Endnu et stort it-system forsinket hos Skat

10. februar 2015 kl. 11:184
Endnu et stort it-system forsinket hos Skat
Illustration: SKAT.
Digitaliseringen af selskabsskatten skulle oprindeligt have været i luften senest til sommeren 2014. Nu må skatteministeren forlænge tidsfristen for selvangivelser på grund af forsinkelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det store it-projekt i Skat, Digitalisering af Selskabsskatten eller blot DIAS, bliver nu så forsinket, at skatteministeren har måttet forlænge tidsfristen for indberetning af selvangivelser for virksomheder. Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

DIAS skulle oprindeligt have været færdig i andet kvartal 2014, lød det, da Systematic vandt ordren i 2013.

Systematic fremhæver eller DIAS på firmaets hjemmeside og fortæller eksempelvis, at der bliver brugt en agil udviklingsproces. Netop manglen på at kunne udvikle agilt har tidligere været udpeget som én af årsagerne til, at offentlige it-projekter går galt.

I dette tilfælde har det ifølge Skatteministeriet vist sig, at implementeringen af DIAS er 'betydeligt mere kompleks end forventet', hvilket skulle være årsagen til forsinkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DIAS blev allerede i foråret 2014 udpeget til at være ét af de store offentlige it-projekter i alvorlige vanskeligheder, som fik en rød advarselslampe fra Statens It-projektråd.

Ud af de 10 statslige it-projekter, som har fået en rød eller gul status fra projektrådet, står Skat for halvdelen. Det omfatter dog ikke ét af de største projekter i vanskeligheder hos Skat, Et Fælles Inddrivelsessystem eller EFI, som er påbegyndt før rådet blev oprettet i 2011.

Tilsvarende havde Skat også problemer med systemet En Skattekonto eller Ekko, som blev seks år forsinket.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
12. februar 2015 kl. 20:51

.. at i et latterligt lille land med 5,5 millioner indbyggere, så bliver IT systemer inden for det offentlige gang på gang 'betydeligt mere kompleks end forventet'?

Hvad pokker er det der er så komplekst inden for al offentlig IT (eller jernbanedrift) at det gang på gang går helt, helt galt?

Bortset fra det, kunne der lige komme nogle kroner på hvad dette fantastiske ikke-system har kostet ind til videre?

4
18. februar 2015 kl. 14:28

Konvertering af ældgammel data som tager længere tid end forventet, lukkede standarder, samarbejdsvanskeligheder og mangel på overblik er mine ukvalificerede bud.

1
10. februar 2015 kl. 16:27

Er det muligt for version2 at grave lidt dybere (til bunds) i hvilke udfordringer de rent teknisk pludselig er stødt på siden systemet er så meget forsinket? Jeg synes godt der kunne have været flere informationer og evt. et svar på hvorfor de endnu ikke ved hvornår systemet forventes klar.

2
12. februar 2015 kl. 19:28

Med hensyn til hvornår systemet er klar, så er DIAS allerede gået i drift tilbage i oktober 2014 - dog ikke med den fulde funktionalitet. Det vil sige det blandt andet ikke er muligt at selvangive endnu.

I pressemeddelelsen som artiklen linker til, står der at fristen for selvangivelse er udskudt til 1. september 2015. Det må betyde der er en forventning om at systemet kan bruges til at indberette selvangivelser inden da.