Mens Enhedslistens Per Clausen blæste til kamp mod Google Analytics med spørgsmål til videnskabsministeren, blev besøgende på hans egen hjemmeside hos Enhedslisten ramt af samme slags registrering, som politikeren selv tordnede imod.
»Ja, det har vi levet i lykkelig uvidenhed om. Jeg har ikke andre undskyldninger, end at alle andre også kører på samme måde med Google Analytics, og det viser bare, at det er et problem, som kræver myndighedernes indgriben og ikke kan overlades til folk selv,« siger Per Clausen til Version2.
Google Analytics er et yderst populært og gratis værktøj til detaljeret besøgsstatistik på hjemmesider. Men besøger man en hjemmeside, der bruger Google Analytics, kan Google i princippet indsamle oplysninger fra besøget.
Den slags registrering skal vi kæmpe imod, mener Per Clausen, som anbefaler alle at droppe værktøjet fra Google.
»Jeg mener, at det er et problem, når vores netadfærd bliver videregivet til tredjeperson. Det mindste man kan gøre er, at sikre, at brugerne giver tilsagn før det sker, men det er jo ikke tilfældet,« siger politikeren.
Nye EU-regler betyder, at besøgende på en hjemmeside skal give ’informeret samtykke’ til cookies, der gemmes lokalt, men besøger man hjemmesiden ITST.dk, kan man først læse om de cookies, der bliver brugt, blandt andet til Google Analytics, når man er inde på siden og dermed allerede er blevet registreret af Google.
»Efter min bedste overbevisning er det i strid med EU-datadirektivet og Persondataloven. Og det efterlader utryghed, at andre kan registrere din netadfærd og samle personfølsomme oplysninger - for eksempel om politiske sympatier og antipatier,« siger Per Clausen.
Når alle danske partier, bortset fra Dansk Folkeparti, bruger Google Analytics, kan det således give Google mulighed for at holde styr på, hvilket politisk parti en person foretrækker.
Men Enhedslistens hjemmeside skal ud af den klub, mener Per Clausen.
»Jeg vil tage en snak med de folk, som har styr på teknikken. Jeg kan ikke komme med en udmelding om, hvornår vi har fundet en løsning på problemet, før jeg har talt med dem, der står for det,« siger politikeren.
Opdateret: Google har meddelt Version2, at man ikke samler oplysninger ind via Google Analytics om de besøgende eller bruger data i det hele taget fra Google Analytics til at målrette reklamer. Det fremgik af den oprindelige artikel, at besøg på websider med Google Analytics kunne føre til, at data om besøget kunne bruges af Google til at målrette annoncer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.