Elever skal ikke længere vise deres browserhistorik - nu skal software overvåge internetbruget

Efter undervisningsministeren i sidste uge trak forslaget om at kræve adgang til elevers browserhistorik tilbage, er der nu stillet et nyt forslag, hvor man vil bruge software til at overvåge elevernes færden under eksaminer.

I sidste uge trak undervisningsminister Merete Riisager (LA) kravet om at se elevers browserhistorik efter eksaminer tilbage. Men det ser ikke ud til, at eleverne helt er sluppet for overvågning af deres færden på nettet under eksaminer.

For nu skal problemet med eksamenssnyd løses ved at installere en software på computerne, som løbende overvåger elevernes færden, og som kan slå alarm, hvis de bevæger sig ind på sider, som ikke er tilladte.

Det skriver Berlingske.

Exam Monitor

Det forrige forslag mødte stor kritik, da man ikke blot krævede sig adgang til at se, hvad eleverne havde foretaget sig under eksamen, men i praksis også udenfor inklusive færden på de sociale medier.

Men med det nye forslag vil overvågningen udelukkende finde sted under eksamen, og softwaren kan stoppes efterfølgende. Det møder lidt mere positive røster:

»Det er vigtigt med et system, der over­våger elevernes kommunikation i det tidsrum, de er til eksamen, så vi kan afsløre dem, hvis de kommunikerer med nogen, de ikke må. Men det er også noget helt andet end at begynde at rode i de ting, eleverne foretager sig, når de ikke er til eksamen,« siger formanden for Gymnasiernes Lærerforening, Annette Nordstrøm Hansen.

Og blandt kandidaterne til et sådant program er den SDU-udviklede overvågningssoftware Exam Monitor. Den bliver i forvejen brugt i forbindelse med eksaminer på flere danske universiteter. Sidste år anbefalede konsulentfirmaet Devoteam ligeledes i en rapport, at man benyttede sig af programmer som Exam Monitor så længe, at eleverne fortsat skal have adgang til internettet under eksaminer.

Dog er Exam Monitor tidligere blevet beskyldt for at indsamle for meget data, og derved muligvis krænke elevernes privacy:

»De indsamler vildt meget data og bør se på, i hvilken grad det er nødvendigt for at kunne sikre eksamen,« siger datalog Christian Panton til Version2 i en tidligere artikel, hvor flere anklagede programmet for at indsamle en unødigt stor mængde oplysninger.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Jan Heisterberg

Hvis det er godt nok på universiteter, så er det godt nok på gymnasier.

Hvis der er påvist overdreven logning, dataindsamling, så lav det om ELLER lav et retsgrundlag. Det behøver ikke være en domstol, men det kunne være et skole-eksternt udvalg som bedømmer en skoles "anklage" for snyd og på det grundlag godkender ekstraordinær adgang til logningsdata. Udvalgets medlemmer kunne udpeges på samme måde som censorer - altså som uvildige.

Og så kan de fanatiske elever købe en ekstra disk.

 • 0
 • 3
#5 Gert Madsen

Og så kan de fanatiske elever købe en ekstra disk.

Hvad med at uddannelseinstitutionerne anvendte noget af besparelsen fra de afskaffede bøger til at lave en en local proxy med de WEB-sider, man mener at eksaminanderne skal kunne tilgå. Så er man helt ude over at skulle installere noget som helst, og undgår dermed ulækkert snageri, at smadre folks pc'er etc.

 • 2
 • 1
#6 Allan Olsen

300 elever står klar til eksamen kl 09:00 med deres egen eller en andens PC/Mac. Hvem lægger “softwaren” ind på deres computere og hvornår? Dagene før, kl 07:00 eller hvad med de gymnasier som ikke har Datavejledere eller andet IT kyndigt personale på skolen Regeringen illustrerer ATTER dens manglende indsigt i gymnasiernes IT - og eksamens forløb

 • 2
 • 0
#7 Tobias Volfing

Kunne man forestille sig at eleverne selv downloade og installerede softwaren, og sågar på forhånd blev bedt om at afprøve softwaren for at sikre sig at det fungerer? Så kunne man vel klare sig med meget lidt hjælp fra IT kyndigt personale?

 • 0
 • 0
#9 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Kunne man forestille sig at eleverne selv downloade og installerede softwaren, og sågar på forhånd blev bedt om at afprøve softwaren for at sikre sig at det fungerer? Så kunne man vel klare sig med meget lidt hjælp fra IT kyndigt personale?

Jo, hvis man synes det er vigtigt at stresse dem lidt ekstra. Tvinge dem til udover generel eksamensangst, læsning af sidste noter, forberedelse på opgaven.

Problemet er reelt meget lille, og nu påfører man ALLE, dvs ~200.000 personer for at fange potentielt 200 en belastning. Det er ikke god sikkerhed i min verden.

Jeg er selv far til en søn i gymnasiet og det er ikke altid studenterhuen der trykker på gymnasieelever (endnu) - de har mange andre ting at tænke på. Så er det en god ide at installation af dette software og check af det virker - nu skubbes til dem! Nej.

Jesper Lund har vist sagt noget i stil med at det offentlige har valgt at vi skal bruge egne computere, og hvis de ønsker det kan de stille computere til rådighed!

NB: husk også at exam.monitor iflg egen FAQ gemmer data 5 år!

 • 3
 • 0
#10 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Og så kan de fanatiske elever købe en ekstra disk.

Dejligt at se du så skråsikkert kan vælge på andres vegne, tak ... og fedt du lige kan affærdige dem med at de er fanatiske, fordi de ønsker privatliv. Hvilken slags uddannede unge ønsker du reelt i fremtiden, fornuftige og en anelse skeptiske overfor overvågning, eller dem som bare trykker enter - OG installerer Java på computeren - som er notorisk kendt for Remote Code Execution fejl gennem mange år.

Mht en ekstra disk, så er Macbooks efterhånden non-upgradeable, hvor du ikke bare som en ældre Thinkpad kan skifte disk med et snuptag. Se eksempelvis http://bgr.com/2016/11/01/macbook-pro-late-2016-ssd-upgrade/ - som er random link, men med gode billeder.

 • 4
 • 0
#11 Mikael Kristensen

Stop nu det fis med at eleverne skal være online. Til en lukket skriftlig eksamen skal der slet ikke være mulighed for adgang til internettet. Hvis der er behov for internet mv. så er det en hel forkert eksamensform.

Hvad er det helt præcist der skal eksamineres i? Evnen til at hacke software? Evnen til at google, eller er det så mere Google der er til eksamen.

 • 1
 • 0
#12 Thomas Rosenbusk

Helt enig.

Det virker som en komplet forkert tilgang til et problem, de selv har skabt. Hvis folk snyder med internetadgangen, så kan de passende sørge for proxy'er, intet internet, udlevering af skolens computere, etc.

Vi var ca 450 elever der deltes om 20 computere. Jovist, der blev da smadret et par af dem på de 3 år vi brugte dem, men jeg skrev stil og det hele på en computer stillet til rådighed af skolen. I dag koster en computer en brøkdel af hvad den gjorde den gang og man kan få dem lavet i armeret stål. Stop tuderiet og skid folks personlige maskiner et stykke. No offence.

 • 1
 • 0
#13 Morten Christiansen

Det virker mig besynderligt hvis jeg skulle bruge internet til mine opgave, hvis ikke jeg kan huske hvordan man laver en ligning eller andet så er det bare 'to bad', så skulle jeg måske have fulgt bedre med i stedet for at drikke hjernen ud.

Da jeg gik i skole brugte jeg da heller ikke regnemaskine til at løse mine opgaver, det hedes at bruge egne basisværktøjer... det er jo derfor der er noget der hedder forberedelsestid inden sin eksamen, når man er til sin eksamen er det meningen man skulle kunne opsummere det meste på stående fod.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere