 3 grupper for at undgå at postnumre, der indlysende vil have/få gode dækning (byer), skulle trækker gennemsnittet op. Hvis således hele Hovedstaden var med i beregningen af dækningen(ca 25% af befolkningen) kunne man fx undlade at dække mere end de minimale 75% i Hornsherred og på Sjællands Odde mfl. (der er et krav om mindst 75% dækning i alle postnumre)

I gennemsnit skal dækningen være 99,8% ved alle huse, sommerhuse og virksomheder beregnet i hver af de tre områder for sig. Denne link viser på side 2 et kort over de udvalgte postnumre.
http://erhvervsstyrelsen.dk/file/251439/faktaark-800-mhz.pdf(Mogen link er fra tilladelsen, dette viser også et kort over de 207 postnumre)

Man har - rigtigt efter min mening - netop valgt kun at stille krav i de områder, der havde få beboere, dårligst dækning, og hvor man mente, der var en fare for at udbygningen blev mangelfuld.

Når man kræver 10 Mbit/s oplevet hastighed (download udendørs), så er det download til en mobil enhed (smartphone). Det vil være meget hurtigere hvis man er tættere på 4G masten.

Anvender man en 4G router med passende antenne(r), vil man også langt fra 4G masten få en hastighed, der er afgørende større. 4G routeren kan naturligvis så dække indendørs med WiFi (eller TP-kabler).

Lars :)

23
6. februar 2014 kl. 19:33

I gennemsnit skal dækningen være 99,8% ved alle huse, sommerhuse og virksomheder beregnet i hver af de tre områder for sig.
Denne link viser på side 2 et kort over de udvalgte postnumre.
<a href="http://erhvervsstyrelsen.dk/file/251439/faktaark-800-mhz.pdf">http://er…;

Tak for link

Lad mig prøve at beskrive mit problem lidt tydeligere.

Kortlægningen 2013 siger, at der 4%, der ikke kan få 10 Mbit/s download.

Det er altså 110.000 og ikke 10.000.

Ministeren siger, at allerede til nytår vil mindst 99,8 % kunne få 10 Mbit/s i de udvalgte postnumre. For hvis de ikke kan få det på anden måde, kan de med 99,8 % sandsynlighed få det med LTE 800.

Ok. Men hvordan ser det så ud i andre postnumre? For de 110.000 ligger jo i hele landet.

Det underliggende problem bag mit spørgsmål er, at valget af de 208 numre nok ikke er lavet på baggrund af 10 Mbit/s, men snarere 2 Mbit/s vil jeg tro.

Det er fint nok at tilgodese de allerdårligst stillede. Men når man hæver barren til 10 Mbit/s bliver det altså flere områder med nødlidende. Og det er ofte helt andre områder, der rummer flest nødlidende.

Er der ikke noget der halter, hvis udpegningen af nødlidende ikke sker med helt samme kriterier som ydelsen fra den teknik, der skal hjælpe dem?

20
6. februar 2014 kl. 18:56

gennemsnit skal dækningen være 99,8% ved alle huse, sommerhuse og virksomheder beregnet i hver af de tre områder for sig.
Denne link viser på side 2 et kort over de udvalgte postnumre.

Min pointe var sådan set, at ministeren løfter barren til 10 Mbit/s som alle loves mulighed for i de udvalgte postnumre. Enten via mobil eller fasdtnet.

Det forbedrer det ikke kun iforhold til dem, der ikke kan få 2 Mbit/s, men også dem, der f.eks. kun kan få 4,6 eller 8 Mbit/s.

Ser du på styrelsens tal er der 4%, der ikke kan få 10 MBit/s landsdækkende. Og de findes i alle postnumre - og ikke kun de udvalgte med de dårligst dækkede.

Så efter 1. januar vil der være måske 2 %, der ikke kan få 10 Mbit/s. Og de vil være i de postnumre, der ikke står på listen.

Det kan i øvrigt undre, at 800 MHz dækker så godt, når kdagens mobile bredbånd kun dækker 22%. Og LTE er jo hårdere moduleret, selv om rækkevidden selvfølgelig er bedre.

Hvordan kan man gå fra 22% til 100%? kan man spørge.

28
6. februar 2014 kl. 19:58

Min pointe var sådan set, at ministeren løfter barren til 10 Mbit/s som alle loves mulighed for i de udvalgte postnumre. Enten via mobil eller fasdtnet.</p>
<p>Det forbedrer det ikke kun iforhold til dem, der ikke kan få 2 Mbit/s, men også dem, der f.eks. kun kan få 4,6 eller 8 Mbit/s.</p>
<p>Ser du på styrelsens tal er der 4%, der ikke kan få 10 MBit/s landsdækkende. Og de findes i alle postnumre - og ikke kun de udvalgte med de dårligst dækkede.

Alle (nåja 99,8%) kan få 10 Mbit/s til en mobil enhed i de 207 postnumre. Man satser - efter min mening helt rigtigt - på, at alle andre postnumre alligevel får en lignende eller bedre dækning. Når man ser de mange master der allerede er udbygget med 4G/LTE, synes det mig en mere end rimelig antagelse.

Men mange skal naturligvis anskaffe en 4G router og en 4G antenne, for at få bedst hastighed, hvis de skifter til 4G/LTE som access vej til nettet. Man skal også have en kabel-router, hvis man har Stofa eller en xDSL router vil kobber eller en 'fiber-boks' hvis man får fiber.

Det kan i øvrigt undre, at 800 MHz dækker så godt, når dagens mobile bredbånd kun dækker 22%. Og LTE er jo hårdere moduleret, selv om rækkevidden selvfølgelig er bedre.</p>
<p>Hvordan kan man gå fra 22% til 100%? kan man spørge.

Hvis man spørger sådan, så kan man næppe have megen eller solid teknisk forstand på digital kommunikation i almindelighed og mindre på trådløs digital kommunikation.

Den ene forskel er den meget mere robuste COFDM modulation og bedre fejlretning, der anvendes i LTE. Det giver en ~10 gange højere hastighed og kapacitet. Der er derudover et utal af 'tricks' fra 10-20 års digital udvikling, der er eller kan blive inkluderet i LTE. MIMO er et (delvist fremtidigt) kapitel for sig. MIMO er dog mere til hastighed og kapacitet over de højere frekvenser. (MIMO giver pladsproblemer i mobile enheder ved de lavere frekvenser (800-900 MHz), der har meget længere bølgelængder)

Den helt afgørende forskel er imidlertid, at 800 Mhz båndet rækker meget længere og går bedre igennem (måske ikke tykt, men så dog) tyndt end 2100 eller 2600 MHz gør. UMTS900 dækker også meget bedre end UMTS2100 på lidt større afstande.
TT og '3' kan fx tilsammen anvende i alt 14-16MHz LTE900. Men UTMS900 sammenlignes UTMS og LTE fås (som et overslag):

(10(LTE-hastighed) x 30MHZLTE800) / (1(UTMS-hastighed) x 15MHzUTMS900) ~= 20 gange højere LTE800 kapacitet.

Når TDC og TT derudover en mast i en mindre by fx kan supplere med LTE2600 dækning til de nærmere brugere (byen) og kun anvende LTE800 ud over markerne. så har du yderligere lidt af forklaringen.

Lars :)

31
6. februar 2014 kl. 21:20

Den helt afgørende forskel er imidlertid, at 800 Mhz båndet rækker meget længere og går bedre igennem (måske ikke tykt, men så dog) tyndt end 2100 eller 2600 MHz gør. UMTS900 dækker også meget bedre end UMTS2100 på lidt

Jeg prøvede ellers venligt at forklare, at rækkevidde ikke kan være den begrænsende faktor i en model, der kun giver 22% dækning med mobilt bredbånd medio 2013.

Jeg forstår også, at Shannon er lagt i graven. Og det er han jo faktisk også efter et langt liv.

Men det afgørende er realiteterne.

Du tror, at 99,8 % har adgang til en rimelig forbindelse med 10 Mbit/s download om godt 300 dage. Rimelig betyder stabil i samme grad som en XDSL forbindelse.

For i postnumrene klarer 800 MHz det. Og i resten af landet klarer markedet det.

0,2 % er 5600 eller i gennemsnit ca. 60 pr. kommune.

Det tror jeg ikke på.

Men vi får se.

34
6. februar 2014 kl. 23:27

Jeg forstår også, at Shannon er lagt i graven. Og det er han jo faktisk også efter et langt liv.

Ja Claude E. Shannon døde i 2001, så personen er vel lagt i graven, men informationteori og Shannons grænse kan da ikke sådan blive uaktuel. Det er jo i virkeligheden ren matematisk sandsynlighedsregning. 2 plus 2 vil jo også være 4 til evig tid.

Du tror, at 99,8 % har adgang til en rimelig forbindelse med 10 Mbit/s download om godt 300 dage. Rimelig betyder stabil i samme grad som en XDSL forbindelse.

TDC har selv oplyst, at den endelige dækning først kommer i 2015, men som jeg oplever det, så er mit svar et klart "Ja, det tror jeg da bestemt", men muligvis mangler der endnu en procent eller to ved udgangen af 2014.

Men jeg tror ikke nødvendigvis, at alle almindelige mennesker vil forstå, at under halvtaget midt mellem hønsehuset og den store blodbøg som oftest er en ringe udendørs placering.

Når vi taler om internet access, så er det imidlertid den fast opkoblede 4G router med fast, frit og rigtigt monterede antenner. Her er det netop Shannon, der omsætter den langt bedre modtagelse/sending til et langt bedre signal/støjforhold og dermed en meget højere mulig hastighed også på afstand af mobil-masten.

Her er jeg helt sikker på, at TDC (og de fleste steder TT og endda '3') vil kunne levere en meget god hastighed og stabilitet.

For i postnumrene klarer 800 MHz det. Og i resten af landet klarer markedet det.

Det kan ikke nytte, at du fortsætter med at påstå, at der ikke kommer en top-dækning udenfor de 207 postnumre. Det er en klog beslutning fra myndighederne at udvælge områder der overvejende er tyndt befolket og har størst risiko for en ringe udbygning.

Det ville ellers gøre det langt mere muligt for TDC at fremvise en super god total dækning til 350.000 i Aarhus og straks få ekstra 0,2% = 700 husstande man kan overflytte fra Aarhus og 'snyde' 700 yderligere for dækning på Mols og/eller i et andet bakket område.

0,2 % er 5600 eller i gennemsnit ca. 60 pr. kommune

2 promille er netop ikke mange - jeg her ikke lige tjekket din sammentælling - men kravet er godt og ganske krævende. Arealdækningen på 98% vil også sikres en meget god dækning ude i naturen (udenfor de egentlige skove).

Jeg er lidt mere i tvivl om TT's totale dækning på Sjælland/Lolland-Falster, på Bornholm og i TV region Midt-Vest (ca Viborg/Lemvig/Ringkøbing/Ikast). Her kan TT's 800MHz frekvenser ikke anvendes fra alle master og/eller skal anvendes med nedsat sendestyrke (hensyn til Boxers TV UHF kanal 59 og 60).
TT har dog rigtigt mange LTE1800 frekvenser, som med lidt flere master vel normalt kan udfylde evt. huller.

Lars :)

44
7. februar 2014 kl. 08:34

Jeg er lidt mere i tvivl om TT's totale dækning på Sjælland/Lolland-Falster, på Bornholm og i TV region Midt-Vest
(ca Viborg/Lemvig/Ringkøbing/Ikast). Her kan TT's 800MHz frekvenser ikke anvendes fra alle master og/eller skal anvendes med nedsat sendestyrke (hensyn til Boxers TV UHF kanal 59 og 60).
TT har dog rigtigt mange LTE1800 frekvenser, som med lidt flere master vel normalt kan udfylde evt. huller.

Her kan jeg så supplere med, at selvom TT-netværket bliver nød til at sende med nedsat styrke, så har de planlagt sendemaster i nærheden af de store TV-sendere. F.eks. har de planlagt LTE800 i Spjald kun et stenkast (10 km) fra Videbæk Tv-senderen.

I det midt og vestjyske bør det dog ikke være noget stort problem. Mastetætheden hos TT-netværket er allerede ganske høj, og i mange områder er dækningsradiusen på de eksisterende mobilmaster på mellem 3-5 km. Så problemet med nedsat sendestyrke på LTE800 er altså et begrænset problem, og TT-netværket sætter nok ikke en eneste ekstra mast op på den konto.

Jeg forestiller mig, at udfordringen er lige så nem i de andre områder.

35
6. februar 2014 kl. 23:44

Det kan ikke nytte, at du fortsætter med at påstå, at der ikke kommer en top-dækning udenfor de 207 postnumre.

Det er jo ren Kafka. Jeg accepterer netop din præmis om, at markedet uden for de 207 postnumre giver lige så god dækning som i postnumrene.

Så summa summarum er, at mindre end 0,2 % af befolkningen ikke vil have adgang til en stabil 10 Mbit/s til nytår. Ministerens udsagn indebærer jo netop, at TDC har lovet det klart til nytår - og ikke en gang i 2015.

Så dit ekspertudsagn er, at mindre end 5600 - eller i snit mindre end 60 pr. kommune - ikke kan få en sådan bredbåndsadgang om 10,5 måneder.

37
7. februar 2014 kl. 00:34

Jeg skrev

TDC har selv oplyst, at den endelige dækning først kommer i 2015, .... muligvis mangler der endnu en procent eller to ved udgangen af 2014.

Mogens skrev:

Så summa summarum er, at mindre end 0,2 % af befolkningen ikke vil have adgang til en stabil 10 Mbit/s til nytår. Ministerens udsagn indebærer jo netop, at TDC har lovet det klart til nytår - og ikke en gang i 2015.</p>
<p>Så dit ekspertudsagn er, at mindre end 5600 - eller i snit mindre end 60 pr. kommune - ikke kan få en sådan bredbåndsadgang om 10,5 måneder.

Nej, ja skrev jo netop, at min opfattelse er, at TDC kun er næsten færdig med udbygningen i 2014. Medens for ministeren tilsyneladende synes at ordet 'næsten' er 'helt og alt' - sådan taler politikere - er 'næsten' for mig simpelthen et andet ord for ikke (færdigt).

Så det synspunkt kan du da ikke tillægge mig. De 1-2% som jeg tænker først kommer ind i 2015 kan udgøre op til 25-50.000 husstande. Det vil dog være meget sandsynligt, at adskillige af disse har en anden fast internetadgang eller muligvis dækkes af TT eller '3's 4G netværk.

Jeg tror ganske enkelt ikke, at manglende dækning vil være noget, der bare er i nærheden af det største problem for at få alle danskere digitaliseret mod offentlig myndighed og mod egen E-mail - ikke nu, ikke til nytår og slet ikke i 2015.

Lars :)

32
6. februar 2014 kl. 22:24

Du tror, at 99,8 % har adgang til en rimelig forbindelse med 10 Mbit/s download om godt 300 dage. Rimelig betyder stabil i samme grad som en XDSL forbindelse

Kære Mogens

TDC er ved at skifte alle deres basestationer i Danmark ud. Det betyder i praksis at alle de TDC sites du kan finde på mastebasen får nyt udstyr sat op og det gamle bliver taget ned.

Det udstyr man sætte op understøtter GSM/UMTS/LTE og det gør det i 800/900/2100 og 2600 MHz båndet (ikke alle sites bliver konfigureret sådan men alle sites kan konfigureres sådan)

Det betyder i praksis at den mast der stod og kørte GSM/UMTS i 900/2100 MHz om morgenen næste morgen køre GSM/UMTS/LTE og det gør det i 800/900/2100 og 2600 MHz båndet den næste morgen.

Den gang du arbejde byggede man først en GSM net og efterfølgende et parallelt UMTS net - sådan er verden ikke mere - nye tider og ny teknologi.

Prisen for at lave et sådan netværk svop er så billig at det koster det samme som hvis man havde beholdt det gale net og så udbygget kapaciteten løbende.

Der ligger en meget klar plan, man har lavet det første svop i en del af Nord Sjælland og i uge 10 begynder det at gå rigtig stærkt.

To ting kan skabe udfordringer - kommuner der gør indsigelse mod at man sætter nyt udstyr op eller er for langsomme til at forholde sig til at de anmeldelser man sender ind og hvor de har 14 dage til at reagere (i dag faldt Bornholm på plads)

Den anden ting er byggeansøgninger til nye sties der strander i sløve kommuner der gør det dyrt og besværligt at bygge infrastruktur - Thisted og Fredensborg Kommuner er to gode eksempler.

Tingene går stærkt, de går rigtig stærkt og med det tempo som operatørerne har på i øjeblikket (gælder dem alle) så tror jeg at kunderne bliver overrasket.

Det minder lidt om hjulskift i F1.

Hilsen

John Strand

24
6. februar 2014 kl. 19:33

Det kan i øvrigt undre, at 800 MHz dækker så godt, når kdagens mobile bredbånd kun dækker 22%. Og LTE er jo hårdere moduleret, selv om rækkevidden selvfølgelig er bedre.</p>
<p>Hvordan kan man gå fra 22% til 100%? kan man spørge.

Den har vi været igennem i en anden tråd. Sådan som jeg læser det, så mener Erhvervsstyrelsen at alle danskere skal kunne få 2 Mbit/s leveret over mobilt bredbånd på samme tid, og det er der de 22% kommer fra.

Mobilnetværkene er slet ikke dimensioneret efter skulle levere trafik til alle danskere på samme tid, og derfor er tallet så latterligt lavt.

Hvis de danske mobilnetværk skulle kunne levere bredbånd til alle danskere, så kan det også lade sig gøre - rent teknisk - men det er de ikke dimensioneret til på nuværende tidspunkt.

Derfor er Erhvervsstyrelsens udregning latterlig. Det svarer til, at Erhvervsstyrelsen forsøgte at udregne om taxier kan overtage al persontransport i Danmark, og så komme frem til at taxiselskaberne selv ikke kan klare opgaven.

26
6. februar 2014 kl. 19:49

Så du mener, at ministeren bruger andre kriterier for dækning med mobil bredbånd end erhvervsstyrelsen?</p>
<p>Hvilken model bruger ministeren så?

Ja, de taler om to forskellige ting.

Jeg skal ikke stå på mål for Sass Larsens udtalelser, men de 22% Erhvervsstyrelsen snakker om - hvis jeg har forstået det korrekt - det er hvis alle husstande skal kunne bruge mobilt bredbånd som primær forbindelse på samme tid. Altså et senarie, hvor der ikke er noget der hedder xDSL, fiber, kabel-TV osv. men hvor alle skal bruge mobilt bredbånd. Og i det senarie kan kun 22% af husstandede få 2 Mbit/s downstream på samme tid.

Det Sass Larsen henviser til er at stort set alle danskere vil få mulighed for at få 4G LTE med høj hastighed, og han taler ikke om et urealistisk senarie, hvor alle danskere udelukkende bruger mobilt bredbånd.

Sass Larsens udlægning er den version der ligger tættest på virkeligheden omend den heller ikke er korrekt, hvis det er en DJØF'er der skal bedømme udtalelsen.

17
6. februar 2014 kl. 16:57

TDC skal stadig først rapportere i marts 2016.</p>
<p>Kunne det ikke tænkes, at planerne bliver forsinket - f.eks. med henvisning til langsommelighed i tilladelser mv.</p>
<p>Læg i øvrigt mærke til, at ministeren faktisk med sin formulering lover, at alle i de listede postnumre kan få 10 Mbit/s på den ene eller den anden måde inden udgangen i år.</p>
<p>Hvad med andre postnumre?

Jo selvfølgelig kan TDC blive forsinket. Eller TDC kunne også skynde sig og få deres netværk opgraderet, før Telia, Telenor og 3 går på strandhugst og hugger flere og flere smartphone brugere, der er trætte af TDCs manglende 3G og 4G dækning.

TDC har en klar interesse i at skynde sig særdeles meget, før det bliver åbenlyst for enhver, at de er faldet bagud. Det forspring som de tre andre store teleselskaber har fået, det forspring skal TDC have indhentet, og derfor tror jeg faktisk også på TDCs udmelding.

De andre postnumre, der ikke er specifik dækket af TDCs licensvilkår, får også en bedre dækning fra både TT-netværket og TDC.

Her er det lige værd at bemærke, at selvom Telia og Telenor i øjeblikket kører i den sidste fase af deres 3G netværkssammenlægning (kun Aarhus og København mangler), så betyder det ikke, at TT-netværket ikke bliver udvidet flere steder. Der er steder i landet, hvor TT-netværket ikke dækker ordenligt endnu, men disse områder bliver først taget med i en anden runde.

Mht. TDC så kan alle og enhver gå ind på mastedatabasen.dk se TDCs LTE800 planer. De planer er så omfattende, at der næsten med garanti kommer LTE800 dækning alle de steder hvor TDC i dag har 2G dækning. Og der er ikke ret mange steder, hvor TDC ikke har 2G dækning. Jeg tror faktisk, at folk ligefrem vil opleve markant bedre LTE800 dækning end de i dag oplever 2G dækning hos TDC af den simple grund, at TDC opgraderer en lang række UMTS2100 mobilmaster med LTE800. TDC har nemlig opsat rigtig mange UMTS2100 mobilmaster langs de store hovedtrafikåre, og alle disse bliver opgraderet til LTE800.

15
6. februar 2014 kl. 16:49

.

16
6. februar 2014 kl. 16:49

TDC skal stadig først rapportere i marts 2016.</p>
<p>Kunne det ikke tænkes, at planerne bliver forsinket - f.eks. med henvisning til langsommelighed i tilladelser mv.</p>
<p>Læg i øvrigt mærke til, at ministeren faktisk med sin formulering lover, at alle i de listede postnumre kan få 10 Mbit/s på den ene eller den anden måde inden udgangen i år.</p>
<p>Hvad med andre postnumre?

TDC er nok færdig med at udbygge og svoppe deres netværk i starten af 2015.

I praksis så betyder det at TDC er i gang med at skifte alle deres basestationer ud til nye der håndtere "alle" frekvenser og teknologier.

I den forbindelse skal der bygges nogle nye sites man langt de fleste sits er baseret på de eksisterende sites.

Mogens har ret i at der kan opstå udfordringer, en operatør har for mere end 3 måneder siden anmeldt til Bornholms Regions Kommune at de ændre deres sites på Bornholm og kommunen har endnu ikke kunnet svare på den henvendelse.

I den kommune som er nævnt i en anden artikel med en utilfreds IT chef tager den pågældende kommune nogle meget høje lejepriser.

Jeg tro at den tidsplan Johnny beskriver kommer til at holde.

4
6. februar 2014 kl. 13:30

Det er jo fint, at TDC og TT nu tilbyder mobilt bredbånd på landet via 800 MHz båndet.

Men når man ser på abonnementerne, så indeholder TDC's største pakke 10 GB data. Hos Telia og Telenor indeholder de største pakker 100 GB data.

10 GB data er brugt på fem film hos Netflix og selv 100 GB data kan hurtigt få ben at gå på, eksempelvis hvis man arbejder hjemmefra i en periode eller ønsker at drive sin egen forretning fra hjemmeadressen.

Udover hastigheder, burde Henrik Sass Larsen også se på den datamænge det er muligt at få.

Det skal med rette siges at 3 tilbyder datapakker med op til 1.000 GB data. 3 tabte dog overfor TDC i kampen om at få den attraktive 2x20 MHz blok i 800 MHz nettet. Værdien for de 2x20 MHz er større for TDC, hvilket gjorde at de kunne betale en højere pris end konkurrenterne. TDC tjener nemlig penge på at borgerne forbliver på langsommere ADSL og TDC har derfor ingen interesse i at kunderne skifter til 4G. Derfor tror jeg heller ikke, at TDC kommer til at tilbyde 4G-forbindelser, der kan erstatte ADSL. Det der undre mig mest, er at vores erhvervsminister endnu ikke har set dette - men i stedet fremhæver 4G som en løsning for borgerne, når den langtfra er det, grundet dårlige vilkår.

I kontrakten med staten er TDC kun forpligtet til at dække. De er ikke forpligtet til at sælge brugbare produkter til en rimelig pris.

8
6. februar 2014 kl. 13:53

Sass Larsen henviser vist kun til TDC, da det jo var TDC, der fik næsten alle frekvenser og dertil hørende dækningspligter for 800 MHz. Så glem TT som sikkerhedsnet og grundlag for ministerens svar.

Selvfølgelig skal Sass Larsen henvise til TDCs forpligtelser i sit svar, men alle der følger branchen lidt ved udemærket godt, at TT-netværket kommer til at dække stort set lige så godt som TDC i de 207 nævnte postnumre.

TDC bliver nød til at opsætte nogle ekstra mobilmaster i nogle meget specifikke områder, men ellers bliver TDC og TT-netværkets dækning ens i 99% af områderne.

Ligeledes vil 3s LTE1800/2600 netværket også dække i rigtig mange af de områder, hvor der i dag er dårlig xDSL forbindelser.

2
6. februar 2014 kl. 12:21

Ved ikke om der er nogen her, som kunne finde på at stemme på en som kommer med så meget tåge snak.

»Nu er jeg medlem af Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer, og vi får den ene melding efter den anden om, at det ikke bare er nogle få steder, der er et problem. Det er virkelig udbredt i yderområderne og på øerne, også de helt små øer. Det er virkelig et problem.«

og

Ministeren pegede omvendt på den nye bredbåndskortlægning, som Erhvervsstyrelsen udgav for nyligt, hvor konklusionen var, at højst 10.000 husstande og virksomheder i landet ikke kunne få downloadhastigheder på mindst 2 megabit/s.

Ja enten lyver Erhvervsstyrelsen, eller også Landdistrikter og Øer, hvem stoler du så mest på.

Det går fint med bredbåndsdækningen i Danmark, og ved udgangen af 2014 vil udkantsområder være dækket af nyt 4G-netværk med 10 megabit. Sådan lyder meldingen fra erhvervs- og vækstministeren.

Ja 10 megabit. er ikke meget til 10.000 husstande og 207 Postnummer :-)

Desuden kan man som firma, med bare det mindste behov for båndbrede ikke bruge et forbrugsafregnet internet, med tanke på regnskab, opdateringer, og alt andet trafik. Hvis man i stedet have stillet krav om at der skulle leveres mobildata uden begrænsning ved dem som ikke kunne få mere ind 2 megabit/s på fastnet, til fastnetspis, så var der en aftale som kunne bruges til noget.

1
6. februar 2014 kl. 12:12

Som jeg flere gange har påpeget, er opgørelsen over dem, der ikke kan få 2 Mbit/s, forkert.

Alligevel bruger ministeren helt ukritisk kortlægningens fejlagtige tal:

"Ministeren pegede omvendt på den nye bredbåndskortlægning, som Erhvervsstyrelsen udgav for nyligt, hvor konklusionen var, at højst 10.000 husstande og virksomheder i landet ikke kunne få downloadhastigheder på mindst 2 megabit/s."

Også sidste år sagde kortlægningen 10.000. Der er altså heller ikke sket noget i det forgangne år med kortlægningens metode.

Men det rigtige tal er formentlig omkring 50.000, og der er næppe mange af disse, som får hjælp af 800 MHz til en stabil forbindelse på 10 Mbit/s på rimelige vilkår. Hvad bliver betingelserne med forbrugslofter, fast IP osv i forhold til det, som alle vi andre har.

Hvad er i øvrigt logikken i støtte til Bornholm, hvis man stopper der.

Henrik Sass Larsen: "Det er en ommer"

39
7. februar 2014 kl. 01:35

Alligevel bruger ministeren helt ukritisk kortlægningens fejlagtige tal...

Manden har ikke en dyt forstand på emnet, og ej heller interesse for de marginale områder som er og bliver ramt, fordi der ikke er mange stemmer at hente.

S henter traditionelt de fleste stemmer i storbyen - folk i udkantdanmark skal flyttes og stables i de større byers lejekaserner, hvor S traditionelt har deres utallige boligforeninger.. sossernes politik så længe jeg kan huske.

3
6. februar 2014 kl. 13:10

Helt enig, Mogens.

Helt som forventet/frygtet, så gik der ikke længe før en åbenlys fejlagtig konklussion i en rapport belejligt forsøges brugt af en politiker til at gemme sig bag.

Det er bare for slapt, Sass Larsen!