Microsofts nye stemmeassistent klarer sig fint mod Siri og Google Now

Test af en tidlig udgave af den nye stemmeassistent i Windows Phone 8.1 viser, at Cortana klarer sig ganske udmærket i kamp mod Apples og Googles bud.

I Windows Phone 8.1 kommer Microsofts bud på en stemmeassistent, der skal konkurrere med Apples Siri og Google Now. Den nye stemmeassistent hedder Cortana, opkaldt efter den fiktive kunstige intelligens i videospillet Halo. Cnet har fået lov til at afprøve en tidlig udvikler-version af Cortana.

Kender man Cortana fra Halo-spillene vil stemmen være bekendt, for Microsoft har nemlig brugt selvsamme stemmeskuespiller, Jen Taylor, til at vække Cortana til live i WP 8.1.

Sammenlignet med Siri og Google Now klarer Cortana sig ganske udmærket, lyder vurderingen. Specielt taget i betragtning, at testen er baseret på en tidlig udgave, som selv ikke tredjepartsudviklere har fået lov at afprøve.

For det meste forstår Cortana, hvad der bliver sagt. Den har dog problemer med at filtrere brugerens stemme ud fra baggrundsstøj, hvilket kan ødelægge forståelsen af kommandoer.

Men når Cortana opfanger kommandoen første gang, så løser den opgaven hurtigere end brugeren ellers kunne have tastet det ind på skærmen. Det sker dog ikke altid, at Cortana opfanger kommandoerne, og i det tilfælde er det hurtigere at gøre tingene manuelt. Men det samme gør sig gældende for Siri og Google Now.

Cortana forsøger at skille sig ud fra de to kollegaer ved at forstå mere naturlig tale, frem for klare kommandoer. Det gør den dog ikke overbevisende, da man stadig skal formulere sig på en meget specifik måde, før den opfatter, hvad man vil.

For eksempel kan man sige: “Næste gang jeg taler med mor, mind mig om at spørge om, hvad hun ønsker sig til fødselsdag”. Men ændrer man lidt i sætningskonstruktionen, bliver Cortana forvirret. Den forstår ikke: “Mind mig om at spørge mor, hvad hun ønsker sig til fødselsdag, næste gang vi taler sammen”.

Det kan dog ændre sig efterhånden, som flere brugere anvender Cortana. Ifølge Microsoft lærer stemmeassistenten nemlig efterhånden som flere taler med den.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Nyrup

Ligesom Siri, Google now og nu den indtil videre såkaldte cortana er der ikke et reelt behov for denne type løsning. Ligesom touch interfaces til desktop computere så har speech interfaces også været testet adskillige gange og det har vist sig at for det meste er tastatur og mus bedre til at styre en computer. Siri og alle de andre er stort set gimmicks.

 • 2
 • 1
#3 Martin Storgaard Dieu

Det kan godt være at det virker som en gimmick - Men kan den benyttes til at forstå naturlig tale, så kan den også bruges til at analysere (for)brugsvaner, og det er der penge i (omend ganske uetisk og muligvis ulovligt?).

Udover dette så vil jeg give Jesper Nyrup ret i at det ligner en løsning til et problem der ikke er rejst (af forbrugeren).

 • 0
 • 2
#5 Nickolaj Lundgreen

Nej det er kun engelsk (og et par håndfulde andre sprog) der er tilgængelig på delevoper preview udgaven (ved ikke hvad deres roadmap er mht. flere sprog). Den kræver desuden at man skifter region til USA for at virke i DK på nuværrende tidspunkt

 • 1
 • 0
#6 Heine Sørensen

Ligesom Siri, Google now og nu den indtil videre såkaldte cortana er der ikke et reelt behov for denne type løsning. Ligesom touch interfaces til desktop computere så har speech interfaces også været testet adskillige gange og det har vist sig at for det meste er tastatur og mus bedre til at styre en computer. Siri og alle de andre er stort set gimmicks.

Ja det har været testet flere gange men når vi nu snakker Siri, Google Now og Cortana giver det ikke meget at blande mus og tastatur ind i samtalen. Nu er de jo pt primært brugt på mobile enheder.

Det hvor det halter er sproget. Hvis nu alle kunne bruge det på deres modersmål ville man nok se et større brug for det er ret genialt som håndfri i fx bil og lignende hvor dine hænder helst skulle være andre steder.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere