En iPhone-ejers bekendelser: Sådan føles Windows Phone 8

23. november 2012 kl. 06:2955
En iPhone-ejers bekendelser: Sådan føles Windows Phone 8
Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen.
Version2 har kastet Windows Phone 8 i hænderne på redaktionens mest hårdkogte Apple-fanboi. Læs en iPhone-ejers bekendelser.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En glad og trofast iOS-bruger. Sådan vil jeg beskrive mit forhold til Apples mobile styresystem, der har været på markedet siden 2007. Jeg har dog valgt at slippe iOS og sætte mig i it-skriftestolen i nogle dage for at prøve Microsofts Windows Phone 8. Så her er en iPhone-ejers bekendelser.

Det første touch

Som ved en date, en jobsamtale eller et tøjkøb, er førstegangsindtrykket ufattelig vigtigt - det gælder også for mobile styresystemer. No shit, Sherlock, tænker du nok. Men lad mig lige uddybe.

Startskærmen på de to styresystemer: To vidt forskellige måder at gøre det på.

Microsoft skuffer ikke. Deres store såkaldte tiles, der i største format har samme størrelse som Bill Gates’ briller i 1980’erne, gør det fremragende. Og det er en helt anden retning at gå end det kiksede Android-styresystem, som ikke gør andet end konstant at bombardere mig med informationer, jeg ikke gider forholde mig til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsofts tilgang er en anelse mere konservativ, men ideen om at swipe til højre eller venstre i de forskellige apps fungerer glimrende, når man lige har vænnet sig til det. De levende tiles kan også laves i tre forskellige størrelser, hvilket er sjovt. Det virker også fint, at man swiper til højre fra Start-menuen, og så befinder man sig i en oversigt over samtlige apps.

Men hvis du, som jeg, ikke har billeder på ret mange dine venner i din kontaktbog, så ser det ret dumt ud, at person-tilet vender tomme felter. Det problem vil dog stort set blive udryddet, hvis du synkroniserer dine kontakter med Facebook.

Jeg synes også, at det var temmelig irriterende, at jeg måtte genstarte telefonen to gange, fordi den ikke, efter at være blevet tændt, kunne registrere mit simkort. Men om det er Windows Phone 8’s skyld eller Nokias (har testet på en Nokia Lumia 920 og sammenligner med iOS 6 på iPhone 5), ved jeg ikke.

Sammenlignet med iOS 6, fremstår Phone 8 mere dynamisk, men jeg er dog stadig faldet over nogle irriterende fejl. Dem vender jeg tilbage til. Men det først indtryk er positivt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sendknappen sidder lige under mellemrumstasten. Usmart.

Kernefunktionalitet bestået

Jeg har fem kerne-apps, som bare skal fungere upåklageligt: Telefon, sms, mail, App Store og browseren.

Opkald og håndtering af kontakter kører som smurt på Phone 8, og det samme gør sms-delen med et par undtagelser. For det første sidder send-knappen alt for tæt på mellemrumstasten, hvilket har resulteret i halve sms’er med mærkeligt indhold. Det kræver dog blot en hurtig software-opdatering.

Og så er jeg træt af, at når jeg har færdigskrevet og sendt en besked - og trykker på tilbage-knappen, så fjerner den først tekstboksen, frem for at gå tilbage til min indbakke. Så her er et af de legendariske ‘Microsoft-dobbeltklik’, der irriterer i hverdagen.

Hvad angår mail-delen, er jeg faldet over et par ting. Og her må hardcore Windows Phone-fans korrigere mig.

Jeg har en privat Gmail-konto, og jeg har en Version2 Gmail-konto. Dem vil jeg gerne samle i én tile, så jeg ikke skal åbne to forskellige. På iOS samler jeg nemt flere forskellige mailkonti i én app. Det kan jeg ikke få til at virke her. Jeg kan heller ikke åbne e-mails på låseskærmen - sammenlignet med iOS er det ikke godt nok.

Læg mærke til de to Gmail-tiles. Dem ville jeg gerne samle i én

Og hvad angår app-butikken Microsoft Marketplace. Hmm, udvalget er til grin. Men de få apps, man kan hente, fungerer godt. Lige med undtagelse af Facebook, der langt fra er lige så overskuelig og lækker opbygget, som Twitter-app’en. Men apps, som filmdatabasen IMDB, LinkedIn og Angry Birds kører bare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så spark gang i den App Store, ellers skifter jeg aldrig økosystem. Jeg mangler især streaming-tjenesten Spotify, der har tørlagt mit nuværende iTunes-bibliotek, som en sprutbutiks lager efter et besøg af svenske fodboldfans.

En anden ting: Hver gang, jeg downloader en app, så behøver jeg altså ikke se, at den finder sig til til rette blandt de andre. Altså: Når jeg har godkendt et køb, springer den ind til oversigtsmenuen og viser, hvor lang tid, der går, før app’en er klar. Den sygdom døjede iOS også med frem til iOS 6, hvor Apples App Store fik en silikoneoperation af de større.

Udvalget i app-butikken Marketplace er tyndt, grænsende til meget tyndt.

I et forsøg på at give mig en god browser-oplevelse, har Microsoft præinstalleret Internet Explorer. Selv med 4G/LTE fra Telia, der har kastet godt 15-20 Mbit/s af sig i gennemsnit, virker IE godt nok langsom - Det gælder også på tre forskellige wifi-forbindelser. Og så er der heller ikke en ‘fremad’ knap. Ommer! Så her fra skriftestolen skal lyde en bøn til Google og Firefox: Lav nu lige en mobilbrowser til Windows Phone.

Hvad der til gengæld virker godt er zoom-funktionerne, fanebladene og at jeg kan søge i feltet nederst i browseren. Her er iOS’s Safari-browser, uden søgefunktion i ét felt, en skændsel. Men jeg er stadig Bing-hater (Microsofts egen Google søge-look-a-like), beklager. Du kan dog indstille Google til primær søgemaskine i IE.

Her de to mobilbrowsere ved siden af hinanden. Internet Explorer skuffer

Men alt i alt består Windows Phone 8, når det kommer til mine kernefunktioner. Jeg kan også hurtigt nævne kalender-delen, der er decideret ringe på Phone 8. Jeg har parret den med Facebook, men desværre er sædkvaliteten lav hos Microsoft, for jeg er nødt til at trykke ind på den konkrete dag, før jeg får et (dårligt) overblik over Facebook-events, fødselsdage etc - endnu et dobbeltklik. På iOS er det efter min vurdering langt mere overskueligt.

Modig frontløber

»Danskerne fatter ikke, at Windows Phone er ligeså så fed som iPhone«. Sådan sagde mobilekspert John G fra Mobilsiden.dk tilbage i august 2012 til Version2.

Tja..Uanset hvor meget, jeg klamrer mig til Apples bundsolide iOS-platform, tager jeg den æbleformede hat af for Microsoft. Windows Phone 8 leverer en stabil, ganske brugervenlig og lækker oplevelse. Om Microsoft, med medstifter af Apple Steve Wozniaks ord, er mere innovativ end Apple selv, ved jeg ikke.

Men Microsoft er en modig frontløber i forhold til at give mig en anderledes og smidig smartphone-oplevelse. Det er selvfølgelig godt hjulpet på vej af den dualcore S4 Snapdragon-processor, som sidder i Lumia 920, men der har ikke været antydningen af, at Phone 8 var på vej til at crashe - heller ikke ved test af godt 20 forskellige apps.

Så inden jeg forlader skriftestolen: Ville jeg skifte platform? Hvis de eksterne udviklere af app får sparket gang i Marketplace, og Microsoft selv får rettet nogle af de fodfejl, jeg nævner, så klart ja!

Jeg har haft langt sværere ved at lægge Windows Phone 8 fra mig, end jeg eksempelvis havde med Android-styresystemet. Så hvis Microsoft holder fast i den linje, de har lagt med Windows Phone 8, så er jeg, hånden på hjertet, solgt. Og dermed slut på en iPhone-ejers bekendelser. Amen.

55 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
70
10. december 2012 kl. 21:19

Jeg synes nu at den del med mail-delen og at den er delt op er konge. Jeg synes at det er super fedt, at med det samme og hurtigt kan se forskel på om det er en "work mail" eller en "private mail" jeg har fået mig - og det kan du jo endda så se på pauseskærmen. Når jeg "lige hurtigt" skal tjekke om der er kommet noget, når jeg er på arbejde, er det super smart. Jeg har jo der ikke behov for at vide, hvad der dukker op i din private del.

Anywho, man kan ikke bruge apps fra Windows Phone 7.5 så i 8'eren? Der er i hvert fald Spotify - og mon ikke den også snart kommer til 8'eren - den lyder jo vigtig :-)

(Jeg har kun en 800'er med 7.5 på)

53
24. november 2012 kl. 10:56

Hvad skal jeg bruge spotify 18 mio sange til når jeg med Xbox music kan streame 30mio. Sange inkl. Metallica med min Windows phone 8 (og surface for den sag skyld)

55
24. november 2012 kl. 14:25

Hvad skal jeg bruge millioner af sange til, når mine musikinteresser er glimrende dækket af pladesamlingen derhjemme?

61
25. november 2012 kl. 00:09

Hvad har en smartphone med Spotify at gøre?

Det var nu ikke specifike Spotify jeg kommenterede på men at musikbehovet var dækket af pladesamlingen derhjemme. Hvilket jeg læser som:

  1. Jeg lytter kun til vinyl
  2. Jeg har ikke brug for ny musik Hvilket jeg syntes godt kunne trænge til en useriøs kommentar, med en lille blinkende smiley til sidst. Og for at gør min tolling perfekt vil jeg indskyde at jeg ingen respekt har for folk der hænger fast i vinylerne ;-)
62
25. november 2012 kl. 10:12

Og for at gør min tolling perfekt vil jeg indskyde at jeg ingen respekt har for folk der hænger fast i vinylerne

Og jeg har ingen respekt for folk der baserer sin musiklytningen på tabsgivende komprimerede løsninger.

Om det er vinyl eller polykarbonat gør ingen forskel - det er stadig en plade. Jeg har både vinyl, CD og DVD-A (LPCM). Jeg har vinylplader med bedre signal/støj-forhold end de tilsvarende CD'er (den mest grelle er Andrew Lloyd Webber's "Cats").

66
26. november 2012 kl. 08:23

Pladesamling. Mine børn kiggede mærkligt på mig når jeg kom til at sige om vi skulle se en videofilm. Så hed det at se en dvd. Bluray nåede aldrig at leve så længe hos os og var ikke særlig mundret, så det kom aldrig til at hedde at se en bluray. Nu hedder det bare at se en film. Ang. Spotify. Så er der efterhånden mange mennesker der bruger det i stedet for en pladesamling. Hvis du bruger 2x30 minutter i s-toget hver morgen, og er vant til musik, er det temmeligt vigtigt at det virker. Dertil kommer at nogle har en telefon dock som eneste anlæg. Så betyder det at mangle Spotify at man mangler alt musik. Så for nogle mennesker er Spotify lige så vigtig for dem som din pladesamling er for dig. Men jeg synes stadig at en windows phone 8 ejer skylder og at skrive om Spotify virker hvis man er logget ind med sit liveid. Det er lidt uklart.

68
26. november 2012 kl. 11:12

Som jeg skrev længere oppe kører Spotify app'en fint på min Lumia 800 med WP7.5, så jeg har endog MEGET svært ved at tro at den ikke kan køre på WP8.

52
24. november 2012 kl. 09:50

Hej, jeg er apple fanatiker som er blevet sat til at prøve en windows phone for sådan lige at se om det der windows phone er noget værd, så jeg starter lige med at smide en sviner efter android.

Virkeligt virkeligt virkeligt.....4 klasse-agtigt.

57
24. november 2012 kl. 15:20

Lur mig om ikke Android kommentaren var en lille fredags-hygge-troll ... jeg grinede i hvert fald da jeg læste den og tænkte det var et spørgsmål om minutter før folk hopper i med samlede ben og flipper skråt. Rart med en subjektiv artikel baseret på et oplagt scenarie - tror der er mange iPhone brugere som forfatteren, der er sultne efter et alternativ til iOS og ikke gider bruge tid på at tilpasse Android, selvom man selvf. kan som mange påpeger.

36
23. november 2012 kl. 13:22

Du vil som udvikler gerne have flere muligheder på din telefon, men hvad hjælper det at en udvikler kan en masse på sin telefon, når brugerne ikke kan. Dvs. du kan alligevel ikke udvikle apps der kan mere end brugerne telefon tillader.

Jeg synes det er godt valg af MS at give 100% ens rettigheder, så en udvikler kan udvikle og teste sine apps på en platform magen til brugernes.

Det eneste du som udvikler kan er at deploye ikke certificerede apps og lade din Schedule køre så ofte du vil i stedet for normalt hvert 25 minut.

51
24. november 2012 kl. 02:37

Bill D. Carson! Det sidste man skal være, når man køber en smartphone, er naiv og blåøjet..

Apple indsamler GPSkoordinater fra iPhones og macbooks. Det gør de for at kunne tilbyde funktioner som Find my iPhone. En trøst er, at Apple ikke lever af at sælge reklamer, og de har lovet højt og helligt at værne om privatlivets fred. Om de så bliver ved med at holde, hvad de lover, ....!

Men man er fuldstændig naiv, hvis man et øjeblik tror, at Google ikke indsamler data fra Android. Dataindsamling er den eneste grund til at Google gik ind i Smartphoneprojektet. De ikke alene indsamler din lokation relativt konstant. De bruger de data, de indsamler. Google lever af at sælge reklamer, desto mere præcist de kan aflevere reklamerne målrettet, desto flere penge tjener de. Google tjener mindre på Android som styresystem pr. telefon, end MicroSoft gør, pga licensaftaler. Der er tale om få dollars pr telefon, og står ikke vanvittigt godt i relation til alle de penge, der bruges til R&D på platformen. Google leverer Android for at skabe en effektiv platform at indsamle data fra. Hvis du vælger at nedsænke dig helt i Google's univers af "gratis" services, som G-mail, kalender, Android, Google Search, Google+, Google Documents mm. Så ved Google alt om dig! Mere end du selv ved og er bevidst om. De kender dine seksuelle præferencer(Google Chrome og Google Search, dine vaner (Chrome, search og Tracking Android), hvor du holder ferie, dit fortrukne kameramærke og tilbehør (Picasa), dine venner (Android og Google+), din nøjagtige position (Android), hvad du arbejder med (Gogle Documents), hvad du skal og planlægger (Google Calendar). Dine tanker og holdninger (Google Blogs)

Den seneste udvikling på den front er, at Google lige har lagt alle deres databaser sammen til een stor. Og de har købt et firma, der har udviklet ansigtsgenkendelse. Planen er, at udbyde ansigtsgenkendelse til aktive reklamer i butikker. Første step bliver formegentligt en smart låsefunktion på Androidmobiler med ansigtsgenkendelse, næste trin bliver så udbredelsen af aktive reklamer i bybilledet, så du automatisk vil få vist reklamer for ting, du sandsynligvis vil fatte interesse for, hvor du går. Når det går for langt, opstår det interessante spørgsmål: Er det dig selv alene, der bestemmer din handlemåde, eller har Google pludseligt en finger med i spillet. Google filtrerer dine søgeresultater efter, hvad de tror, du er interesseret i. På sigt er vi på veje ind i en filterboble, hvor vores horisont bliver den, søgemaskinerne mener, vi skal se.

Det er faktisk ved at være tid til at begynde at folde sølvpappirshatte og finde store solbriller frem ;o)

Tro ikke at Google er din ven. Google er til for at tjene penge - Mange penge, og de gør det på at sælge reklamer, som de viser til dig.

Apple stiller sig indtil videre på den modsatte side - Sige de da. MicroSofts holdning er ikke fuldt ud kendt endnu, men de pusher da reklamer ud via Bing, selvom det ikke er det, de lever af.

Men man kan gøre det op på denne måde: Apple lever af at sælge dig hardware og immatrikulære værdier i form af musik, bøger og Apps. MicroSoft lever af sælge dig software, og lidt blandet hardware. Google lever af at sælge dig til annoncører.

Med det in mente, hvem vil man så helst kaste sig i armene på?

39
23. november 2012 kl. 13:51

Det er ikke et personangreb. Kender ikke Kim Østergaard Christiansen.

Måske skulle du se det i den sammenhæng det er skrevet i:

Android er dum
Apple er klog
Windows er fint, men who cares?

Jeg anfægter "Who cares" kommentaren.

40
23. november 2012 kl. 14:33

Jamen, der er da sandt, who cares...

Android og iOS fungere faktisk glimmerende sammen, hvis man ser bort fra "hvilket er det allerbedste i hele verden" diskussionen.

iOS er simpelt og går godt hånd i hånd med folk som bare skal have opgraderet deres Nokia 3310. De kan finde ud af det og får en følelse af "smartphone" med hjem fra butikken. iOS kan bestemt også en del smarte tricks og der findes fem tons accessories til platformen.

Android giver brugeren åbne og avanceret muligheder. På Android har der næsten altid fulgt en "filemanager" med systemet. Det kan slettes og omskrives på alle tænkelige muligheder og er bestemt et fedt OS for folk som kan lide at tweake, flashe og generelt lave alle mærkelige indgreb i systemet og som ville føle sig "kvalt" i iOS.

Windows Phone... Hvad skal vi med det? Microsoft har ikke leveret noget som får folk til at føle det er specielt på nogen som helst måde. Det er bare mere af det samme og jeg kan ikke tale for alle smartphone brugere. Men jeg har investeret utallige kroner i både App Store og Google Play. Hvorfor dælen skulle jeg dog skifte til noget som har færre apps og så starte helt forfra med at købe. Hvis ikke Nokia havde været med på vognen, så havde Microsoft nul og niks at byde på. De fleste der køber Windows Phone er vel gamle Nokia kunder som mener at alt hvad Nokia spytter ud er guldbelagt.

Så... de fleste af os vil nok tænke, who cares?

46
23. november 2012 kl. 18:33

Firmaer, tænker jeg.

Med de nye features i WP8 spår jeg at rigtig mange enterprise og mindre firmaer vælger at bruge WP8 til Deres exchange/windows miljø. Sikkerhedsmæssigt ser det ud til den kan være en værdig erstatning for BlackBerry, men det får vi at se med de næste opdateringer..

45
23. november 2012 kl. 17:49

Og dine nedladende kommentarer om, at "De fleste der køber Windows Phone er vel gamle Nokia kunder som mener at alt hvad Nokia spytter ud er guldbelagt" er så tåbelig, at jeg ikke ved hvor jeg skal starte.

Tja, den eneste jeg kender der har en Windows Phone har den netop fordi det er en Nokia. Havde Nokia valgt Android som afløser til Symbian, så havde vedkommende haft en Android-telefon. Det var med andre ord ikke Windows der var købsparameter. Det var hardwaren.

34
23. november 2012 kl. 12:52

jeg tror jeg ikke selv gør det, og prøver at forholde mig til bolden. Men når artiklen er personlig, og der skrives om personlig holdninger, så kommer kommentaren også "tættere" på. Vi kender alle der skriver/læser her på V2 dem der kommer med "mave sure" opstød, med lad dem dog, det giver jo lidt brænde til en debat der kun ulmer og er ved at gå ud. Det sidste vi skal have er censur, så længe man står ved det men sit navn, synes jeg man må fyre det meste forkvaklet af. Vi andre kan jo bare springe det over. Den anonyme "censur" som like or not, irritere mig faktisk mere, man ikke kan se hvem der har stemt, så kan man jo ikke svare hvis man føler sig trådt på, eller misforstået. mvh Søren, håber i får en god weekend.

33
23. november 2012 kl. 12:34

Jeg undrer mig over at skribenten af artiklen skriver her. Jeg forstår ikke at man ikke magter at skrive en mere neutral artikel, istedetfor newz debattråd materiale. Det lyser jo ud af artiklen at man ikke har prøvet at sætte sig ind i mulighederne med især android, men også med WP8.. Det er en Om'er (Eller en Thomas Roar)

32
23. november 2012 kl. 12:07

Jeg synes det var en udmærket artikel. Den siger da at Microsoft har fat i noget af det rigtige - og det synes jeg også at de har. Har selv haft en Nokia Lumia 900 i 4 måneder, inden jeg valgte at gå lidt tilbage i tid, med hensyn til type af telefon og styresystem. Jeg har ikke brug for at en mobiltelefon kan ret meget mere end sms og tale og derfor er hele smartphone hypen, totalt spildt på mig. Jeg afviser ikke at der er nogen der rent faktisk kan bruge en smartphone til noget, men jeg frygter at mange køber en smartphone, kun fordi det er en smartphone og ikke fordi de rent faktisk kan bruge det til noget. Jeg har det også lidt sådan at når folk brokker sig over at der ikke er ret mange apps, i Windows Store, så tænker jeg "hvad skal de bruge alle de apps til?" Men selvfølgelig - hvis man langt hen ad vejen bruger telefonen som erstatning for computer, så er der selvfølgelig nogle apps man kan få brug for. Men jeg synes helt klart at Windows Phone er lækkert og flot designet. Så bare kør på, Microsoft! Til gengæld vil jeg aldrig selv ind i Apples økosystem, men det er nok fordi at jeg bruger Windows hele tiden og "altid" har gjort det - og det gør at Apple's økosystem bare virker besværligt på mig.

31
23. november 2012 kl. 12:01

@Rasmus Rask skrev

"Med det sagt, så jeg gerne, at Android tillader bare lidt mere på deres lockscreen. F.eks. muligheden for at tage (ikke se) billeder og betjene musik-apps. Det er sgu irriterende, at skulle tampe kode ind, for at tage et hurtigt snapshot. Ofte er motivet/situationen forsvundet"

På den utroligt velfungerende nye smartphone, Samsung Galaxy S3 med nyeste OS Jelly Bean (4.1), er der som standard mulighed for at lægge 4 direkte genveje frem på låseskærmen, til foretrukne apps f.eks kamera, videooptager, musikafspiller, osv.

Når kamera genvejen benyttes kan man oven i købet aktivere en funktion der kaldes "Tryk og hold på skærmen, mens du rotere enheden" således at kameraet er klar til skud blot ved at vende telefonen.

Derudover, er der som standard mulighed for at aktivere et aktivt/løbende rullepanel, hvor man kan se kan sine aktiekurser vist eller alternativt nyheder (dog ikke danske nyheder...) Alle disse funktioner findes under indstillinger/låseskærm/muligheder for låseskærm.

Hvis det ikke skulle være nok, er der derudover ufatteligt mange muligheder for selv at installer apps som kan ændre udseende og selve funktionen af låseskærmen og skrivebordet, f.eks findes der de meget populære apps; "Go Loch" /"Go Launcher" som nævnes herover. (Benyt evt appen "Home Switcher" til at skifte mellen standard stilling og så dine alternative valg)

https://goforandroid.com/GDTEn/soft.aspx?softid=44&nav=10

Med Android har man derfor al mulig frihed til at få præcis den smartphone som man kunne ønske, mht udseende og brugeroplevelse, hvad enten du er elementær bruger som skal holdes i hånden eller en nørd som ikke kan få nok af udfordringer.

Det er noget, som ingen af de andre konkurrenter hverken kan eller vil tilbyde sine kunder, - så mon ikke det er derfor Android har sat sig enevældigt på tronen i dag.

23
23. november 2012 kl. 11:37

Vil bare lige bemærke at der er STOR forskel på udvalget af apps, afhængigt af om man er logget ind med sit LiveID eller ej. Spotify appen kan f.eks. kun ses/hentes, hvis man er logget ind. Den er gratis og udviklet af Spotify AB.

41
23. november 2012 kl. 14:37

Og om hvorvidt du har verificeret dit LIVE login (enten via telefon, email, etc.). Der er faktisk rigtig mange apps blot en måned efter release :-)

22
23. november 2012 kl. 11:29

Jeg synes det er en interessant vinkel på artikelen, at få en fra "den anden lejr" til at teste.

Jeg studsede dog lidt over kommentaren "Jeg kan heller ikke åbne e-mails på låseskærmen - sammenlignet med iOS er det ikke godt nok". Mener du at man på IOS kan åbne sine e-mails, selvom telefonen er låst - også med kode?

Hvis det er rigtig opfattet synes jeg kun det er positivt at WP ikke tillader det. Hvad er pointen i kodelås, hvis ikke for at beskytte ens personlige data?

Med det sagt så jeg gerne at Android tillader bare lidt mere på deres lockscreen. F.eks. muligheden for at tage (ikke se) billeder og betjene musik-apps. Det er sgu irriterende at skulle tampe kode ind, for at tage et hurtigt snapshot. Ofte når motivet/situationen at forsvinde.

42
23. november 2012 kl. 16:05

Man kan "åbne" mails via den notification man får på sin lock screen på iOS, men det kræver at man indtaster koden (hvis telefonen er låst).

Tak for uddybningen :-)

I ved godt, at man kan installere ting på Android, ikke? ;)</p>
<p><a href="https://goforandroid.com/GDTEn/soft.aspx?softid=44&nav=10">https://gofo…; som et hurtigt eksempel.</p>
<p>Hvis man ikke tilhører den slags folk, som selv søger løsninger på ønsker, der ligger ud over hvad producenten har tænkt til den almindelige bruger, så er Android nok ikke den rette platform, nej.

Nu skriver du "I", så jeg ved ikke om kommentaren er møntet på mig, men i så fald: Jo, det er jeg udmærket klar over.

Jeg har haft både Magic, Hero og Desire fra HTC og senest Samsung Galaxy SII.

Jeg har skiftet fra stock til custom ROM's (primært Cyanogenmod i nyere tid, men også et par andre), og tilbage igen. Jeg har eksperimenteret med andre kernels og har gennem tiden afprøvet en håndfuld launchers og flere apps end jeg har tal på.

Alt i alt anser jeg mig for en forholdsvis rutineret Android-bruger.

Alligevel har jeg aldrig fundet en løsning på dette "problem". Alle de lockscreen-alternativer jeg hidtil har fundet, erstatter nemlig kun Android-pendanten til "slide-to-unlock" (sorry), ikke PIN/passphrase/pattern-låsen.

I de tre firmaer jeg har været med en Android-smartphone, var der krav om kodebeskyttelse og et autolock timeout, håndhævet af Exchange Active Sync policies. Jeg gætter på at disse policies altid vil trigge Android's native kodebeskyttelse, og ikke tillade evt. 3. parts apps at håndtere det. I så fald kunne man jo "bare" programmere en lockscreen app, som ikke kræver kode og dermed omgå evt. politikker sat på firmaets mailsystem.

Jeg har netop installeret GO Locker, men får kun et link til GO Launcher når jeg starter app'en (hvilket jeg ikke er interesseret i - ADWLauncher er min gift) og jeg bliver ikke meget klogere, af den lidt undersatte tekst der er at finde på deres hjemmeside. Fungerer GO Locker kun med GO Launcher? Kan GO Locker bruges som alternativ til native kodebeskyttelse, ifbm. EAS policies?

Det er nu forskelligt fra telefon til telefon.

Jeg har som sagt været igennem fire kørende Android 1.x til 4.0, og mindes altid at have haft den begrænsning. Kender du til nogen der ikke har?

På den utroligt velfungerende nye smartphone, Samsung Galaxy S3 med nyeste OS Jelly Bean (4.1), er der som standard mulighed for at lægge 4 direkte genveje frem på låseskærmen, til foretrukne apps f.eks kamera, videooptager, musikafspiller, osv.

Jeg har desværre "kun" 2'eren, men mindes at So Ein Ding's anmeldelse netop kritiserede denne funktion, fordi du godt nok kan trykke på kameraikonet, men for alligevel skal taste dine kode ind før du kan tage billeder.

65
25. november 2012 kl. 18:15

@Rasmus Rask: Min gamle Sony Xperia X10 Mini pro med Android 2.2 og min nye Xperia P med Android 4.0 kan begge åbne kameraet via kamera knappen og styre musikken selvom skærmen er låst. Det er vel generelt en fordel og en ulempe ved Android, at der er relativt stor forskel på en Sony, HTC, LG eller Samsung mobil med Android.

49
23. november 2012 kl. 22:15

Damnit, en dedikeret kameraknap. Det har hverken HTC eller Samsung været snedige nok til at implementere, i nogen af de smartphones jeg har haft :-(

Nu har Sony/Sony Ericsson en lang tradition for kameratelefoner. Kamerasoftwaren i Sony/Sony Ericsson er heller ikke helt standardsoftware - det er Sony's software. Sony er vist den eneste kameraproducent der er direkte involveret i udvikling og produktion af mobiltelefoner (under eget navn). Lydsiden i en Sony/Sony Ericsson er også et kapitel for sig (Sony's Walkman anes i apparaterne)

27
23. november 2012 kl. 11:46

Ift. låseskærmen og specifikt Androids begrænsninger...

I ved godt, at man kan installere ting på Android, ikke? ;)

https://goforandroid.com/GDTEn/soft.aspx?softid=44&nav=10 som et hurtigt eksempel.

Hvis man ikke tilhører den slags folk, som selv søger løsninger på ønsker, der ligger ud over hvad producenten har tænkt til den almindelige bruger, så er Android nok ikke den rette platform, nej.

Ift. artiklen, så er op-ed glimrende som koncept. Men jeg er enig i, at formen på denne her + kvalitet ikke er noget at råbe hurra for.

Man kan sige sin mening på mange måder, og en del af disse måder er useriøse og fjerner fokus fra budskabet... og så har man fejlet i sin kommunikation.

24
23. november 2012 kl. 11:39

Man kan "åbne" mails via den notification man får på sin lock screen på iOS, men det kræver at man indtaster koden (hvis telefonen er låst).

På iOS er det ligesom på android også muligt at styre lyd afspilning samt tage billeder uden at låse telefonen op.

28
23. november 2012 kl. 11:47

Skal ikke kunne sige om Spotify appen kan køre på WP8; men den fungerer fint på min WP7.5 (Lumia 800)...

21
23. november 2012 kl. 11:26

Re. "Genstart af telefonen to gange efter indsæt af SIM kort". Hvad med at forsøge "Netværksopsætning"? Det havde sparet dig for genstart :)

"Internet Explorer virker langsom", ja så må den godt nok være blevet nedgraderet i Winphone 8- for den er super hurtig i Winphone 7, men det kan det jo være! Har endnu ikke afprøvet Winphone8.

Muligheden for at "linke" postkasser findes som der bliver gjort opmærksom på tidligere i dette link:https://mywpstory.com/2011/07/quick-tip-how-to-create-a-combined-unified-email-inbox-on-windows-phone-7-mango/Men efter at have afprøvet mix af postkasser i iPAD, takker jeg mig for den funktion og vil heller have en flise til hver postkasse!

Der kommer nogle kommentarer i artiklen om Android systemet -og jeg er nok tilbøjelig til at være enig. Jeg synes den ser rodet ud i udtrykket - men det gør på mange måder også IOS, med alle de ens udseende ikoner uden interaktivitet i vindue efter vindue. I Windows Phone har du i app oversigten mulighed for at browse alfabetisk og hoppe ret intuitivt til din ønskede app. Live opdatering af "fliserne" er også intuitivt og fungerer perfekt. "Personer" flisen gør det muligt at samle alle din kontakter (Outlook, Hotmail, Google, Facebook, Twitter) i et - noget der fungerer perfekt. Hvad har IOS- naturligvis separate apps til det hele.

Virksomhedsmæssigt fungerer integration til Exchange perfekt med en synkroniseret database. Her er simpelthen IOS helt yt, og jeg vil ikke have valgt IOS i en virksomhed. Hvad skal du med en Føtex app -når du her mangler de vigtigste muligheder i f.eks. Office integration!

29
23. november 2012 kl. 11:55

Der kommer nogle kommentarer i artiklen om Android systemet -og jeg er nok tilbøjelig til at være enig. Jeg synes den ser rodet ud i udtrykket -

Det afhænger jo af hardwareproducenten (og modellen). Der er ikke noget design der ligger fast i Android. Tag nu f.eks. Sony Ericsson SK17i. Der ligger, som udgangspunkt, ikke noget og roder rundt på startskærmen. Der er til gengæld mulighed for aktive hjørner med de mest brugte funktioner.

19
Indsendt af Henrik B Sørensen (ikke efterprøvet) den fre, 11/23/2012 - 11:18

Bruger selv iPhone og Windows Phone 8 på arbejdet.. Android i fritiden.. Så jeg har været lidt rundt i de forskellige..

Vil sige, at jeg kan idéen om NOGEN gode features.. MEN :

Udtalelser som

desværre er sædkvaliteten lav hos Microsoft

har tørlagt mit nuværende iTunes-bibliotek, som en sprutbutiks lager efter et besøg af svenske fodboldfans.

,mener jeg ikke, hører sig til i en gennemgang på Version 2 - men derimod Comon.dk / EkstraBladet.

Det, at der mangler ports af fx. Spotify til WP8, er ikke Microsofts skyld. Det må vel være leverandørens problem at portere applikationerne til de forskellige platforme. Eller at antallet af applikationer ( Apps ) til en platform er begrænset, har jo intet med OS at gøre..

Jeg mangler ærligt talt en ordentlig, sober og feature-by-feature sammenligning af de 3 platforme. Fx. den lille detalje, at man out of the box på en iPhone kan læse emails, kontakter, sms'er ( dog ikke ringe ) uden at indtaste pin-kode, medmindre man tilføjer en ekstra pin-kode. Den "feature" findes ikke på min Android eller Windows Phone.

En "jeg vil gerne xxx - På iPhone gjorde jeg qqq, På WP8 gjorde jeg mmm, På Android gjorde jeg ppp" ville have været rar.

Artiklen ville gøre sig bedre som blog indlæg i stedet for en egentlig Version 2 artikel.

18
23. november 2012 kl. 11:18

Ingen tvivl, Microsoft har fat i noget. Windows phone fungere bare fantastisk smidigt, osse på en ikke-dualcore.

15
23. november 2012 kl. 10:05

Jeg syntes nu artikel var ok, sammenlignet med alle de andre artikler hvor det gælder om at svine MS mest til, både i overskrivft og indehold. Det giver åbenbart extra mange klik når en artikel opfylder det.

Enig, Android bemærkningen var måske ikke på sin plads. Men det må være næste project for "forsøgspersonen".

PS, jeg ønsker mig en surface windows 8 pro. PPS, hvad havde MS gang i, ingen Surface med på Beep i Bella, total fail?

12
23. november 2012 kl. 09:53

Ovenstående burde sige alt med mindre man har holdningen "jeg ved bedre".

Glem nu de nedsættende udsagn om Android. Vi er mange, der er rigtigt godt tilfredse, også ex-Iphone og ex-WindowsCE/Mobile m.fl. brugere. Android har været på markedet i 4 år... Microsoft har haft siden de første Compaq Ipaqs i 1999 til at finde ud af det.. Så Google gør det da meget godt.

10
23. november 2012 kl. 09:26

Burde nok være en mere korrekt titel. Man giver en iPhone-bruger en Windows Phone, for at komme med sit syn på det; det er i orden. Næppe særligt interessant, men i det mindste kan vi ikke påstå at han ikke har prøvet en Windows Phone.

Det er derfor uheldigt at man tilsviner Android uden noget grundlag for det, især fordi det man siger er helt forkert.

Jeg forstår ikke »bekendelse«-delen i dette indlæg, det er tydeligt at forfatteren stadig vil bruge en iPhone efterfølgende. Hvis det var et sand bekendelsesindlæg, så ville han jo ende med at hylde Windows Phone som noget bedre end iOS. Men det så jeg ikke. (Eller at han i smug havde brugt Windows Phone.)

9
23. november 2012 kl. 09:22

Kære alle

Det er fint nok at være rygende uenige i hands-on-artiklen. Men personangreb vil vi ikke have i debatten. Hold jer venligst til indholdet - det bliver vi alle sammen klogere af.

Med venlig hilsen Julian, Version2

16
23. november 2012 kl. 10:40

Hej Julian,

Kan i ikke implementere en logik der automatisk "skjuler" denne slags indlæg, men lader os brugere se dem hvis vi ønsker det?

Jeg er bestemt ikke tilhænger af censur - uanset hvad jeres bestemmelser så siger.

17
23. november 2012 kl. 10:57

Så her fra skriftestolen skal lyde en bøn til Google og Firefox: Lav nu lige en mobilbrowser til Windows Phone.

Her er MS åbenbart enige med Apple, ved ikke at tillade andre browsere på mobilen, end den man selv leverer. (ja, Chrome findes på iOS, men det er bare en semi dum skal ovenpå Safari, da det er hvad der tillades)

7
23. november 2012 kl. 08:32

Jeg holdt på med at læse, efter "...det er en helt anden retning at gå end det kiksede Android-styresystem, som ikke gør andet end konstant at bombardere mig med informationer, jeg ikke gider forholde mig til."

Så har man ligesom bekendtgjort up-front hvor subjektiv man har tænkt sig at dække emnet, og blande så mange ting som muligt sammen i en stor pærevælling der forvirrer og slører. Sådan en artikel kan man ikke bruge til noget.

8
23. november 2012 kl. 08:42

Det bedste er, at artiklen lægger op til at man giver telefonen til en fanboy og så haselerer folk over at der kommer skarpe meninger. Var det fordi han skrevnegativt om Android?

5
23. november 2012 kl. 08:11

"Deres store såkaldte tiles, der i største format har samme størrelse som Bill Gates’ briller i 1980’erne, gør det fremragende. Og det er en helt anden retning at gå end det kiksede Android-styresystem, som ikke gør andet end konstant at bombardere mig med informationer, jeg ikke gider forholde mig til."

Har anmelderen testet en version af Android der kom før den første Android telefon blev udgivet? Man har altid(Altså med forbehold fra den første udgivne Android-telefon) kunne bestemme hvad der ligger på ens skrivebord af programgenveje, og hvilke widgets man har ville have liggende på skrivebordet. Jeg kunne hvis jeg havde lyst til det ikke have et eneste ikon på mit skrivebord. Alle mine programmer kan jeg se sorteret alfabetisk når jeg trykker på alle programmer-knappen. Jeg kan ikke se hvordan det er kikset? Men det kan anmelderen måske uddybe, jeg syntes faktisk det er lettere irriterende at jeg er tvunget til at have alle mine programmer liggende på "skrivebordet" på iOS, og ikke frit kan vælge hvilke jeg vil have fremme.

Udover det må jeg sige at jeg faktisk har overvejet at prøve en Windows Phone, netop fordi Microsoft i mine øjne har taget et modigt valg og lave noget radikalt anderledes design, for basalt set er Android og iPhones GUI jo stort set om der skal 1 tsk salt i maden eller 1 tsk plus en knivspids.

3
23. november 2012 kl. 07:03

Det er Microsoft der forhindrer de andre producenter i at levere en browser... Hvorfor? Endnu en gang monopols-leg...

Hvad angår at du bliver sendt ud til startskærmen er det en "sikkerhedsfeature". Brugeren skal altid være klar over når en App ligger en tile ud på startskærmen, åh gud verdens undergang!

En anden mere irriterende ting er at ingen app under nogen omstændigheder har adgang til filsystemet... Det er fint nok med sikkerhedsfeatures men **** hvor burde det dog kunne slåes fra!

Det umuliggør fuldstændig fildelingstjenester som DropBox, Torrents, FTP og andre ting?!? Hvad pokker har Microsoft røget da de implementerede den idé... Tanken har sikkert været god, men få nu det skidt væk.

Generelt set kan jeg faktisk godt lide min Windows telefon, den er bare ALT ALT ALT for låst ned. Som udvikler er det jo et mareridt at jeg skal bruge en Microsoft aftale for at få adgang til nogle former for sensordata, og man er også virkelig begrænset i forhold til hvad telefonen egentlig kan.

Der kan jeg jo lige nævne den dejlige regel for hvor store baggrundsdownloads må være ved opladning, på Wifi, på Mobilnet osv. Jeg menes at din telefon maks må hente 25MB uden at sidde i opladeren hvis den er på et mobilnet som internetopkobling. Det ville være fint hvis de advarede brugerne mod det kunne æde batteriet, men for guds skyld LAD OS SLÅ DET FRA!!!!

Windows Phone mangler en simpel afkrydsningsboks under instillinger som siger: "Fuck min garanti, jeg er en nørd. Lad mig installere mine egne apps uden om MS, lad mig gøre med mine data hvad jeg vil, ophæv alle begrænsninger på telefonen hvad angår downloads og filadgang".

Så havde den været en sand gude-telefon, men i skrivende stund sidder jeg her som måske en af Danmarks aller største Apple modstandere og har længe leget med tanken om at købe en iPhone, da jeg er tilhænger af at Android er for rodet, men Windows Phone går for langt med censuren.

1
23. november 2012 kl. 06:43

"Og det er en helt anden retning at gå end det kiksede Android-styresystem, som ikke gør andet end konstant at bombardere mig med informationer, jeg ikke gider forholde mig til.".. Troede du kørte IOS ? Men kan du uddybe, hvad det er for ting Android bombarderer dig med.. har jeg aldrig oplevet.. og ligefrem kikset ?

Din opfordring til de andre browser producenter er spildt, det er MS selv, der forhindrer de øvrige i at lave en browser til WP.. men når man er vant til hvad enten det er opera, ff eller chrome vil jeg godt nok betragte det som et stort, irriterende, moment at skulle være bundet til IE.

App udvalget er som du siger latterlig, og facebook som du nævner, har jo meldt ud at de ikke gider lave en app til WP.. så der er ikke mange, der enten tror på platformen eller orker endnu en platform - tilsyneladende.

Jeg er glad for at MS har budt ind, kunne ikke selv finde på at hoppe på vognen, men lidt inspiration til de andre er jo altid godt (ja selv jer apple, stjæl nu bare, bare lad være med at sagsøg den anden vej så).