Erhvervsliv jubler over ny datapagt mellem USA og EU

EU-kommissionen blev tirsdag enig med USA om datapagten Privacy Shield, der erstatter den underkendte Safe Harbour-aftale.

Deadlinen var allerede overskredet, da EU-kommisionen og USA tirsdag fik forhandlet de sidste knaster på plads til en ny dataaftale, der har fået navnet Privacy Shield.

Aftalen betyder, at virksomheder igen kan lade data flyde mellem europæiske nationer og USA uden umiddelbar frygt for repressalier fra nationale datamyndigheder.

Læs også: EU vil tillade amerikansk masseovervågning af europæere med forslag til ny Safe Harbour-ordning

Og det er godt nyt for dansk erhvervsliv, der har set frem til en ny aftale, skriver Finans.

»Aftalen er vigtig, fordi internettet er globalt. Det at kunne sende data rundt i verden uden at tage hensyn til grænser, er en naturlig praksis. Og der skal være nogle klare regler, så man har tillid til, at der bliver passet godt på dine og mine data,« siger Dansk Erhvervs fagchef for it og digitalisering, Janus Sandsgaard, til Ritzau.

Læs også: Amerikanske senatorer bremser lov med afgørende betydning for ny Safe Harbour-aftale

Også hos Dansk Industri tager man pænt imod den nye aftale.

»Det er af afgørende betydning for dansk og europæisk erhvervsliv, at der er fri bevægelighed af personoplysninger mellem EU og USA. Virksomhederne opnår dermed sikkerhed for det fremtidige lovgrundlag på området,« siger Adam Lebech. der er branchedirktør for DI Digital.

Læs også: 200 danske virksomheder i Datatilsynets søgelys for ulovlig dataoverførsel til USA

Præcist hvor sikker Privacy Shield-aftalen er, fremstår dog stadig uklart. Privacy-aktivist Max Schrems, der med et søgsmål mod Facebook sidste år fik EU-domstolen til at erklære Safe Harbour ulovlig, har i en meddelelse antydet, at det kan blive nødvendigt med endnu en juridisk armlægning om persondata.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
Thomas Watts

"Det er af afgørende betydning for dansk og europæisk erhvervsliv, at der er fri bevægelighed af personoplysninger mellem EU og USA."

Tjah... man må sige, han får sit ønske opfyldt. Persondata vil flyde ganske smertefrit...

René Nielsen

»Det er af afgørende betydning for dansk og europæisk erhvervsliv, at der er fri bevægelighed af personoplysninger mellem EU og USA. Virksomhederne opnår dermed sikkerhed for det fremtidige lovgrundlag på området,« siger Adam Lebech. der er branchedirktør for DI Digital.


Man sidder med det indtryk at manden er fuldstændig ligeglad med om hans kunders data er beskyttet eller ikke. Bare han kan flytte dataene derhen hvor han vil, så er alting godt!

Jeg tror ikke der kommer til at gå lang tid før den næste sag kører ved EU domstolen og så kan jeg sige "Hvad sagde jeg"

Anne-Marie Krogsbøll

På Altinget er reklametrommerne i gang for, hvor mange penge vi kan tjene på vore sundhedsdata, og hvor fantastisk det vil være at proppe dem i forskermaskiner som IBM' Watson: http://www.altinget.dk/velfaerdsteknologi/artikel/sundhedsdekan-data-til...

Alt pakket pænt ind i gyldne løfter om den enorme betydning for sygdomsbekæmpelse, og om den enorme respekt for datasikkerhed og privatliv.

Men kan man beskytte data, hvis de bliver proppet ind i Watson og lagt ud i skyen?

Og hvordan spiller dette sammen med nyheder som den, at forsikringsselskaber vil have adgang til gendata?:
http://ugeskriftet.dk/nyhed/foreninger-advarer-mod-give-forsikringsselsk...
http://www.dagensmedicin.dk/nyheder/organisationer-protesterer-over-fors...

Hvor er løfterne om, at medicinalfirmaer ikke får adgang til vore data uden vores samtykke?

Man stikker befolkningen blår i øjnene, når man lover at passe på sundhedsdata - man mener det ikke - sundhedsdata bliver Danmarks nye eksporteventyr - med eller uden vores samtykke.

Jesper Lund

EU-domstolen trak tæppet væk under Safe Harbour ordningen, og det gav problemer for erhvervslivet.

Derfor er det måske forståeligt at de nu jubler, fordi der kommer en ny "Safe Harbor", aka EU-US Privacy Shield. Men har erhvervslivet reelt grund til det?

Der har allerede været en betydelig kritik af at EU-US Privacy Shield ikke opfylder de krav, som oplistes blandt præmisserne i Schrems dommen. Kravene er meget præcise, og de nye retsgarantier meget løse/upræcise. Næppe den bedste cocktail.

Der vil med sikkerhed komme forsøg på at få EU-domstolen til at underkende den nye Safe Harbor (beslutning), svarende til Schrems sagen mod Facebook. Det vil tage et par år, og i den tid vil der være maksimal usikkerhed om det (nye) retslige grundlag, som virksomheder bruger til at overføre persondata til USA. Hvor længe overlever det?

Næppe grund til jubel.

Anne-Marie Krogsbøll

Jesper:

Men tror du ikke, at i hvert fald dele af erhvervslivet (eks. medicinalindustrien) hellere i en periode vil have uklare regler, som man så kan tolke efter egne behov, end klare regler, der siger "Nej, det må I ikke"?

Man kan måske trods alt nå en del på et par år, og måske også derved vinde en form for "hævd" på, at man må gøre, som man gerne vil?

Jesper Lund

Men tror du ikke, at i hvert fald dele af erhvervslivet (eks. medicinalindustrien) hellere i en periode vil have uklare regler, som man så kan tolke efter egne behov, end klare regler, der siger "Nej, det må I ikke"?

Det "uklare" er ikke overladt til erhvervslivet at fortolke. Det handler om at virksomhederne skal gå og vente (i uklarhed) på hvad EU-domstolen siger til den nye Safe Harbor.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017