Endnu en retro-computer får nyt liv: ZX Spectrum med FPGA

20. september 2016 kl. 14:2912
Commodore 64 var 80'er-klassikeren i Danmark, men ZX Spectrum havde også sine danske fans.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Moderne elektronik og crowdfunding har banet vejen for at bringe reproduktioner af gamle klassikere til live i skikkelse af eksempelvis gamle Nintendo-spilkonsoller. Men moderne mikrocomputere giver også mulighed for mere end blot en reproduktion.

Det er tilfældet med projektet ZX Spectrum Next, som ifølge The Inquirer ikke blot har som mål at genskabe den klassiske hjemmecomputer, men også gøre det muligt ligefrem at emulere de forskellige internationale varianter af computeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

ZX Spectrum blev i Danmark overhalet i popularitet af Commodore 64, da efterfølgerne til den første udgave ikke helt levede op til forventningerne. Men computeren havde stadig et trofast publikum i Danmark.

Nu arbejder en gruppe entusiaster sammen med Rick Dickinson fra det oprindelige designteam,på at bringe ZX Spectrum tilbage baseret på en FPGA-processor og hele 2,5 megabyte RAM og et SD-hukommelseskort. Dermed er det altså ikke de originale komponenter, men det er heller ikke blot en emulator.

Der vil også være understøttelse af en båndstation, men specifikationerne er en interessant blanding af nyt og gammelt. Der er eksempelvis en HDMI-port til tilslutning til skærmen, men også PS/2-port til mus. Det særlige ved maskinen er understøttelse af de forskellige udgaver, så der eksempelvis er understøttelse for tre typer joysticks.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
22. november 2016 kl. 19:26

Ja den er vi nogle stykker der er vokset op med :-) Købte min på en sommerferie i Invernes i sommeren 1983

Kan huske at jeg forsøgte mig med at lave en pacman clon i basic. Blev helt godt tilfreds med grafikken, men det kørte håbløst langsomt og spøgelsernes logik opgav jeg at få på plads

Jeg er ret sikker på at jeg stadig har den i en kasse på loftet incl båndoptager og et par mikrodrev. Men det er efterhånden mange år siden der har været størm på den. Blive nok en udfordring at finde en skærm i huset med en composite video indgang. Det er nok nemmere at lade den hvile i fred og starte en emulator :-)

11
22. september 2016 kl. 10:59

Next er bestemt en fed maskine. Jeg kan bare ikke helt gennemskue om overskriften er udtryk for at I ikke har hørt om Spectrum-kloner før, eller om det bare er fordi det er en opdateret computer i stedet for endnu en regulær klon - for begge deles vedkommende er det i hvert fald langt fra første gang.

Det er snart to år siden der blev lanceret en Indiegogo-kampagne for ZX Spectrum Vega, som udover Rick Dickinson havde den oprindelige bagmand Sir Clive himself med bag bordet - den har været i handlen i lang tid efterhånden, og selvom det ikke er en "komplet" computer er det en officiel relancering som spillekonsol inklusiv et meget stort antal lovlige spil. Efterfølgeren, Vega+, der skal blive en håndholdt udgave med mulighed for at tilslutte tastatur og TV, befinder sig lige nu på et lidt for spændende lad-os-nu-se-om-de-leverer-crowdfundingtrin, men hvis den kommer, bliver det nok før Next'en.

Hvis man er til emulation, kan man få "The Recreated ZX Spectrum", et Bluetooth-tastatur i naturtro Spectrum-kabinet, der desværre kun fungerer ordentligt med få emulatorer endnu (uheldig kontrovers på grund af personerne bag), men ikke desto mindre giver mulighed for at spille de oprindelige spil med det helt oprindelige "feel" på en moderne computer.

I rigtig mange år har mange folk klonet og forbedret spectrummer, og specielt fra østbloklande er der set kloner med adskillige megabyte RAM, højere opløsning og whatnot gennem mindst ti år, og mange af dem er med i moderne FPGA-implementationer såsom ZX-Uno, og ikke mindst efter at det er lykkedes en entusiast at reverse-engineere specialkredsen (og skrive en bog om det), er det blevet muligt at lave en komplet efterligning af det oprindelige kredsløb, såsom open source-modellen Harlequin - der passende kan bygges ind i en af de nu "naturtro", serieproducerede kabinetter med gummitaster i valgfrie farver.

For de interesserede er der en spændende liste på http://zxspectrum48.i-demo.pl/clones.html

10
21. september 2016 kl. 12:36

Jeg begyndte at kode på en ZX Spectrum i 1983, og har været med i to klubber. Husker stadig mange af spillene Basic spillene hvor man skulle skyde hul i muren (arkanoid) og hvor man skulle bombe højhuse. I den mere professionelle afdeling husker jeg også ”Spray the bugs”, ”Penetrator” ”Hobitten” – de kunne alle spilles i timevis (når man først havde fået dem ind, efter fem minutter fra bånd, hvis det virkede). Jeg har en diskette med en ZX Spectrum emulator til PC (med C kildekode, udviklet i Holland), som dog ikke virkede på de nyere pc’er eller Windows versioner. Hvordan med Interface 1 og micro drev, samt forskellige diskette stationer. Så havde jeg også en såkaldt Softrom og en paralelports båndstation. Det hele ligger i nogle kasser på loftet, til jeg engang får tid ;-).

9
21. september 2016 kl. 09:16

Hvor man skriv ind videohukommelsen, hvis man lavet for lange programmer. Og der skulle købes RAM udvidelse for at være brugbar. Men som ordblind, mener jeg ideen med at gemme alle basic ordre under en knap på tastaturet, var en god idee. Som jeg husker det Det fik mig igang, med Engelsk, i hvert faldt den teknisk del, så pengene var under alle omstændigheder givet godt ud.

Men synd at prisen på legetøj, var så høje, som skoledreng var det mange penge. Fik aldrig råd til en printer. Nu får man mere for under en flad 20. Og det synes jeg er rigtigt godt, selv om man som "voksen" og med mange dimser, har mistet lidt af glæden ved at pakke sådan noget guld ud, og bruge det.

Men jeg kommer aldrig til at savne kassettebånd. Floppy Disks er gud, første gang jeg oplevet det :-)

8
21. september 2016 kl. 08:09

Er den hurtige løsning ikke en Rasberry PI og ZX Emulator?

7
20. september 2016 kl. 23:23

En fantastisk computer jeg har tilbragt uendelig mange gode timer i selvskab med. Kan især huske spilklassikeren Jet Pack. Jeg blev meget grebet af også at programmere og bygge hardware til udvidelsesporten. Har lavet bl.a en lyspen der kunne bruges til at vælge toner på et vertikalt klaver på skærmen. Med en ADC og ren assemblerkode lykkedes det at lave et oscilloskoplignende program der fint kunne følge med til at vise live kurver for fx. musik. Jeg fandt fornylig min ZX Spectrum i kælderen. Den havde ikke været tændt i 20år, men startede op da jeg satte den til TVet. Desværre virkede nogle af tasterne ikke, da flere af sølvelederne på tastaturflexprintet var korroderet helt væk, men det er nok for sent nu til en supportsag ;-)

4
20. september 2016 kl. 20:32

Jeg kan huske, at jeg lavede et program, der kunne vise en geartabel for en cykel. Det var en tabel med tre klinger (tandhjulene foran) og fem tandhjul på kransen bagpå. Min idé var så, at der kunne ændres antal tænder og så skulle tabellen opdateres umiddelbart. Det afviklede imidlertid så langsomt, at jeg blev nødt til at indføre en knap for manuelt at beregne tabellen. I dag kan det laves i et regneark på nogle minutter. Tjah, de tider...

3
20. september 2016 kl. 20:09

Jeg nævner i flæng spillene Jet Set Willy, Manic Miner, Frogger, Sabre Wulf.

Husker i øvrigt også at der var en 16K-model og en 48K-model. Man kunne vist udvide 16K-modellen, for ellers kunne den jo ikke afvikle nogle af alle spillene. :-)

1
20. september 2016 kl. 17:07

ZX Spectrum var en sjov fætter med sine gummitaster og galvaniseret sølvpapirs printer i bon størrelse.

Den tilbragte jeg mange timer med. Det var en omgang herlig tidsfordriv, at indtaste små basicprogrammer fra bladene, for timer efter endt indtastning at konstatere programmet ikke virkede. Så kunne man bruge endnu flere timer på fejlsøgning og til sidst fik man det til at virke, for derefter at konstatere at det var noget af et kedeligt program/spil :-)

Hvem husker ikke også spil som f.eks. Jetpack ? Og hvad var det nu den danske Pacman klon hed ? Det var dengang JC Jumbo Data havde kronede dage....