Enormt forskningsprojekt konkluderer: Flere eksterne konsulenter giver bedre kode

Illustration: fizkes/Bigstock
APRILSNAR: Der er en næsten lineær sammenhæng mellem antallet af eksterne konsulenter og kvaliteten af den kode, programmørerne afleverer, viser EU-forskning.

Flere konsulenter og mellemledere giver bedre kode og bedre softwareprojekter.

Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i et stort forskningsprojekt, der over fem år har fulgt mere end 500 store softwareudviklingsprojekter i 21 EU-lande.

Undersøgelsen peger på en klar sammenhæng mellem kvaliteten af udviklernes kode og antallet af mellemledere og konsulenter tilknyttet projektet, fortæller Jean Gilbert, der er lektor ved institut for virksomhedsstudier på Université libre de Bruxelles og en af forskerne bag projektet, der er finansieret af EU-midler.

»Der er ikke noget, der hedder for mange kokke, når vi taler om eksterne konsulenter,« uddyber han over for Version2.

»Jo flere konsulenter du kan nå at bringe ind over dit softwareprojekt, jo større chancer har det for at blive en succes,« fastslår Jean Gilbert.

Forskningsprojektet har ikke kunnet identificere et punkt, hvor kurven knækker.

»Det er måske teoretisk muligt, at man kan have for mange konsulenter og mellemledere på et enkelt udviklingsprojekt. Men det er ikke en teori, vores data kan underbygge,« siger Jean Gilbert.

Der er ikke noget, der hedder for mange kokke, når det kommer til eksterne konsulenter, mener lektor Jean Gilbert. Illustration: Nyul/Bigstock

Bruger-narrativer

Forskerne fremhæver blandt andet et udviklingsprojekt fra den spanske region Murcia, hvor ratioen mellem programmører og konsulenter samt mellemledere var 1 til 22.5.

»De endte med en fantastisk løsning, og blev færdig før tidsplanen. Ja, endda før det ene af tre konsulenthuse var færdig med deres workshopforløb om visuelle bruger-narrativer,« siger Jean Gilbert.

Læs også: DSB's abnorme app-udbud afgjort - efter syv måneder og fem millioner konsulent-kroner

I et andet eksempel havde en hollandsk reklamevirksomhed formået at involvere syv konsulentbureauer under udvikling af en web-portal.

Her fandt forskerne lige præcis nul kodefejl, fortæller Jean Gilbert, der dog også erkender, at reklamevirksomheden i mængden af visionsmøder, strategipapirer og affinitetsdiagrammer havde glemt at få nogle til at programmere systemet.

Workshop-outsourcing

I den danske Digitaliseringsstyrelse meddelte man sidste år, at eksterne konsulenter er én årsag til, at digitalisering i staten mislykkes.

Når man bruger eksterne rådgivere til at lave meget komplicerede kravspecifikationer, bliver man også afhængige af rådgiverne for at udføre udbuddet, lød det fra den daværende direktør i Digitaliseringsstyrelsen Lars Frelle-Petersen.

Læs også: Staten vil skære i konsulentbistand til udbud

Men det er fejlslutning, mener Jean Gilbert.

»I stedet for at skære ned på konsulenterne, bør man gå hele vejen, og hyre ekstra konsulenter for at kvalitetssikre det første hold konsulenters arbejde.«

Konsulenterne skal gerne være inde over projektet fra start til slut – og gerne fra så mange forskellige selskaber som muligt.

I visse projekter er der i praksis ikke tid til at inddrage så mange eksterne konsulenter, som forskningen anbefaler, medgiver Jean Gilbert.

Forskerne foreslår af den grund en model, de kalder workshop-outsourcing. Ideen går ud på at hyre et konsulentbureau til at holde workshop for et andet konsulentbureau – uden at involvere programmørerne eller udviklerne overhovedet.

»På den måde bliver de heller ikke hevet væk fra deres kodearbejde,« pointerer Jean Gilbert.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jesper Vingborg Andersen

Har de slet ikke hørt om det studie fra Oxford Deductics, hvor en gruppe forskningskonsulenter matchede programmørernes git commits i mere end 300 offentlige udviklingsprojekter op med de tilhørende Jira tickets, og ved hjælp af machine learning i skyen udviklede en AI, der kunne skrive kode automatisk, alene baseret på mødereferater i den politisk udpegede styregruppe?

  • 15
  • 0
#9 Jesper Jepsen

Belgien landet der bruger år på at danne regering?

Hvordan defineres bedre kode? er det mængden, effektivitet i forhold til cpu kraft? udbytte for brugeren? eller for konsulentens tegnebog? eller skrivebordsfolket? eller... Fint nok med bedre kode men hvad er prisen? hvis denne effektive kode koster 2-3 gange mere og konsulenterne intet ansvar har er den så bedre? Det svare jo til at påstå at en religion er bedre end alle andre.. eller at en grøn er mere grøn end den anden...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere