It-branchen sviner som al verdens flytrafik

It er ligeså belastende for miljøet som flytrafikken, målt i CO2-udslip, men få tænker på miljøkonsekvenserne af at være online konstant.

Vi bruger meget af vores tid på nettet, både på grund af vores job, men også privat. De fleste tænker dog ikke på, at servere over hele kloden er rødglødende, og at kraftværker desperat forsøger at generere strøm til at holde alle maskinerne i gang.

Faktisk står brugen af it for en lige så stor andel af den globale årlige CO2-udledning som flybranchen, nemlig 2 procent. Det skriver Information.

»Alle kan jo se, at det koster energi at flyve en jumbojet til Mallorca. Men at vores it-systemer forurener, er en overraskelse for mange,« udtaler Kåre Jelling Kristoffersen, der er seniorkonsulent i it-virksomheden Lector, der rådgiver virksomheder i at håndtere deres dataforbrug, til Information.

Hver eneste kilowattime, som bruges til at holde pc'eren tændt og online, giver et energiforbrug på en halv kilowattime på servere et sted på jorden. Yderligere har man regnet ud, at den mængde elektricitet, der bruges hvert år på at sende spammails, for eksempel om potensmedicin, svarer til to millioner amerikanske husstandes energiforbrug.

Men folk er ikke bevidste om svineriet.

»Folk ved selvfølgelig godt, at computere kræver strøm. Men der kommer jo hverken røg op af den bærbare, af mobiltelefonen eller af kontoret, når vi er på nettet. I stedet kommer røgen op af skorstenen på de elværker, der leverer energi til de hostingcentre, som behandler de her utrolig store mængder data. Men vi mærker det ikke, så vi kan overhovedet ikke fornemme, at der skulle være et miljømæssigt problem« udtaler Kåre Jelling Kristoffersen til Information.

Det globale behov for datalagerplads stiger da også med 60 procent om året, og det kræver store datacentre med enorm køling.

Datarod

Størsteparten af verdens datamængde, 80 procent, er uordnet og ligger som en stor rodebunke af løse filer som fotos, tekstdokumenter, gamle datingprofiler, forældede nyheder eller Youtube-hjemmevideoer, som ingen ser. Også de milliarder af mails, som ikke slette, optager plads.

»40 procent af alle virksomheder gør intet for at rydde op, men beholder i stedet al data til evig tid. Det betyder både udgifter til dataopbevaring, men giver også et problem med at håndtere og finde rundt i de store mængde data. Og det skaber også et miljøproblem, uanset om virksomhederne bekymrer sig om det eller ej,« udtaler Kåre Jelling Kristoffersen til Information.

Kåre Jelling Kristoffersen forudser, at der i fremtiden vil blive stillet krav til virksomheder om at slette forældede data.

»Der er jo også lovgivning om, at man skal skrotte sin gamle bil. Man kan ikke bare klippe pladerne af den og efterlade den på gaden,« udtaler han.

Det er dog vigtigt at understrege, at internettet ikke kun bidrager til forureningen, men også giver en miljømæssig gevinst. Mange af de services, som nettet tilbyder, erstatter nemlig produkter, der tidligere ville have været endnu mere skadelige for miljøet, for eksempel trykte aviser, som man smed ud dagen efter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Lars Tørnes Hansen

Fra enten til anden er der ingenting i den her artikel der hænger sammen.

Vi kan starte med: Hvad har energiforbruget for fly og energiforbruget i IT branchens med hinanden at gøre?

... og slutte af med at konkludere at bil-analogier giver rådne sammenligninger. Ud fra den logik skulle biblioteker også skrotte digitalt materiale som er gemt til eftertiden.

Det er en ommer.

  • 0
  • 0
Johnny Olesen

IT sviner lige så meget som fly. Men hvor meget energi sparer IT og hvor meget forurening undgås pga. IT? Jeg tænker på videokonferencer, værdifulde informationer vha. BI-systemer, bedre logistiksystemer osv.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere