Er det her fremtidens pc-design? Oliekøling uden slanger

En koncept-computer til krævende pc-brugere gør det nemt at kombinere oliekøling med moduler, der kan skiftes ud. Men det bliver nok ikke billigt.

Mens de fleste godt kan klare sig med luftkøling og en smule blæserstøj, er der folk, som kræver så meget maskinkraft af en computer, at det bliver attraktivt med vand- eller oliekøling, selvom det er mere besværligt.

Men besværet er helt væk i et nyt koncept, som spil-pc-producenten Razer står bag. Her er alle dele af computeren nemlig opdelt i moduler, med indbygget oliekøling, som så med ét klik sættes fast på en ’stamme’, der køler den opvarmede olie ned med et separat vandkølingskredsløb. Det skriver bloggeren Gavin Gear på Windows.com i en update fra elektronikmessen CES i Las Vegas.

Razer kalder konceptet Christine, og maskinen er ikke på vej i butikkerne, men er blot en design-idé, der er udmøntet i en prototype. Og dermed er en eventuel pris også ukendt, men den bliver næppe i den lave ende, hvis Razer vælger at masseproducere sådan en computer.

Brugen af moduler, der nemt kan skiftes ud, skal for eksempel gøre det muligt at opgradere computeren gennem årene. Men med oliekøling indbygget, med drypfrie ventiler til at koble til det centrale tårn, bliver det nok ikke billige moduler, i forhold til hvis man køber en helt normal, færdigbygget highend-computer og så skifter den ud, når den er blevet for sløv.

Det er i hvert fald den kritik, der falder i kommentarerne til videoen, som Razer har lavet om Christine-projektet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Henrik Graversen

Den modulære computer er på ingen måde en nyhed. I slutningen af 80'erne var jeg ansat som produktansvarlig i Unisys (Sperry og Burrougs), hvor vi netop lancerede en række modulopbygget PC'er, både desktops og laptops. Konceptet var (for så vidt) genialt og "grønt", men de var afsindig dyre og blev selvfølgelig totalt overhalet af de billige "bambus" computere. Busteknologien (chipsættene) ændre sig nok for hurtigt til at det kan betale sig at bygge en dy modul PC med en reel levetid på mere end 3-5 år.

 • 1
 • 0
#4 Henrik Graversen

Den (ægte) modulære PC er på ingen måde en nyhed. I slutningen af 80'erne var jeg ansat som produktansvarlig hos Unisys (Sperry og Burroughs), hvor vi netop lancerede en række modulopbyggede PC'er, både desktops og laptops. Koncepterne var (for så vidt) geniale og "grønne", men de var afsindig dyre og blev selvfølgelig totalt overhalet af de billige "bambus" computere (som jo for så vidt også er er "modulopbygget"). Busteknologien (chipsættene) ændre sig nok for hurtigt til at det nogensinde kan betale sig at bygge en dyr modul-PC med en reel levetid på mere end 3-5 år. Nedenstående link, er dog et Intel baseret modulsystem (386/486) med relativ lang levetid, især i NATO-regi, da det var baseret på 36V ... tror at det stadig findes i ældre våbensystemer :-) Her er fx Burroughs B25 (CTOS OS)koncept som rent busmæssigt kunne blive op til ca. en meter bred, sammenbygget af flere moduler: http://www.computinghistory.org.uk/big/2969/Burroughs-B25/

 • 0
 • 0
#5 John Vedsegaard

Det ser da fedt ud, men ville nok være vildt dyrt at producere, sammenlignet med det vi bruger for tiden.

Så er der også problemet med hvad der kan sættes sammen, det ser jo ikke ud til man kan sætte diverse kort ind fra fremmede producenter.

 • 1
 • 0
#7 Brian Hansen

Olie kølede DIY PC'ere er virkelig ikke rare at skifte dele på, det er faktisk lidt af et svineri :-P Har selv kørt vand / væske køling de sidste 15 år, og der er bestemt fordele ved det. Høj ydelse, næsten ingen støj. Eneste problem er prisen kontra luft køling. Vedligeholdelse er heller ikke besynderligt svært længere. Med en 50 / 50 blanding af destilleret vand og 1,2-ethandiolalkohol kan det køre i bil over et år uden service.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere