Eniro mister kunders e-mails igen: 'Utilgivelig fejl'

23. januar 2014 kl. 06:2919
Hundredevis af brugere af SOL-mail har fået slettet alle e-mails fra det sidste halvandet år, og der er ingen backup. Det er anden gang, det sker, på ét år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det skete første gang i april. Og i december ramte ulykken så igen: Hundredevis af e-mail-brugere hos SOL-mail mistede e-mails for altid, uden mulighed for at få dem igen.

»Der blev kørt et planlagt oprydningsjob på serveren hos vores leverandør, og intentionen var at slette inaktive konti. Men ved en fejl blev nogle hundrede aktive mailkonti også slettet. Det er vi meget kede af. Det er en utilgivelig fejl, at det er sket to gange,« siger Kristoffer Apollo, kommunikationschef hos Eniro.

Det var nemlig samme fejl, der i april også førte til vrede kunder og hundredevis af slettede konti.

Normalt ville der være en backup, så man kunne gendanne de forsvundne e-mails, men selvom Eniro efter første gang e-mail-sletning i april var begyndt på en forhandling om backup-funktion hos leverandøren Redweb, blev det på grund af en misforståelse aldrig sat i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Derfor blev backup-funktionen aldrig etableret, så vi har ikke mulighed for at finde folks mails igen. Vi har opsagt samarbejdet med den nuværende leverandør, men vi vil ikke løbe fra, at det er os, der har ansvaret,« siger Kristoffer Apollo.

At samarbejde bliver afsluttet, hænger også sammen med, at Eniro sælger SOL fra.

De ramte brugere af den gratis tjeneste kan dog få alle e-mails fra 2012 og før genskabt, fordi hele e-mail-systemet blev skiftet mellem 2012 og 2013.

»Vi har den gamle server stående med mails fra 2012 og tidligere, så dem kan vi genskabe,« forklarer kommunikationschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det formilder ikke de ramte personer ret meget. I SOL’s debatforum beskriver en, hvordan koncertbilletter og gavekort købt til julegaver for 2.500 kroner forsvandt i den blå luft, da hele indbakken blev ryddet. En anden har brugt en SOL-mail til firmabrug og har mistet dokumenter og kvitteringer, der skulle bruges til momsregnskabet.

Fremover bliver slettede e-mails i øvrigt ikke Eniros hovedpine, for hele SOL-portalen, der blev åbnet som internetportal i 1997 under navnet Scandinavia Online, bliver solgt fra. Det er dog ikke på grund af e-mail-problemerne, lyder meldingen.

»Vi sælger SOL.dk til en ny ejer, CM Consulting. Vores kerneforretning i Eniro handler om søgning, og SOL har primært sociale funktioner og debat, så det passer ikke rigtig ind i vores kerneforretning,« fortæller Kristoffer Apollo.

Første punkt på dagsordenen hos de nye ejere af SOL bliver at få skabt et mere stabilt teknisk fundament for brugerne, tilføjer han. E-mail-tjenesten på SOL.dk har omkring 40.000 brugere.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
23. januar 2014 kl. 18:44

..hvis man er blandt dem der fik det gjort for 1 år siden, så har man kun tabt 1 års mails fremfor 1½ års...

11
23. januar 2014 kl. 11:39

og har aldrig mistet en mail på den måde.. Sagen er vel at annoncehajer ikke er det rigtige sted at have sine mails liggende.

8
23. januar 2014 kl. 09:58

"En anden har brugt en SOL-mail til firmabrug og har mistet dokumenter og kvitteringer, der skulle bruges til momsregnskabet."

Det kan godt være man kan klandre Eniro for at miste data, men der må altså også være et personligt ansvar.

Og det personlige ansvar går nu en gang på ikke at være så naiv at man ikke tager sine egne forholdsregler når noget er gratis - og at forlade sit firmas mails på en gratis mailservice og endda ikke tage backups er imo direkte dumt.

16
24. januar 2014 kl. 08:04

Og det personlige ansvar går nu en gang på ikke at være så naiv at man ikke tager sine egne forholdsregler når noget er gratis - og at forlade sit firmas mails på en gratis mailservice og endda ikke tage backups er imo direkte dumt.

Nu melder historien jo ikke noget om hvor længe omtalte mails havde ligget i indbakken... Det kunne jo ske den var nyligt ankommet, og brugeren ikke lige havde nået at printe den ud?

17
24. januar 2014 kl. 08:27

Nu melder historien jo ikke noget om hvor længe omtalte mails havde ligget i indbakken... Det kunne jo ske den var nyligt ankommet, og brugeren ikke lige havde nået at printe den ud?

Det er tilladt at læse artiklen: "En anden har brugt en SOL-mail til firmabrug og har mistet dokumenter og kvitteringer, der skulle bruges til momsregnskabet."

Brugen af flertalsform tyder ikke just på at det bare lige er en enkelt nyankommen mail der er tale om.

15
24. januar 2014 kl. 01:58

Hvis ikke du selv sørge for at sikre en backup af din mail så vil jeg ikke sige dum, men har tydeligvis manglende viden om hvor lidt der egentligt skal til.

12
23. januar 2014 kl. 13:21

Der må vel også være forskel på ikke at tage backup af en gratis tjeneste som IKKE har haft problemer, og på ikke at gøre det ved en service som for nyligt lavede samme fejl...

5
23. januar 2014 kl. 09:00

Endnu en møgsag for Eniro. Nu siger Hr. Apollo at RedWeb pga. en misforståelse ikke tog backup. Men havde Redweb skyld for det? Fordi hvis Redweb var uden skyld er det da et kæmpe slag for dem som hostingvirksomhed at blive hængt ud i en artikel der handler om tabt data..."Ahvs"

6
23. januar 2014 kl. 09:12

Det lyder mest som om misforståelsen ligger hos Eniro. Ellers havde man nok indledt en sag mod dette Redweb firma.

3
23. januar 2014 kl. 08:30

Jeg forstår simpelthen ikke at folk brokker sig... Det er en gratis service? Hvis man vil være sikker på at beholde sine data så bruger man alt andet end en gratis service..

18
24. januar 2014 kl. 09:59

tager man selv backup, ellers er man dilettant indenfor IT.

Dilettanter (og andre tanter) har vel også lov til at bruge email - og til at forvente, at udbydere af email service er mere prof end de selv?

4
23. januar 2014 kl. 08:34

Det er du nok næsten ene om ikke at forstå. Selv udbyderen af denne gratis service forstår det.

2
23. januar 2014 kl. 08:06

... men det første jeg gør, når jeg modtager vigtige ting på min personlige e-mail, er at videresende det til en af mine andre adresser. Jeg stoler simpelthen ikke på, at andre laver back-up for mig.

7
23. januar 2014 kl. 09:51

Må nu indrømme jeg godt kan forstå de fortørnede brugere, jeg må da indrømme jeg også gemmer en del vigtige fakturaer og lign. der skal bruges til regnskabsbrug i min gmail - dermed ikke sagt at det ikke er dumt at stole så meget på sin udbyder, men tror det er ret naturligt så længe man ikke har oplevet det gå galt.

1
23. januar 2014 kl. 07:46

også en måde at rydde op på