Energinet.dk om nyt SCADA: »Vi har bygget et Fort Knox omkring det danske elsystem«

23. november 2015 kl. 06:299
Energinet.dk om nyt SCADA: »Vi har bygget et Fort Knox omkring det danske elsystem«
Illustration: Energinet.dk.
Mere vedvarende energi fra både dansk vindkraft og norsk vandkraft betyder mere fluktuerende produktion af strøm. Det øger kravet til overvågning og styring af elproduktion og -forbrug. Et helt nyt SCADA-system er netop taget i brug.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En større driftsstabilitet i en mere ustabilt elforsyning og langt bedre it-sikkerhed. Det er de to hovedgevinster ved et helt nyt styre- og kontrolsystem - et SCADA-system - til 110 mio. kroner, som nu skal styre det danske højspændingsnet. Energinet.dk er netop færdig med at implementere det store industrielle it-system efter to års arbejde.

»Det mest nye, er at vi har bygget et Fort Knox omkring vores elforsyning. Man skal springe over uhyggeligt mange voldgrave for at få adgang, så det er med andre ord et meget sikret system. Både fysisk og digitalt,« siger it-direktør Morten Gade Christensen, Energinet.dk.

Rent digital er væsentlige dele af systemet helt isoleret fra omverdenen.

Det er umuligt at kontrollere og overvåge et stort industrielt system manuelt. Derfor er automatiske processer nødvendige, hvilket kræver indsamling, analyse og anvendelse af data til afrapportering eller direkte styring. SCADA står for Supervisory Control And Data Acquisition, dvs. overvågning, styring og dataopsamling og er dermed et industrielt kontrolsystem.

SCADA-systemer overvåger og styrer industrielle processer, hvad enten det er materialer, der løber i rør og tanke, varer, der transporteres rundt via conveyors og rullebånd, eller sensorer i store produktionssystemer, der producerer data til styring af systemer.

SCADA-systemer udmærker sig ved at kunne håndtere store processer på flere steder/lokationer og over store afstande.

Energinet.dk har af sikkerhedsmæssige årsager ikke ønsket at oplyse, hvilke leverandører man benytter - eller hvordan deres SCADA-system er opbygget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udmeldingen er markant i og med at Energinet.dk var blandt seks statslige it-systemejere, der blev skarpt kritiseret af Rigsrevisionen i en beretning fra begyndelsen af oktober om bl.a. tildelingen af udvidede administratorrettigheder, som betegner det højeste niveau af rettigheder, adgang og kontrol over it-systemer og data.

Udover at øge it-sikkerheden i systemet, har Energinet.dk også haft en opgave i at tilpasse overvågning og styring af det overordnede el- og gasnet. I takt med at der kommer mere og mere vedvarende energi ind i energisystemerne er den opgave nemlig blevet mere kompliceret.

Det er nemlig langt fra altid, at forventningerne til både produktion og forbrug holder stik, hvis eksempelvis et kraftværk falder ud, eller forkerte vejrprognoser betyder, at elforbruget og produktionen bliver anderledes end antaget.

I 2020 skal 50 procent af elforbruget komme fra vedvarende energi. Vindproduktionen svinger som bekendt efter vind og årstid. Derfor vil behovet for såkaldt regulerkraft traditionelt set stige med mere vindenergi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen på regulerkraft er høj i perioder, hvor vindkraften dækker hele elforbruget, da det er mere omkostningstungt at opstarte termiske kraftværker end at regulere produktionen på værker, der allerede er i drift.

»Men vores nye system arbejder vi imidlertid med en større andel af automatisk kontrol og styring af produktionen i Danmark, hvilket betyder, at vi kan køre tættere på grænsen, inden vi skal sætte regulerkraft ind. Vi kan undgå at forøge indkøbet af reserver,« siger han.

Automatiseret reaktion med opdateret SCADA

Mere automatisk styring og mere avanceret systemovervågning giver de driftsansvarlige et mere nuanceret overblik, så de kan sikre, at der er balance mellem produktion og forbrug.

»Samtidig kan vi med det nye system reagere markant hurtigere på ændringer i balancen mellem produktion og forbrug. Det skyldes, at langt mere styring er gået fra at blive håndteret manuelt til at ske automatisk eller understøttet af automatik,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Delfin 3.0., som det nye system hedder, er leveret af franske Alstom og anvendes af kontrolcentrene i Erritsø og Egtved.

Systemet er ikke alene spejlet på traditionel vis - der findes et tredje kontrol- og datacenter som imidlertid er placeret på et hemmeligt sted.

Datakilderne er bl.a. 100.000-vis sensorer, vindprognoser, nabolande, data, markedsdata, forbrugsdata og elmålere.

Samtidig optimerer det nye SCADA-system IT-sikkerheden.

»Det er et lukket system i den forstand, at der ingen forbindelse er fra vores andre it-systemer til Delfin 3.0. De fleste sensorer sidder eksempelvis på lukkede kredse,« siger han og tilføjer, at enkelte datakilder dog integrerer ind i systemet.

I alt har ca. 75 Energinet.dk ansatte i større eller mindre grad arbejdet med det nye Scadasystem, og der er brugt ca. 25 årsværk. Projektet har fulgt tidsplanen - Scadasystemet blev sat i drift præcist på det tidspunkt, der blev forudsat, nemlig i da hele projektet begyndte i 2014.

Også andre europæiske transmissionsselskaber arbejder på at indføre nye Scadasystemer.

Energinet.dk 400 kV styrer nettet i hele DK, 132 kV på Sjælland og 150 kV i Jylland/Fyn. Energiselskaber som Dong står for at sende strømmen videre i en lavere spænding.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
25. november 2015 kl. 08:00

George Orwell: “Journalism is printing what someone else does not want published; everything else is public relations.”

8
Redaktionschef -
23. november 2015 kl. 17:53
Redaktionschef

Hej Thomas

Jeg er helt enig med dig i, at artiklen burde indeholde meget mere om, hvad det er for en teknik Energinet.dk har implementeret. Desværre var det ikke til at vriste noget ud om det - 'af sikkerhedsmæssige årsager'. Super ærgerligt for den faglige vidensudveksling.

Artiklen har dog det formål, at nu har Energinet.dk så at sige ført et meget heftigt standpunkt om systemets uigennemtrængelighed til torvs - hvis det nu skulle ske, at det alligevel ikke var tilfældet.

Hvis der er læsere som kan bidrage med tekniske detaljer om det nye Scada-system, hører jeg dog meget gerne om det.

Det kan også være, at Energinet.dk en dag står frem på en faglige konference og er mere åben.

Mvh Henning Mølsted, redaktør.

7
23. november 2015 kl. 15:53

Det kan jo desværre godt være du har ret.

6
23. november 2015 kl. 14:57

Denne artikel skal nok mere læses som en salgsartikel fra Energinet om at man har åh-så-meget styr på sikkerheden, så der ikke er nogen grund til bekymring når forbrugerne bliver påduttet de "intelligente" elmålere.

5
23. november 2015 kl. 14:42

Jeg savner mere information om hvad et "Fort Knox" er i Energinet regi. Det ville gøre artiklen meget mere spændende for fagpersoner og det kunne sagtens være i brede termer om de sikkerheds kontroller de har valgt at benytte eller hvad de gør særligt for netop dette "system" er "Fort Knox" - af oprigtig interesse og fordi alle måske kunne lære noget.

4
23. november 2015 kl. 13:05

OS burde vel være bygget på GNU / GPL eller ligende licens.

"fordi TS er en hullet si med at gemme password så de kan fanges i memory , og ja Windows 10 fjernet de fleste veje der men hvad er odds for at de kører det nu"

Så have de genveje aldrig været der, og man have nye mulige huller, som sikkerhedsrisiko ved automatiske opdateringer eller lignende som man har styr på. Med hensyn til W10 . hvis noget af din sikkerhed eller system ligger i en driver eller et andet program, hvad nytter det, hvis der efter en "utilsigtet" genstart efter en utilsigtet opdatering, enten de fjernet eller ikke køre.

Hvis jeg have SÅ kritiske ting kørende, så ville jeg finde have det mest basale og vigtige kørende på 2 forskellige OS eller platforme, med helt vandtætte skoder og ingen USB, opdateringer eller andet ud til verden. Alt kørende i helt lukket system. under VPN forbindelse uden mulighed for internet. ingen opdateringer. Så køre det i 30 år, selv om det er et MS produkt vi taler om.

http://www.version2.dk/comment/319292
Også

2
23. november 2015 kl. 12:15

Så kan man have dobbelt lås, slusekammer og automatisk maskingeværer og miner på fordøren.,

Bare en af enheder har en bagdør som ringer hjem, eller står åben. Så er systemet vel i princippet hacket og usikker.

Hvor er testen og valideringen for at det ikke er det.

Hvad er ideen med at en medarbejder skal bruge 3-4 forskellige OS/enheder for at passe sit arbejde. Er system spredt over flere net, eller skal det bare se godt ud på billedet. Synes selv flere PC og skærme kan være en stor fordel, men ikke mange mus og tastaturer. Hvis det er andre "systemer", hvorfor så bare ikke en TS, samt flere skærme på samme PC. ?

1
23. november 2015 kl. 11:33

Energinet.dk har af sikkerhedsmæssige årsager ikke ønsket at oplyse, hvilke leverandører man benytter - eller hvordan deres SCADA-system er opbygget.

Artiklen indeholder kun salgsgas og ingen relevante tekniske informationer om det nye sikkerhedssystem, hvorfor den er ligegyldig ud fra et fagligt synspunkt.

Det eneste der fortælles om det nye 110 millioner kroner dyre system er at man skal "springe over uhyggeligt mange voldgrave" for at komme ind. Nu er det som bekendt sket før at nogen er sprunget over voldgrave.

For mig lyder det bare som endnu et "security through obscurity"-system.