Enhedslisten: Microsoft-udbud i lodret modstrid med aftale om åbne standarder

At udbyde offentlige Microsoft-konsulentydelser til 440 millioner kroner hænger slet ikke sammen med målsætningen om at indføre åbne standarder i det offentlige, mener Enhedslistens it-ordfører Per Clausen, der nu tager sagen op med videnskabsministeren.

Det er dybt problematisk, at Statens Indkøb sætter en rammeaftale til 440 millioner kroner om Microsoft-konsulentydelser i udbud nu. Det mener Enhedslistens it-ordfører Per Clausen.

Han ser udbuddet som værende i direkte modstrid med den aftale, et bredt folketingsflertal i januar blev enige om, hvor de nærmere spilleregler for arbejdet med at indføre åbne standarder i det offentlige blev nedfældet i et ?konklusionspapir.?

**Læs også: **Staten vil bruge en halv milliard på Microsoft-konsulenter

»Sådan et udbud til en halv milliard kan umuligt hænge sammen med, at vi arbejder på at indføre åbne standarder i den offentlige sektor. Det er i lodret modstrid med de aftaler, vi har lavet om ikke at lave nye udbud, så længe ekspertudvalget ikke har talt. Ellers begrænser man konkurrencen,« siger Per Clausen.

Derfor har han nu stillet spørgsmål i udvalget for Udvalget for Videnskab og Teknologi, om udbuddet er i strid med beslutningen fra 29. januar, hvor partierne er enige om at ?undlade nyindkøb og større opdateringer af kontorsoftware i staten, der kan hæmme indførelse af åbne standarder.?

»Ministeren har lovet at undlade at foretage ting, der giver Microsoft yderligere konkurrencefordele, og det er jeg ikke i tvivl om, at udbuddet gør.«

Men der er vel ikke noget i vejen for, at Staten sørger for, at man får de konsulentydelser, der er brug for, til den billigst mulige pris?

»Hvis det er det svar, jeg får fra ministeren, må jeg forholde mig til det. Og så må vi drøfte i forligskredsen, hvad der så skal ske,« siger Per Clausen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (67)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Nils Bøjden

Jeg ved ikke om man bevist fra Version2 får politikerne til at fremstå som nogen der ikke ved hvad de taler om eller om politikerne rent faktisk ikke ved en dyt.

MS bruger masser at åbne standarder:

SQL1999/SQL2003 MIME TCP/UDP/IP HTTP/HTTPS HTML (Fra IE8 ->)

Og selvfølgelig en af dem som vi alle er underlagt - RFC1925.

Osv osv.

 • 0
 • 1
#2 Martin Kofoed

Øh, ja, naturligvis kan MS ikke leve uden eksempelvis TCP/IP, men hvad har det med artiklen at gøre? Det interessante er, om de 440 millioner giver MERE eller MINDRE Microsoft-lock-in i det offentlige. Om det giver mere eller mindre åbenhed i API'er og formater.

Mit bud er, at for 440 millioner kroner blandede Microsoft-konsulenter vil sørge for at sylte sig selv + omgivelserne ind i proprietære løsninger uden synderlig skelen til åbenhed. Men jeg kan jo tage fejl ...

Har du et andet bud?

 • 1
 • 0
#3 Peter Sundin

@Nils Bøjden..

Fordi MS understøtter lowlevel protokoler som er åbne, har intet at gøre med hvor åbne de og deres software er. HTML understøttelse fra IE8 og op?? LOL fucking LOL..

 • 1
 • 0
#4 Mogens Nørgaard

Jeg lurer sgu' mere på, om denne Per Clausen måske tidligere har tilhørt et parti, der gik aktivt ind for, at Danmark skulle være et diktatur?

Hvis ja - hvorfor har han så valgt at promovere åbenhed nu?

Hvis nej - hvorfor er han så med i et parti med så mange MF'ere, der stadig har den holdning fra dengang?

Se, når vi taler åbenhed, så taler vi sgu åbenhed. Så taler vi ikke bare om DE ANDRES åbenhed, Hr Clausen. Endsige om dobbeltmoral.

Så lad os høre, hvilket forfærdende møgparti du var medlem af før du kom ind i Enhedslisten, og lad os høre om du fortryder det eller om de stadig synes det var helt OK at gå ind for, at vi blev et kommunistisk diktatur?

Man er hvad man gør. Ikke hvad man lige kan fimse ud i pressen med.

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 1
#5 Nils Bøjden

Så åbne standarder betyder "åbne standarder for dokumentformater".

Eller hvad???

Så vidt jeg kan se er kun en lille del af kontrakten Office relateret.

Fra udbud: • Infrastrukturserver-programmel, herunder varianter af MS Windowsservere og underliggende delprogrammel på disse servere mv.(eksempelvis Remote desktop, Internet Information Server) • Applikationsservere, herunder varianter af Microsoftservere til post og kalenderstyring, database, dokumentstyring, mv. (eksempelvis MS Exchange, MS SQL og MS SharePoint) • Øvrigt serverprogrammel, herunder Microsoft servere til datacenter management, backup, mv. • PC-operativsystemer • Officepakker og -programmel • Øvrige Microsoftprogrammel til pc

 • 0
 • 1
#7 Martin Bøgelund

Så åbne standarder betyder "åbne standarder for dokumentformater".

Det drejer sig ikke om åbne standarder generelt, men som du kan læse i artiklens overskrift, en indgået [i]aftale[/i] om åbne standarder.

Se http://www.version2.dk/artikel/13696-dokumentation-her-er-hele-aftalen-o...

Her er det et helt specifikt del-område der tales om, ikke alle åbne standarder i hele verden.

Og sigtet med aftalen er at øge konkurrencen på kontorsoftware. Spørgsmålet er så om man kan øge konkurrencen på kontorsoftware ved at købe konsulentydelser, der specifikt er rettet mod markedets dominerende kontorpakke.

 • 1
 • 0
#8 Jonas Finnemann Jensen

@Morgens og Nils

Ja, men nu er Per Clausen's personlige holdninger, tildenser, fortid, fritidsbeskæftigelser og morgenmad... Vel ikke sønderligt relevante emnet ?

Ontopic: Kan ikke lige vurdere om vedligholdes af eksisterende infrastruktur, er et problem for indførelse af åbne standarter...

Ville dog hellere se at man udbød opgaverne, istedet for at gøre det på en måde hvor løsningen er specificeret...

Nu må jeg nok indrømme at jeg ikke ved meget om området, men er en rammeaftale den bedste løsning? Giver det ikke problemer for små (evt. danske) selskaber der vil have en lille bid af kagen ?

 • 1
 • 0
#9 Thomas Ammitzbøll-Bach

Så lad os høre, hvilket forfærdende møgparti du var medlem af før du kom ind i Enhedslisten, og lad os høre om du fortryder det eller om de stadig synes det var helt OK at gå ind for, at vi blev et kommunistisk diktatur?

Det er godt, at der er folk, som kan skære i gennem alt det tekniske hokus-pokus og vende det hele til noget personligt. Der er også alt for meget snak om standarder, penge og politisk fnidder, og det er der ingen moderne mennesker, som gider at læse.

Næ, personangreb, det er vejen frem! Det er det, de onde vil ha' nu om dage.

Thomas

 • 0
 • 0
#10 Mogens Nørgaard

@Jonas:

Rammeaftaler: Ganske enig. Stort er lort :-).

Per Clausen: Jo, for indenunder alt, hvad de der EL'erter foretager sig er der en pisse irriterende understrøm af noget, som jeg ikke kan forstå, nemlig en overbevisning om, at de hele tiden har haft ret og stadig har det - de er bare nødt til at være lidt i dvale for tiden, indtil Verden igen kan se tingene med deres øjne. Indtil da prøver de bare at lave rav i den og få tiden til at gå og blive genvalgt med de normale, platte virkemidler.

Det er uærligt spil, og det kan jeg ikke lide, fordi du aldrig aner, om de reelt går ind for en sag eller bare laver ballade.

Med andre ord: De lyver om deres motiver, og så kan du ikke vide dig sikker. Derfor bliver jeg ved med at spørge dem. Og de svarer aldrig :-).

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 1
#11 Nils Bøjden

@Jonas

Jow. Det giver helt sikker problemer for små firmaer. Fra udbud:

II.1.8) Opdeling i delaftaler (Til nærmere oplysninger om delaftaler benyttes bilag B en gang for hver delaftale) ○ ja ◉ nej

Det betyder så vidt jeg kan se at man skal byde / vinde hele aftalen.

Så udbud er efter devicen: Winner takes it all.

 • 0
 • 1
#12 Peter Sundin

@Nils Bøjden

Hvilket af det software du lige har listet er på nogen måde åbent, eller tilstræber sig at overholde åbne standarder? Lad mig hjælpe dig lidt...

.. Ingen af dem.

 • 1
 • 0
#14 Nils Bøjden

@Peter.

Sikke dog noget forfærdeligt sludder.

MIME er en åben standard. SQl92/99/2003 er åbne standarder. System management server understøtter ISO 19770

Osv.. Jeg tror at du er for fokuseret på dokument formater eller åben sovs software.

 • 0
 • 1
#16 Peter Sundin

@Nils

Jeg snakker ikke om din første kommentar.. jeg svarede på den du skrev 6. juli 2010 12:19.

Lige meget hvor meget du forsøger at redegøre for det, så bliver MS aldrig glade for åbenhed og åbne standarder. De har og vil fortsat kæmpe imod disse, da en af de strammeste skruer der holder sammen på deres monopol, netop er skabelse af egne lukkede properitære standarder. At IE9 tilstræber at understøtte HTML 5 er et stort og flot skridt fra MS side, men lad os nu se hvor godt det bliver inden vi falder jublende om og klapper vores små tykke hænder..

 • 1
 • 0
#17 Nils Bøjden

Mit første indlæg var udelukkende et surt opstød over Version2 journalistiske formåen. Enten havde Clausen ikke forstået en disse af hvad "åbne standarder" var for en fisk, eller også skrev journalisten , Morten K. Thomsen, en dårlig artikel.

Hvorvidt MS er et hæderligt firma eller ej har jeg overhovedet ikke kommenteret.

Så vi kan jo starte med at spørge os selv: Hvad er "åbne standarder"?

Er det en ISO godkendelse? Er det en RFC? Er det en Licens type (GNU GPL, Creatice Commons)

 • 0
 • 1
#18 Kristian Larsen

Hvad er åbent her?

Det er vel ret relativt - f.eks. hvor åben er en 11g db server vs. en postgres db server? Tæller en DB server overhovedet med i den beslutning (og hvilken standard skal de så overholde? En ODBC driver?). Er SCCM/SCOM bedre fordi det kan bruge MS "private" standarder? Igen tæller det overhovedet, da det ikke har nogen direkte relevanst ift. den beslutning der er taget? Hvad med Exchange, overholder det åbne standarder? Ja og nej, visse overholder exchange, andre slet ikke, nogle semi - men hvad er alternativet? Domino er mere "standards compliant" om du vil, ihvertfald hvis du tæller antallet af åbne standarder, men er backend serveren for mail overhovedet relevant, eller er det nok at fremstille et imap interface til din mail server?

Hvis man skal være lidt positiv, kunne man forestille sig at der menes at ekspertudvalget skal tage stilling til ovennævnte INDEN man laver sådanne udbud, og det ville sådan set også give mening.

@Mogens: Jeg er sådan set enig i at EL er en flok hyklere med stor dobbeltmoral, men det negerer vel ikke at de kan lave en fodfejl og komme ud med en relevant pointe i ny og næ eller? Grunden til at EL vil have åbenhed er jo at de er bange for at andre vil røvrende dem ligeså meget som de ville hvis de havde magten ;)

 • 0
 • 1
#19 Hans Schou

Nils Bøjden,

Så vi kan jo starte med at spørge os selv: Hvad er "åbne standarder"?

Som du selv er inde på, så kan der mange fortolkninger af hvad et ord dækker.

DKUUG definerede begrebet for sig selv, vist nok i starten af 1990'erne, og senere sammen nogle andre. http://www.aaben-standard.dk/

Eksempler: Microsoft OOXML er en åben standard, mens Microsoft VFAT ikke er.

Og du behøver ikke være enig i hvad begrebet dækker, men så er du uenig med mange.

 • 1
 • 0
#21 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Niels,

Så en aftale om brug af åbne standarder inden for det offentlige må sikre at der ikke anvendes FAT16/32. Det bliver spændende.

Hvilket jo er noget vås - åbne standarder finder udelukkende anvendelse via det offentliges snitflader til borgere og andre offentlige instanser.

 • 1
 • 0
#22 Nils Bøjden

Selvfølgelig skal de med. Det kan ikke nytte noget at man inden for virksomheden staten gemmer i et dokumentformat x på et filsystem y hvis man ikke har adgang til begge dele. Begge dele er logiske modeller mellem brugeren og hardwaren.

Man kan ikke være sikker på at de data man gemmer er lokalt placeret, hvorfor andre også skal have adgang til disse data. Derfor skal både dokument formatet og filsystemet være omfattet af åbne standarder.

 • 0
 • 1
#23 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Nils,

Derfor skal både dokument formatet og filsystemet være omfattet af åbne standarder.

Er der sådan nogle åbne standarder?

Hvordan information gemmes internt i et system er jo ligegyldigt - det vigtige er, at informationen i sig selv er gemt i en "åben standard" samt at informationen kan komme ud og ind af systemet via veldefinerede grænsesnit.

 • 1
 • 0
#24 Hans Schou

Jesper Lund Stocholm, VFAT er et format der bruges til kommunikation imellem mennesker. Fx ved at man indsender sin foto-chip til et bureau, og får fremstillet papirkopier, eller blot at man selv vil udlæse data fra sin foto-chip. Alle steder der har noget med infrastruktur at gøre, er det et problem når det er lukkede formater. Når DR distribuerer Mp3 filer, er det rent faktisk et ret alvorligt problem, at det er et lukket format (jvf. førnævnte definition af begrebet).

 • 1
 • 0
#25 Nils Bøjden

Hvis man følger de definitioner som er udlagt i http://www.aaben-standard.dk/ kan jeg ikke lige se at der er nogen. Så det er vel ved at være på tide at få standardiseret denne vigtige del af infrastrukturen således at den følger:

Ingen licencer og patenter Bekræftet af en standardiserings organisation Velgannemarbejdet dokumentation

Et godt bud kunne være at få ext4 kørt igennem en standardiserings organisation. Filsystemet ville derefter kunne leve op til de 3 krav. Eller hvis MS ville flytte NTFS til public domain, og derefter kørte filsystemet igennem en standard organisation.

 • 0
 • 1
#28 Arthur Just

Er det ikke det samme som at sige, at hvis DR skulle frigive musik eller video på et fysisk medie, må de endelig ikke bruge hverken CD eller DVD, da opretshaver måske kan kommer efter os...

Mener du virkelig vi er bedre tjent med at DR ikke anvender MP3 (som nok er det langt bedst understøttede format på tværs af alle platforme), eller i mit tænkte eksempel ikke anvedte standard CD audio eller DVD ?

 • 0
 • 0
#29 Gert Agerholm

Jesper skrev:

Hvordan information gemmes internt i et system er jo ligegyldigt - det vigtige er, at informationen i sig selv er gemt i en "åben standard" samt at informationen kan komme ud og ind af systemet via veldefinerede grænsesnit.

Kunne ikke siges mere rigtigt, 100% enig

 • 0
 • 0
#30 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Hans,

VFAT er et format der bruges til kommunikation imellem mennesker. Fx ved at man indsender sin foto-chip til et bureau, og får fremstillet papirkopier, eller blot at man selv vil udlæse data fra sin foto-chip.

Jeps - og som en anden skrev, så kan private gøre som de vil.

Men at drage disksystemer ind i en debat om åbne standarder er imo helt hen i vejret. For hvor vil du trække grænsen? Må information gemmes i fx MySql - er den interne repræsentation en "åben standard"? Må information gemmes i RAM i en applikation - er det interne hukommelsesformat en "åben standard"? Må information gemmes i Google Docs - er det interne dokumentformat en "åben standard"?

Det er grænsesnittene, der er vigtige.

 • 1
 • 0
#31 Nils Bøjden

Filsystemer er ikke interne systemer. Filsystemer er persistenslag for dokumenter (undtagen når der er nogen båtnakker som propper dem ind i en database), ligesom databaser er persistenslag for relationelle data, og som sådant kan man forvente at skulle dele dokumenter(persistente data) med andre.

 • 0
 • 0
#32 Hans Schou

Jesper Lund Stocholm,

Men at drage disksystemer ind i en debat om åbne standarder er imo helt hen i vejret.

Jeg har modtaget 3½" disketter fra Postdanmark der formateret med FAT, og jeg kunne tilfældigvis også læse dem. Det kan man så syntes at det er nok, men hvis formatet så blev ændret, så kunne jeg måske ikke læse disketten. Postdanmark kunne så sige at jeg bare kunne købe en Windows 7 licens, hvis jeg ville læse disken.

Jeg antager at TomTom bruger VFAT for at gøre det nemmere for kunderne at overføre data de har downloadet, til deres GPS. TomTom kunne have brugt ext2, men det havde gjort det meget svært for Windows brugere. http://www.version2.dk/artikel/10478-tomtoms-nedtur-skal-betale-microsof...

For hvor vil du trække grænsen? Må information gemmes i fx MySql

Eller Oracle? Begge dele er sådan set noget skidt. Bedst var det om data blev gemt i et åbent format. Vi er ikke helt kommet der til endnu med databasernes interne formater.

Hvis jeg laver et mysql-dump får jeg en SQL-fil som ikke læner sig specielt meget op ad ANSI/ISO. Det er på den ene side noget skidt, men i praksis kan jeg jo læse den og evt. konvertere den, og på den måde få data ud. Så med den version at MySQL jeg har lige nu, kan jeg få data overført Oracle, men det er ikke sikkert jeg kan det med næste version af MySQL.

Jeg har lige stået med Oracle dump fil (exp) på 80GB, som jeg ikke kunne få data ud af, fordi det er et lukket format. Så jeg måtte købe en Oracle licens bare for det. Ham jeg fik filen kunne selvfølgelig have valgt et andet format, men det kunne jeg ikke rigtigt afgøre.

Så når det udveksling af data, fra internet til GPS, eller fra person til person, så er det vigtigt at data er i et åbent format, ellers kan vi ikke kommunikere.

Infrastruktur skal være i åbent format.

 • 0
 • 0
#34 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Hans,

men hvis formatet så blev ændret, så kunne jeg måske ikke læse disketten. Postdanmark kunne så sige at jeg bare kunne købe en Windows 7 licens, hvis jeg ville læse disken.

Findes der noget software eller format, hvor man ikke kan sige "jeg kan læse det nu, men hvis formatet ændrer sig, så kan jeg måske ikke læse det"?

Det er jo en tautologi.

Hvis jeg laver et mysql-dump får jeg en SQL-fil som ikke læner sig specielt meget op ad ANSI/ISO. Det er på den ene side noget skidt, men i praksis kan jeg jo læse den og evt. konvertere den, og på den måde få data ud. Så med den version at MySQL jeg har lige nu, kan jeg få data overført Oracle, men det er ikke sikkert jeg kan det med næste version af MySQL.

Men dermed anvender du jo så også MySqls export-interface, der giver mulighed for at gemme data - lagret internet i et eget format - i et andet, mere eller mindre veldefineret format. Det er jo præcist min pointe. Når jeg downloader et ODF-dokument fra ITSTs hjemmeside, så er jeg jo ikke interesseret i at vide, hvilket filsystem dokumentet er lagret i hos ITST. Jeg kan fint klare mig med, at der er en række veldefinerede interfaces imellem min PC og fx FAT, NTFS eller ext4 i form af HTTP, HTML, TCP og IP.

PS: Jeg er principielt enig med dig i, at det er problematisk, at digitale signaturer udleveres på USB-sticks, der med garanti er FAT-formatterede.

 • 0
 • 0
#35 Nils Bøjden

@Arthur Just

Jeg mener at en institution som DR burde bruge FLAC eller et andet åbent, frit og tabsfrit format. Hvad folk så vil gøre bagefter med musikken kommer ikke mig ved. De kan for min skyld bruge 2 bits til en 16 taksters blues rundgang.

DR burde ikke bruge penge på at købe en MP3-koder, men i stedet bruge pengene på at forhøje kvaliteten af de data de sender ud.

Lukkede formater svaret for DR's vedkommende til at sige: Sorry mate. Du skal bruge et Sony fjernsyn for at vores udsendelser.

 • 1
 • 0
#36 Mogens Nørgaard

OK, dyb indånding (også jer, der læser dette :-)) ) :

 1. Jeg HADER monopoler. Offentlige, private, jeg er ligeglad: De skal dø. Jeg er super-liberalist og libetarianer (eller hvad pokker det hedder, når man vil lade folk selv bestemme, hvad de putter i deres krop).

 2. Jeg har en naturlig svaghed for altid at tænke på fattigrøvene og de svage omkring mig. Sikkert fordi jeg blev spændt fast til potten som lille. Noget er i hvert fald galt, for min retfærdighedssans er alt for veludviklet.

 3. Jeg arbejdede i mange år med produkter fra Digital Equipment Corp (DEC), og FUCK, hvor de spillede sammen og gjorde alt nemt for alle - deres Rdb-database (som nu ejes af Oracle) var så totalt fedt integreret i deres OS (VMS), at man kunne lægge online-patches ind - og fan'me køre dem ud igen, hvis de ikke virkede. DEC opfandt clustre, og de VIRKEDE fra dag 1 (hvad de andres ikke gør endnu), deres networking-teknologi er stadig den bedste jeg har set, og ingen har endnu formået at lave samme grad af sikkerheds-ting i et OS og den øvrige stack.

 4. Da jeg første gang så .Net udviklingsplatformen måtte jeg bare indrømme for mig selv (skønt jeg var en stor MS-hader dengang, af et fanatisk Oracle-hjerte), at det bare var GENNEMFØRT. Deres Fischer-Price-look var bare iorden alle steder, og der var ikke de irriterende småting og uendelige paths, som kendetegner ALLE environments i Java/Open Source-løsninger. Der er ALTID noget, der ikke her HELT i orden, og det gør det pissesvært at bruge for alle andre end hard-core folks. Og det spilder tid hele tiden, skønt der jo også er kæmpe fordele ved Open Source.

 5. Da jeg fik en iPod hev jeg bare al musikken ind i Apples åndssvage format og har ikke haft grund til at fortryde det undtagen forleden pga mit nyindkøbte Sonos-anlæg. Men det kan fixes. Og min Mac er bare SÅ meget bedre end de 10-12 Windows-ting jeg har brugt i min tid, at jeg ærgrer mig over, at jeg ikke fik fat på sådan en lukket fætter for lang tid siden. Totalt gennemført, og jeg har lige købt en iPad, som jeg får idag - og en iPhone4, som jeg får om nogle dage - så jeg kan smide min Nokia N-97 ud og få noget, der spiller sammen. Og alle Apple-øvbøv'erne omkring mig får nu også fra mig den der bedrevidende, stille smilen, der siger "Prøøøv det, kammerat, og du FORSTÅR :-) ".

 6. Så derfor tror jeg faktisk, at det giver supergod mening, at DR og alle andre bruger noget, som alle kender til, og fattigrøvene kender til MP3. De kender sgu' ikke til alle jeres fantastiske forkortelser og åbne formater (og da slet ikke til den gigant-Linux-installation med undelige strømme af patches og laaaange paths og underlige ting, som kræves bagefter). I giver dem sgu' en KÆMPE handicap ved helt konsekvent at kræve underlige, men åbne, formater. I giver også os andre et kæmpe handicap, selvom vi har penge. Og de gamle. Der er ting, som er blevet valgt af folket, andre ting som man vil skændes om i årtier - lad dog folket bestemme i stedet for den elite, som I repræsenterer (iøvrigt af alle de rigtige grunde, deri er jeg ikke uenig med jer).

 7. De fleste vil have det, der er nemmest, ikke det der er politisk korrekt (det skifter jo også hele tiden alligevel).

Nå, tak fordi I lyttede...

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 1
#37 Hans Schou

Mogens Nørgaard,

Da jeg fik en iPod hev jeg bare al musikken ind i Apples åndssvage format...

Jeg kender ikke det format, men det lyder som om det er endnu værre end MP3.

Hvis nu DR havde valgt Apples format, så ville du kunne downloade lyde direkte ned i din iPod, men samfundsmæssigt ville det være en ret dårlig løsning fordi formatet er lukket, eller hvad har jeg misforstået?

 • 1
 • 0
#38 Mogens Nørgaard

Hej Hans,

Du er bestemt ikke misforstået det. Jeg er helt enig med dig i det samfundsmæssige, etc. Og nu tilbage til virkeligheden, hvor vi alle kan hive MP3 ned fra DR, mens enhvert andet format ville give store dele af befolkningen problemer:

Apples halløj: Du og en masse andre nørder, der ikke gider proprietære tech-stakke.

Diverse åbne ting: 98% af befolkningen, der til daglig bruger MP3-kompatible dimser.

Så min pointe var bare, at jeg selv har besluttet mig til at bruge lukkede standarder, SPECIELT hvor en producent (DEC, Microsoft, Apple) ejer hele stakken. Det gør alt nemmere :-).

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#39 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Hans,

Jeg kender ikke det format, men det lyder som om det er endnu værre end MP3

Formatet hedder AAC og er ganske bredt understøttet i markedet i dag. Ja faktisk vil jeg tro, at det næsten kan gøre MP3s førerposition usikker.

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Audio_Coding#Products_that_support...

AAC er en del af ISO/MPEG-stakken.

 • 0
 • 0
#40 Martin Bøgelund

Mogens Nørgaard:

Og nu tilbage til virkeligheden, hvor vi alle kan hive MP3 ned fra DR, mens enhvert andet format ville give store dele af befolkningen problemer:

[...]

Så min pointe var bare, at jeg selv har besluttet mig til at bruge lukkede standarder, SPECIELT hvor en producent (DEC, Microsoft, Apple) ejer hele stakken. Det gør alt nemmere :-).

Du lyder som Martin Thorborg, da han i sin tid udnævnte Internet Explorer som uigenkaldelig vinder af browser-krigen, og proklamerede at Jubii fra nu af blev kodet målrettet mod IE. (http://www.computerworld.dk/art/74738)

Siden er alle andre browsere bare vokset, og Bill Gates har undskyldt at Microsoft syltede IE-udviklingen, og IE6 derfor blev til verdens mest suttende browser.

Så når du appellerer til at vi vender tilbage til virkeligheden, må du tale om den virkelighed der udelukkende består af din egen personlige korttidshukommelse.

Glem og gentag historiens fejl så mange gange du lyster, men gør det venligst på en måde der ikke generer os andre.

Tak.

Og hils Thorborg henne i "Jeg er verdens klogeste erhvervsleder, og jeg er ovenikøbet synsk"-klubben :-)

 • 0
 • 0
#41 Lars Bengtsson

Mogens: tak for provokationerne i denne debat! Det kan sætte lidt gang i tingene.

I forhold til Apples succes og lukkede formater, så er jeg skeptisk overfor argumentationen. Er det pga. lukkethed at Apple og andre kan lave velfungerende systemer? Er AAC overhovedet lukket? Det er en ISO standard som jeg ret nemt kan afspille på Ubuntu. Men det kan jeg forøvrigt også med mp3. Problemet er måske mest at i nogle lande er det ikke lovligt at afspille mp3 uden at betale for det, hvilket kan være vanskeligt i en FOSS (Free and open source software) model.

Er det ikke bare fordi at DEC og Apple har været i stand til at lave software og hardware som kunne spille sammen på en brugervenlig måde? Og hvorfor er det ikke muligt at gøre det med FOSS?

Jeg forstod ikke hvad du mente med "uendelige paths" i FOSS. Jeg ved da godt at der er masser af besværligheder / ulemper i FOSS, men det er der sådan set også i Mac OS X, og Windows. Det er trade offs, nogle ting er nemmere / bedre i Windows end i Linux desktops og Macs og sandelig også omvendt.

Det virker som om du mener at "lukket" ofte medfører succes. Og åbent medfører økonmisk fiasko, det er så interessant nok at IBM, Oracle og Novell i forholdsvis høj grad støtter FOSS. Og på det nye smart phone marked ser det ud til at det semi åbne Android har potentiale.

For at være krakilsk: vil du mene at hvis Apple holdt op med at bruge følgende mere eller mindre åbne standarder: HTTP, HTML, TCP/IP, AAC, C, Java, Javascript, Flash (hæ) og ikke mindste PDF at så vil det medføre bedre / mere brugervenlige systemer?

Microsoft har stort set lavet deres egne versioner af alle "åbne" standarder, og det har ikke givet dem fordele på alle fronter. Fx deres PDF alternativ XPS har ikke medført succes.

Er årsagen ikke at en producent som har ressourcer og mulighed for at finpudse integrationen imellem flere systemer hvor de har kontrollen over hvad der bliver sendt på markedet, kan give en god brugeroplevelse?

 • 0
 • 0
#42 Nils Bøjden

@Mogens Nørgaard

Oprindeligt var ideen med mp3 at man kunne downloade lyd over begrænset båndbredde og gemme filer på harddiske som var svinedyre på MB.

Idag har man masser af båndbredde og 1 GB diskplads koster det samme at producere som en fabriksøl (eller mindre).

Og vi skulle så stadigvæk være bundet til et lorteformat som blev opfundet da tiderne var en anden, og som stadig lyder forfærdeligt.

Sorry. Den køber jeg ikke. Producenterne (Apple, Sony, MS, osv.) kunne uden problemer gøre det muligt at indkorporere alternative lyd dekodere, men det vil de ikke fordi de ønsker at kontrollere hele værdikæden. Det er konsekvensen af lukkede formater.

 • 0
 • 0
#43 Mogens Nørgaard

@Nils: Hov-hov! Vi taler jo ikke om LOGISKE ting og sager her! :-). Der er supermange ting, der ville være logiske for diverse producenter at gøre (i din og min optik), men som de ikke gør. Det er jo som regel heller aldrig de bedste bud på teknologi, der vinder anyway.

@Lars: Jeg aner jo ikke, om jeg har nul, én eller flere pointer med mit rablende indlæg. Jeg har bare en fornemmelse af, at jo mere af en tech-stak en producent har kontrol over, jo bedre bliver integrationen mellem elementerne (om de så er offentlige elementer eller nogle de selv har lavet). DEC brugte også en masse standarder, hvilket kunderne syntes var sjovt når de kiggede på check-lister og kompetitive sammenligningsark under salgsmøderne og -præsentationerne, men ellers var totalt ligeglade med. Bare skidtet virkede og var nemt at bruge.

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#44 Lars Bengtsson

Niels: Med mobile apparater er hukommelse ikke helt billigt, så (lossy) komprimering af musik er stadigvæk relevant. Desuden er der heller ikke nok båndbredde til at alle kan lytte til radio med FLAC plus alle andre download behov. I hvert fald ikke når det er per demand og uden p2p deling.

Mogens: Joe, det er jo argumentet fra "åben" lejren at det samfundsmæssigt er billigere at genbruge standarder og software, men jeg kan da godt se fra producent siden at man skal have et eller andet man kan tjene penge på, så hvis en lille tilsætning af noget lukket standard til en software stak kan udelukke andre fra at kopiere det dagen efter, så er der et incitament.

 • 0
 • 0
#45 Mogens Nørgaard

@Lars: Jeg tror ikke nødvendigvist, at motivet er penge via monopoisering. Jeg tror ofte det er fordi det gør det nemmere at lave noget, der hænger sammen og som er nemt for slutbrugerne at bruge.

Det andet (det du beskriver) kræver så mange tanker og planlægning og held i sprøjten, osv., at det næsten er umuligt at forestille sig.

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#46 Lars Bengtsson

@Mogens: Medmindre vi har misforstået hindanden, så mener jeg at der er det som Apple har gjort med Mac OS X, de har "hugget" en masse open source software, en BSD kerne og utilities og tilsat en smule lukket kode, og pga. licensen er der ikke krav om at de videredistribuerer Mac OS X, som FOSS.

På den måde har Apple forholdsvis billigt fået et "rock hard" UNIX OS, som de selv kalder det.

 • 0
 • 0
#47 Jonas Høgh

@Martin Bøgelund:

Jeg hader IE lige så passioneret som alle andre webudviklere, men jeg synes det er meget nemt at se tilbage her i 2010 og grine af Martin Thorborg.

Hvis man i 2002 stod overfor at skulle udvikle et website, og ikke tænkte meget langsigtet, men fx regnede med at lave et større redesign hver 2-3 år, så har jeg svært ved at se hvordan der skulle være økonomi i at understøtte andet end IE.

 • 0
 • 0
#48 Hans Schou

Hej Mogens

Jeg har bare en fornemmelse af, at jo mere af en tech-stak en producent har kontrol over, jo bedre bliver integrationen mellem elementerne (om de så er offentlige elementer eller nogle de selv har lavet).

Det er jeg helt enig i. Det er jo rigtig nemt når man har kontrol med det hele. Og Apple har være rigtig gode til at få deres ting til at hænge sammen. Det har altid været nemt at kopiere en fil fra en Apple til Apple. Men fra Apple til noget andet har jeg brugt rigtig meget tid på.

Så når man har købt Apple, så er man låst til Apple. En lukket verden. Jeg ved godt at det har ændret sig lidt inden for de sidste 20 år, men det er da heller ikke med Apples gode vilje og ikke en del af deres forretningskoncept at kunne kommunikere med andre styresystemer. Sådan lidt DEC- og IBM-agtigt i gl. dage.

Per Clausen er en rigtig dårlig idé det offentlige bliver låst på den måde, og at det samtidigt låser borgerne på den måde. Jeg er helt enig med Per Clausen (i den sag). Så når det er muligt, skal institutioner som DR bruge åbne standarder.

 • 0
 • 0
#49 Mogens Nørgaard

@Lars: Det er uden tvivl rigtigt. Men at tage ting fra hist og pist, og tilføje noget kode selv, og så rent faktisk få dem til at virke på en måde, som er NEM for slutbrugerne - det er noget, de færreste kan. Og slet ikke Open Source-folket, der per definition er anarkister (hvilket jeg i parantes bemærket selv var som ung og stadig er i mit virke som direktør).

@Hans: Yes, yes, yes. MP3 er en rigtig dårlig idé, hvis man a) har forstand og overskud og TID til at forstå alt det meget meget mystiske, der foregår i Open Source-land og b) sidder på den høje hest med høj hat og er klar til at kæmpe for borgerlige rettigheder og fri hash og privatisering af militæret (alle ting jeg går ind for, iøvrigt).

Men nu tilbage til Det Almindelige Menneske (TM), som er fucking ligeglad med de høje heste. Lortet virker, ergo eksisterer jeg.

Iøvrigt: Hvis noget som helst forslag kommer fra folk fra Enighedslisten, så skal vi være på vagt, for det parti består udelukkende af folk, der hele livet har haft til formål at skabe et magtmonopol i form af kommunisme eller det der er værre i Danmark. Der er - om I så kan lide at jeg taler så direkte eller ej - tale om ganske simple landsforræddere, der netop ønskede afskaffelse af enhver afart af frihed. Så længe de ikke - hver især og offentligt - har afsværget den holdning synes jeg ligesom ikke vi skal støtte dem. De ville sgu' da ikke tillade Open Source i et Sovjet-domineret Danmark - de ville undertrykke al IT a la Kina gør idag. Så skal vi ikke bare allesammen være enige om at prøve at tvinge det parti til at komme med klare udmeldinger om, hvad de egentlig synes om deres tidligere holdninger til demokrati i Danmark (nemlig at det skulle afskaffes)?

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#50 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Lars,

så mener jeg at der er det som Apple har gjort med Mac OS X, de har "hugget" en masse open source software, en BSD kerne og utilities og tilsat en smule lukket kode, og pga. licensen er der ikke krav om at de videredistribuerer Mac OS X, som FOSS.

At sige "hugge OSS-kode" har for mig en indre sproglig modstrid, der får mig til at trække lidt på smilebåndet. Idéen med fx BSD er jo netop at "gøre koden fri" og ikke pålægge anvender af den andre forpligtelser end at påpege ophavet af den (i modsætning til det små-kommunistiske GPL-fis, for nu at blive i Mogens' retoriske nabolag)

:o)

 • 0
 • 0
#51 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Lars (igen),

Det virker som om du mener at "lukket" ofte medfører succes. Og åbent medfører økonmisk fiasko, det er så interessant nok at IBM, Oracle og Novell i forholdsvis høj grad støtter FOSS.

Det er en lidt pudsig liste du har der. Novell er ramt meget godt (RHL ville være et andet bud) - men IBM og ORACLE er i mine øjne på ingen måde "OSS-virksomheder", og fælles for dem (og i øvrigt med Microsoft) er jo, at de støtter OSS, når det kan supportere og komplimentere deres proprietære kerneforretning (main-frames, databaser, kontorpakker/operativsystemer)

 • 0
 • 0
#52 Nils Bøjden

@Mogens

Det Almindelige Menneske (TM) nu med Det Virker Bare (R) tilsat 4% æblesaft. Det holder ikke en meter.

Hos DR har man i mange år fået informationen "Gå din vej hvis du ikke bruger Win Media Player".

Det er faktisk meget enkelt, og oven i købet praktiseret ufatteligt mange stader på Indernettet, at når man ikke kunne læse et givent dokumentformat, kom klienten (som regel en browser) op med et lille vindue, hvor der stod "Du mangler en grøn dims for at kunne læse dette. Skal jeg installere den for dig?", hvorefter dimsen blev installeret og alle var lykkelig.

Offentlige institutioner som DR, SKAT, vandværker osv, skal bruge formater som alle kan læse og ikke skal betale for at kunne læse. Hvad private firmaer gør kommer ikke denne diskussion ved. De kan for min skyld kryptere alt og gøre det utilgængeligt for alle (IBM/OS2).

 • 0
 • 0
#53 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Nils,

Offentlige institutioner som DR, SKAT, vandværker osv, skal bruge formater som alle kan læse og ikke skal betale for at kunne læse.

Men der er jo blot desværre en meget tynd linie imellem

"det kan ikke alle læse pga licenser/pris whatever" og "det kan ikke alle læse pga manglende teknisk viden/interesse"

Jeg er tilhænger af, at man publicerer i flere formater, så alles behov [b]umiddelbart[/b] dækkes. At nægte nogen publicering i markedets absolut mest udbredte format er i mine øjne udtryk for elitær pedistal-tankegang.

 • 0
 • 0
#54 Martin Bøgelund

Jonas Høgh:

Jeg hader IE lige så passioneret som alle andre webudviklere, men jeg synes det er meget nemt at se tilbage her i 2010 og grine af Martin Thorborg.

Så kan jeg fortælle dig at jeg også grinte af hans udtalelse i 2002, 2003, 2004, ..., 2009. Men du har ret i at det er blevet nemmere at grine af som årene gik.

Hvis man i 2002 stod overfor at skulle udvikle et website, og ikke tænkte meget langsigtet, men fx regnede med at lave et større redesign hver 2-3 år, så har jeg svært ved at se hvordan der skulle være økonomi i at understøtte andet end IE.

Du har helt ret i at hvis man anlægger en tilstrækkelig kort tidshorisont, så kan mange forskellige handlinger virke som en god ide.

Man kunne f.eks. blive på feriestedet istedet for at tage hjem på arbejde. Ferie er fedt, og arbejde er kun næsten lige så fedt, så man vælger ferien. Når så pengene holder op med a sive ind på kontoen, finder man ud af at man har handlet kortsigtet.

Skal jeg nævne sub-prime lån og konsekvensen af denne form for kortsigtethed?

Rygning - kortsigtet nydelse vs langsigtet helbredrisiko.

Begrebet "Som at tisse i bukserne for at få varmen" eksemplificerer på en let forståelig måde, at der kan opstå uønskede problematikker ved at lade kortsynet råde.

Hvis du triller helt op i toppen af siden, kan du se at artiklen handler om politik. Vores politikere er valgt til og betales for at anlægge en tidshorisont der forhåbentlig er længere end til næste onsdag, næste år, næste valg, ...

De skal træffe beslutninger, som holder landet på sporet med mindst muligt spild. At forgylde udenlandske monopoler er en form for spild, har man besluttet i konklusionspapiret om åbne dokumentformater (jvf ønsket om at øge konkurrencen). Så for enhver med evne til at planlægge langsigtet, er det oplagt at anvende åbne standarder.

 • 0
 • 0
#55 Lars Bengtsson

Jesper: lagde du mærke til gåseøjnene omkring "hugge" ;-)

Mogens:

Og slet ikke Open Source-folket, der per definition er anarkister.

Er du nu sikker på at der ikke er nogen af dem som er socialdemokrater? ;-). For at blive on-topic så ved jeg ikke om det er anarkistisk at gå ind for åbne standarder, hvilket open source folk ofte gør. Selvom jeg vil medgive at med open source så får man nogen gange en myriade af versioner af den samme løsning, men det er måske bare udvikling / forskning i det offentlige rum. Så Mogens mener altså at forksere er anarkister :-) Det kan i hvert fald være en fordel at ikke at være bundet af vedtagne sandheder.

Men enhver ved jo at regeringen (den højreorienterede) blot ønsker at tage penge fra staten og give dem til store virksomheder. Hvilket fungerer best hvis der ikke er let adgang for de mindre via åbne standarder. Så kan man med propaganda prøve på at sværte oppositionen til, ved at kalde dem for kommunister og lignende.

Jesper2: Du skriver ikke at du er uening i listen. Grunden til at jeg nævnte nogle store firmaer er fordi det giver mere vægt til argumentet, man kan så diskutere om de er Open source i hjertet eller i tegnebogen, men det hænger måske med tiden mere eller mindre sammen.

 • 0
 • 0
#56 Nils Bøjden

@Jesper

Staten har 4 primære roller i IT sammenhænge:

Kontrollanten for at sikre at ingen bliver taget for meget i numsen, med mindre de har lyst til dette.

Fordeleren for at sikre distribution af de ydelser som staten garanterer.

Standardiserings kroppen for at sikre at alle kan tale sammen og for at sikre at infrastrukturen er sammenhængende.

Arkivaren for at sikre at information om dagens Danmark også er tilstede for kommende generationer.

Engang imellem glemmer man den sidste pind. Hvad er chancen for at man kan kontakte dagens information om 30 år, hvis man inden for staten ikke bruger åbne og veldokumenterede formater.

At tænke på fremtidens borgere forekommer mig langtfra elitært, men derimod særdeles pragmatisk. At bruge lukkede formater så fremtidens borgere ikke kan bruge den information som skabes i dagens Danmark, forekommer mig derimod særdeles fjendsk overfor de mennesker som kommer efter os.

 • 0
 • 0
#57 Mogens Nørgaard

@Nils: Vedr. punkt 4 skal du bare drømme videre (det var ment som en joke, ikke som en hård kommentar :-) ).

Jeg er igang med at skrive en bog (sammen med Jæger nr. 23) om Jægerkorpset under den kolde krig, og i den forbindelse ville vi godt snuse lidt til nogle interessante papirer i Rigsarkivet. Det viste sig så, at en kombination af brand og vandskade på det store lager i Glostrup for snart mange år siden... Du kan gætte dig til resten. Og der er masser af kasser med materiale, der mangler, ikke kan findes, osv., selvom det drejer sig om et lille, præcist afgrænset område. Det er - så vidt jeg er orienteret - værre på det elektroniske område, selvom der kæmpes ihærdigt, nærmest fanatisk, derinde af nogle gode gutter, der gør sig mange tanker. CD'ere holder jo ikke i længden, floppy-diske kan være lidt svære at læse nu, osv osv osv.

Nå, men det var et sidspring (som gør, at jeg befinder mig i nærheden af Fort Benning, Georgia, lige nu - hjemsted for Ranger School - så jeg klager sgu' ikke :-) ).

Jeg tror man skal minimere den kæmpegigantmonstøse statsting vi har fået skabt. Og det må jo betyde det modsatte af det du ønsker dig, dvs:

 1. Kontrol. Jo mere kontrol, jo mere gavner det de få store bikse og jo mere hindrer det små, smarte løsninger. Sådan har udviklingen været hidtil, så mon ikke mere kontrol fører til mere skade også i fremtiden?

 2. Distribution. Det ser ud til, at markedet eller Den Globale Landsby eller bare Internettet sørger bedre for en demokratisk fordeling af ting end en central statsting. Faktisk har den der distributionsdrøm vel også været aftestet i f.eks. Østeuropa (og vores var på det, nemlig EU) i mange år?

 3. Standardisering. Jeps, men en central statsdims har jo også vist sig at være rigtig god til at vælge de forkerte standarder, så det må vi bare have endnu mere af i fremtiden, så de kan begå endnu flere fejl. Design by committee går jo altid godt - specielt fordi de få og de store altid er med i udvalgene (stor Stat = stor magt til lobbyister).

Jeg synes tendensen nu om dage er noget henad:

"Ja, det er rigtigt at det store Stats-apparat begår mange fejl, men så må vi bare have et større Stats-apparat."

Hvis noget skal lykkes, dvs. hårde og fornuftige beslutninger skal tages, kræver det, at meget få og uafhængige mennesker får lov. Det gælder jo også i store private bikse, hvor dem med de gode idéer aldrig kommer til før der er dyb krise.

Forslag til, hvordan vi skaber en sådan krise indenfor det offentlige, hvis budgetter og antal af medarbejdere er vokset hvert eneste år siden 30'erne, modtages gerne. Min fornemmelse er, at vi for længst har passeret parodien Yes, Minister.

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#59 Mogens Nørgaard

@Lars Bengtsson: Jeg går MEGET ind for, at vi får fri forskning igen. Det her pjat, hvor en central forskningsfond bestående af folk, der ligger under for et eller andet politisk korrekt pis a la "noget grønt" eller "CO2" eller "global opvarmning - nej, vent, kloden bliver sgu' koldere - vi ændrer det til klimaforandringer" og den slags er DØDEN for forskning.

Der var et fantastisk indslag i P1 for et halvt til trekvart år siden om nogle algoritmeforskere på Odense Univesitet, som havde fået penge til at forske i noget med at spore "mulige fremtidige terroranslag", og den mantra gentog den stakkes matematiker tre gange i udsendelsen, og selvfølgelig fik de penge til det. Hvem kan sige nej til anti-terror? Men i virkeligheden var det jo bare nogle algoritmeforskere, der gerne ville have lov til at forske videre.

Men at den borgerlige regering giver penge til erhvervslivet er decideret forkert. Check din statistik (DST.dk). Nu sidder jeg tilfældigvis og leger til daglig med en biks på 125 mand, og du ville aldrig sige sådan noget, hvis du selv kørte en biks. Så prøv at lav en biks selv (hvis du tør - der er betydelig risiko involveret, såsom at sætte sit hus og alt det man ejer på kant) og du vil blive meget stærkt overrasket. Tal med folk omkring dig, om de så bare er selvstændige erhvervsdrivende. Du har ingen idé om det tant og fjas man udsættes for. En morsom detalje er f.eks. tæt på 100 spørgeskemaer om året fra selvsamme Danmarks Statistik, og alle sammen følges op med trusler om straf, hvis du ikke svarer indenfor en uge eller to. Jeg giver dem til diverse studerende og de seneste ansatte som en straf.

Dansk Fjolleparti og vores socialdemokratiske regering har da ikke bestilt andet end at øge antallet af Bevidst Arbejdssky Elementer (de 800.000, der kalder sig førtids-étellerandet, men de fejler ikke noget og kan sagtens arbejde, hvis de ellers gad), øge de offentlige udgifter HELT vildt, og alt det andet, som en socilistisk regering altid frygtes at gøre (og iøvrigt også VIL gøre).

1.2 millioner offentligt ansatte. Aldrig set større. 1000 milliarder i budget. Aldrig set større. 800.000 Bevidst Arbejdssky Elementer. 700.000 alderspensionister (hov! vi sætter det ned til 65 år, nu hvor folk er raske og sunde som aldrig før). 250.000 arbejdsløse (skjules med tricks, men det er deromkring). 100-300.000, der reelt skal have hjælp.

Do the math. De offentlige indtægter blev iøvrigt FORDOBLEDE mellem 2002 og 2007. Største stigning i historien. Alle pengene er brugt. F.eks. gives der normalt 110-120 milliarder til Det Syge Væsen om året. Dansk Fjolleparti og regeringen gav lige 68 ekstra. Det hele er stort set gået til DJØF'ere og andre i Fedtlaget, og når de overskrider budgettet alt for meget, så skærer de nedefra i de lavestlønnede i organisationerne.

Giver til erhvervslivet? I think not. Og heller ikke til de rige.

Den meget omtalte skattelettelse til "de rige" omfattede 1.5 promille af budgettet (halvanden milliard) og ville gavne 850.000 skatteydere, Hvis 850.000 skatteydere er "de få rige" så er der noget galt med vores sprogbrug.

Kom igen med reelle tal. Og ja, jeg har en fortid som Polit, så jeg er skadet af tal og Statistisk Årbog og Statistisk Tiårsoversigt og den slags :).

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#60 Nils Bøjden

@Mogens

Det er ikke hvad jeg ønsker mig, men hvordan verden ser ud i dag.

At visse ting er større end den enkelte stat kan kun glæde mig da dette sikrer at mennesker på tværs af forskellige stater har mulighed for samvær/samliv/sam....... uden at ststen kan styre dette.

Desværre ser jeg i disse år en katastrofal stigning i overvågningen af borgerne, alt sammen forklædt som "Det er for jeres eget bedste", senest med NemID som den perfekte kontrollant, overvågeren af alting (Og outsourcet til et privat firma. Det må være ligesom privatisering af hæren)

 • 0
 • 0
#61 Mogens Nørgaard

@Martin Bøgelund: Har du prøvet at tisse i bukserne for nyligt? Det er ret sjovt at prøve, nu hvor man har set en masse brug udtrykket i mange år.

Den største ulempe er IKKE, at det bliver koldere (det gjorde det ikke for mig, da jeg testede det). Den største ulempe er, at jeg synes det KLØR ad Helvede til på låret/lårene.

Har andre reelt prøvet det, eller er det bare noget man går ud fra er rigtigt, det med at det bliver koldere? Jeg kan ikke se, at det skulle kunne blive koldere, med mindre a) der er tale om meget store mængder urin, der kan gennemvæde buksestoffet, b) der er tale om bomuld (ren dræber i vådt vejr med vind) og c) en betydelig vindfaktor.

Jeg synes vi skal lave en undersøgelse hjemme i min have til vinters. Jeg stiller Miracle-øl til rådighed og alle medbringer skiftetøj (jeg har brusere og håndklæder og vaskemaskine). Vi kunne jo prøve med forskellige slags bukser, forskellige mængder urin, og endelig teste, om urin vs. vand gør nogen forskel.

Det kunne da blive en god, videnskabelig undersøgelse. Jeg er klar.

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#64 Hans Schou

Mogens, du må lide af en eller anden ukendt sygdom med et fint navn. Jeg syntes rent faktisk at det er lidt at pisse på Per Clausen & Microsoft, at komme med et sådant forslag lige i denne tråd. Hvis det bliver januar, hvor det er mest koldt, så er jeg med.

 • 0
 • 0
#67 Bo Voigt

Jeg forstår ¨på som Hr. Per Clausen "skriver" at han hellere ville give penge ud til at ændre statsadministrationen afhængighed af Microsoft produkter (som jo åbenbart anses for at være et monopol af en slags) til t.eks. Open Source produkter. Sådan som jeg læser udbuddet drejer det sig om eksisterende platforme der skal vedligeholdes, ajourføres etc. ikke om en ændring af disse. Jeg vil foreslå hr. Per Clausen at han uden ophold foranstalter forslag til regeringen om at lægge en omlægning af statsadministrationens it-systemer til Open Source i udbud. Held og lykke med at finde de 5 firmaer eller konsortier med en omsætning over 15 millioner med den soliditetsgrad som Økonomistyrelsen forlanger som leverer og servicerer en omlægning til Open Source produkter fra Microsoft platform. Dem finder man nok ikke mange af med et salgskontor eller det nødvendige antal konsulenter i Danmark, men jeg kan tage fejl? Jeg kan dog blive lidt skræmt over hvor mange penge et sådant projekt kan gå hen og koste.

@Mogens: At pis bliver koldt over tid er et faktum, hvilket man ved hvis man bevæger sig udenfor eller stiller sig i udblæsningen fra airconditionen. :)

mvh

Bo Voigt

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere