Over den seneste uges tid har Version2 sat fokus på, hvordan svindlere udnytter Facebooks reklamenetværk til at reklamere for deres scams. For eksempel ved at påstå, at deres produkt er blevet rost i et dansk tv-show som 'Løvens Hule'.
Det er blandt andre gået ud over 50-årige Allan Woods fra Hobro, der blev franarret 2.200 kroner, da en Facebook-reklame lokkede ham ind på en scam-side.
Mens Facebook i begyndelsen tøvede med at fjerne reklamesiderne og stadig ikke vil stille op til interview, er det lykkedes Version2 at få kontakt til XTradersFX - det firma, der snød Allan Woods.
Selskabets produkt er en smart algoritme, der køber, når valutaerne står svagt over for dollaren, og sælger, når den står stærkt. Derudover tilbyder selskabet personlig rådgivning fra selskabets 1.500 investeringseksperter.
Man kan minimum 'investere' 300 euro, som Allan Woods en sen eftermiddag blev overtalt til at indbetale.
Da jeg opretter en bruger på deres site, går der ikke længe, før de skriver til mig i deres chat. Efter en ti minutters tid ringer de mig op på det nummer, jeg har opgivet.
På engelsk, og med en tydelig indisk accent, fortæller Clyde Owens, der præsenterer sig som Investment Advisor hos FTradersFX, at deres selskab i London er legitimt og ikke en scamvirksomhed. Det vel at mærke før jeg selv bruger ordet scamvirksomhed i vores samtale.
Som en række andre selskaber misbruger FTradersFX Facebooks reklamenetværk til at udbrede deres scams, og med diverse tekniske kneb kan de snyde de sikkerhedsmekanismer, Facebook har bygget ind i systemet.
Guld og grønne skove
Sangen, Clyde Owens synger i starten af vores samtale, er den samme sang, man har hørt og læst så mange gange før. Han vil gøre mig rig, måske endda millionær. Og han glæder sig til at arbejde sammen med, hvad han beskriver som en ung, klog mand med livet foran sig.
»Hvis du opretter dig, smider jeg ekstra penge på din konto, og så får du adgang til tre risikofrie handler (med kryptovaluta, red.),« lyder det fra Clyde Owens.
Men da jeg senere, på vegne af brugere, der fortæller, hvordan pengene fosser ud af deres konti, sætter spørgsmålstegn ved risikoen, bliver Clyde Owens irriteret.
»Det er ikke nogen gavebutik, det her, Mads! Selvfølgelig er der risici, det er jo trading, det her!«
Jeg er helt stille i den anden ende.
»Men vores 1.500 trading-eksperter er klar til at sikre, at du, overordnet set, tjener på at samarbejde med os,« fortæller Clyde Owens i et mere roligt toneleje.
I første omgang forsøger Version2 både via mail og selskabets egen chatfunktion at få et interview med folkene bag XTraderFX - uden held. Medarbejderne holder op med at svare og henviser til deres overordnede. For at få lov at snakke med scammerne opretter vi en ‘undercover’-bruger på sitet, og der går ikke længe, før XTraderFX ringer os op for at få os til at indbetale de minimum 2.200 kroner i oprettelse. Version2 ringede efterfølgende til dem igen og kom igennem til den samme sælger. Denne gang oplyser vi, at vi er journalister. XTradersFX har endnu ikke svaret på den mail, hvor vi beder om et interview.Sådan gjorde vi
Samarbejder med Visa
Men han har mig ikke helt overbevist. Derfor forsøger han at berolige mig yderligere.
»Vi samarbejder med og er verificeret af Visa. Jeg kan slå et hvilket som helst kreditkort op og se, hvilken bank du tilhører.«
»Jeg sidder med en liste over alle bankers kortnumre her. Jeg er ikke verificeret af VISA, så...«
»...desuden er vi SSL-certificerede!« afbryder Clyde Owens og begynder på en lang forklaring om, at den lille grønne hængelås oppe i hjørnet betyder, at siden er sikker, og at der ikke er tale om et scam.
Hvis XTradersFX var en scamside, ville den ikke have den grønne hængelås, fortæller Clyde Owens. Men i virkeligheden kan en hvilken som helst side kan købe et SSL-certifikat, der fortæller brugeren, at kommunikationen til og med siden er krypteret og hvordan - ikke om der er tale om en scamside.
Visa er ikke vendt tilbage inden Version2’s deadline, men fortæller, at man er »ved at undersøge sagen«.
Indrømmer ejerskab af annonce
Jeg vil gerne finde ud af, om FTradersFX selv har lavet den Løvens Hule-fake-annonce, som i nogle tilfælde er blevet delt mere end 50 gange på Facebook, og som blandt andre har lokket Allan Woods i fælden.
»Jeg kom specifikt ind på jeres side, fordi jeg så en reklame på Facebook, at I havde deltaget i 'Løvens, øh ... hmm ...'«
»... 'Dragens hule'! (Det hedder tv-showet på engelsk, red.) Ja, ham der har lavet vores effektive trading-algoritme, har deltaget i showet, og de var meget glade for hans idé, de investerede mange penge i vores virksomhed,« afbryder Clyde Owens.
Version2 har gentagne gange forsøgt at få Facebook til at stille op til interview om de falske kampagner. Facebook har endnu ikke ønsket at stille op til interview, men skriver til Version2: »Vi har undersøgt reklamerne omtalt i Ingeniøren og har fundet frem til, at reklamerne tilsyneladende er en del af en scam mod Facebook-brugere.« »Det var muligt for kontiene bag scammen at undgå opdagelse på grund af cloaking, der betyder, at en side leverer andet indhold, end den viser os, når vi bedømmer den.« »Alle de identificerede konti er nu blevet lukket for at krænke vores brugeres tillid og for at overtræde vores indholdspolitik.«Udbredt med Facebook
Det viser sig altså, at Owens ikke bare kender til reklamen, men også indholdet af den artikel, der på glimrende dansk forklarer, hvordan de danske investor-løver var vilde med idéen.
»Det er et skidespændende show, jeg ser det selv,« lyder det fra en begejstret Clyde Owens.
»Men jeres produkt har aldrig været med i programmet.«
»Jo, vel har det så, jeg har selv set det og ...«
»Jeg har set dem alle sammen igennem. Det er ikke med.«
»Nå, jamen, de vælger jo også, hvilke afsnit der skal videre, og hvilke der ikke skal ...«
»... så reklamen er fusk?«
»Ja, men den hjælper flere til at få kendskab til vores site, og vi hjælper dem med at tjene penge. Så det er vel fint nok. Men sig mig, Mads, er du interesseret i at handle med os eller ej?«
ID for pengene tilbage
Det er jeg ikke, fortæller jeg en nu meget irritabel Clyde Owens, der trods alt ikke vil - og måske endda ikke må - lægge på. Selvom han på nuværende tidspunkt godt ved, jeg er journalist og arbejder på en historie om XTradersFX.
Jeg fortæller, at jeg ikke vil 'handle med dem', fordi jeg synes, XTradersFX er utroværdige, og at deres reklame på Facebook lugter af svindel.
»Ja, vores reklame på Facebook er det rene fusk, men ‘who cares’? Alt, der betyder noget er, at der er blevet tjent nogle penge, når dagen er omme. Forstår du?« lyder det fra Clyde Owens.
Den udmelding overrasker mig meget, men jeg forsøger at skjule det og spørger igen ind til konceptet, nu hvor han indrømmer, at reklamen er svindel;
»Kan du vise mig én eneste positiv anmeldelse af jeres produkt? Hvis det er så godt, må der da være nogle derude, der kunne lide det?«
»Hvorfor er det, du ikke stoler på mig? Jeg svarer på alle de spørgsmål, du stiller mig, og alligevel stoler du ikke på mig?» svarer Clyde Owens og svarer dermed ikke på spørgsmålet.
Nu fortæller jeg ham om Allan Woods' oplevelse, og han siger, at Allan til enhver tid kan få pengene tilbage, hvis han vil. Han skal blot indsende legitimation, der viser, at han virkelig er Allan Woods, og at det er ham, der har indbetalt penge.
»Har du hørt om kreditsvindel. Det er mere og mere udbredt, og vi gør det her for at beskytte os selv mod, at folk bruger stjålne kreditkort hos os. Vi går op i sikkerhed, så kunderne og vi kan være trygge,« forklarer Clyde Owens.
»Men hvis I først tjekker folks legitimitet, efter de har betalt, så beskytter I da ikke jer selv mod kreditkortsvindel? Det forstår jeg ikke.«
»Vi gør det her for at beskytte os selv mod, at folk bruger stjålne kreditkort hos os,« gentager Clyde Owens.
Det stemmer overens med det, Allan har fået af vide, men han tør som offer for deres scam ikke give dem flere informationer om sig selv.
»Hvis jeg gør det, så har jeg på fornemmelsen, at der vil ske flere sjove ting. De vil blandt andet have et billede af mit kørekort,« siger Allan Woods, der allerede har fortalt Version2, at han ser de 2.200 kroner, han indbetalte, som mistede penge.
»Jeg har snakket med min bank for at høre dem, om den synes, jeg skal indsende mine informationer, og så må vi se, hvad der sker.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.