En pose med blandet software - tak

Open source eller Microsoft? Mellemvejen hedder mixed-source. Strategien går ud på at vælge den software, der er bedst og billigst til opgaven.

Virksomheder, der skal ud og købe ny software, både bør kigge i retning af proprietære løsninger og open source-løsninger med henblik på at få den bedste løsning, både hvad pris og funktionalitet angår.

Det er budskabet fra administrerende direktør Mads Nørgaard Madsen i konsulentvirksomheden It Quality, der både er certificeret som Microsoft guldpartner og Novell platinpartner og dermed supporterer og implementerer både proprietær software og open source-løsninger

»Når du skal ud og købe et nyt CRM-system, ja, men så snak da med SAP om det her nye CRM-system, snak med Microsoft om deres CRM-system og hent et Sugar CRM (et open source-produkt, red.) fra nettet, og få et firma til at snakke med dig om det også,« siger han.

Skift office-pakker
Kontorpakker er et af de steder, hvor Mads Nørgaard Madsen ser en oplagt mulighed for at bruge en mixed-source strategi.

Kontorpakke-alternativet Open Office koster som meget andet open source-software ikke noget. Oven i anskaffelsesprisen på 0 kroner kan der dukke en række omkostninger op til support og omskoling af brugere, men Mads Nørgaard Madsen mener, at der ikke er noget til hinder for, at mange brugere umiddelbart ville kunne skifte til Open Office og samtidigt spare licensudgifter.

»Hvis du kigger på, hvem der i dag bruger Microsoft Office, hvor mange af dem bruger mere end at skrive noget banal tekst, lave lidt stavekontrol, og hvis det er rigtigt vildt, så laver de også en indholdsfortegnelse? De funktioner, det er det 90 procent af office-markedet, der bruger. Og det er sådan set dér, den spændende udfordring ligger, for det kan Open Office til fingerspidserne. Og det vil sige, de brugere, der vil gå over og bruge Open Office, som benytter sig af det i dag, de kan gå direkte fra det ene til det andet med en kæmpe licens-besparelse i vente,« siger Mads Nørgaard Madsen.

Mangler integration

Selv om det lyder som om, der kan være mange penge at spare ved at skifte til open source-produkter i de rigtige situationer, så maner markedschef Helge Haurum ved konsulentvirksomheden Thy Data, der er Microsoft guldpartner, alligevel til forsigtighed, når det kommer til at blande produkter fra den åbne og den lukkede verden.

****»Vælger man produkter, som Open Office, så er det jo ikke nogle produkter, hvor du på samme måde har et selskab, som går ind og kigger på andre systemer udover Office,« siger han.

Ifølge Helge Haurum er der nemlig ikke den samme tætte integration mellem open source-produkter, som der er mellem produkterne i en samlet pakkeløsning fra eksempelvis Microsoft.

Hvis kunden alligevel ønsker tæt integration mellem open source-produkter, så koster det penge at udvikle snitfladerne - både mellem de forskellige open source-systemer, men også fra de åbne systemer til den proprietære software.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Leif Lodahl

Ja, det er et velekendt fænomen, at mange virksomheder oplever at open source software er vanskeligt at integrere med eksisterende systemer.

Men kig en gang på hvad årsagen er.

Open source er vanskeligt at integrere i et Microsoft-program fordi Microsoft kun kan integreres med: Microsoft. De fleste open source applikationer benytter åbne standarder og kan derved uden videre integreres med hinanden. Det er først når Microsoft kommer ind i billedet, at det bliver vanskeligt (og dyrt).

Med venlig hilsen Leif Lodahl

  • 0
  • 0
#6 Daniel Møller

Det er altid godt med nye buzzwords :)

Jeg vil skyde på artiklen er rettet mod størrer virksomheder, hvor sådanne omstillinger typisk går lidt langsommere - mit indtryk er ihvertfald at mindrer virksomheder indenfor IT-sektoren i høj grad har taget dette til sig for længst.

Benytter man udelukkende open-source eller udelukkende closed-source, ud fra et bevidst valg (og ikke bare uvidenhed) begynder det at have mere med religion at gøre fremfor hvad der er i virksomhedens interesse. Personlig ideologi og fordomme bør man være parat til at putte til side når sådanne beslutninger skal tages, det handler først og fremmest om økonomi og de muligheder softwaren giver virksomheden. Det er sjældent så afgørende om et produkt er closed- eller open-source - man skal selvfølgelig gå efter hvad der matcher virksomhedens behov bedst til pengene.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere