En flad fornemmelse. Apple har på sin årlige udviklerkonference, WWDC, præsenteret verdenen for sin seneste udgave af det mobile styresystem, iOS. Syvende generation af Apples iOS, der i dag bliver bladret rundt i på 400 millioner devices, ligner sig selv - og så alligevel overhovedet ikke.
iOS 7 betyder for den almene bruger et nyt grafisk interface, mens udviklerne af apps til iPhone, iPad og iPod Touch får udvidet mulighederne for at bruge iOS’ multitouch-funktioner. Det betyder, at systemet nu lægger op til, at fingrene kan benytte flere genveje end nogensinde før.
Jeg har testet første betaversion af det redesignede iOS 7 på en iPhone 5. Umiddelbart en flad fornemmelse.
Nå, jeg klemmer godt om æblet, sætter mig i skriftestolen, bider af æblet og fortæller her en iPhone-ejers bekendelser: Sådan føles iOS 7.
Grafisk fladfisk
Vi kommer ikke uden om den nye brugerflade, som Apples industrielle designer Jonathan 'Jony' Ive har fået fuldt råderum over. iOS 7 kører nu piktogram-stilen, præcis som ærkerivalen Microsoft, der med Windows Phone 8 på mange måder - tilsyneladende - viser vejen for designet af brugerflader til smartphones lige nu.
Nettet flyder allerede over med anmeldelser af og brugerkommentarer til det nye og fladere design med ord som ‘børnehave’, ‘børnebog’ og ‘billigt kineser-look’. I hvert fald hos de amerikanske techsites Gizmodo, Cnet og andre.
Hvis man vender blikket væk fra hver af de nye standard-apps fra Apple, som rigtig nok ligner 'Disney Sjov' fredag aften i et eller andet fjollet live-stream midt på min hjemmeskærm, giver det nye look mening.
Hele typografien, symboler, farver og så videre har fået en ordentlig rystetur af Apples britiske chefdesigner. Konkret betyder det en lås-op-skærm, der er gennemsigtig med nye tal, en Safari-browser som er langt smukkere og mere brugervenlig end tidligere. Og en række genveje, hvis fravær tidligere har været et irritationsmoment.
Steve Jobs sagde en gang, at Apple havde lavet program-ikonerne (til Mac) så lækre, at man fik lyst til at slikke skærmen. Arg. Det nye iOS 7-æble smager sgu dog lidt surt og underligt - nærmest af fisk, fladfisk. Ikonerne er fladere end tidligere, og overordnet set hænger iOS 7 bedre sammen end det gamle iOS 6. Jeg hæfter mig dog bare ved, at mit overordnede brugerindtryk ikke er løftet nævneværdigt med iOS 7.
En smukkere bladren rundt for øjet. Dybde og gennemsigtige paneler er der også kommet flere af. Men som fremtidens smartphone-system? Hmm, ikke rigtig, der er gået lidt for meget fisk i den.
Nye funktioner du vil elske
Lad os dog alligevel starte med iOS7’s klare kvaliteter. I mail, beskeder og Safari skal jeg ikke længere ramme en tilbage-knap, når jeg springer rundt mellem e-mail-indbakker, sms’er og hjemmesider. Man bladrer med fingrene ved at trække fra venstre kant af telefonen. Rart.
Masser af apps - også til iOS, har kunnet det her længere. Eksempelvis Facebook og Danmarks Radios fremragende app. Du har også længe haft muligheden i din browser, hvis altså du har brugt Googles Chrome-browser på din iPhone. Men i Chrome skifter du mellem faner og ikke sider, som i Safari på iOS 7. Skidelækkert, Apple.
I bunden af hjemmeskærmen trækker du nu et kontrolcenter op med genveje til wifi, lystyrke, AirPlay og Apples gør det selv-NFC, AirDrop. Hmm. Genvejene i sig selv er dejlige og lugter langt væk af Android.
Apple gør dog klogt i at adskille det kendte meddelelsescenter i toppen fra de her genveje til telefon-indstillinger, modsat i Android. Hvad der til gengæld er helt til grin er, at selvom jeg har en genvej til wifi i iOS 7, kan jeg ikke vælge et bestemt netværk med knappen.
Det betyder, at jeg alligevel skal ind i de ‘gammeldags’ indstillinger, vælge wifi og trykke en eventuel kode. Måske der kommer rettelser i den endelige udgave, som rammer alle telefoner til efteråret 2013. Det håber jeg.
Man får også en funktion kaldet 'iCloud nøglering'. Den opbevarer dine kodeord og kreditkortoplysninger krypteret, lover Apple. Samtidig er det nu umuligt at slå den geniale 'find min iPhone'-funktion fra uden at skrive sit Apple-id. Så hvis vi sætter vores lid til, at det kodeord er sikkert, kan eventuelle tyveknægte ikke forhindre en sporing på den måde.
Sjovt er det også, at telefonens accelerometer nu bruges til at gøre baggrundsbilledet 'levende'. Det følger mig. Sjovt og et plus, men i princippet ligegyldigt.
Endelig: Dit fotogalleri ligner nu et sted, du rent faktisk har lyst til at trykke rundt i. Man kan nu få sine billeder præsenteret på dagsbasis, månedsvis eller fra hele året. Simpelt og brugervenligt med god erfaring fra iPhoto på Mac. Tak. Og når du tager billeder med din iPhone, bladrer du nemt mellem fire forskellige indstillinger - herunder video. Smart og hurtigt.
Seriøst, i 2013?
Er du Android-mand venter du sikkert lige nu på ordet. ‘Widgets’. Er du Windows Phone-mand, venter du på ordet ‘live tiles’.
Nej, iOS 7 har ikke levende ikoner og apps, som du får med Android eller Windows Phone 8, der vælter informationer ud på din skærm.
Måske er det en fejl i 2013, eller også er det bare ikke en del af iOS’ Unix-DNA. Havde Apple kopieret de levende ikoner, var ordet ‘plagiat’ straks blevet klistret på den skaldede Jony. Okay, ur-app’ens visere drejer rundt. Sjovt, men ubrugeligt.
Apple hævder, at multitasking nu bliver en del af alle apps, så de kører i baggrunden og opdaterer sig selv. Ikke kun opdateringer fra App Store, men også i Facebook, Twitter og så videre. Det skal vist ses i praksis. Men et dobbelt-tryk på hjem-knappen giver nu et fint overblik over kørende programmer. Er du på en sløv internetforbindelse, vil disse baggrunds-updates dog stoppe. Jeg mistænker funktionen for at dræne batteriet noget hurtigere end normalt.
Jeg nævnte lige AirDrop, Apples trådløse teknologi til at dele indhold hurtigt og nemt - mellem Apple-produkter. Et styrket fokus på den funktion i iOS 7 viser, at Apple ikke tror på den trådløse NFC-teknologi, som ellers er en standard blandt flere andre producenter, herunder Nokia. Jeg skal ikke gå ind i en, sikkert omsiggribende diskussion om NFC, men den ville gøre millioner af iPhones mere åbne. Men ja, det er total anti-Apple - jeg ved det.
Og tilsyneladende holder æble-firmaet fast i sit latterlige Passbook til flybilletter, som ingen mennesker bruger. Især ikke, når flyselskaber som SAS og andre genererer sine egne QR-koder til scanneren i lufthavnen uden om Passbook. Jovist, du samler dem måske i Passbook, hvis du har rigtig mange af dem. Men ... nej.
Apple Maps. Puha. En af de værre fejl, firmaet har lavet i sin tid, var, da det digitale kort blev præsenteret sammen med iOS 6. Nuvel, status anno 2013 i iOS 7 er, at det hjælper. Jeg bemærker flere bygninger og veje i København, hvor kortets 3D-rendering ser bedre ud end tidligere. Inklusive min egen lejlighed.
Kontra Google Maps til iPhone giver Apple dig stemmestyring i sin udgave. Og Siri, stemmen, lyder bedre end før, mere flydende i sit sprog. Dog kom jeg to gange på en uge ud for, at korttjenesten fra Apple ganske enkelt ledte mig et helt forkert sted hen. Her måtte jeg i sikker 'app-habor', så at sige, og bruge Google. Ikke godt nok, Apple.
Vi ender
Godt, så hvor ender vi med Apples nye iOS 7? Et sted midt imellem godkendt og gennemtænkt - men med en underlig bismag i munden. Jeg elsker, når appsene foldes ud fra forskellige punkter på skærmen og åbner.
Jeg er rigtig glad for de nye genveje i mail, beskeder og Safari. Og jeg synes om Jonathan Ives piktogram-stil og anti-skeuomorfisme, som siger farvel til en kalender med læder og syninger. Kalenderen er dog blevet ringere og mindre overskuelig i IOS 7. Overordnet pænt indtryk? Hmm, ikke synderligt.
Kritikere hævder, at hvis det her er, hvad man når på seks år (iOS så lyset i 2007) med styresystemer hos Apple, står det skidt til. Måske Android har udviklet sig mere på sine små fem år. Jeg er i tvivl. Apple holder fast i de simple menuer, og har nul widgets og platte funktioner, hvor du styrer ting med øjnene (som på Samsung Galaxy S4).
Det er jeg tilhænger af. Men som jeg tidligere er ‘forfaldet’ til her fra skriftestolen, er Windows Phone 8 stadig for mig det styresystem, som både leverer de ‘moderne’ live-funktioner, de flotte og minimalistiske menuer og et godt førstegangsindtryk mest overbevisende. Sorry 'Jony', old lad!

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.