Endnu en 'Amanda' i politiet: Københavnske betjente giver vagtsystem ultimatum
Politiets system til at planlægge vagter, Polvagt, kører så dårligt, at de københavnske politibetjente nu sætter ledelsen stolen for døren.
Hvis ikke systemet kører tilfredsstillende inden 8. februar, vil deres faglige organisation, Københavns Politiforening, ikke længere deltage i processen.
Blandt de mange kritikpunkter af Polvagt er, at det tager adskillige minutter at logge på, og at systemet har deciderede funktionalitetsfejl.
»Det går ekstremt langsomt. Ikke kun, når man skal logge på, men der kan også gå minutter, fra man har klikket på noget, til systemet reagerer. Og når man bytter en vagt med en anden, kan man ikke være sikker på, at det bliver registreret,« siger formanden for Politiforbundet, Peter Ibsen, til Version2.
Københavns Politi er den sidste politikreds, der tager Polvagt i brug. Systemet har således været i brug i over et år, og kritikken har været der lige så længe:
»Det er ubrugeligt i sin nuværende form. Systemet er meget langsomt, og så er det ikke brugervenligt. For eksempel skal du gennem en masse klik, når du skal registrere en sygemelding og sætte en ny mand på tjeneste, og det tager lang tid hver gang, inden systemet er opdateret. Det er et uoverskueligt, stift system, som er behæftet med fejl,« sagde vagtchef i Aalborg Politi Per Vagn Nielsen tilbage i marts 2011 til bladet Dansk Politi.
Politiforbundets formand, Peter Ibsen, mener, at det faktum føjer spot til skade:
»Når 11 andre politikredse havde været igennem fuldstændig enslydende problemer havde vi da en forventning om, at fejlene ville blive rettet. Og når det allerede dengang var så langsomt, burde man have tænkt over, hvad 2.500 ekstra brugere (de københavnske betjente, red.) gjorde for hastigheden af systemet,« siger Peter Ibsen til Version2.
Peter Ibsen vurderer, at bøvlet med vagtplanlægningen primært skyldes it, men at strukturproblemer også bærer deres del af skylden. Grundlæggende mener han, at Polvagt er et godt system, hvis ellers det virkede efter hensigten, og derfor er han varsom med at udråbe Polvagt til en ny it-skandale.
Talsmanden for de københavnske betjente, Claus Oxfeldt, går dog videre i sin dom over Polvagt:
»Jamen, det er en katastrofe. Jeg ved, vores øverste ledelse ligger vandret, men det er rystende, at det her et år efter stadig ikke fungerer. Jeg kan sagtens forstå, hvis nogen finder på at sammenligne det med it-skandalen Amanda,« siger Claus Oxfeldt til Version2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.