Elev i 6. klasse: Milliarder at spare ved at skifte skrifttype

Den offentlige sektor i USA kunne spare to milliarder kroner om året ved at skifte fra Times New Roman til Garamond.

Valg af skrifttyper kan nærmest udløse religionskrige mellem Helvetica og Baskerville, men hidtil har argumenterne hovedsageligt været æstetik og læsevenlighed. Men den rigtige skrifttype kan også spare penge, skriver CNN.

Den konklusion kommer fra en amerikansk skoleelev, som i sit naturfagsprojekt i sjette ville se på, hvordan skolen kunne spare på de mange papirer, han fik udleveret. Mens mange allerede havde lavet projekter om selve papiret, valgte Suvir Mirchandani i stedet at koncentrere sig om forbruget af printerblæk.

Ved at udskrive store forstørrelser af de mest anvendte bogstaver, skære dem ud og veje dem for at måle størrelsen, viste det sig, en skrifttype med en tyndere streg som Garamond brugte 24 procent mindre blæk end Times New Roman.

I forhold til udgifterne til indkøb af printerblæk i den offentlige sektor i USA kunne den besparelse omsættes til cirka to milliarder kroner, som skulle bruges på blæk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ditlev Petersen

Nu har læseligheden også lidt at sige - og hvor mange tegn man kan have i en linie, så måske kan der spares lidt papir - et hurtigt eksperiment tyder på, at der også kan spares en smule her. Det er sværere at regne ud, da besparelsen kun viser sig, når en tekst lige løber ud over en hel side. I et større værk kan det dog blive til flere sider.

At Garamond (dem alle sammen) så også længe har været min yndlingsskrift, hjælper jo kun på det hele.

 • 0
 • 0
#4 Torben Mogensen Blogger

Man bør ikke veje tegnene i samme størrelse, men i stedet undersøge, hvor store de hver for sig skal være for at have samme læselighed, og så veje dem i de størrelser. Skriftsnit med tyndere streg skal i reglen op i større størrelse for at have samme læselighed.

Men, som Peter skriver, så bruger folk, der skriver meget ud, i reglen laserprint i stedet for blæk, og det er billigere i drift. Det er nok nærmere papiret, man skal se på: Ved at have mindre skrift, mindre linjeafstand og mindre margen, kan man spare en del papir, idet der kan stå mere på hver side. Tospaltet tekst er også en måde at spare papir, for dels kan man bruge mindre skrift og linjeafstand, uden at læseren har svært ved at skifte linje, og dels spilder man mindre plads ved korte linjer. Det skal dog opvejes mod flere orddelinger. God brug af ligaturer (for f.eks. ff, fi og fl) sparer også både plads og blæk.

Kort sagt er det ikke så nemt, som det lyder, at konkludere, at et bestemt skriftsnit er "billigere" end et andet. Bortset fra Comic Sans. Det er dårligere end alt andet til alle formål. :-)

 • 9
 • 0
#9 Thorvald Johannes Pedersen

Ecofont lyder interessant. Nu printer jeg ikke så meget, men laver en del PDF. Men hvorfor skal ecofont koste noget? Kunne man ikke bare gøre det samme, ved at lave nye fonte, baseret på eksisterende fonte, der har indbygget disse huller?? Eller er det ikke så enkelt endda?

 • 0
 • 0
#11 Claus Jacobsen

Som udgangspunkt. 9/10 print er ikke til ud af huset korrespondance men derimod til intern brug. Så man kunne spare langt flere penge ved at printe ud i kladde. Det at man aktivt skal ind og skifte til "fine print" gør at folk som lige giver det en ekstra tanke om hvad det egentlig er de printer, og det er nok i virkeligheden der den største besparelse kan findes.

 • 1
 • 0
#13 Claus Jacobsen

Verden er desværre ikke helt som du gerne vil have den Keld. - Vi taler her ikke om print på en skole, men derimod SAMLET set. - Undersøgelsen i USA gik på HELE den offentlige sektor. Og der er stadig krav om at ting SKAL være i hardcopy af fx. regnskaber og andre lovmæssige dokumenter. (og selvfølgelig være tilgængelig i en "uforgængelig" digital kopi) Så det er desværre ikke bare lige at læse på en ipad. - Men jo. hvis man eksempelvis har 2 skærme vil man typisk kunne arbejde på den ene skærm og så have dokumenterne man arbejder ud fra på den anden. Det er der også RIGTIGT mange der gør, men absolut ikke alle.

I de her papirløse tider er det egentlig sjovt at se hvor mange printere der egentlig bliver solgt. - det er altså ikke færre printere der sælges. Men der sælges RIGTIGT mange løsninger til at optimere print i dag. Ikke mindst fordi de fleste virksomheder faktisk ikke har 100% styr på deres forbrug og dermed omkostninger på den front. Sådan noget som followme print hvor et print bliver parret op med et adgangskort eksempelvis vil kunne få de værste syndere væk (dem der lige skal have et par tusind eksemplarer af en skolebog eller tante Oda's 90 års føsda etc, man bliver overrasket over hvem der printer hvad i en virksomhed)

 • 1
 • 0
#15 Johan Cardel

Jeg vil tro at om 10-20 år bruger vi samlet meget færre print, af flere grunde, men den ene er at mange lidt ældre personer, printer alting, hvor os der måske ikke er så gamle ikke gør det. Det er min oplevelse på universitetet, at mange af dem der førhen printede alt muligt, bare bliver ved, istedet for at gemme det som fil og hente frem når man vil kigge på det.

Har haft kontor med et par stykker de sidste år, som printerede alt muligt, bare det var en smule interessant. Det er sku totalt spild!

Som jeg konstaterede, så printer jeg kun private ting på arbejdet, intet arbejds relateret, og det er ekstremt lidt anyway :)

 • 0
 • 0
#16 Morten Hansen

Sparer man nu også på at læse på skærmen? Det koster vel også penge/miljø/younameit at have nogle millioner ipads kørende i forhold til at lave nogle papir print som trods alt ikke skal holdes opladet for at læse det samme stof, et udprint, uendelige læsninger. Der må være en faktor her nogle ikke tager højde for.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere