Endeligt nederlag i højesteret: Den danske telelogning overlever

30. marts 2022 kl. 12:348
Endeligt nederlag i højesteret: Den danske telelogning overlever
Illustration: Iskra Dinkova.
Et langt forløb er nu afsluttet med et endegyldigt nederlag til Foreningen mod Ulovlig Logning. Staten kan altså fortsat logge som hidtil.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er netop blevet afsagt dom i en historisk retssag om, hvorvidt den danske telelogning skal bringes til ophør - og det skal den ifølge Højesteretsdommerne ikke.  

Dermed er der blevet sat et foreløbigt punktum i en lang række af juridiske slagsmål. Foreningen mod ulovlig Logning skal desuden betale i alt 250.000 i sagsomkostninger til staten. Foreningen oplyser til version2, at den allerede har brugt godt 3 millioner kroner på at føre sagen. 

»Jeg havde slet ikke fantasi til at tro, man ville stadfæste sagen fra landsretten,« lyder det fra en overrasket Rasmus Malver, der i årevis har været en af frontpersonerne i Foreningen mod Ulovlig Logning. Han er skuffet over at sagen blev afvist allerede på præmissen. 

Kort sagt diskuterede højesteret knapt nok substansen ifølge Malver. Højesteret skriver:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Foreningens nye påstande om ”uanvendelighed” er for uklare til at blive taget under påkendelse og indebærer reelt ikke nogen ændring i den gældende retstilstand, hvorefter bekendtgørelsen ikke håndhæves. Påstandene bør derfor afvises på grund af manglende retlig interesse.«

Overvejer nye muligheder for at anlægge sager

Selvom det nu er slut med sagsanlæg mod den danske stat om logning er det ikke nødvendighvis det sidste, vi har hørt til foreningen.

»Det næste bliver at sagsøge teleselskaberne og måske også bringe sagen videre til EU,« siger Rasmus Malver, der mener sagen blev ført rigtigt, selvom den blev afvist på præmissen. 

Læs også: Jurist: Forening tabte den store logningssag på grund af fodfejl

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Uanset hvad synes jeg sagen bør give anledning til en samtale om vores basale rettigheder som borgere i Danmark,« siger Rasmus Malver.  

Mente logningen er ulovlig

Ifølge afgørelsen læner Foreningen mod Ulovlig Logning sig især op af EU's eksisterende afgørelser om logning i Danmark og andre EU-lande, når de argumenterer mod logning:

»Foreningen imod Ulovlig Logning har supplerende anført navnlig, at opretholdelsen af logningsbekendtgørelsen er i strid med retsstatsprincippet i Traktaten om Den Europæiske Union. Fastholdelsen af logningsbekendtgørelsen indebærer en bevidst og kontinuerlig krænkelse i Den Europæiske Unions Charter om grundlæggende rettigheder, og krænkelsen berører alle danske borgere, som har en mobiltelefon,« som det står i dommen

Foreningen imod Ulovlig Logning har supplerende anført navnlig, at opretholdelsen af logningsbekendtgørelsen er i strid med retsstatsprincippet Traktaten om Den Europæiske Union. Fastholdelsen af logningsbekendtgørelsen indebærer en bevidst og kontinuerlig krænkelse af Den Europæiske Unions Charter om grundlæggende rettigheder, og krænkelsen berører alle danske borgere, som har en mobiltelefon. Hertil kommer, at den retstilstand, som Justitsministeriet har skabt, bryder med grundlæggende principper om, at det bør være muligt for borgere og private aktører klart at udlede de forpligtelser, der påhviler dem,« står der desuden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det giver retten altså ikke meget for:

»Landsrettens dom (som underkendte foreningen, red.) stadfæstes. Justitsminister Nick Hækkerup, Justitsministeriet, frifindes desuden for Foreningen imod Ulovlig Lognings påstand om, at bekendtgørelse om udbydere af elektroniske kommunikationsnets og elektroniske kommunikationstjenesters registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik er (var) uanvendelig.«

De nye logningsregler træder i kraft i dag, skriver Justitsministereiet i en pressemeddelelse

 

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
7. april 2022 kl. 08:26

Mon ikke der er lidt håb alligevel, da!... Ikke at håbet kommer fra Danmark, hvem kan også forvente det af et land, som beviser i flere omgange at retssikkerhed og respekt for privatliv (i hvert fald for den seneste række af justitsministerier) ikke er vigtigere end at give et - hvad der kunne ligne - udueligt politi værktøjer til at klare deres arbejde. Så er det godt at der er et land som Irland, som kommer til lidt mere gennemtænkte konklusioner:https://www.justitsministeriet.dk/pressemeddelelse/ny-dom-fra-eu-domstolen-har-betydning-for-politiets-indhentning-af-loggede-oplysninger/

6
1. april 2022 kl. 09:45

Som jeg læser det, så har "Foreningen mod Ulovlig Logning" enten ikke søgt eller ikke fået ordentlig juridisk vejledning inden de anlagde sagen.

5
31. marts 2022 kl. 17:12

Højesteret er til for at sikre at regimet altid får sin vilje. Folk spilder kun deres kræfter i regimets smart opsatte trædemøller.

Det er mørkets kræfter der står bag gardinet og bestemmer hvad der skal ske. Demokrati, frihed, lov og retfærdighed er en illusion. Vi har ingen indflydelse på noget som helst og får det heller aldrig med det nuværende system.

Den eneste måde at få forandring på er ved at vende ryggen til systemet, og gøre os så dyre og besværlige for systemet som overhovedet muligt i de tilfælde hvor de tvinger os til at interagere med dem.

4
31. marts 2022 kl. 12:04

Umiddelbart virker det bare som endnu et eksempel på at domstolene ikke er uafhængige.

2
30. marts 2022 kl. 22:45

?

1
30. marts 2022 kl. 13:48

Tja, det er ikke første gang at domstolene modsiger simple logik.

3
31. marts 2022 kl. 01:50

"Tja, det er ikke første gang at domstolene modsiger simple logik. " At jura er ikke logik, er også demonstreret adskillige gange. Denne dom er blot den seneste i rækken.