Enhedslisten overvejer forslag om loot box-forbud

Illustration: Blizzard
I et spørgsmål til Skatteminister Karsten Lauritzen vil Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, gerne høre ministerens holdning til en blokering af loot boxes, som det er sket i Holland

Enhedslisten mener, at det bør overvejes at blokere for køb og salg af loot boxes, på samme måde som det er sket i Holland og Belgien.

En loot box er, når man i et computerspil køber en virtuel kasse med f.eks. virtuelle guldmønter, der kan bruges i spillet, et særligt kraftfuldt våben eller andre virtuelle genstande, som man typisk skal bruge mange timer på at spille sig til i spillet.

Læs også: Gamblingmyndighederne truede Valve: Handel med loot boxes er blokeret i Holland

Enhedslistens skatte- og finansordfører, Rune Lund, skriver i et spørgsmål til skatteministeren:

»Ministeren bedes redegøre for sin holdning til at blokere for loot boxes, sådan som det ifølge artikel i Version 2 er sket i Holland.«

Rune Lund bekræfter over for Version2, at han mener, man bør kigge nærmere på den måde, loot boxes fungerer på i Danmark.

»Nu vil jeg i første omgang gerne høre, hvad skatteministerens holdning er til sagen. Men det er klart værd at overveje, om vi skal gøre det samme herhjemme,« siger han.

Videresalg eller ej

Den Hollandske spillemyndighed bruger samme definition af gambling som den danske, og her er en central pointe, om man kan videresælge det, man får i en loot box eller ej. Man skal nemlig ikke føle sig fristet til at købe flere loot boxes for at ”indhente det tabte”, eller vinde sine penge tilbage.

»For mig at se, er der ingen tvivl om, at der er tale om spil, som det står beskrevet i Spilleloven, og dem må man ikke markedsføre til børn,« siger Rune Lund.

Derfor er det også nærliggende, at man i Danmark kunne gøre som i Holland, og forbyde loot boxes i deres nuværende form, mener han.

»Det er meget interessant, at man i Holland og Belgien har gjort dem ulovlige, og det kunne vi også overveje at foreslå at gøre i Danmark.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian W. Moesgaard

På den ene side er jeg dybt imod at regulere og skrive love om noget så banalt som salgsmetoder for computerspil.

Danmark har allerede absurd mange love, og det bliver mere og mere uoverskueligt. Normalt vil jeg sige "lad den bedste virksomhed vinde".

Men lootboxes er blevet seriøst irriterende. Jeg hader dem inderligt. Jeg hader at ellers gode spil fyldes med reklamer, og jeg hader at jeg føler mig snydt, når jeg uundgåeligt ikke fik det jeg var efter i en lootbox.

Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor folk accepterer lootboxes. Jeg ville virkelig gerne af med dem. Jeg er bare ikke helt overbevist om, at lovgivning er vejen frem.

Til gengæld vil jeg dog mene, at lootboxes skal være helt uden for rækkevidde for børn! Ingen tvivl om det.

 • 1
 • 1
#2 Jacob Christian Munch-Andersen

Hvis nogen skulle være i tvivl om hvor meget gambling man finder i loot boxes og lignende salgsstrategier, så er her de nuværende dyreste ting man kan købe i Counter Strike: Global Offensive: https://steamcommunity.com/market/search?appid=730#p1_price_desc

Man køber nøgler af Valve, for at åbne sine loot boxes, og man kan så være heldig at få meget sjældne genstande som andre brugere vil betale mange penge for.

Internettet er fyldt med historier om mennesker som bruger formuer på microtransactions af forskellige arter:

https://the18.com/soccer-news/fifa-microtransactions-horror-story https://kotaku.com/meet-the-19-year-old-who-spent-over-10-000-on-microtr... https://www.cracked.com/personal-experiences-2570-how-young-gamers-can-q...

I øvrigt skal lovgivningen nok tilpasses for at ramme alle problematiske salgsmetoder. Der er masser af spil hvor man ikke kan videresælge de ting man får i loot crates, og spil hvor det ikke er tilfældigt hvad man får for pengene, men hvor spillere alligevel kan spendere horrible beløb.

 • 4
 • 0
#3 hr Oestergaard

Ja tak, vi kan sagtens bruge reguleringer som kan sikre forbrugere og deres børn mod den slags.

Kan slet ikke sætte mig ind i folk der mener at vi har for mange love og regler. Det er ganske enkelt nødvendigt med disse love og regler hvis vi skal opretholde et samfund som det Danske.

Vi ser i forvejen dereguleringer af en masse områder, før kunne man bruge begreber som ågerkarle, bolighajer osv. I dag ses den slags på som forretnings folk der skal beskyttes og hjælpes, hvor man tidligere havde forbruger sikkerhed og de svagestes tarv i mente. Idag er det helt legalt at reklamere på alle tider af døgnet på alle kanaler direkte markedsføring rettet mod ludomaner og børn. Det er klamt og ækelt, vi kan ikke lade det være op til pengene at bestemme alt i denne verden!

Den ureguleerde uhæmmede grådighed der præger nutiden har en voldsom acceleredende virkning på klimakatastrofen som vi giver til vores børn og fremtidens generationer i fødselsgave.

Med lov skal land bygges! Vi skal have flere reguleringer og love, meget gerne nogle helt generelle som dækker bredt og klart beskriver hvad hensigten med regler/love er så man også kan ramme når folk forsøger at omgå regler/love.

 • 4
 • 0
#4 Simon Mikkelsen

Det er tilfældigt hvad der er i loot boxes og i mange tilfælde kan sjældent indhold sælges for mange penge. Dermed har de rigtig meget tilfælles med hasard, der er ulovligt i Danmark. Måske er det ikke engang lovgivning men definitioner der mangler for at gøre de værste loot boxes ulovlige.

De taler til de lavere lag i vores hjerner og kan gøre os afhængige - ligesom med ludomani. Her er det bare pakket lidt finere ind.

 • 5
 • 0
#5 Jacob Christian Munch-Andersen

Man kan sagtens have for mange love, og stadigvæk have brug for nye love, det er en tilstand som plager hele den vestlige verden.

Problemet er at vores lovtekster er fyldt med små justeringer, af eksempelvis kontanthjælp, som ikke har alverdens værdi ud over at hæve/sænke satsen en smule, men som kan gøre det meget indviklet at beregne den korrekte sats for den enkelte borger. Den slags regler skal vi til livs.

Men det betyder jo ikke at vi ikke skal lave nye love når der opstår nye problemer i samfundet, eller at vi skal sløjfe velfungerende nødvendig regulering.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere