Endnu en region vælger Systematics EPJ-system

Illustration: Das Büro
Region Nordjylland vil have det samme EPJ-system som Midt- og Syddanmark. En option på Systematics system betyder, at løsningen ikke kommer i udbud.

Endnu en region er hoppet på Systematic-vognen, og Region Nordjylland har nu besluttet at anskaffe det samme EPJ-system som Midt- og Syddanmark i løbet af få år.

Det skriver Dagens Medicin.

Nordjyllands regionsråd indgik onsdag aften budgetforlig for 2019, og heraf kan man læse, at nordjyderne ikke har nogen planer om at sende en løsning i udbud.

»Forligspartierne er indstillet på, at Region Nordjylland vælger samme løsning, som anvendes i Region Midtjylland og Region Syddanmark. Dette kan ske uden særskilt udbud, da regionen kan gøre brug af en option i Region Syddanmarks kontrakt med den pågældende leverandør,« hedder det.

Region Nordjylland bruger i øjeblikket et system fra CSC Scandihealth, der i dag er ejet af DXC Technology. Men systemet har ti år på bagen, og den nuværende leverandør har ifølge regionsrådsformand Ulla Astman (S) ikke mulighed for at opdatere det.

»Det nuværende system er udslidt, og det giver udfordringer i hverdagen. Derfor har vi sagt, at det er på tide at kigge på et nyt EPJ-system, hvor vi havde option for at vælge enten Systematics eller Sundhedsplatformen. I beslutning har vi lagt vægt på, at Systematics passer bedst til vores behov, især fordi vi allerede har flere moduler fra samme firma,« siger hun og afviser, at debatten om Sundhedsplatformen har haft indflydelse på regionsrådets beslutning.

Læs også: Region H: Meningsløst at sammenligne priser på Sundhedsplatformen og EPJ SYD

Region Nordjylland har afsat 50 millioner kroner fra 2020 til 2022 til det nye EPJ-system. Derudover igangsætter man en undersøgelse, der skal se nærmere på funktionalitet og økonomi i et nyt EPJ-system inden den endelige beslutning i 2019.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Ole Gaarde Kristensen

Nu har jeg ikke læst det aktuelle udbud, men flere og flere udbud foretages af RFI - Regionernes Fælles Indkøb. Her udpeges 1 region som tovholder på et givent udbud. Denne region gennemfører så udbuddet på vegne af de øvrige regioner. Ydelsen har således været i udbud uanset hvilke af regionerne der vælger den udbudte ydelse.

Det samme sker også på kommunalt niveau, hvor kommunerne slår sig sammen om indkøb de alligevel hver især skal gøre (f.eks. bleer). Så slipper 16 kommuner på Sjælland for at udbyde "det samme" - hvilket jeg synes giver ret god mening.

 • 4
 • 0
#4 Erik Kliim-Hansen

Anvendelse af "andres" udbud sparer naturligvis udbudsprocessen, og man får den pris, som den første region har fået. Helt OK for bleer. Men IT-systemer er ikke på samme måde standard-varer; bl.a. skal de integrere med forskellige andre systemer i hver region. Disse tilpasninger og integrationer skal man således tilkøbe efterfølgende - og leverandøren vil ofte anvende en "listepris", hvorved besparelsen fra at undgå udbudsprocessen hurtigt bliver spist op.

 • 1
 • 0
#5 Denny Christensen

Så bliver det spændende at se om der er åbenhed om de integrationsomkostninger der følger med - og hvis en del af de andre IT løsninger også er fra Systematic, kan det muligvis, men ikke nødvendigvis, gå smidigt og billigt.

 • 0
 • 0
#6 Bjarne Nielsen

Anvendelse af "andres" udbud sparer naturligvis udbudsprocessen, og man får den pris, som den første region har fået. Helt OK for bleer. Men IT-systemer er ikke på samme måde standard-varer ... hvorved besparelsen fra at undgå udbudsprocessen hurtigt bliver spist op.

Nu er udbud af denne kaliber jo uhyre ressourceskrævende, både på kunde og leverandørside, netop fordi at der ikke er tale om standardvarer som bleer. Så det er langtfra småpenge, vi taler om.

Men der er også andre aspekter. F.eks. så vil man i højere grad kunne tiltrække udbydere, jo flere man er - hvilket er særlig grad er vigtig, hvis man ikke selv er sværvægter. Og udbyderne vil naturligvis tage udbuddet langt mere alvorligt. Det vil ganske givet også gøre det muligt for udbyderne at sætte en bedre pris, når man indregner det potentiale, som ligger i en option.

Så bliver det spændende at se om der er åbenhed om de integrationsomkostninger der følger med ...

Nu skal der to til tango, men hvis man husker hvordan forløbet var med Midt-EPJ udrulning, så var det på den ene side ingen dans på roser (medmindre at vi snakker om bare fødder og at stilkene er med), men på den anden side, så tog man det meget bevidst helt modsat udrulningen af SP: de store, too-big-to-fail point-of-no-return kom først sent i forløbet. Og mon ikke man stadig kan trække på nogle af erfaringerne fra en lærerig process?

Derfor bliver det næppe hverken billigt eller problemfrit, men jeg vil på den anden side blive overrasket, hvis det får lov til at køre helt af sporet.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere