Undgå musearm: Her er de smarte genveje til Windows 8

Illustration:
Uden en touchskærm er tastaturgenveje den letteste måde at navigere rundt i Windows 8, hvor der skal tre klik og fire flytninger af musen til at slukke pc'en. Få bugt med museskaden her.

Efter en uge med den nye testversion af Windows 8 står det klart, at Microsoft står over for at skulle oplære mangeårige Windows-brugere på ny.

Windows 8 placerer nemlig det velkendte Windows-skrivebord i helt nye omgivelser, som først og fremmest er designet til at gøre Windows 8 lettere at bruge på en tablet.

Men på en almindelig bærbar pc, hvor skærmen ikke reagerer på en god måde, uanset hvor meget man prikker til den, kan de nye Windows-omgivelser være en udfordring.

Den klassiske Start-knap, som i Windows Vista blev til en Windows-knap, er forsvundet fra proceslinjen. Den er erstattet af såkaldte 'hot corners', når man bruger en mus, eller 'swipes', hvis man har en touchskærm.

Hvis du har downloadet Windows 8 Consumer Preview, så kan du eksempelvis hos Ars Technica læse om den grundlæggende navigation i Windows 8.

Når man først har fundet ud af, hvordan Windows 8 er skruet sammen, så begynder den virkelige udfordring, og her kommer en gammel kending til sin ret.

Efter en uges brug på en almindelig bærbar pc er det nemlig tastaturgenvejene, der gør det lettest at komme rundt. I tidligere Windows-udgaver var højre museknap ofte din bedste ven, men det er i mindre grad tilfældet i Windows 8. I hvert fald så snart man bevæger sig uden for det normale Windows-skrivebord.

Windows 8 indeholder et nyt koncept kaldet 'charms', som i praksis er afledt af højrekliksmenuen. Her finder man en række fundamentale funktioner, og det er en let menu at få frem med en touchskærm eller en mus.

Men må man nøjes med en trackpad, så er der lang vej til nederste højre hjørne og derfra op til den charm, man gerne vil aktivere. Derfor bliver genvejen Windowstast + C den lette løsning. Der findes endda genveje til hver enkelt charm i menuen.

Windows 8 giver også mulighed for at fastgøre en begrænset udgave en Metro-baseret applikation i den ene eller anden side af skærmen. Der kan genvejen Windowstast + punktum hjælpe dem uden touch eller mus.

Og uden en decideret Start-knap på Windows-skrivebordet er Windowstasten i sig selv den letteste måde at få den nye Start-menu frem på.

Efter årtiers debat om museskader, hvor netop tastaturgenveje er blevet fremhævet som en god aflastning af musearmen, så kunne det lyde positivt, at Windows 8 opfordrer til større brug af tastaturgenveje.

I praksis er indtrykket efter en uges brug dog, at det er lidt besynderligt at navigere i Start-menuen med piletasterne, fordi det går hurtigere end at bruge trackpad'en, og det er unægtelig gammeldags at have en liste med genveje liggende ved siden af pc'en, fordi de endnu ikke sidder på rygraden.

Til Windows 8's forsvar skal det dog siges, at oplevelsen er bedre med en mus, men er man på farten eller sidder med pc'en i skødet, så skal der gang i tastaturet, hvis man ikke vil slide trackpad'en op.

Windows 8 er også beregnet til, at man ikke slukker sin pc så ofte. Det giver lidt en lettelse for dem, der foretrækker det klassiske Windows-skrivebord, for hvis man klappede sin bærbare pc sammen, mens man havde en klassisk Windows-applikation åben, så fortsætter man direkte på skrivebordet, når man vækker pc'en igen.

Hvis man vil slukke pc'en, så skal man med musen først ned i højre hjørne for at få Charms-menuen frem. Derefter skal man op og klikke på Settings, ned og klikke på Power og derefter vælge at slukke pc'en. Det er fire musebevægelser og tre klik. Mod to af hver i Windows 7.

Herunder kan du se en oversigt over nye og eksisterende genveje i Windows 8 med det forbehold, at genvejene kan nå at ændre sig, når den danske udgave er klar.

FunktionTastaturgenvej
Start-menuenWindows-tasten
Skift sprog på tastaturetWindows-tast + mellemrum
Få menuen frem i en Metro-appWindows-tast + Z
Skift mellem applikationerAlt + Tab
Fastgør en Metro-app i højre sideWindows-tast + .
Fastgør en Metro-app i venstre sideWindows-tast + . to gange
Skift til skrivebordetWindows-tast + D
Zoom ud i Start-menuenWindows-tast + +
Zoom ind I Start-menuenWindows-tast + -
Luk et programWindows-tast + F4
Alle 'charms'Windows-tast + C
Search-charmWindows-tast + Q
Share-charmWindows-tast + H
Start-charmWindows-tasten
Devices-charmWindows-tast + K
Settings-charmWindows-tast + I
Søg blandt applikationerWindows-tast + Q
Søg blandt indstillingerWindows-tast + W
Søg blandt filerWindows-tast + F

Version2 tester Windows 8 på HP ProBook 6360b, som er udlånt til Version2 af HP Danmark.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
Venligst Slet Min Bruger

Naiviteten er helt på din side.

Hvis du har problemer med at lære folk, at de kan trykke CTRL+P for at printe, Windowstast+E for at åbne Stifinderen mv., så bør du måske træne dine læreregenskaber lidt. Jeg siger ikke, at de kan lære alle genveje (jeg kan dem heller ikke), men at udelukke, at de kan bruge dem.. det er sgu naivt.

Bruger jeres bogholderi ikke genvejstaster i jeres økonomistyringsprogram f.eks.?

Christian Nobel

Normalt er argumentet mod at bruge Linux, at uha nej det kan brugerne slet ikke bruge, for startknappen sidder i øverste hjørne, i stedet for nederste, eller hvilke andre marginale og latterlige små undskyldninger man kan diske op med.

Men når man så går fra en version af Windows til en anden der er radikalt anderledes, så er der ikke grænser for hvad brugerne sagtens kan finde ud af.

Tilsvarende for MSO vs OO/Libre diskussionen.

Man undres.

Gert Agerholm

med at lave bruger vejledninger ind til produktet rent faktisk findes. Jeg synes at historien gentager sig gang på gang, sidst ved Windows 7. Vi skal af en eller anden årsag prop fodres med informationer og vejledninger i produkter som slet ikke findes og info om at det bliver "åh så godt".

Venligst Slet Min Bruger

Windows 8 findes skam som både Dev. Preview og Consumer Preview, men det ved du jo sikkert.

Der er ingen, der tvinger dig til at læse artiklerne om Windows 8 - går jeg da ikke ud fra. Om du kan li' det eller ej, så har Windows en enorm indflydelse på IT-verdenen, og derfor er det vel kun relevant, at der bliver fortalt og forklaret en del om den næste store opdatering.

John Kristensen

Linux får gyldne tider ;-)

Når den alm bruger der mest bruger musen til at navigerer med ser det her "rod" og "nymodens bras" hvor alting ikke er hvor de plejer, og nu har brugt laaang tid på at vænne sig til en PC og hvor man "trykker" for at få det der "indernet" frem, så vil alternativet der ligner mest komme til sin ret, Linux/Ubunto

Jeg ved det selvfølgelig ikke, men jeg tror ikke Win8 bliver den succes som MS håber og tror på, omvæltningen er simpelthen for stor, specielt når det skal presses igennem på én gang

John Kristensen

Ja OK, min kommentar med "indernettet" var ikke så bogstaveligt, men mere en generel betragtning af hvordan de lidt knap så øvede PC brugere vil reagerer på Win8, som jeg ser det ;-)

Den gruppe af mennesker jeg har hjulpet med PC køb, problemer og instruktioner i brug, er ihvertfald utrolig fastgroet i deres måde at gøre tingene på

Venligst Slet Min Bruger

Det lyder bekendt. Men jeg har faktisk oplevet, at folk er villige til at lade sig overbevise, hvis bare det nye er "pænere".. :)

Hvordan Windows 8 bliver modtaget må tiden vise. Jeg er ikke umiddelbart overbevist om, at start-skærmen er fantastisk på en PC - til gengæld tror jeg det virker supergodt på en tablet.

Daniel Madsen

Det er ihvertfald ikke utænkeligt at vi power-users må overgive os på et eller andet tidspunkt.

Det lader til at både Microsoft og Apple har taget lidt for meget LSD på det seneste og mener vi befinder os i en "Post-PC" era.

I forhold til hr. og fru Jensen er der en hvis mening i galskaben - de vil formentlig blive rigtig glade for deres tablets og ikke savne deres PC.

Men at Microsoft vitterligt mener at det samme skulle gøre sig gældende for erhvervslivet er direkte idioti - Vi mangler stadig at få det endelig afklaret, for indtil videre har vi ikke fået præsenteret de professionelle versioner af Windows 8, men ifølge Microsofts Windows Business Blog kan vi godt begynde at vænne os til Metro: http://windowsteamblog.com/windows/b/business/archive/2012/03/06/windows...

"Our goal is to offer a “no compromise” solution so you don’t have to choose between productivity and convenience. With the new Metro style interface in Windows 8, users get an experience built for touch that also works beautifully with a mouse and keyboard."

Hvis Microsoft ikke vågner op og får et lidt mere realistisk forhold til hvordan Windows anvendes i erhvervslivet, så ender det med at man i første omgang vil gøre sig mere fri af Windows (hvilket betyder mindre .NET og mere Java) og på længere sigt er man også nød til at stille spørgsmålstegn ved om man kan vil basere sin forretning og strategi på et operativsystem hvor Desktoppen risikerer at blive fjernet som et fortidslevn i Windows 9 eller 10. Man kunne meget vel begynde at se mere positivt på Linux alene fordi man ikke risikerer at få trukket diktatoriske beslutninger ned over hovedet på ens forretning.

Det er yderst risikabelt det Microsoft her har gang i. Det sker ikke fra en dag til den anden, men hvis ervhervslivet begynder at miste tilliden til Microsoft, så kunne det meget vel betyde et gennembrud for Linux (og dette siger jeg som Microsoft entusiast, det er på ingen måde ønsketænkning fra min side).

Faktum er at det i høj grad er erhvervslivet der er skyld i Windows' success. Fordi erhvervslivet i så høj grad kører Windows, så vælger skolerne også at fokusere på Windows (da det jo er det folk kommer til at arbejde med) og folk vælger at anvende det privat (da det jo er det vi bruger på arbejde). Svigt erhvervslivet og hele denne pyramide falder sammen.

Jesper Stein Sandal Blogger

Jeg har lige tilpasset Start-menuen på test-pc'en og blandt andet tilføjet knapper til at lukke ned og genstarte. Det hjælper (men vi kan godt blive enige om, at det ikke er ideelt at skulle bruge tid på tilpasning).

http://www.zdnet.com/blog/bott/the-metro-haters-guide-to-customizing-win...

Et script til at oprette knapperne findes her: http://www.labnol.org/software/shutdown-restart-in-windows-8/20989/

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017