En iPhone-ejers bekendelser: Sådan føles iOS 7

21. juni 2013 kl. 06:2918
En iPhone-ejers bekendelser: Sådan føles iOS 7
Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen.
Version2 har bedt redaktionens hårdkogte Apple-fanboi om at sætte sig i iPhone-skriftestolen og teste betaudgaven af iOS 7. Konklusionen er uventet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En flad fornemmelse. Apple har på sin årlige udviklerkonference, WWDC, præsenteret verdenen for sin seneste udgave af det mobile styresystem, iOS. Syvende generation af Apples iOS, der i dag bliver bladret rundt i på 400 millioner devices, ligner sig selv - og så alligevel overhovedet ikke.

Velkommen til en verden af piktogrammer i iOS 7. I hvert fald Apples egne grund-apps. Grundlæggende ligner det sig selv, men der ligger flere gode funktioner gemt.

iOS 7 betyder for den almene bruger et nyt grafisk interface, mens udviklerne af apps til iPhone, iPad og iPod Touch får udvidet mulighederne for at bruge iOS’ multitouch-funktioner. Det betyder, at systemet nu lægger op til, at fingrene kan benytte flere genveje end nogensinde før.

Jeg har testet første betaversion af det redesignede iOS 7 på en iPhone 5. Umiddelbart en flad fornemmelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nå, jeg klemmer godt om æblet, sætter mig i skriftestolen, bider af æblet og fortæller her en iPhone-ejers bekendelser: Sådan føles iOS 7.

Grafisk fladfisk

Vi kommer ikke uden om den nye brugerflade, som Apples industrielle designer Jonathan 'Jony' Ive har fået fuldt råderum over. iOS 7 kører nu piktogram-stilen, præcis som ærkerivalen Microsoft, der med Windows Phone 8 på mange måder - tilsyneladende - viser vejen for designet af brugerflader til smartphones lige nu.

Nettet flyder allerede over med anmeldelser af og brugerkommentarer til det nye og fladere design med ord som ‘børnehave’, ‘børnebog’ og ‘billigt kineser-look’. I hvert fald hos de amerikanske techsites Gizmodo, Cnet og andre.

Hvis man vender blikket væk fra hver af de nye standard-apps fra Apple, som rigtig nok ligner 'Disney Sjov' fredag aften i et eller andet fjollet live-stream midt på min hjemmeskærm, giver det nye look mening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele typografien, symboler, farver og så videre har fået en ordentlig rystetur af Apples britiske chefdesigner. Konkret betyder det en lås-op-skærm, der er gennemsigtig med nye tal, en Safari-browser som er langt smukkere og mere brugervenlig end tidligere. Og en række genveje, hvis fravær tidligere har været et irritationsmoment.

Steve Jobs sagde en gang, at Apple havde lavet program-ikonerne (til Mac) så lækre, at man fik lyst til at slikke skærmen. Arg. Det nye iOS 7-æble smager sgu dog lidt surt og underligt - nærmest af fisk, fladfisk. Ikonerne er fladere end tidligere, og overordnet set hænger iOS 7 bedre sammen end det gamle iOS 6. Jeg hæfter mig dog bare ved, at mit overordnede brugerindtryk ikke er løftet nævneværdigt med iOS 7.

En smukkere bladren rundt for øjet. Dybde og gennemsigtige paneler er der også kommet flere af. Men som fremtidens smartphone-system? Hmm, ikke rigtig, der er gået lidt for meget fisk i den.

Det nye kontrolcenter, man trækker frem fra neden, er smart - og total Android-stil. Men pyt med det. Dog er det tåbeligt, at man ikke får nogen valgmulighed, hvis man trykker på wifi. Er du på et kendt netværk, fint. Hvis ikke, dumt.

Nye funktioner du vil elske

Lad os dog alligevel starte med iOS7’s klare kvaliteter. I mail, beskeder og Safari skal jeg ikke længere ramme en tilbage-knap, når jeg springer rundt mellem e-mail-indbakker, sms’er og hjemmesider. Man bladrer med fingrene ved at trække fra venstre kant af telefonen. Rart.

Masser af apps - også til iOS, har kunnet det her længere. Eksempelvis Facebook og Danmarks Radios fremragende app. Du har også længe haft muligheden i din browser, hvis altså du har brugt Googles Chrome-browser på din iPhone. Men i Chrome skifter du mellem faner og ikke sider, som i Safari på iOS 7. Skidelækkert, Apple.

I bunden af hjemmeskærmen trækker du nu et kontrolcenter op med genveje til wifi, lystyrke, AirPlay og Apples gør det selv-NFC, AirDrop. Hmm. Genvejene i sig selv er dejlige og lugter langt væk af Android.

Apple gør dog klogt i at adskille det kendte meddelelsescenter i toppen fra de her genveje til telefon-indstillinger, modsat i Android. Hvad der til gengæld er helt til grin er, at selvom jeg har en genvej til wifi i iOS 7, kan jeg ikke vælge et bestemt netværk med knappen.

Det betyder, at jeg alligevel skal ind i de ‘gammeldags’ indstillinger, vælge wifi og trykke en eventuel kode. Måske der kommer rettelser i den endelige udgave, som rammer alle telefoner til efteråret 2013. Det håber jeg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye Safari-browser. Den er smuk, hurtig, overskuelig og har fået et søgefelt i toppen. Fanerne ser også anderledes ud nu, igen med træk fra Android.

Man får også en funktion kaldet 'iCloud nøglering'. Den opbevarer dine kodeord og kreditkortoplysninger krypteret, lover Apple. Samtidig er det nu umuligt at slå den geniale 'find min iPhone'-funktion fra uden at skrive sit Apple-id. Så hvis vi sætter vores lid til, at det kodeord er sikkert, kan eventuelle tyveknægte ikke forhindre en sporing på den måde.

Sjovt er det også, at telefonens accelerometer nu bruges til at gøre baggrundsbilledet 'levende'. Det følger mig. Sjovt og et plus, men i princippet ligegyldigt.

Endelig: Dit fotogalleri ligner nu et sted, du rent faktisk har lyst til at trykke rundt i. Man kan nu få sine billeder præsenteret på dagsbasis, månedsvis eller fra hele året. Simpelt og brugervenligt med god erfaring fra iPhoto på Mac. Tak. Og når du tager billeder med din iPhone, bladrer du nemt mellem fire forskellige indstillinger - herunder video. Smart og hurtigt.

Seriøst, i 2013?

Er du Android-mand venter du sikkert lige nu på ordet. ‘Widgets’. Er du Windows Phone-mand, venter du på ordet ‘live tiles’.

Nej, iOS 7 har ikke levende ikoner og apps, som du får med Android eller Windows Phone 8, der vælter informationer ud på din skærm.

Måske er det en fejl i 2013, eller også er det bare ikke en del af iOS’ Unix-DNA. Havde Apple kopieret de levende ikoner, var ordet ‘plagiat’ straks blevet klistret på den skaldede Jony. Okay, ur-app’ens visere drejer rundt. Sjovt, men ubrugeligt.

Apple hævder, at multitasking nu bliver en del af alle apps, så de kører i baggrunden og opdaterer sig selv. Ikke kun opdateringer fra App Store, men også i Facebook, Twitter og så videre. Det skal vist ses i praksis. Men et dobbelt-tryk på hjem-knappen giver nu et fint overblik over kørende programmer. Er du på en sløv internetforbindelse, vil disse baggrunds-updates dog stoppe. Jeg mistænker funktionen for at dræne batteriet noget hurtigere end normalt.

Multitasking i gang. Dobbelt-tryk på den vante 'hjem-knap', og de kørende apps folder sig ud. Overskueligt, men ikke meget nyt. De små skærme var desuden fyldt med fejl i denne første betaudgave (se Facebook-app'en).

Jeg nævnte lige AirDrop, Apples trådløse teknologi til at dele indhold hurtigt og nemt - mellem Apple-produkter. Et styrket fokus på den funktion i iOS 7 viser, at Apple ikke tror på den trådløse NFC-teknologi, som ellers er en standard blandt flere andre producenter, herunder Nokia. Jeg skal ikke gå ind i en, sikkert omsiggribende diskussion om NFC, men den ville gøre millioner af iPhones mere åbne. Men ja, det er total anti-Apple - jeg ved det.

Og tilsyneladende holder æble-firmaet fast i sit latterlige Passbook til flybilletter, som ingen mennesker bruger. Især ikke, når flyselskaber som SAS og andre genererer sine egne QR-koder til scanneren i lufthavnen uden om Passbook. Jovist, du samler dem måske i Passbook, hvis du har rigtig mange af dem. Men ... nej.

Apple Maps. Puha. En af de værre fejl, firmaet har lavet i sin tid, var, da det digitale kort blev præsenteret sammen med iOS 6. Nuvel, status anno 2013 i iOS 7 er, at det hjælper. Jeg bemærker flere bygninger og veje i København, hvor kortets 3D-rendering ser bedre ud end tidligere. Inklusive min egen lejlighed.

Kontra Google Maps til iPhone giver Apple dig stemmestyring i sin udgave. Og Siri, stemmen, lyder bedre end før, mere flydende i sit sprog. Dog kom jeg to gange på en uge ud for, at korttjenesten fra Apple ganske enkelt ledte mig et helt forkert sted hen. Her måtte jeg i sikker 'app-habor', så at sige, og bruge Google. Ikke godt nok, Apple.

Vi ender

Godt, så hvor ender vi med Apples nye iOS 7? Et sted midt imellem godkendt og gennemtænkt - men med en underlig bismag i munden. Jeg elsker, når appsene foldes ud fra forskellige punkter på skærmen og åbner.

Jeg er rigtig glad for de nye genveje i mail, beskeder og Safari. Og jeg synes om Jonathan Ives piktogram-stil og anti-skeuomorfisme, som siger farvel til en kalender med læder og syninger. Kalenderen er dog blevet ringere og mindre overskuelig i IOS 7. Overordnet pænt indtryk? Hmm, ikke synderligt.

Mappen med fotos er blevet markant bedre. Langt mere overskuelig med en fin opdeling i dage, måneder og år. Det virker bare.

Kritikere hævder, at hvis det her er, hvad man når på seks år (iOS så lyset i 2007) med styresystemer hos Apple, står det skidt til. Måske Android har udviklet sig mere på sine små fem år. Jeg er i tvivl. Apple holder fast i de simple menuer, og har nul widgets og platte funktioner, hvor du styrer ting med øjnene (som på Samsung Galaxy S4).

Det er jeg tilhænger af. Men som jeg tidligere er ‘forfaldet’ til her fra skriftestolen, er Windows Phone 8 stadig for mig det styresystem, som både leverer de ‘moderne’ live-funktioner, de flotte og minimalistiske menuer og et godt førstegangsindtryk mest overbevisende. Sorry 'Jony', old lad!

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
22. juni 2013 kl. 15:32

Der er masser af nyheder i iOS 7, den nye look er faktisk noget af det mindst vigtige.

SpriteKit giver fx udviklerne en avanceret, men nemt tilgængelig 2D game engine, som også kan anvendes til at skabe andre spændende apps end lige spil, hvor grafik spiller en stor rolle.

Baggrundsopdatering af app data når enheden allerede har aktiveret netværk, mobil data eller GPS, men ellers ikke, vil forbedre brugeroplevelsen uden at dræne batteriet.

3rd part game controllers udvider iOS's potentiale som gaming device, og da AppleTV er baseret på iOS kunne man forestille sig at Xbox og PS kunne få en alvorlig konkurrent med tiden.

iOS knyttes også tættere til OS X, der kan udveksle maps, messages, dokumenter bedre end før, password management på tværs OS X og iOS .. der er masser af ting der bliver forbedret.

Modsat Samsung som tilsyneladende synes at ville indbygge enhver tænkelig feature på OS niveau, stiller Apple altså API'er til rådighed for udviklerne, som gør dem i stand til at udfylde folks særlige behov, medens OS på overfladen stadig er mainstream, og let tilgængeligt.

16
22. juni 2013 kl. 01:07

(Ja gebrokkent fransk)

http://www.macworld.com/article/2042556/ios-7-proves-once-again-that-change-is-the-way-apple-does-business.html

Nej developer seedet (pre betaen) er ikke uden skønhedspletter men det er et voldsomt nyt redesign af iOS og developers skal beslutte sig snart hvis de vil ha noget klar til launch eller jul...

For som Tapbots developer Paul Haddad siger:

If you are an iOS developer and don’t think iOS 7 is the biggest opportunity in years, you need to find a new job.

https://mobile.twitter.com/tapbot_paul/status/346613163019599872

14
21. juni 2013 kl. 16:31

der er kommet liv i ur icon, dvs viseren kører rundt. Mon ikke det senere bliver som på WP at apps kan opdater sin icon.

13
21. juni 2013 kl. 16:07

Det største minus ved AirDrop er, at det kræver et fælles forbindelsespunkt. Hvis jeg eks. vil dele en fil med en ven, så kræver det at vi er på samme Wi-Fi router.

Apple burde derfor se på Wi-Fi Direct, som ser ud til at virke rigtigt godt. Det er godt nok umuligt at regne ud hvordan man aktivere det på Android, men når man regner det ud - så virker det fint. (Jeg har prøvet det mellem to SGS Mini II).

Fordelen med AirDrop er selvfølgelig, at man kan dele samme fil(er) med flere på samme tid. AirDrop løsningen ser også ud til at være mere elegant og nem at bruge vs. Wi-Fi Direct.

15
21. juni 2013 kl. 17:06

@martin

Er du helt sikker på man behøver være forbundet til samme WIFI netværk. Jeg mener at kunne huske det er rent peer-2-peer, men nu bliver jeg da nød til at undersøge sagen :)

-mic

10
21. juni 2013 kl. 12:21

Jeg synes måske det er en smule tidligt at komme med vurderingerne af iOS7. Jeg er sikker på at der - som i det fleste andre iOS dev seeds, vil komme masser af ændringer. Det hele vil blive mere konsistent og det vil naturligvis hjælpe meget når mine apps begynder at trække på de nye API'er.

Al tale om iconer og udseende vil jeg blande mig uden om. Det vil altid være en smagssag, og der vil altid være basis for sammenligninger og smag. Det er en diskusion uden ende og sandhed. Hver sin smag.

Jeg kan godt lide det nye notification center. Giver mig et okey overblik, men det vigtigste feature er synes jeg er at når du har læst en notifikation på et device, så skal du ikke tage stilling den igen når du logger ind på din mac eller ipad. Det er rart - Google har vist lige implementeret det samme. På tide.

Safari - den nye feature hvor safari foreslår en password web password skift, synes jeg er fin. Jeg har aldrig helt haft tillid til sådanne features da kompleksiteten jo er bestemt andetsteds, men med iCloud Keychain virker det faktisk ret godt mellem devices. Det skal blive interessant hvad AgileBits og deres 1password kommer til at byde på når de går i beta med den nye verison lige om lidt. Også tilfreds med den nye tabs browser og icloud tabs. Selv min twitter counter af tweets er opdateret mellem mine Mac's og min iphone. Sharing fra Safari kan jeg også godt lide implementgeringen af. Den giver et fint overblik

iCloud keychain. En god feature - som jeg vil anbefale til min mor. Selv har jeg lidt mindre tillid til diverse cloud storage systemer, herunder iCloud når det kommer til passwords osv. Man kan lidt syrligt bemærke at snart har NSA da et sted mere at hente mine passwords...Så måske godt nok at jeg endnu ikke kan flytte certifikater i iCloud Keychain fra mine OS X dimser.

AirDrop. Det ville være rart med en standard på området i det hele taget. Men god feature på iOS. Har dog ikke fået det til at virke mod mine OS X dimser.

Multitasking - til alle apps. Godt - jeg er sikker på masser af udviklere vil begynde at bruge det.

Bsuiness - Calendar har fået nyt look. Der skal pusses lidt på det, men generelt synes jeg det virker rigtig godt mod f.eks. exchange. Der kommer til også support for signle-sign-on. Også rart.

Maps. Hvis du er både iOS og OS X Mavericks bruger, så tror jeg også mange kommer til at holde at at sende ruter direkte maps applikationen til din telefon, twitter eller hvad du nu har sat op af Sharing Accounts. Det virker ret godt, og jeg tror der findes en god use-case her.

Phone.app - endelig en bloke rings feature til iOS som virker effektiv.

Sidst, men ikke mindst, så stopper iOS for iphone 3x ejere her..

9
21. juni 2013 kl. 12:00

Så kan man vel diskutere værdien af at lave en anmeldelse af et beta-OS til en mobil platform, når de apps der skal køre på den endelige version end ikke er ude i beta-udgaver fordi betaen netop er til for at udviklerne kan tilpasse til de nye funktioner?

11
21. juni 2013 kl. 12:24

Ja, det kan man helt bestemt godt diskuterer og det er en god point.

8
21. juni 2013 kl. 11:53

platte funktioner, hvor du styrer ting med øjnene (som på Samsung Galaxy S4)

Der ødelagde du lige din troværdighed.

Jeg har ikke selv prøvet, men jeg synes nu det lyder rigtigt brugbart, hvis dimsen kan finde ud af, at den IKKE skal rotere skærmbilledet når jeg lægger mig om på siden på sengen for at læse videre / se en video..

Men NFC er vel også bare en plat feature i dine øjne ;-)

7
21. juni 2013 kl. 11:30

Man kan argumentere at Passbooks prioritering er et minus ift. at være mere generisk med NFC, men det kan vi jo også sige om deres "micro-usb" opladere.

OT: Jeg havde forventet at Apple på nuværende tidspunkt havde givet os uge nr. udenpå kalender appen.

Jeg forstår ikke at man som blandt markedslederne holder innovationen tilbage og lader så lidt ske på udviklingsfronten.

5
21. juni 2013 kl. 11:05

Vias og MasterCard understøtter NFC, og Coop/Dansk Supermarked begynder at sætte nye terminaler med NFC i alle butikkerne, så manglen på NFC kan vise sig at være en super "nederen" for mange danske brugere. iOS/Iphone understøtter ej heller MiraCast, der er/bliver indbygget i samtlige nye high-end fladskærme fra Samsung, Sony, LG og Panasonic, og med tiden i alle modeller.

6
21. juni 2013 kl. 11:13

Manglen på NFC har bare ikke så meget med iOS 7 at gøre.

og med tiden i alle modeller

Smart at kunne se ud i fremtiden :).

4
21. juni 2013 kl. 09:55

Ur-ikonet bliver opdateret live så det er ikke helt umuligt at Apple vil lave feks vejr-ikonet mere informativt end den nuværende halvgardering.

3
21. juni 2013 kl. 09:11

Jeg bruger faktisk også Passbook og er rigtig glad for app'en. Og det er altså løgn og latin, at flyselskaberne generer QR-koder uden om Passbook. Der er flere europæiske flyselskaber der understøtter passbook herunder SWISS, Austrian Airlines, Lufthansa. Ved både Austrian og SWISS får man mulighed for, at hente sit boardingpas til Passbook fra SMS'en eller URL'en med det mobile boardingpas. Hos Lufthansa kan man gøre det fra deres app. Ved ikke om SWISS og Austrian også tilbyder det fra deres app.

På den anden side af atlanten tilbyder Air Canada også boardingpas i Passbook. Boardede YVR-LHR og LHR-CPH med Passbook for en måneds tid siden.

Og så vidt jeg ved har Kino været ingang med, at implementere Passbook på deres mobil website. Om det er taget i brug skal jeg dog ikke kunne svare på.

2
21. juni 2013 kl. 08:53

Jeg må nu indrømme at jeg også er super glad for Passbook, bruger det især ved rejser og i f.eks. Starbucks. Du kan selv få Android apps der understøtter det.

Og istedet for NFC, har Apple valgt at satse på Bluetooth 4.0.

1
21. juni 2013 kl. 08:25

SAS er et rigtigt dårligt eksempel. Deres iPhone app har i nogen tid understøttet passbook - og jeg er åbenbart ikke et menneske. Man lærer noget nyt hver dag.

12
21. juni 2013 kl. 12:26

Og så skal det jo blive interessant at bruge SAS's app igen - når den virker på iOS7 :)