Er Twitter redningen når it-systemerne går ned?
Da strømmen lørdag aften forsvandt i store dele af nordøst-Odense, kom driftsfolkene på Syddansk Universitet på overarbejde.
Den manglende strøm betød nemlig nedbrud i flere it-systemer for studerende og ansatte, og det ville it-chef Kurt Gammelgaard Nielsen gerne informere sine brugere om. Han skrev derfor Twitter-beskeder om nedbruddet for at se, om han på den måde kunne nå ud til flere.
»Når systemerne brager ned, har vi en beredskabsplan for, hvordan vi informerer, og det kører på skinner. Men det er primært for de interne brugere og ikke så meget de studerende,« forklarer han til Version2.
Den faste procedure inkluderer beskeder på en driftsstatus-side på universitetets hjemmeside, men her kommer de færreste brugere forbi af sig selv. Er det store, kritiske nedbrud, kan it-folkene også skrive en e-mail ud til alle ? men nedbruddet lammede også hele e-mail-systemet.
Med Twitter og andre eksterne medier kunne man måske nemmere få informeret folk, tænkte it-chefen og forsøgte i det små med et par Twitter-beskeder, der blev videresendt af Syddansk Universitets officielle Twitter-kanal.
Men effekten var dog beskeden, for kun 76 personer følger universitetets Twitter-konto, og beskeden blev ikke retweetet videre rundt blandt de studerende.
»Jeg vil ikke kalde det en succes. Men det er en overvejelse værd: Hvordan får man informeret sine brugere bedst?« spørger Kurt Gammelgaard Nielsen og efterlyser gode ideer fra andre.
It-nedbruddet på universitetet ramte ikke hjemmesiden, så her var der mulighed for at søge information, men et scenarie hvor både e-mail og hjemmeside er lagt døde er ikke utænkeligt.
»I de situationer ville det være smart med en uafhængig kanal som Twitter,« siger Kurt Gammelgaard Nielsen.
Håber på tilbagemeldinger fra brugerne
Problemet med Twitter er dog, at det ikke bliver brugt af en ret stor del af de 20.000 studerende, så skal man ramme bredt, ville Facebook være et bedre valg. Men it-chefen er glad for Twitter-formatet til hurtige opdateringer. Og så kunne feedback også komme den vej.
»Selvom et system kører igen hos os, kan det være, at brugerne har en anden oplevelse, fordi en server hænger. Så kunne de melde tilbage om fejl via Twitter. Vi har jo de formelle support-kanaler, men i sådan en situation kunne det være en hurtig, uformel kanal,« siger han.
Strømafbrydelsen, der udover universitetet ramte 12.000 husstande og Ikea i Odense, varede over tre en halv time. Det ene af de to serverrum på Syddansk Universitet kørte videre som normalt, med strøm fra en dieselgenerator, mens det andet kun havde hjælp fra en UPS.
Og undervejs i det timelange udfald løb batterierne i UPS'en tør for strøm, og flere it-systemer stod af. Ud over et dødt mail-system til studerende og ansatte betød nedbruddet blandt andet, at studerende ikke kunne tilmelde sig eksamen eller tilgå undervisningsmateriale. I alt 25.000 brugere var ramt.
Batterierne i UPS'en er it-chefen ikke så imponeret over, for de løb tør for strøm hurtigere end lovet af producenten. Men på diesel-siden var der masser af overskud.
»Vi brugte omkring 40 liter diesel under strømafbrydelsen. Og tanken rummer 1200 liter,« siger Kurt Gammelgaard Nielsen.
Bruger du sociale medier til at informere om it-drift og nedbrud? Del dine erfaringer og gode idéer i debatten herunder.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.