Kritiseret vælgererklæringssystem er stadig ikke fikset

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
I april måned lovede social- og indenrigsminister Karen Ellemann, at problemerne med det nye digitale vælgererklæringssystem ville være rettet over sommeren. Det er ikke sket, og nu raser de politiske partier uden for Borgens mure.

For nogle af landets mindre partier, som ikke sidder i Folketinget, er der umiddelbart lang vej til Borgen. Det er ikke kun de større, etablerede partier i Folketinget, de skal kæmpe om vælgernes gunst mod.

Det offentlige it-system for elektroniske vælgererklæringer arbejder nemlig også mod partierne. Og det gør det, selvom det for længst burde have været rettet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Systemet er ofte ude af drift, hvorfor det ikke kan registrere vælgererklæringerne, som er så afgørende for mindre partier, for at de kan blive opstillingsberettiget.

Læs også: Nu bliver vælgererklæringer digitale

Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, er bestemt ikke tilfreds med situationen.

»Det er et kæmpe demokratisk problem, at vælgere, som gerne ser et parti opstillingsberettiget til folketingsvalg, ikke kan blive hørt,« siger Stig Grenov til Jyllands-Posten.

Systemet har ikke virket siden indfasning

Tilbage i januar indførte Social- og Indenrigsministeriet det elektroniske system, som alle vælgererklæringer nu skal registreres igennem. Men i april måned måtte social- og indenrigsminister Karen Ellemann erkende, at det langtfra virkede efter hensigten, og at kritikken var berettiget. Hun lovede ved den lejlighed, at systemet ville blive lavet i løbet af sommeren.

»Jeg må erkende, at de har ret. Der er fejl. Vi har begyndervanskeligheder med det her system. Meldingen er, at det vil være oppe at køre ordentligt og sikkert i løbet af sommerferien. Der er selvfølgelig lige nogle måneder endnu,« sagde hun ved den lejlighed til Danmarks Radio.

Læs også: Parti om digitale vælgererklæringer: »Det er en fuldstændigt skandaløs løsning, der er lanceret«

Det er imidlertid ikke sket, og det skuffer Stig Grenov, som fortæller, at Kristendemokraterne dagligt modtager opkald fra vælgere, som ikke kan få accepteret deres vælgererklæring i systemet.

»Ministeren har tydeligt sagt, at der ville være styr på problemerne i løbet af sommeren. Og jeg går ud fra, at hun mente år 2016. Der er ikke sket noget som helst,« siger Stig Grenov.

Han vurderer, at Kristendemokraterne har tabt flere hundrede vælgererklæringer mellem fredag og onsdag, fordi CPR-registret var nede.

Også Peter Seier Kristensen, der er næstformand i partiet Nye Borgerlige, fortæller, hans parti har oplevet samme problematik. Han vurderer, at partiet har mistet cirka 500-700 underskrifter.

»Det mest vanvittige, jeg har hørt, er, at folk følger linket og kommer til en side, hvor de bliver spurgt, om de vil være stiller for partiet 'Undefined', som vil stille op til Europa-Parlamentet. Det er jo helt åndssvagt,« siger Peter Seier Kristensen til Jyllands-Posten.

Ansvarlig virksomhed: Problemet er løst

Systemet leveres af it-virksomheden KMD. Her kan man ikke sige, hvor ofte potentielle vælgererklæringer er gået tabt pga. fejl i systemet.

»Jeg kender ikke tallet på, hvor mange der desværre måtte gå forgæves på den konto – men jeg vil opfordre til at prøve igen, da problemet er løst,« siger kommunikationschef i KMD Christoffer Hellmann til Jyllands-Posten.

»Vi er kontinuerligt i dialog med ministeriet, og vi får også løbende input fra partierne. Vi har fra KMD’s side fuld fokus på, at systemet virker efter hensigten. De konkrete fejl, som bliver påpeget, er vi i gang med at undersøge og vil tage en dialog med de relevante parter om.«

Læs også: Ustabilt system til vælgererklæringer plaget af ‘uheldige’ fejlmeddelelser

Han forklarer, at problemet med cpr-registret, som har kostet både Kristendemokraterne og Nye Borgerlige adskillige hundrede erklæringer mellem fredag i sidste uge og onsdag denne uge, skyldtes en menneskelig fejl, der umuliggjorde kommunikationen mellem cpr-registret og vælgererklæring.dk.

Ifølge Social- og Indenrigsministeriet må partierne væbne sig med tålmodighed over for systemet, skriver Jyllands-Posten.

»Men der er ikke nogen, som er tålmodige den dag, der bliver trykket på knappen og udskrevet valg, og så er vi ikke opstillingsparate på grund af fejl i systemet,« siger Stig Grenov.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Søren Mors

Det er jo ikke ligefrem et kompliceret system der er tale om her. Der skal registreres en vælgererklæring, sendes en mail og registreres når vælgeren kommer tilbage og godkender registreringen. Det kræver en integration med CPR og en database. Og så skal der tælles sammen hvor mange erklæringer hvert parti har.

Spørgsmålet er så om Indenrigsministeriet ikke ønsker at systemet skal køre, og derfor har spændt ben for det, eller om KMD er så ringe til at udvikle og drive software. Det sidste tror jeg ikke helt på.

 • 0
 • 0
Simon Mikkelsen

Det er jo et kæmpe demokratisk problem, at systemet ikke kører ordentligt og at man samtidig ikke tillader en backup på papir. Det kan jo betyde at partier der burde kunne stille op og blive valgt ikke kommer ind i Folketinget.

Generelt har det offentlige det med at høste besparelserne før systemet virker, med totalt kaos eller store tab til følge. Den slags burde straffes hårdt.

 • 0
 • 0
René Nielsen

Har du nogensinde læst en offentlige myndigheds kravspec. til et system ?

Helt enig :-)

Spørgsmålet er så om Indenrigsministeriet ikke ønsker at systemet skal køre, og derfor har spændt ben for det, eller om KMD er så ringe til at udvikle og drive software. Det sidste tror jeg ikke helt på.

Jamen, hvis du vil høre mit bud, så er det at det "ikke er nogen skyld".

KMD mener mener formentlig at systemet tilhører Indenrigsministeriet som bør tage ejerskab/lederskab og Indenrigsministeriet mener at systemet stadig ikke er (færdig-)leveret da der ikke har været signoff på leverancen.

At få nogen til at tage ansvar, er som at "sømme budding fast på en væg".

 • 0
 • 0
Peter Brodersen

Hele mailen til de nye partier kan ses her:

https://twitter.com/broderpartiet/status/766667943937765376

At indsamle vælgererklæringer er præcis lige så vigtigt for partierne, som stemmer på dem på valgdagen. Men til valg vil vi på ingen måde acceptere en så relativ lang nedetid, og der ville helt sikkert rulle hoveder.

Men fordi det ikke er noget, der er så synligt for de fleste borgere, kan Karen Ellemann slippe af sted med at det demokratiske system har været defekt i et halvt år, og endda ikke engang så meget som at gide stille op til et interview om problemerne og begrænsningerne i den demokratiske proces, som hun ellers direkte har ansvaret for. Hvordan kan nogen, som har så meget ansvar for, at den demokratiske proces fungerer, tillade sig at være så ligeglad med processen?

Peter Brodersen, Broderpartiet

 • 0
 • 0
Deleted User

Som jeg har læst det mangler partiet nye borgerlige kun ganske få tusinde stillere for at blive valgbare ved næste folketingsvalg.

Lad os nu tænke tanken at der udskrives valg når de mangler f.eks 50 stillere.

Så er der vel ingen tvivl om at systemet er skyld i at de ikke blev opstillingsberettigede.

Hvad vil man så gøre, det er da et kæmpe demokratisk problem hvis valgsystemet saboteres på denne måde.

Var man konspiratoriker så ville man måske påstå at Karen Ellemann og resten af de etablerede partier ingen interesse har i at få systemet fikset da det jo vil give mere konkurrence om pladserne og de derfor sylter systemet af samme grund.

 • 0
 • 0
Kenn Nielsen

Var man konspiratoriker så ville man måske påstå at Karen Ellemann og resten af de etablerede partier ingen interesse har i at få systemet fikset da det jo vil give mere konkurrence om pladserne og de derfor sylter systemet af samme grund.

Nemlig. Nye partier betyder mindre indtægter støtte og indflydelse til 'de etablerede'.

Hvor en 'syltekrukke' skal forsinke politikernes offentlige erkendelse af tingenes tilstand, er dette tiltag en demokratisk tar-pit, hvor formålet er at køre en udmattelseskrig mod dem som ønsker friske kræfter i folketinget.

Sålænge de kan forsinke - eller sabotere - udviklingen for en betaling med øregas og vand ud af ørerne vil problemet ikke blive fikset.

Ønsket om E-valg bør helt sikkert ses i lyset af dette.

(I øvrigt mener jeg at E-valg ikke skal erstatte traditionel valghandling)

K

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere