Endnu en kort-app klar fra staten: Nu kan du få det gule sundhedskort på din smartphone

Sundhedskort-appen er gennemført inden for de aftalte fællesoffentlige midler på 10 millioner kroner Illustration: Digitaliseringsstyrelsen
Det offentlige er klar med endnu en app til danskerne. Denne gang er det det gule sundhedskort, der kan hentes digitalt.

Siden nytår har en række app’s fra det offentlige for alvor sit indtog på danskernes smartphones. Først det digitale kørekort, så en stor opmærksomhed omkring MinSundhed, der fungerede som Coronapas, inden den dedikerede Coronapas-app, landede i sidste uge.

Denne gang drejer det sig om det gule sundhedskort, der er blevet lanceret digitalt i form af app’en ‘Sundhedskortet', der kan downloades til både Android og iOS.

Ifølge en meddelelse fra Digitaliseringsstyrelsen er en af fordelene ved app’en, at man se sine børns sundhedskort i app’en, indtil de er fyldt 15 år. Borgerens oplysninger bliver opdateret automatisk, hvis man flytter eller skifter læge, og så kan man ringe til lægen ved at trykke på nummeret i app’en.

»Vi er i Digitaliseringsstyrelsen rigtig stolte over at lancere det digitale sundhedskort i dag. Tak for samarbejdet til Sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL. Fra i dag bliver det lidt lettere at tjekke ind til coronatest for sig selv og sine børn. Man henter appen i app store, og kan efter login med NemID med det samme se sine børns sundhedskort,« skriver videdirektør Adam Lebech på de sociale medier, hvor også Sundhedsministeren glæder sig over den nye app.

Man kan dog ikke smide det gule plastikkort i skraldespanden endnu, for den nye app er blot et supplement, skriver styrelsen.

»Sundhedskort-appen er et frivilligt supplement til det gule sundhedskort, så du skal beholde dit fysiske sundhedskort – også efter du har downloadet appen.«

Læs også: Efter digitalt kørekort: Sundhedskortet kommer i ny app til 10 millioner kroner

Det skyldes, at der i en overgangsperiode kan være steder steder, hvor man ikke kan aflæse sundhedskortet via app’en, skriver Digitaliseringsstyrelsen og henviser til, at det eksempelvis kan være »klinikker, som anvender magnetstribelæser eller har en aflæser, som ikke kan aflæse mobilskærme.«

Selve app’en bygger på platformen og infrastrukturen fra »Kørekort-appen,« der for kort tid siden også med stor hast ramte de danske smartphones.

Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at "etableringen af Sundhedskort-appen er gennemført inden for de aftalte fællesoffentlige midler på 10 millioner kroner fordelt på 6 millioner kroner til udvikling, 2,7 millioner kroner til personaleudgifter og 1,3 millioner kroner til øvrige omkostninger som sikkerheds- og tilgængelighedstest samt informationsmateriale.

Læs også: Visma skal udvikle digitalt sundhedskort: Lanceres som app i 2021

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (36)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Dahl

og så kan man ringe til lægen ved at trykke på nummeret i app’en

Hold da op en vigtig feature! Tænk hvis det var standard, at man kunne trykke på et telefonnummer, og så foreslog mobilen at ringe til nummeret.

Hvorfor skal Apple og Google blandes ind i vores sundhedskort, kørekort og vacciner?

Hvis vi ønsker digital borgerfrihed, så er eneste vej frem altid allerede først, at implementere en HTTPS web version af servicen, så alle kan benytte den i en almindelig browser af eget valg.

Og så kan man derefter udbyde en app løsning, hvis man føler for at brænde et ekstra budget af.

 • 35
 • 5
#2 Michael Strøm

Det er med skam at os der er ejer af en Smartphone af ældre dato ikke kan få disse App's. Jeg er i besidelse af en ældre Huawei P9 der ikke fejler noget. De der sidder og designer disse app's burde tænke på hvor komplicerede de skal være, således de ikke afskærer potentielle brugere. Denne App burde ikke være mere speciel end appen til bank, nemID og coronapas.

 • 13
 • 3
#6 Christian Nobel

Fordi man her i landet, i evig forhippelse over at skulle være åh-så-digitale, sætter idioti i system.

For "apps" er sååååh godt og noget de unge vil ha'.

At der så er tale om intet andet end visning af et CPR nummer på en mobiltelefon, det tænker man ikke så meget på.

Og mens man så muntrer sig med sjove apps, så styrer man behændigt uden om det der virkelig kunne batte, nemlig et nationalt ID kort (med billede - så ville både sundhedskort og kørekort være ret overflødigt), og en ægte digital signatur.

Endvidere forholder man sig heller ikke til cirkusset med EU sundhedskortet, som også sagtens kunne indholde det "magiske" CPR nummer fra det gule kort.

Og den rigtig giftige debat, nemlig den om det håbløse i vores informationsbærende CPR nummer, den er man larmende tavs omkring.

Sådan kan vi lalle videre og pudse glorien, samtidig med vi kollektivt fordummes.

 • 24
 • 4
#8 Michael Cederberg

At der så er tale om intet andet end visning af et CPR nummer på en mobiltelefon, det tænker man ikke så meget på.

Værdien er folk glemmer deres sundhedskort og det koster penge i det offentlige. Det koster ekstra manuelt arbejde og introducerer muligheder for fejl. Det ville nu være dejligt hvis man også kunne indlæse børns sundhedskort. På den måde kunne både mor og far slæbe rundt på barnets sundhedskort.

En bekymring er at sundhedskortet ofte bruges som adresse ID. Fx. når man henter pakker. Det er også en slags fattigmands 2-faktor ID i andre situationer. Når det hele bliver digital, så øger det risikoen såfremt min telefon bliver hacket. Så kan en hacker stå med begge dele.

 • 10
 • 0
#10 Henrik Eriksen

Hør, hvordan kommer jeg med?

Næste gang de skal have vist fem liniers tekst og en stregkode på en skærm, så vil jeg meget gerne med i udbudet.

Når så Visma eller nogen andre står og mener det skal koste 10 eller 15 millioner, så tror jeg godt jeg kunne slå dem med et 10% afslag!

Jeg - øh - min virksomhed skal nok bruge seks-syv måneder på det, og kommer til at koste 9 millioner! Ja, det kan vi lige klare!

 • 24
 • 3
#11 Malthe Høj-Sunesen

Og mens man så muntrer sig med sjove apps, så styrer man behændigt uden om det der virkelig kunne batte, nemlig et nationalt ID kort (med billede - så ville både sundhedskort og kørekort være ret overflødigt), og en ægte digital signatur.

Både digitalt kørekort og digitalt sundhedskort kommer af en anbefaling (lavet af et konsulenthus) som primært var at samle de to kort i ét fysisk, nationalt id-kort, koblet op mod en digital backend (til kontrol af f.eks. kørekortets gyldighed). En mellemløsning, givet kontraktuelle udfordringer med at stoppe med fysisk udstedelse lige nu, var at gøre kortene digitale.

 • 2
 • 1
#12 Povl H. Pedersen

DU har vel lagt nøglen til alle din identitet på din telefon allerede, ellers er du snart tvunget til det (NemID). Medmindre de understøtter eksempelvis FIDO2 s du kan bruge din egen hardware dimmer, gennem en enhed som er kontrolleret af Google / Microsoft / Apple

 • 0
 • 0
#16 Malthe Høj-Sunesen

I Ukraine har man en noget mere universel app, der hedder дія (Dija), som kan rumme ens kørekort, id-kort og en hel bunke andre dokumenter. https://diia.gov.ua/.

Kina har WeChat.

Lakeside anbefalede i deres rapport (marts 2019, pt. på linket https://sum.dk/Media/C/6/Lakeside_Sikring_af_Sundhedskort.pdf) netop at udskifte til én app med forskellige kort i. Digitaliseringsstyrelsen har tidligere udtalt at de havde overvejet at lave det til én app (kilde: inputmag som refererer til Computerworld, en artikel som jeg er ret sikker på ikke var bag betalingsmur tidligere), og at Visma skam har forberedt teknikken til det - men at man i første omgang laver en app pr. funktionalitet.

 • 1
 • 0
#19 Gert Madsen

"etableringen af Sundhedskort-appen er gennemført inden for de aftalte fællesoffentlige midler på 10 millioner kroner"

Og inkluderer dette omkostningerne for alle lægehuse mm. som skal aflæse app'en?

 • 3
 • 2
#25 Jens Beltofte

Jeg brugte den i dag, og det ser ud til at det er samme læser/scanner som læser de almindelige plastikkort

Andet ville også være mærkeligt. Stregkoden i app og på plastikkort bør være den samme. Er ret sikker på at den blot indeholder CPR-nummeret.

Problemet er selvfølgelig de steder der stadig benytter et alm. kortlæser der læser CPR-nummer fra magnetstriben, alternativt steder hvor stregkode-scanneren har svært ved den blanke skærm på mange telefoner.

Det fremgår dog på https://fm.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2021/juni/faa-det-gule-sundhedskort-pa... at man i en overgangsperiode bør beholde sit plastikkort, da der kan være steder hvor man netop har de problemer jeg nævner ovenfor. Vil tro at læger og andre klinikker hvor Sundhedskortet scannes, løbende udskifter deres scannere til en stregkode scanner der både kan scanne det fysiske og det digitale kort.

 • 4
 • 0
#28 Henrik Eriksen

Du byder bare på opgaven - og vinder Det kan alle (IT) virksomheder gøre

Jamen, det lyder da godt.

Jeg har åbenbart formuleret mit spørgsmål forkert, så.

Det skal være: Hvordan finder jeg ud af, at Staten leder efter en virksomhed der kan producere sådan en app?

Og hvordan byder man på opgaven? Sender man bare en mail til statsministeren?

Eller er det en anden minister? For eksempel 'Jeg-kan-ikke-finde-ud-af-at-klø-mig-i-nakken-så-vi-må-bruge-millioner-på-en-app-som-kan-gøre-det-for-mig'-ministeren?

 • 5
 • 2
#29 Malthe Høj-Sunesen

Så kan de jo også få betaling for at "udvikle" den samme app adskillige gange.

Det kostede 45 mio. kr. at udvikle rammen for id-kort. Sundhedskortet kostede 10 mio. oveni (mindes at have læst at de 6 mio. var betaling til Visma, resterende var til projektledelse blandt myndigheder og marketing). Jeg tænker ikke at det er dér den gode forretning for Visma ligger.

 • 2
 • 1
#30 Malthe Høj-Sunesen

Det skal være: Hvordan finder jeg ud af, at Staten leder efter en virksomhed der kan producere sådan en app?

Er det et seriøst spørgsmål? De virksomheder, som vil byde på en opgave fra det offentlige, ved alle, at man enten går ind på alle hjemmesider for alle styrelser, ministerier mm hver dag, eller man kigger forbi https://ted.europa.eu/TED/browse/browseByMap.do og kigger hver morgen mens man drikker den første kop kaffe. I udbuddene står også hvordan man ansøger; sædvanligvis gennem en anden portal (Mercell el. lign.).

 • 3
 • 1
#31 Uffe Seerup

Hvordan finder jeg ud af, at Staten leder efter en virksomhed der kan producere sådan en app?

Og hvordan byder man på opgaven? Sender man bare en mail til statsministeren?

På portalen "Tenders Electronic Daily" https://ted.europa.eu/TED/main/HomePage.do offentliggøres alle udbud som er omfattet af EUs udbudsregler. Her kan du også finde udbud vedrørende motorveje mv. hvis du har en skovl og lyst til at arbejde.

Udbudsmaterialets udbudsbetingelser vil beskrive hvem der kan byde og hvordan. Der kan fx være soliditetskrav som udelukker virksomheder der ikke har en tilstrækkelig størrelse, omsætning og/eller overskud.

 • 5
 • 1
#32 Jens Beltofte

Det skal være: Hvordan finder jeg ud af, at Staten leder efter en virksomhed der kan producere sådan en app?

Ellers betaler du som mange andre leverandører for en service som https://udbudsvagten.dk hvor du dagligt modtager information om nye udbud der matcher de søgeord som du har sat op.

Nogle af indkøbene kan også ske gennem SKI-aftaler (https://www.ski.dk). De enkelte SKI-aftaler udbydes løbende, så nye leverandører kan forsøge at blive optaget på den.

Endeligt kan det være at nogle af udbudene håndteres som haste-udbud hvor man blot sender udbudsmaterialet ud til en række potentielle leverandører og bede dem komme med et bud ASAP. Dvs. at de ikke håndteres som et offentligt annonceret udbud. Dette skete f.eks. med Coronapas app'en, da der ikke var tid til en stor EU-udbudsproces der kan tage halve år....

Og til slut kan nogle af udbudene også blive sendt ud på rammeaftaler, hvor der på forhånd har været en udbudsproces for at komme på f.eks. en 4 årig rammeaftale. Dette er der mange der benytter f.eks. Erhvervsstyrelsen på f.eks. konsulentkategorier, Købehavns Kommune (Drupal udvikling) m.m.

 • 2
 • 0
#36 Malthe Høj-Sunesen
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere