For nogle af landets mindre partier, som ikke sidder i Folketinget, er der umiddelbart lang vej til Borgen. Det er ikke kun de større, etablerede partier i Folketinget, de skal kæmpe om vælgernes gunst mod.
Det offentlige it-system for elektroniske vælgererklæringer arbejder nemlig også mod partierne. Og det gør det, selvom det for længst burde have været rettet.
Det skriver Jyllands-Posten.
Systemet er ofte ude af drift, hvorfor det ikke kan registrere vælgererklæringerne, som er så afgørende for mindre partier, for at de kan blive opstillingsberettiget.
Læs også: Nu bliver vælgererklæringer digitale
Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, er bestemt ikke tilfreds med situationen.
»Det er et kæmpe demokratisk problem, at vælgere, som gerne ser et parti opstillingsberettiget til folketingsvalg, ikke kan blive hørt,« siger Stig Grenov til Jyllands-Posten.
Systemet har ikke virket siden indfasning
Tilbage i januar indførte Social- og Indenrigsministeriet det elektroniske system, som alle vælgererklæringer nu skal registreres igennem. Men i april måned måtte social- og indenrigsminister Karen Ellemann erkende, at det langtfra virkede efter hensigten, og at kritikken var berettiget. Hun lovede ved den lejlighed, at systemet ville blive lavet i løbet af sommeren.
»Jeg må erkende, at de har ret. Der er fejl. Vi har begyndervanskeligheder med det her system. Meldingen er, at det vil være oppe at køre ordentligt og sikkert i løbet af sommerferien. Der er selvfølgelig lige nogle måneder endnu,« sagde hun ved den lejlighed til Danmarks Radio.
Læs også: Parti om digitale vælgererklæringer: »Det er en fuldstændigt skandaløs løsning, der er lanceret«
Det er imidlertid ikke sket, og det skuffer Stig Grenov, som fortæller, at Kristendemokraterne dagligt modtager opkald fra vælgere, som ikke kan få accepteret deres vælgererklæring i systemet.
»Ministeren har tydeligt sagt, at der ville være styr på problemerne i løbet af sommeren. Og jeg går ud fra, at hun mente år 2016. Der er ikke sket noget som helst,« siger Stig Grenov.
Han vurderer, at Kristendemokraterne har tabt flere hundrede vælgererklæringer mellem fredag og onsdag, fordi CPR-registret var nede.
Også Peter Seier Kristensen, der er næstformand i partiet Nye Borgerlige, fortæller, hans parti har oplevet samme problematik. Han vurderer, at partiet har mistet cirka 500-700 underskrifter.
»Det mest vanvittige, jeg har hørt, er, at folk følger linket og kommer til en side, hvor de bliver spurgt, om de vil være stiller for partiet 'Undefined', som vil stille op til Europa-Parlamentet. Det er jo helt åndssvagt,« siger Peter Seier Kristensen til Jyllands-Posten.
Ansvarlig virksomhed: Problemet er løst
Systemet leveres af it-virksomheden KMD. Her kan man ikke sige, hvor ofte potentielle vælgererklæringer er gået tabt pga. fejl i systemet.
»Jeg kender ikke tallet på, hvor mange der desværre måtte gå forgæves på den konto – men jeg vil opfordre til at prøve igen, da problemet er løst,« siger kommunikationschef i KMD Christoffer Hellmann til Jyllands-Posten.
»Vi er kontinuerligt i dialog med ministeriet, og vi får også løbende input fra partierne. Vi har fra KMD’s side fuld fokus på, at systemet virker efter hensigten. De konkrete fejl, som bliver påpeget, er vi i gang med at undersøge og vil tage en dialog med de relevante parter om.«
Han forklarer, at problemet med cpr-registret, som har kostet både Kristendemokraterne og Nye Borgerlige adskillige hundrede erklæringer mellem fredag i sidste uge og onsdag denne uge, skyldtes en menneskelig fejl, der umuliggjorde kommunikationen mellem cpr-registret og vælgererklæring.dk.
Ifølge Social- og Indenrigsministeriet må partierne væbne sig med tålmodighed over for systemet, skriver Jyllands-Posten.
»Men der er ikke nogen, som er tålmodige den dag, der bliver trykket på knappen og udskrevet valg, og så er vi ikke opstillingsparate på grund af fejl i systemet,« siger Stig Grenov.