Elever skal ikke længere vise deres browserhistorik - nu skal software overvåge internetbruget
I sidste uge trak undervisningsminister Merete Riisager (LA) kravet om at se elevers browserhistorik efter eksaminer tilbage. Men det ser ikke ud til, at eleverne helt er sluppet for overvågning af deres færden på nettet under eksaminer.
For nu skal problemet med eksamenssnyd løses ved at installere en software på computerne, som løbende overvåger elevernes færden, og som kan slå alarm, hvis de bevæger sig ind på sider, som ikke er tilladte.
Det skriver Berlingske.
Exam Monitor
Det forrige forslag mødte stor kritik, da man ikke blot krævede sig adgang til at se, hvad eleverne havde foretaget sig under eksamen, men i praksis også udenfor inklusive færden på de sociale medier.
Men med det nye forslag vil overvågningen udelukkende finde sted under eksamen, og softwaren kan stoppes efterfølgende. Det møder lidt mere positive røster:
»Det er vigtigt med et system, der overvåger elevernes kommunikation i det tidsrum, de er til eksamen, så vi kan afsløre dem, hvis de kommunikerer med nogen, de ikke må. Men det er også noget helt andet end at begynde at rode i de ting, eleverne foretager sig, når de ikke er til eksamen,« siger formanden for Gymnasiernes Lærerforening, Annette Nordstrøm Hansen.
Og blandt kandidaterne til et sådant program er den SDU-udviklede overvågningssoftware Exam Monitor. Den bliver i forvejen brugt i forbindelse med eksaminer på flere danske universiteter. Sidste år anbefalede konsulentfirmaet Devoteam ligeledes i en rapport, at man benyttede sig af programmer som Exam Monitor så længe, at eleverne fortsat skal have adgang til internettet under eksaminer.
Dog er Exam Monitor tidligere blevet beskyldt for at indsamle for meget data, og derved muligvis krænke elevernes privacy:
»De indsamler vildt meget data og bør se på, i hvilken grad det er nødvendigt for at kunne sikre eksamen,« siger datalog Christian Panton til Version2 i en tidligere artikel, hvor flere anklagede programmet for at indsamle en unødigt stor mængde oplysninger.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.