Enigt Folketing: Vi skal forholde os til, hvis danskere kan samle 50.000 stemmer online

Illustration: Josephine Fock (Å), Twitter
Hvis du sidder med interesse for et overset område, så kan du nu samle underskrifter og tvinge politikerne på Christiansborg til at forholde sig til det.

I dag har et enigt Folketing vedtaget, at borgerdrevne forslag med over 50.000 stemmer, skal diskuteres i Folketingssalen.

Det betyder ikke, at danskerne kan bestemme, hvad politikerne skal vedtage, men de vil kunne tvinge politikerne til at diskutere, hvorvidt det er på tide med et valg, uden dog at udskrivelsen af et valg kan tvinges igennem.

Mange politikere kan derfor blive nødt til at bekende kulør på områder som it-sikkerhed, sundhedsdata, digitalisering eller noget helt fjerde, hvis blot danskerne kan blive nogenlunde enige.

Forslag stammer fra Alternativet, og det var en glad Uffe Elbæk (Å), der efterfølgende skrev på twitter:

Åbent demokrati eller legeplads for trolde

Spørgsmålet er, om den nye regel ender med at bide politikerne i halen, da det ikke er svært at forestille sig, at folk skriver under på mere eller mindre useriøse forslag.

I USA eksisterer allerede en lignende regel, der tvinger det Hvide Hus til at forholde sig til idéer fra borgerne.

I 2013 var det derfor nødvendigt at forholde sig til, hvorvidt USA skulle bygge Dødsstjernen, da idéen havde fået rigeligt underskrifter.

»At bygge Dødsstjernen vurderes at koste mere end $850.000.000.000.000.000. Vi arbejder hårdt på at reducere underskuddet - ikke forstørre det,« svarede Paul Shawcross, daværende Chief of the Science and Space Branch.

I den forbindelse blev der dog også plads til humor, da Shawcross også skrev:

»Denne ledelse støtter ikke tanken om at sprænge planeter i luften.«

»Hvorfor skulle vi bruge så mange penge på en Dødsstjerne, når den har en fundamental fejl, der kan udnyttes af et enmands-rumskib?« spurgte han.

Om danskerne skal tage stilling til ligeså (u)seriøse forslag, vil tiden vise, men nu har borgerne fået friheden til at bringe emner ind i Folketingssalen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Ole Tange Blogger

Selv hvis der kommer nogle tossede forslag kunne man så ikke håbe, at det faktisk vil betyde en større borgerinteresse?

Jeg kunne f.eks. godt forestille mig at Dødsstjerneprojektet har gjort at flere er blevet opmærksomme på muligheden for at få politikerne til at tage stilling til en sag.

Det vil selvfølgelig være et problem, hvis muligheden alene bliver brugt til tosse-forslag.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere