Er USB 3.2 ikke hurtigt nok til dig? Snart kommer USB4

7. marts 2019 kl. 12:105
Smeltes sammen med Thunderbolt 3.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kom USB 3.2 som en nyhed for dig, da den blev annonceret for nylig, må du hellere sætte dig ned nu. For til sommer ventes specifikationen for USB4 at blive færdig. Blandt andet skal den yderligere fordoble overførselshastighederne.

Noget af det specielle ved USB4 er, at den ud over at bygge oven på de USB-arkitekturer, vi har i dag, også er baseret på Thunderbolt 3-protokollen, som Intel for nylig har gjort royaltyfri for andre chipleverandører.

Nu er specifikationen doneret til USB Promoter Group, som Intel er medlem af sammen med blandt andet Apple og Microsoft.

40 gigabit per sekund

Som vi (digi.no, red.) skrev i forrige uge, understøtter USB Type-C-kontakten to separate baner. Det gør det muligt for det, som nu kaldes for USB 3.2 Gen 2x2, at have en kapacitet på 20 gigabit per sekund. Med USB4 skulle dette kunne fordobles endnu en gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De USB Type-C-kabler, vi har i dag, understøtter ifølge USB Promoter Group to baner. Men for at opnå 40 gigabit per sekund kræves der nye, 40 Gbps-certificerede kabler.

USB Type-C forener blandt andet USB, PCIe, Display Port og Thunderbolt i samme stik.

Fælles kontakt

Samtidig med at USB4 skal være kompatibel med USB 2.0, USB 3.2 og Thunderbolt 3, er tanken, at den bør være den eneste kontakt, som er nødvendig for pc’er i fremtiden.

»USB’ens primære mål er at levere den bedste brugeroplevelse ved at kombinere leverance af data, videostreaming og el i en brugervenlig og robust kabel- og kontaktløsning,« siger Brad Saunders, formand i USB Promoter Group, i en pressemeddelelse (pdf).

Artiklen fortsætter efter annoncen

»USB4-løsningen skræddersyr specifikt BUS-operationen med henblik på at forbedre denne oplevelse ved at optimere blandingen af data og videostreaming over én enkelt forbindelse og fordobler derudover ydelsen,« fortsætter Saunders.

Det er dog usandsynligt, at der kommer USB4-kompatible produkter på markedet i år.

Integreres i CPU’er

I en separat meddelelse oplyser Intel, at Thunderbolt 3 understøttes af Windows 10, MacOS og Linux samt mere end 400 forskellige pc-modeller og 450 eksterne enheder.

Intel har tidligere meddelt, at selskabet vil integrere Thunderbolt 3-understøttelse i selskabets fremtidige CPU’er. De første skal være processorgenerationen med kodenavnet Ice Lake og 10 nanometers procesteknologi.

Artiklen er fra digi.no.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
8. marts 2019 kl. 11:20

Hvis man opdaterer sit OS og udstyr er man på mere sikker grund.

Fra den linkede artikkel *Forskerne sier de har samarbeidet med produsenter om å rette opp i problemene siden 2016. De skriver at MacOS fikset muligheten til å få administratortilgang i oppdatering 10.12.4, men at metoden fortsatt er relevant på et generelt nivå. *Nye Windows-maskiner som leveres med Windows 10-versjon 1803 eller senere har fått IOMMU aktivert, mens maskiner som ble levert før 1803 fortsatt er sårbare. * *Linux har fått oppdateringer som skal sørge for å sikre Thunderbolt-porten, og disse er en del av Linux kernel 5.0. *

4
8. marts 2019 kl. 15:28

De skriver: Det skal selvfølgelig nevnes at ikke alle PC-er med USB-C har Thunderbolt-støtte, så hvis du vil være sikker, skal du købe en maskine uden Thunderbolt!

Selvom IOMMU er blevet aktiveret, så er man stadig ikke sikker, de skriver: at mer markante designendringer vil være nødvendig for å rette problemet, skriver forskerne, som anbefaler brukere å oppdatere systemene sine og være varsomme med å koble til ukjente USB-C-enheter til maskinene sine – spesielt på offentlige steder.