Elever skal ikke længere vise deres browserhistorik - nu skal software overvåge internetbruget

1. november 2017 kl. 08:4114
Efter undervisningsministeren i sidste uge trak forslaget om at kræve adgang til elevers browserhistorik tilbage, er der nu stillet et nyt forslag, hvor man vil bruge software til at overvåge elevernes færden under eksaminer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I sidste uge trak undervisningsminister Merete Riisager (LA) kravet om at se elevers browserhistorik efter eksaminer tilbage. Men det ser ikke ud til, at eleverne helt er sluppet for overvågning af deres færden på nettet under eksaminer.

For nu skal problemet med eksamenssnyd løses ved at installere en software på computerne, som løbende overvåger elevernes færden, og som kan slå alarm, hvis de bevæger sig ind på sider, som ikke er tilladte.

Det skriver Berlingske.

Exam Monitor

Det forrige forslag mødte stor kritik, da man ikke blot krævede sig adgang til at se, hvad eleverne havde foretaget sig under eksamen, men i praksis også udenfor inklusive færden på de sociale medier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men med det nye forslag vil overvågningen udelukkende finde sted under eksamen, og softwaren kan stoppes efterfølgende. Det møder lidt mere positive røster:

»Det er vigtigt med et system, der over­våger elevernes kommunikation i det tidsrum, de er til eksamen, så vi kan afsløre dem, hvis de kommunikerer med nogen, de ikke må. Men det er også noget helt andet end at begynde at rode i de ting, eleverne foretager sig, når de ikke er til eksamen,« siger formanden for Gymnasiernes Lærerforening, Annette Nordstrøm Hansen.

Og blandt kandidaterne til et sådant program er den SDU-udviklede overvågningssoftware Exam Monitor. Den bliver i forvejen brugt i forbindelse med eksaminer på flere danske universiteter. Sidste år anbefalede konsulentfirmaet Devoteam ligeledes i en rapport, at man benyttede sig af programmer som Exam Monitor så længe, at eleverne fortsat skal have adgang til internettet under eksaminer.

Dog er Exam Monitor tidligere blevet beskyldt for at indsamle for meget data, og derved muligvis krænke elevernes privacy:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De indsamler vildt meget data og bør se på, i hvilken grad det er nødvendigt for at kunne sikre eksamen,« siger datalog Christian Panton til Version2 i en tidligere artikel, hvor flere anklagede programmet for at indsamle en unødigt stor mængde oplysninger.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
4. november 2017 kl. 13:40

Ja, ligesom man dengang heller ikke havde adgang til biblioteket ved den eksamens-form som vi snakker om.

Så var det en projekt-eksamen over x uger, hvor man så kunne lave research og tage rundt på forskellige biblioteker mv..

13
4. november 2017 kl. 06:48

Det virker mig besynderligt hvis jeg skulle bruge internet til mine opgave, hvis ikke jeg kan huske hvordan man laver en ligning eller andet så er det bare 'to bad', så skulle jeg måske have fulgt bedre med i stedet for at drikke hjernen ud.

Da jeg gik i skole brugte jeg da heller ikke regnemaskine til at løse mine opgaver, det hedes at bruge egne basisværktøjer... det er jo derfor der er noget der hedder forberedelsestid inden sin eksamen, når man er til sin eksamen er det meningen man skulle kunne opsummere det meste på stående fod.

12
2. november 2017 kl. 14:39

Helt enig.

Det virker som en komplet forkert tilgang til et problem, de selv har skabt. Hvis folk snyder med internetadgangen, så kan de passende sørge for proxy'er, intet internet, udlevering af skolens computere, etc.

Vi var ca 450 elever der deltes om 20 computere. Jovist, der blev da smadret et par af dem på de 3 år vi brugte dem, men jeg skrev stil og det hele på en computer stillet til rådighed af skolen. I dag koster en computer en brøkdel af hvad den gjorde den gang og man kan få dem lavet i armeret stål. Stop tuderiet og skid folks personlige maskiner et stykke. No offence.

11
2. november 2017 kl. 13:31

Stop nu det fis med at eleverne skal være online.
Til en lukket skriftlig eksamen skal der slet ikke være mulighed for adgang til internettet. Hvis der er behov for internet mv. så er det en hel forkert eksamensform.

Hvad er det helt præcist der skal eksamineres i? Evnen til at hacke software? Evnen til at google, eller er det så mere Google der er til eksamen.

10
2. november 2017 kl. 10:03

Og så kan de fanatiske elever købe en ekstra disk.

Dejligt at se du så skråsikkert kan vælge på andres vegne, tak ... og fedt du lige kan affærdige dem med at de er fanatiske, fordi de ønsker privatliv. Hvilken slags uddannede unge ønsker du reelt i fremtiden, fornuftige og en anelse skeptiske overfor overvågning, eller dem som bare trykker enter - OG installerer Java på computeren - som er notorisk kendt for Remote Code Execution fejl gennem mange år.

Mht en ekstra disk, så er Macbooks efterhånden non-upgradeable, hvor du ikke bare som en ældre Thinkpad kan skifte disk med et snuptag. Se eksempelvis http://bgr.com/2016/11/01/macbook-pro-late-2016-ssd-upgrade/ - som er random link, men med gode billeder.

9
2. november 2017 kl. 09:58

Kunne man forestille sig at eleverne selv downloade og installerede softwaren, og sågar på forhånd blev bedt om at afprøve softwaren for at sikre sig at det fungerer? Så kunne man vel klare sig med meget lidt hjælp fra IT kyndigt personale?

Jo, hvis man synes det er vigtigt at stresse dem lidt ekstra. Tvinge dem til udover generel eksamensangst, læsning af sidste noter, forberedelse på opgaven.

Problemet er reelt meget lille, og nu påfører man ALLE, dvs ~200.000 personer for at fange potentielt 200 en belastning. Det er ikke god sikkerhed i min verden.

Jeg er selv far til en søn i gymnasiet og det er ikke altid studenterhuen der trykker på gymnasieelever (endnu) - de har mange andre ting at tænke på. Så er det en god ide at installation af dette software og check af det virker - nu skubbes til dem! Nej.

Jesper Lund har vist sagt noget i stil med at det offentlige har valgt at vi skal bruge egne computere, og hvis de ønsker det kan de stille computere til rådighed!

NB: husk også at exam.monitor iflg egen FAQ gemmer data 5 år!

7
1. november 2017 kl. 20:09

Kunne man forestille sig at eleverne selv downloade og installerede softwaren, og sågar på forhånd blev bedt om at afprøve softwaren for at sikre sig at det fungerer? Så kunne man vel klare sig med meget lidt hjælp fra IT kyndigt personale?

6
1. november 2017 kl. 17:04

300 elever står klar til eksamen kl 09:00 med deres egen eller en andens PC/Mac. Hvem lægger “softwaren” ind på deres computere og hvornår? Dagene før, kl 07:00 eller hvad med de gymnasier som ikke har Datavejledere eller andet IT kyndigt personale på skolen Regeringen illustrerer ATTER dens manglende indsigt i gymnasiernes IT - og eksamens forløb

5
1. november 2017 kl. 14:49

Og så kan de fanatiske elever købe en ekstra disk.

Hvad med at uddannelseinstitutionerne anvendte noget af besparelsen fra de afskaffede bøger til at lave en en local proxy med de WEB-sider, man mener at eksaminanderne skal kunne tilgå. Så er man helt ude over at skulle installere noget som helst, og undgår dermed ulækkert snageri, at smadre folks pc'er etc.

4
1. november 2017 kl. 13:47

Hvis det er godt nok på universiteter, så er det godt nok på gymnasier.

Hvis der er påvist overdreven logning, dataindsamling, så lav det om ELLER lav et retsgrundlag. Det behøver ikke være en domstol, men det kunne være et skole-eksternt udvalg som bedømmer en skoles "anklage" for snyd og på det grundlag godkender ekstraordinær adgang til logningsdata. Udvalgets medlemmer kunne udpeges på samme måde som censorer - altså som uvildige.

Og så kan de fanatiske elever købe en ekstra disk.

3
1. november 2017 kl. 11:53

Jeg har selv kørt Exam Monitor i Ubuntu for flere år siden, og set det køre på andre Linux distributioner også. Så det er i hvert fald ikke korrekt at det kun virker til Windows og OS X.

1
1. november 2017 kl. 10:04

exam monitor virker så stadigvæk mig bekendt ikke til andet end windows og osx , tiltrods for de har stykket det samme i java.