Er du bange for at virtualisere dine servere? Kom i gang!

Når nu servervirtualisering er så godt, hvorfor er det så kun en femtedel af serverne, der er virtualiseret i dag? Glem forsigtigheden og kom i gang, for softwaren er bundstabil, forklarer konsulent.

Virtualisering i serverrummet er gået fra buzzword til velkørende virkelighed i mange virksomheder. Og at få skiftet de fysiske servere ud med virtuelle rammer også lige ned i to af tidens hotte trends.

»Lige nu er der rigtig meget fokus på to ting i it-afdelingerne: At spare en masse penge, og at være grønne. Virtualisering af serverne har en hurtig return on investment, og da man sparer strøm og køling, går det hånd i hånd med at være grøn udadtil,« siger Carsten Neubert, konsulent hos Devoteam.

Men alligevel anslår han, at kun 15-20 procent af serverne i Danmark er virtualiserede nu. Interessen er der hos de fleste, men der er både indbildte og virkelige barrierer for at komme i gang, mener han.

Nogle af grundene til, at mange fysiske servere stadig står og kører kun ét styresystem med én applikation, er sløv tilpasning fra softwareproducenternes side.

»Det kan være softwarelicenser, der afregnes i forhold til antal processorer, softwaren kører på. Så bliver det meget dyrere med virtualisering, hvis man følger licensaftalen. Andre producenter understøtter ikke virtualisering, så man må lade være, hvis man vil have support til softwaren,« forklarer Carsten Neubert.

Men den forklaring, han selv tror mest på, er forsigtighed over for nye teknologier. Mange venter til det bliver mere udbredt og endnu nemmere at gå til, vurderer han.

»På samme vis har de fleste firmaer stadig en faxmaskine stående, på trods af at vi i mange år har haft teknologi og viden om, hvordan man kan undvære den,« siger konsulenten, der opfordrer til, at forsigtigheden smides overbord, når det gælder virtualisering.

»Man vil gerne være tryg ved det først. Det er ikke de kritiske servere, som bliver virtualiseret som de første. Men er der ikke grund til den bekymring, for softwaren er meget stabil. Det, der afgør, hvor meget man kan virtualisere, er erfaringen hos dem, der skal betjene softwaren,« siger Carsten Neubert.

Nye muligheder - og nye bindinger
Udviklingen inden for virtualisering går stærkt i øjeblikket. Selvom VMware sidder solidt på tronen og er et stykke foran konkurrenterne rent teknologisk, kæmper konkurrenterne Microsoft og Citrix for at komme med på bølgen.

Microsoft har for eksempel lanceret en ny udgave af den gratis Hyper-V, som nu har fået 'live migration' og andre funktioner, som før var forbeholdt betalingsprodukterne. Samtidigt spår analytikere, at VMware kan bruge sin totale dominans inden for servervirtualisering til at blive en afgørende software-aktør fremover og ligefrem true Microsoft på nogle områder.

»Det er spændende, hvad der sker lige nu. I sidste ende kommer det alt sammen kunderne til gode,« siger konsulenten og peger på, hvordan Microsoft og VMware går i to forskellige retninger.

»Microsoft har den fordel, at det typisk er Windows, der skal virtualiseres, så firmaet har hele stakken og kan understøtte sin egen software. Samtidigt er der en klar plan for næste skridt - cloud computing - i form af Microsoft Azure. Så Microsoft understøtter både det, kunderne har i dag, og det, der kommer i fremtiden,« siger Carsten Neubert.

Dropper operativsystemet
Imens begynder VMware at pusle med en platform, som man kan køre applikationer på, så der slet ikke er brug for et styresystem i traditionel forstand.

»De vil mindske det overhead, der er ved at have et operativsystem imellem virtualiseringssoftwaren og applikationen. Applikationen skal programmeres til længere nede i stakken, og virtualiseringssoftwaren skal bevæge sig længere op i stakken,« forklarer han.

Det åbner dog for nye problemer med kompabilitet mellem forskellige systemer, med forskellige grænsefladesnit, teknologier og grader af modenhed.

»Hvis der bliver flere forskellige måder at gøre det på, vil det blive en udfordring at få ting til at spille sammen. Så binder du dig måske helt til ét firmas produkter og kan ikke skifte over til noget andet,« siger Carsten Neubert.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rene Madsen

Imens begynder VMware at pusle med en platform, som man kan køre applikationer på, så der slet ikke er brug for et styresystem i traditionel forstand.

»De vil mindske det overhead, der er ved at have et operativsystem Operativsystem Læs mere om "Operativsystem" i Version2's it leksikon imellem virtualiseringssoftwaren og applikationen. Applikationen skal programmeres til længere nede i stakken, og virtualiseringssoftwaren skal bevæge sig længere op i stakken,« forklarer han.

Det åbner dog for nye problemer med kompabilitet mellem forskellige systemer, med forskellige grænsefladesnit, teknologier og grader af modenhed.

»Hvis der bliver flere forskellige måder at gøre det på, vil det blive en udfordring at få ting til at spille sammen. Så binder du dig måske helt til ét firmas produkter og kan ikke skifte over til noget andet,« siger Carsten Neubert.

Lyder meget interessant performance messigt. Men kæden hopper af når man tænker på det vendor lock in der bliver ud af det.

"Vi kan desværrer ikke flytte den applikation fra VMWare til noget andet, for den er designet til VMWare" Som om det ikke var nok med vendor lock in på OS niveau...

 • 0
 • 0
#2 Esben Nielsen

Imens begynder VMware at pusle med en platform, som man kan køre applikationer på, så der slet ikke er brug for et styresystem i traditionel forstand

Så bliver VMware vel bare et OS, hvorpå man kører sine programmer? Hvad er forskellen?

 • 0
 • 0
#3 Jan Hansen

Så bliver VMware vel bare et OS, hvorpå man kører sine programmer? Hvad er forskellen?

Programmerne er nemme at flytte til andre maskiner, eller distribuere ud over flere maskiner fx. Andre VMWare-maskiner, vel at mærke!

 • 0
 • 0
#8 Rene Madsen

Taneja Group har lavet en meget grundig og uafhængig analysse af hvor mange VM’er man kan trække på henholdsvis vSphere, Hyper-V og Xen og konklusionen er klokkeklar!

Ja, der er jo ikke så meget at diskuterer... Men, når man lige tager i betraktning at det kun er kommercielle produkter der er sammenlignet og de derfor alle er vendor locked in og koster penge at anskaffe. Det er jo XenServer fra Citrix der er med og ikke Xen (open source delen)

Hvis den sammenligning skal være interessant, så skal Xen, KVM med... Når du så tager det faktum at du ikke har vendor lock in og de ikke koster dig en krone i licens omkostninger at få op at køre. Så er der rigtigt mange penge til at købe konsulent timer og andet gøjl for.

Men det må være op til folk der anskaffer virtualiseringssoftware at vurdere, hvad de selv finder mest betryggende.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere