Erhvervslivet stiller grønne krav til it-leverandørerne: Mærsk er næste gigant i rækken
Vil man som it-leverandør i betragtning, når A.P. Møller-Mærsk går på indkøb skal man bogstavelig talt gøre sine hoser grønne. For allerede fra næste år vil shipping-kæmpen stille nye krav til bæredygtighed, når der skal købes it-løsninger.
Det skriver ITWatch.
Dermed lægges der endnu en paratmeter til paletten med krav om pris, sikkerhed og drift.
»Er it-virksomheder gode til at leve op til dem, så kan det være udslagsgivende for, at de vinder opgaven,« siger Henrik Bruun-Pedersen, der er ansvarlig for it-indkøb i Mærsk til ITWatch.
Og den lyseblå container-gigant er ikke alene om at vise leverandørerne en anden virkelighed. Det samme gælder for Ørsted, der ifølge ITWatch allerede vægter bæredygtighed med 15 procent, når der skal vælges leverandør i et cloud-udbud.
Henrik Bruun-Pedersen vurderer, at det bliver helt almindeligt med krav til bæredygtighed, når det private skal vælge it-leverandør. Derfor efterlyser han en række standarder for at gøre hele arbejdet med bæredygtighed lettere for både kunder og leverandører.
Læs mere her: It-leverandør kritiserer det offentlige: Prioriterer ikke grønne løsninger i udbud
En løbende diskussion
Udmeldingen fra A.P. Møller – Mærsk spiller ind i en debat, der har pågået i en uges tid her på Version2 om det offentliges evne til at stille grønne it-krav til sine leverandører.
Senest har Digitaliseringsstyrelsen udgivet en rapport, der anbefaler, at det offentlige benytter sig af EU’s GPP-kriterier til at købe grønne ind på it-fronten. Dog holder man igen med at gøre kriterierne obligatoriske for offentlige myndigheder på grund af manglende erfaring med kravene og en gennemgribende frygt for, at for stramme bæredygtighedskrav banker prisen på it-løsningerne i vejret.
Læs mere her: Ny rapport: Her er de bedste leverandørkrav til at sikre grønne it-indkøb
Men hos KMD, der er blandt de helt store leverandører til det offentlige, forlyder det, at netop den europæiske standard foreslået i rapporten er noget de fleste leverandører i forvejen lever op til. Faktisk efterlyser KMD, at det offentlige stiller strammere krav til bæredygtighed og gør det grønne til et reelt konkurrenceparameter i stedet for et sæt minimumskriterier.
Læs mere her: Leverandører er klar til grønne krav, når det offentlige køber it: »Det er ting, man har styr på«
Det er man nemlig vant til hos KMD, når man leverer sine ydelser til den private sektor. Her stilles der helt anderledes skrappe grøn om brug af eksempelvis grøn strøm.
I det offentlige har man foreløbigt taget sig et års betænkningstid til at indsamle erfaringer med GPP-kriterierne. Om det udmønter sig i, at det offentlige pålægger sig selv at stille grønne krav til it-leverandørerne, ligesom man tydeligvis gør i det private, vil tiden vise.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.