En times NemID-nedbrud er slut

Nøglen til den digitale infrastruktur fungerer igen, oplyser Nets, der dog ikke kan sige noget om, hvad problemet har været.

Nedbruddet, der ramte NemID her til formiddag, er overstået.

Pressetalsmand ved Nets Ulrik Marschall oplyser, at NemID-nedbruddet - der startede ca. 08:45 - var ovre omkring klokken 10.

Han kan dog ikke sige noget om, hvad der har været årsagen til nedbruddet.

»De har meddelt mig, at de er oppe at køre igen nu. Det kan være, vi er lidt klogere i morgen eller om nogle timer, på hvad det var,« siger han.

Ulrik Marschall har tidligere oplyst til Version2, at »der er noget trafik, der ikke rigtig kommer ind til os«.

Version2 har tilbudt at kontakte Nets igen, når de tekniske omstændigheder er nærmere belyst. Ulrik Marschall giver dog udtryk for, at Nets ikke nødvendigvis ønsker at oplyse, hvad der konkret er gået galt.

»Vi plejer jo ikke at være så specifikke, men det kan være, jeg kan fortælle generelt om, hvilket område, der har været berørt,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Carsten Gehling

»Vi plejer jo ikke at være så specifikke, men det kan være, jeg kan fortælle generelt om, hvilket område, der har været berørt,«

Nej det ville da også give Nets et ordentligt hak i deres troværdighed, hvis de var åbne omkring deres drift...

Eller noget...

 • 20
 • 1
#2 Niels Christensen

Jeg kan faktisk ikke lige se, hvorfor det er så vigtigt at få at vide, nøjagtigt hvad der gik galt. Det er efter min mening rent navlepilleri, som er uinterssant. Er det nogen, der stille denne slags spørgsmål til f.eks. DR, når der er kuk i Nyhederne ? Eller til Ryan Air, hvis et fly er forsinket.

 • 3
 • 21
#6 Jacob Rasmussen

Ja, men hvis det drejer om problemer med matriellet, fortæller de jo ikke hvor nøjagtigt fejlen ligger. Er det gearkassen ? Er det brændstofpumpen ? Er det fordi, man har glemt at tanke ?

Jo det er faktisk kutyme, ved både DSB / BaneDanmark og SAS, at man offentliggør den slags 'hændelser'. Nogle kommer i form af havari rapporter, men jeg har da også læst om et par gange, hvor man simpelt hen er kørt tør, fordi der ikke er konventionelle tankmålere på alle tog.

Hvilken værdi giver det de danske borgere at vide om det var et server nedbrud, eller et netværks nedbrud? De fortæller intet teknisk alligevel.

Det ville gavne troværdigheden gevaldigt. De danske borgere er som regel ligeglade, men vi andre der kunne forstå og tolke beskederne, ville kunne bruge det til noget. Måske kunne man endda bruge erfaringer i ens egen organisation.

Jeg troede efterhånden at de fleste havde lært, at Security by Obscurity er noget der hørte romertiden til...

 • 28
 • 1
#7 René Nielsen

Betal ”Nem-ID”-udbyderne pr. login.

I UK er der fem konkurrerende udbydere af digital identifikation. Den største af dem har 45-50 ansatte.

Hvis ikke skidtet virker så vælger man en anden ”Nem-ID” og husker at sætte kryds ”Husk udbyder”.

På den måde rammer man de uduelige på pengepungen med det samme (og i lang tid efter), hvis deres systemer ikke virker.

Så skal de nok huske at teste – før man sætter en eller anden dum ting i produktion

 • 19
 • 0
#9 Claus Pedersen

Pressetalsmand ved Nets Ulrik Marschall oplyser, at NemID-nedbruddet - der startede ca. 09:45 - var ovre omkring klokken 10.

Hvordan er et kvarter blevet til en time i overskriften? Hvad er korrekt?

 • 3
 • 1
#11 Markus Hornum-Stenz

Jeg kan faktisk ikke lige se, hvorfor det er så vigtigt at få at vide, nøjagtigt hvad der gik galt

Hvis bare de internt i NemId-butikken synes det er meget vigtigt (og det tror jeg roligt man kan antage at de gør), så er jeg egentlig enig. Sagen er jo, at hvis informationerne skal give reel indsigt for at eksterne som vi kan blive klogere, så bliver eksterne black hats også klogere.

Security by Obscurity er ofte udråbt som fy i sikkerhedsbranchen, men er ikke håbløst i den virkelige verden. Det er fx. essensen af hvordan LaBreas tarpit virker (mange døre, kun en fører nogen steder hen, du skal vide hvilken)

" Force [your enemy] to reveal himself, so as to find out his vulnerable spots." - The Art of War, Sun Tzu

 • 3
 • 4
#12 Morten Fordsmand

Sådan en bliver der da helt sikkert lavet, gerne kendt som en root-cause-analyse.

Men dels tager det tid, og dels afleveres den til kunden, der så kan offentligtgøre den hvis de har lyst.

Det er helt normalt i den slags driftaftaler.

 • 1
 • 0
#14 Kristian Sørensen

Der er kun en nemid udbyder. Er den udbyder nede, eller mister man tilliden til den ene udbyder, så kan man intet gøre.

Staten fortsætter med at tvinge mere og mere til at være afhængigt af nemid.

Hver gang nemid er nede, mister folk og firmaer penge, kontrakter, værdipapirhandler, må arbejde over, får bøder for ikke at overholde frister osv.

Desto mere der bliver tvunget til at være afhængig af nemid, desto værre bliver dette.

Det er uhyrligt at Staten tvinger alle danske privatpersoner og alle danske virksomheder til at være helt og aldeles afhængig af nemid, uden at ville forholde sig til skadevirkningerne for samfundet og uden at ville forholde sig til at der findes langt bedre måder at løse opgaven på.

 • 10
 • 0
#15 Kenn Nielsen

Ulrik Marschall har tidligere oplyst til Version2, at »der er noget trafik, der ikke rigtig kommer ind til os«.

Version2 har tilbudt at kontakte Nets igen, når de tekniske omstændigheder er nærmere belyst. Ulrik Marschall giver dog udtryk for, at Nets ikke nødvendigvis ønsker at oplyse, hvad der konkret er gået galt.

Måske en fejl i filteret fra vore frihedselskende amerikanske venners beskyttelsesteam ?

..naaahhh

K

 • 3
 • 0
#17 René Nielsen

Jeg kan kun give dig ret, men du leve med det, for det bliver ikke lavet om. Som borger har du kun en mulighed og det er at anlægge retssag imod staten.

Men du vinder ikke en betydende retssag (altså en sag hvor det koster staten mange penge) imod staten uanset hvor ulovligt/urimeligt har staten har båret sig ad! Du er som borger bare nødt til at accepterer at du er til for at embedsmændene skal have en meningsfyldt dagligdag.

Domstolskontrollen med det offentlige er i Danmark – reelt helt fraværende. Du vil i retssager imod det offentlige hvor der er mia. på spil hører kammeradvokaten proceder på at det vil koste staten mange penge af .... indsæt øregas her ... af staten skal overholde loven! Det er ikke en måned siden at sommerhusejerne blev knækket på det argument i Højesteret.

Det er dokumenteret af tidligere formand for ligningsrådet professor Lida Hulgaard at visse dommere i Højesteret aldrig har givet blot en enkel stemmes medhold i skattesager imod staten (selvom dommeren har været landsret eller højesteretsdommer i 30+ år).

Og nu vil du rette det ene sted hvor alt er samlet – det potentielle tab for offentlige i f.eks. punktafgifter og moms er enormt, hvis f.eks. de betalinger bliver forsinket og man samtidig ikke kan straffe borgerne/virksomhederne.

Du kan kun bede til at der kommer flere udbydere af NemID end Nets.

 • 10
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere