Enhedslisten forudser: Vi får forsøg med e-valg inden for nogle år

27. september 2013 kl. 10:4228
Det var først og fremmest lovforslaget om e-valg, der var noget galt med, ikke e-valg som sådan, lyder det fra Enhedslisten, som var med til at nedstemme forsøg med e-valg i Danmark i foråret.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Var lovforslaget om e-valg, som regeringen forsøgte at få stemt igennem i foråret, blevet formuleret lidt anderledes, var det højst sandsynlig blevet vedtaget.

Men fordi der manglede en klar afgrænsning af forsøgene, så de i teorien kunne fortsætte til evig tid, var Enhedslisten imod. Det fortalte partiets it-ordfører, Stine Brix, på et seminar torsdag, i forbindelse med Internet Governance Forum 2013 i København.

»Vores hovedbekymring ved det konkrete lovforslag var, at det ikke stod klart i teksten, at der var tale om forsøg. Hvis man havde afgrænset det og gjort klart, at det var et forsøg, tror jeg, at lovforslaget var gået igennem. Udformningen af lovforslaget var en af hovedårsagerne til, at det faldt, mener jeg. Der var for meget usikkerhed om, hvad man gik ind til,« sagde Stine Brix, der var meget aktiv i debatten om regeringens e-valgs-lovforslag.

Hendes bud på fremtiden for e-valg i Danmark lød, at e-valg nok skal vende tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den politiske fremtid for e-valg tror jeg er, at vi kommer til at se mere til dette tema. Det er meget klart, at der skal være nogle forsøg. Og jeg tror, at vi vil se det inden for en årrække,« sagde Stine Brix på debatmødet, der havde overskriften 'Digitalt demokrati - Hvorfor stemmer vi ikke allerede online?'

For Enhedslisten ville det især være interessant at fokusere e-valgs-forsøg på de behov, som handicappede borgere måtte have. Det kunne også føre til andre fremgangsmåder, for eksempel hjælpemidler, der gør det muligt for handicappede at bruge den normale papirstemmeseddel.

Men debatten om e-valg afslørede også, at der er plads til forbedringer i den måde, vi i dag holder valg og tæller stemmer på, lød det fra Stine Brix.

»Det er interessant, at der ikke findes retningslinjer for, hvordan man tæller stemmerne op på et valgsted. Der er ingen systematisering, og her er der et kæmpe potentiale, hvis man bruger kompetencerne fra matematikere. Debatten om e-valg bragte mange gode ideer i spil,« sagde hun.

Carsten Schürmann, lektor på IT-Universitetet og leder af forskergruppen Demtech, tog fat i forslaget om at fokusere på de handicappedes behov og pointerede, at de peger i mange forskellige retninger. Der er 600.000 handicappede i Danmark, men i sagens natur på mange forskellige måder.

Et spørgsmål fra tilhørerne gik på, hvornår man så nogenlunde kunne forvente, at politikerne ville give grønt lys for e-valgsforsøg i Danmark, og bedste bud var, at man ventede til Demtech-forskerne var blevet færdige med deres forskningsprojekt i 2016, mente Jacob Gyldenkærne, direktør for Aion og Assembly Voting.

»Giv Demtech tid til at gøre deres arbejde færdigt - så er jeg 100 procent sikker på, at vi har kimen til e-valg,« sagde Jacob Gyldenkærne, som producerer valgsystemer.

Assembly Voting-produkterne bliver brugt til mange forskellige mindre valg, for eksempel til en boligbestyrelse eller skolebestyrelsen - men Jacob Gyldenkærne havde ingen ambitioner om at skulle stå bag teknologien til et elektronisk folketingsvalg lige nu.

»Jeg synes ikke, at teknologien er på plads endnu til et folketingsvalg,« sagde han.

I stedet mente Jacob Gyldenkærne, at e-valg skulle bruges mere aktivt til at få større borgerinddragelse på de mindre, lokale arenaer. Det er svært at finde folk, der vil binde sig til fire år i en skolebestyrelse, men ved at dele det op i mindre bidder, eller selvstændige projekter, og med mulighed for flere afstemninger undervejs, ville det passe bedre til folks hverdag i dag, mente han.

I et helt andet oplæg i løbet af konferencen blev e-valg også nævnt, nemlig af it-iværksætteren Thomas Madsen-Mygdal, der talte om de ufatteligt mange muligheder, internettet havde givet os.

»Selvfølgelig kommer vi til at stemme digitalt. Det er jo banalt. Det kan kun være politiske partier, som ikke er interesseret i at få folk til at stemme, som kan være imod det,« sagde han - men tilføjede så, at det måske bare ikke var lige nu, det skulle ske.

»Det er et spørgsmål om timing. Måske tager det 30-40 år, før det sker. Måske er det noget andet, vi skal bruge kræfterne på lige nu.«

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
3. oktober 2013 kl. 14:10

Hej Stine

Tak for dit indlægget. Jeg var lige ved at være bekymret for at vi (IT-folkene) havde misforstået Enhedslisten position vedr. E-Valg og at vi skulle igang med endnu en oplysningskampagne.

Vedr. Venstre's taktiske eller reelle bekymringer, så må vi jo tage den hvis de kommer med et forslag. Jeg er ihvertfald klar til kamp ;o)

26
3. oktober 2013 kl. 13:49

Kære alle

Enhedslisten støtter ikke evalg. Vi har mange betænkeligheder - som jeg blandt andet har fremført i folketingssalen, til debatmøder og også til det pågældende debatmøde. Det er en bekymring, som går langt ud over at det ikke var tydeligt nok at der var tale om et forsøg. Det er også en bekymring for at valghandlingen bliver langt mere kompliceret og uigennemskuelig og at den folkelig kontrol med valget dermed svækkes. Det er bekymringer for sikkerheden - både utilsigtede fejl og risiko for snyd.

Til debatmødet blev jeg imidlertid spurgt om noget andet. Nemlig hvad min vurdering er af muligheden for evalg i Danmark. Det er min klare opfattelse af vi kommer til at se evalg i danmark - jeg tror venstres modstand var en blanding af taktik og af bekymring for at det ikke var tydeligt nok at der var tale om forsøg. Min vurdering er at spørgsmålet om evalg kommer tilbage på den politiske dagsordenen før eller siden. Det kan fx være så snart at Venstre selv kan formulere forslaget. Det er blot en vurdering - vi får at se.

mvh Stine

25
30. september 2013 kl. 13:47

de kan vel som altid gemme sig bag dumhed,uvidenhed eller almindelig inkompetence... det skal vel også hænges op på nemid, og hostes af et udenlandsk firma eller en stat?

24
28. september 2013 kl. 17:25

"Det er lidt ligegyldigt, hvem folket stemmer på. Det vigtige er, hvem der tæller stemmerne." citat Stalin.

22
28. september 2013 kl. 14:58

Lad os da få E-Valg. Fortaget hjemmefra, og da det jo er billigere og sikker, eller kan gøres det, må vi formode, så lad os stemme om ALT. (Det største problem er som jeg kan se, både at sikker at en stemme ikke ændres, samtidig med at hemmeligholde hvem der har afgivet denne.)

Så lad os ændre grundloven, ved direkte E-Valg, så har vi jo ikke brug for folketinget, vi kan alle stemme for eller imod de fremlagte lovforslag en gang om ugen. Vi har så ikke brug for et repræsentativ demokrati, men et får et direkte demokrati, ligesom i Oldtidens Grækenland, tilbage til roden så at sige.

Regeringen kan vælges ved direkte personlig valg på alle dem der stiller op, der er jo ikke brug for spærregrænser alle andet, da der jo er et direkte valg. Valg et halv/helt år af gangen, eller indtil de får for få like på facebook

Det eneste der så, for ikke at få helt kaotiske tilstande, med hensyn til lovgivning, er at alle love der bruger penge, også skal indeholde en lov der finansiere denne.

Så mindretal vogt jer, enkelt sager bliver det nye sort.

21
28. september 2013 kl. 14:40

Hvad er det lige vi skal bruge forsøg til? At vise at det er muligt at afholde e-valg? Det ved vi allerede.

Nej, start med at beskrive jeres koncept for et e-valgs system. Det må max fylde 1 A4-side og det skal kunne forstås af såvel IT-folk som pensionister. Konceptet skal løse begge nedenstående problemer. Derefter kan vi så køre test på det.

Problemet med e-valg er jo dobbelt:

  1. Man vælger at gå på kompromis med sikkerheden -> det bliver muligt at snyde eller valghemmeligheden forsvinder.

  2. Man laver det vildt sikkert med dobbelt kryptering og vild IT-magi -> systemet bliver ugennemskueligt og ingen ved om sikkerheden har virket.

19
27. september 2013 kl. 16:17

Carsten Schürmann, lektor på IT-Universitetet og leder af forskergruppen Demtech, tog fat i forslaget om at fokusere på de handicappedes behov og pointerede, at de peger i mange forskellige retninger. Der er 600.000 handicappede i Danmark, men i sagens natur på mange forskellige måder.

Så prøver vi lige at spille handikapkortet endnu engang. Lad os lige få at vide hvor mange af de 600.000 som har et handikap der gør at de ikke kan komme til et valgsted eller ikke kan sætte et kryds på sedlen. Så ved vi hvor banen ligger. Igen. Og så laver vi en pragmatisk og god løsning til den gruppe.

Det er dårligt demokrati det her. Det er dårlig politik. Og det er dårlige politikere som lytter til dårlige debattører, useriøse særinteresser, platspin og alment plattenslageri. Desværre. Vi får sikkert e-valg når nogen har lavet et sikkert system. Engang. Lige nu behøver vi det ikke. Og i det mindste behøver vi en saglig diskussion. Og den dejlige Stine Brix må lige tage huskehatten på igen og slå op i dagbogen - der står at der var mange andre problemer end lovforslagets ordlyd. Det allerstørste problem er at disse diskussioner og det politiske plattenslageri - taget i større sammenhæng - stille og roligt eroderer demokratiet og de rationelle, oplyste fundamenter som den vestlige verden trods alt er bygget på. Vi må have en ny oplysningstid hvor vi igen - og begrebet "vi" inkluderer fornuftsbaserede politikere - begynder at tænke os om. Hvor er det her bare træls!

20
27. september 2013 kl. 18:58

Jeg er ligeledes skuffet over at læse at Stine nu taler for e-valg. Det er simpelthen for overfladisk at argumentere for e-valg påny med handikappede og formulering af lovforslaget. Jeg troede, at hun havde forstået de fundamentale problemer med at elektrificere valghandlingen. Øv. Det er som om politikerne ikke indser problemerne, før Centrumdemokraterne får 99% af stemmerne (der er fejl i algoritmen, der fordeler mandater, så det giver ikke 100%).

18
27. september 2013 kl. 15:00

Var der INGEN der hørte efter sidst? Og ja - der må da være større "problemer" at tage fat i end at få valgresultatet før kl. 21.

16
27. september 2013 kl. 14:46

Man kan bruge E-valg som en test, alle politikere som taler for E-valg skal man ikke stemme på!

13
27. september 2013 kl. 14:02

Helle er så ked af det. Det er nemlig rigtig besværligt for NSA at holde øje med hvem der stemmer på hvem når vi stadig bruger papir. Men hvis nu bare vi kunne få e-valg, så ville også disse informationer være langt nemmere at indsamle.

17
27. september 2013 kl. 14:50

Det er simpelhen for langt ude, der er væsentlig større og mere indlysende problemer med E-valg til at bringe paranoide konspirationer ind i det også.

28
3. oktober 2013 kl. 15:31

Nå men så lad os også tage de paranoide synspunkter med også, skal der være bål så lad der være bål, jeg synes bare at den mest indlysende årsag til vi ikke skal have E-valg, den at ens stemme forsvinder ud af syne og materiale i trykket" burde være grund nok.

14
27. september 2013 kl. 14:34

Præcis, og som jeg også var med til at poientere i debatten, sidst emnet var oppe, så er det et alvorligt problem ved elektronisk stemmeafgivelse, at den enkelte vælger (end ikke dem med en doktorgrad i elektronik og software) vil have en jordisk chance for at vurdere, om deres stemme forbliver anonym. Det kan man til gengæld ret nemt overbevise sig selv om med vores nuværende papir-og-blyant system.

Iøvrigt @Frithiof Andreas Jensen: Ja, jeg er en af dem, der også overvejer, om det er værd at tage debatten igen, for over for Tåberne på Borgen taler man åbenbart for døve øren.

@Tåberne på Borgen: Men nu har de selvfølgelig igen muligheden for at vise os, om de er Tåber eller ej....

12
27. september 2013 kl. 13:53

Det er næsten stort set kun i politik kan man genoplive en "tabt" debat uden at komme med yderlige modargumenter og forvente at debatten kører anderledes.

»Selvfølgelig kommer vi til at stemme digitalt. Det er jo banalt. Det kan kun være politiske partier, som ikke er interesseret i at få folk til at stemme, som kan være imod det,«

Og for pokker hvor arrogant overfor "modstanderne" i debatten.

10
27. september 2013 kl. 13:02

Personlig øndker jeg ikke e-valg, men jeg vil meget gerne spørges omkring flere ting via folkeafstemninger og dette måtte efter min mening gerne ske over nettet/Nemid.

Jeg synes f.eks. ikke at det er fedt at politikerne kan sende Danmark i krig uden en folkeafstemning, det virker ikke så demokratisk i mine øjne.

Grundet min holdning støtter jeg www.folkets-valg.dk

8
27. september 2013 kl. 12:03

Måden man tæller stemmerne op på, er forhåbentlig ligegyldig. Tallene på de enkelte valgsteder skulle gerne være de samme, uanset hvordan man tæller og uanset om man regner i decimal eller i hex. Det, der var usikkerhed om, var den algoritme, der fordeler mandaterne. Den der var lettere uigennemskuelig og vist kodet i APL.

Nå, jeg forudser en lille intern debat i EL om e-valg.

6
27. september 2013 kl. 11:54

...til at tage hele kampen imod én gang til.

Det er jo heldigvis kun mod tåber, at man kæmper forgæves.

/ Carsten

5
27. september 2013 kl. 11:52

Lige præcis med e-valg er der en fordel i ikke at være de første der prøver det. I Danmark sker et valg kun hvert 4 år (lige nu, fordi (levebrøds-)politikerne ikke har lyst til at udskrive valg før perioden udløber). Det gør ikke det store at valgoptællingen går lidt langsommere for landets produktivitet.

Så vi kan med fordel vælge at se på hvorledes andre lande implementerer e-valg. Og håbe på det ikke implementeres som i Estland over det hele. I stedet kan vi bruge energien på vigtigere ting end elektroniske valg.

4
27. september 2013 kl. 11:49

Kan man få mobiliseret danske IT-notabiliteter med videre til at fokusere deres debat på E-valg, - ja, så vil det være med til at drukne modstanden mod EU(software)patenter.

K

11
27. september 2013 kl. 13:25

drukne modstanden mod EU(software)patenter.

Det tror jeg ikke du skal gøre dig forhåbninger om. Tvister om patenter skal afgøres i højesteret, ikke af en patent-domstol i EU. Softwarepatenter får vi aldrig.

2
27. september 2013 kl. 11:33

Når man tænker på at, næsten, hele den danske IT "stab" råbte et stort NEJ til politikerne, så er det da godt nok utroligt at de fortsætter i den dur bare for at få resultatet et par timer før...

Det er jo det eneste man vil få ud af det. Jeg tvivler stærkt på at man kan lave ét system som kan håndtere samtlige af de handicap som de 600.000 personer i artiklen har.

Hvorfor er det E-valg så stort et buzz ord for de politiker pt? Hvad er det der gør dem så kåde at de vil tilsidesætte sikkerheden i vores udmærket valgsystem?

23
28. september 2013 kl. 17:10

Hvorfor er det E-valg så stort et buzz ord for de politiker pt? Hvad er det der gør dem så kåde at de vil tilsidesætte sikkerheden i vores udmærket valgsystem?

Valgretten ned til 16 år samt også dillen med eValg skyldes visse partiers ønske om en massiv følelsesmæssig påvirkning af flokken < ~25 år.. lige den gruppe, hvor hjernen stadig er under ombygning.

Personer her har andre 'vigtige' interesser og en forholdsvis lav valgdeltagelse.

http://politiken.dk/politik/ECE2076984/unges-sloeve-valgdeltagelse-skal-undersoeges/http://duf.dk/uploads/tx_templavoila/PUB_2011-12-01_Valgretskommissionen_-a-_Valgdeltagelsen_blandt_unge_02.pdf&sa=U&ei=lvBGUveVGqGJ4AS42YGIBw&ved=0CC8QFjAI&usg=AFQjCNECyI8qCl33wiimNXRngPzA-Q73-A

9
27. september 2013 kl. 12:42

Hvorfor er det E-valg så stort et buzz ord for de politiker pt?

Spinboblen - Politikerne har lärt sig på "kommunikationskurset" at de altid har ret og aldrig må foreslå alternativer fordi den slags svagheder öger angrebsfladen for modstanderen.

D.v.s. at hvis der findes nogen som faktisk er uenige med en politisk sag, så er det kun fordi man ikke har "kommunikeret" länge og grundigt nok til den rigtige målgruppe.

Alle problemer kan derfor löses med flere "kommunikationsmedarbejdere", mere kontrol på informationsströmmen, herunder begränsning i aktindsigt, udvalgte "eksperter" som stötter op om budskabet (som f.eks Frida Frost for nyligt), og gentagelse, gentagelse, gentagelse, gentagelse ... indtil alle som også har andet at bruge deres tid på har forladt debatten og kun tosserne er tilbage -> ergo, alle modstandere er Tosser - "... som slet ikke er interesserede i at stemme"!

Så, käre politikere, bliv bare ved. I får jo ret til sidst ... det samme gör "vi" som mener at e-valg er en dårlig ide også!

7
27. september 2013 kl. 12:03

Jeg tror nok det buzz-ord, der rent faktisk er styrende her er 'tvangsdigitalisering' og ikke E-valg. Man skal ikke læse ret mange sider af den 'Digitale vej til fremtidens velfærd', for at få fornemmelsen af at, hvor '42' engang var svaret er det i dag 'digitalisering'.

1
27. september 2013 kl. 11:17

Jeg ser frem til at Thomas Madsen-Mygdal uddyber hvad det er der er så banalt ved e-valg. Er det banalt at implementere? At garantere sikkerheden? At vi kommer til at stemme digitalt, uagtet sikkerheden?

Jo mere jeg sætter mig ind i problemstillingen, jo mere er jeg overbevist om at e-valg er en virkelig dårlig ide. Bedre optællingsprocedurer, ja tak. Bedre adgang for handicappede, ja tak. Overlade ansvaret for optælling til en magisk black box, nej tak.

3
27. september 2013 kl. 11:36

Forklaringen ligger i den næste sætning:

"Det kan kun være politiske partier, som ikke er interesseret i at få folk til at stemme, som kan være imod det".

Her afslører manden at det ikke er saglige argumenter han vil bruge.