Energiselskabet Total tredobler supercomputeren Pangea for at lave 4D seismiske undersøgelser

Supercomputeren Pangea hos det franske energiselskab Total er lige nu den formentligt kraftigste supercomputer i den private sektor. Illustration: Total E&P
Pangea ville med de nu 6,7 petaflops ligge i top 10 og er formentligt den kraftigste supercomputer i den private sektor.

Energiselskabet Total, der blandt andet har undersøgt mulighederne for at udvinde skifergas i Danmark, er efter en større opgradering nu formentligt i besiddelse af den kraftigste supercomputer uden for offentlige forskningsinstitutioner.

Supercomputeren Pangea er opgraderet fra 2,3 petaflops til 6,7 petaflops, hvilket ville være nok til at placere den i top 10 på den seneste Top 500 over verdens supercomputere.

»Vi har tredoblet Pangeas regnekraft på blot to år. State-of-the-art datatunge beregninger er en konkurrencemæssig fordel, og regnekraften vil hjælpe os med bedre resultater og lavere omkostninger,« udtaler direktør Arnaud Breuillac fra Total Exploration & Production ifølge en pressemeddelelse.

Ud over de store forskningsinstitutioner, så er energiselskaberne ofte dem, der investerer i de største supercomputere. Det gælder ikke blot for olie og gas, men også vindmøllefabrikanter som danske Vestas, der netop har investeret i en ny supercomputer for at kunne lave bedre modelleringer af vindforhold for at finde ud af, hvor møllerne bedst kan placeres.

Seismiske data kræver regnekraft i superklassen

Selskaber som Total og en række andre, der foretager geologiske undersøgelser efter olie og gas, bruger supercomputerne til at fortolke seismiske data. Total oplyser, at den ekstra kapacitet i Pangea blandt andet skal bruges til 4D-modellering. Det vil sige, at ud over de tre rummelige dimensioner for de seismiske data, så måles der også over tid.

Seismiske undersøgelser kan generere enorme datamængder, og Total har da også udvidet storage-kapaciteten til nu 25 petabytes. Supercomputeren er leveret af SGI, og opgraderingen omfatter yderligere 4.608 beregningsnoder baseret på Intel Xeon-processorer og i alt 589 terabyte ekstra hukommelse. Storagesystem er også leveret af SGI og rummer 17.000 diske. Pangea kræver en strømforsyning på 4,5 megawatt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere