Der er netop blevet afsagt dom i en historisk retssag om, hvorvidt den danske telelogning skal bringes til ophør - og det skal den ifølge Højesteretsdommerne ikke.
Dermed er der blevet sat et foreløbigt punktum i en lang række af juridiske slagsmål. Foreningen mod ulovlig Logning skal desuden betale i alt 250.000 i sagsomkostninger til staten. Foreningen oplyser til version2, at den allerede har brugt godt 3 millioner kroner på at føre sagen.
»Jeg havde slet ikke fantasi til at tro, man ville stadfæste sagen fra landsretten,« lyder det fra en overrasket Rasmus Malver, der i årevis har været en af frontpersonerne i Foreningen mod Ulovlig Logning. Han er skuffet over at sagen blev afvist allerede på præmissen.
Kort sagt diskuterede højesteret knapt nok substansen ifølge Malver. Højesteret skriver:
»Foreningens nye påstande om ”uanvendelighed” er for uklare til at blive taget under påkendelse og indebærer reelt ikke nogen ændring i den gældende retstilstand, hvorefter bekendtgørelsen ikke håndhæves. Påstandene bør derfor afvises på grund af manglende retlig interesse.«
Overvejer nye muligheder for at anlægge sager
Selvom det nu er slut med sagsanlæg mod den danske stat om logning er det ikke nødvendighvis det sidste, vi har hørt til foreningen.
»Det næste bliver at sagsøge teleselskaberne og måske også bringe sagen videre til EU,« siger Rasmus Malver, der mener sagen blev ført rigtigt, selvom den blev afvist på præmissen.
Læs også: Jurist: Forening tabte den store logningssag på grund af fodfejl
»Uanset hvad synes jeg sagen bør give anledning til en samtale om vores basale rettigheder som borgere i Danmark,« siger Rasmus Malver.
Mente logningen er ulovlig
Ifølge afgørelsen læner Foreningen mod Ulovlig Logning sig især op af EU's eksisterende afgørelser om logning i Danmark og andre EU-lande, når de argumenterer mod logning:
»Foreningen imod Ulovlig Logning har supplerende anført navnlig, at opretholdelsen af logningsbekendtgørelsen er i strid med retsstatsprincippet i Traktaten om Den Europæiske Union. Fastholdelsen af logningsbekendtgørelsen indebærer en bevidst og kontinuerlig krænkelse i Den Europæiske Unions Charter om grundlæggende rettigheder, og krænkelsen berører alle danske borgere, som har en mobiltelefon,« som det står i dommen.
Foreningen imod Ulovlig Logning har supplerende anført navnlig, at opretholdelsen af logningsbekendtgørelsen er i strid med retsstatsprincippet Traktaten om Den Europæiske Union. Fastholdelsen af logningsbekendtgørelsen indebærer en bevidst og kontinuerlig krænkelse af Den Europæiske Unions Charter om grundlæggende rettigheder, og krænkelsen berører alle danske borgere, som har en mobiltelefon. Hertil kommer, at den retstilstand, som Justitsministeriet har skabt, bryder med grundlæggende principper om, at det bør være muligt for borgere og private aktører klart at udlede de forpligtelser, der påhviler dem,« står der desuden.
Men det giver retten altså ikke meget for:
»Landsrettens dom (som underkendte foreningen, red.) stadfæstes. Justitsminister Nick Hækkerup, Justitsministeriet, frifindes desuden for Foreningen imod Ulovlig Lognings påstand om, at bekendtgørelse om udbydere af elektroniske kommunikationsnets og elektroniske kommunikationstjenesters registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik er (var) uanvendelig.«
De nye logningsregler træder i kraft i dag, skriver Justitsministereiet i en pressemeddelelse.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.